Skocz do zawartości
pokey

Asrock 939dual Sata2 - Nie Włącza Monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Problem jest taki, wracam sobie z urlopu, włączam komputer, a tu po kilkunastu minutach pracy następuje freeze... No cóż - widać się jeszcze nie rozgrzał, ale i to mnie zaniepokoiło ponieważ od początku "występowania" tejże płyty komputer był stabilny jak skała. No to zresetowałem łobuza - tym razem zdążyłem się tylko zalogować i włączyć przeglądarkę - tym razem monitor zgasł.

Więc tak - wszystko podociskałem, odpaliłem - wszystko OK, wentyle się kręcą, a obrazu brak. No karta graficzna jak nic... Jako, że nie dysponuję innymi kartami PCI Express podłączyłem awaryjnie starego GF2MX na AGP - bez zmian, wszystko się kręci - obrazu brak. Kolejnym podejrzanym stał się monitor - "niestety" podłączony do laptopa generuje bardzo poprawny obraz.

Nic nie wskazuje na kondensatory, zasilacz też nie cuchnie - nie mam pojęcia co robić dalej, nie mam też w tej chwili pojęcia czy uda mi się pożyczyć od kogoś płytę pod 939 i pci-ex żeby sprawdzić poszczególne podzespoły (może ktoś jest z Radomia i może poratować na dzień?). Komputer nie kręcony o konfigu: płyta jak w temacie, x2 3800+, palit 7900gs 256MB, 1GB (1x512, 2x256).

Ogólnie - POMOCY. Dzięki z góry (i z dołu).

ps. czytałem wszelkie faq, w tym topik o "niewłączaniu się monitora".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo wysiada ci zasilanie - sprawdź zasilacz na innym kompie, albo kondensatory na płycie - nie muszą śmierdzieć aby się spalić, albo pamięci - to najbardziej prawdopodobne, gdyby padła grafika byłyby piski z głośniczka - przy padnięciu pamięci pisków brak, spróbuj wkładać pamięci pojedynczo w inne sloty, jak nie to pożycz od kolegi inne kości i sprawdź czy będzie działało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Podejrzewał bym zasilacz.

Mówisz że po powrocie z urlopu...ostatnio szalały burze, pioruny itp. odłączyłeś komp z gniazdka? Sąsiadowi tak właśnie padł zasilacz.

Ale nic pewnego.

2. Jak jest problem z pamięciami to też jest sygnał z pc-spikera.

3. Jest przylepiony temat o tej płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi