Skocz do zawartości
kavoo

Jeden Komp, Dwa Systemy

Rekomendowane odpowiedzi

Wie ktos moze czy da sie zainstalowac w jednym kompie dwa systemy? Na przyklad na pierwszym dysku WinXP, a na drugim Viste Ultimate? Oczywiscie chodzi mi o taka instalacje, po ktorej przy odpalaniu kompa uruchamia sie loader z wyborem systemu.

Googlalem troche ten temat i znalazlem kilka wypowiedzi kolesi, ktorzy probowali takiej akcji jeszcze z Longhornem Beta, ale nowy system zastepowal im poprzednio zainstalowany, a ja chce miec oba dzialajace niezaleznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby odpalał się loader z wyborem systemu nie trzeba odłączać dysku a wręcz nie można bo inaczej przy instalacji tego nowszego systemu nie wykryje on starszego i nie będzie opcji wyboru a jedynie będzie się odpalać system ten który znajduje się na dysku który ustawimy w bios jako pierwszy. Wystarczy że zainstalujesz na innej partycji i będzie po problemie (najpierw starszy system później nowszy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, byc moze namieszalem troche z tym sformulowaniem "dzialajace niezaleznie" ;-)

Chodzi mi po prostu o to, zebym mial na starcie mozliwosc wyboru systemu. To, w jaki sposob po zainstalowaniu one beda/nie beda ze sobia powiazane, jest dla mnie w sumie nieistotne. Chodzi po prostu o sama mozliwosc wygodnego wyboru systemu bez zmiany kolejnosci bootowania dyskow i innych cwiczen gimnastycznych - zwykly loader z dwoma opcjami do wyboru, taki, jaki tworzy np. Linux na kompie, na ktorym znajduje sie juz Windows.

Edytowane przez kavoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi