pokey Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Witam szanownych forumowiczów. Problem jest taki, wracam sobie z urlopu, włączam komputer, a tu po kilkunastu minutach pracy następuje freeze... No cóż - widać się jeszcze nie rozgrzał, ale i to mnie zaniepokoiło ponieważ od początku "występowania" tejże płyty komputer był stabilny jak skała. No to zresetowałem łobuza - tym razem zdążyłem się tylko zalogować i włączyć przeglądarkę - tym razem monitor zgasł. Więc tak - wszystko podociskałem, odpaliłem - wszystko OK, wentyle się kręcą, a obrazu brak. No karta graficzna jak nic... Jako, że nie dysponuję innymi kartami PCI Express podłączyłem awaryjnie starego GF2MX na AGP - bez zmian, wszystko się kręci - obrazu brak. Kolejnym podejrzanym stał się monitor - "niestety" podłączony do laptopa generuje bardzo poprawny obraz. Nic nie wskazuje na kondensatory, zasilacz też nie cuchnie - nie mam pojęcia co robić dalej, nie mam też w tej chwili pojęcia czy uda mi się pożyczyć od kogoś płytę pod 939 i pci-ex żeby sprawdzić poszczególne podzespoły (może ktoś jest z Radomia i może poratować na dzień?). Komputer nie kręcony o konfigu: płyta jak w temacie, x2 3800+, palit 7900gs 256MB, 1GB (1x512, 2x256). Ogólnie - POMOCY. Dzięki z góry (i z dołu). ps. czytałem wszelkie faq, w tym topik o "niewłączaniu się monitora". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostasz Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 albo wysiada ci zasilanie - sprawdź zasilacz na innym kompie, albo kondensatory na płycie - nie muszą śmierdzieć aby się spalić, albo pamięci - to najbardziej prawdopodobne, gdyby padła grafika byłyby piski z głośniczka - przy padnięciu pamięci pisków brak, spróbuj wkładać pamięci pojedynczo w inne sloty, jak nie to pożycz od kolegi inne kości i sprawdź czy będzie działało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 1. Podejrzewał bym zasilacz. Mówisz że po powrocie z urlopu...ostatnio szalały burze, pioruny itp. odłączyłeś komp z gniazdka? Sąsiadowi tak właśnie padł zasilacz. Ale nic pewnego. 2. Jak jest problem z pamięciami to też jest sygnał z pc-spikera. 3. Jest przylepiony temat o tej płycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...