kavoo Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Wie ktos moze czy da sie zainstalowac w jednym kompie dwa systemy? Na przyklad na pierwszym dysku WinXP, a na drugim Viste Ultimate? Oczywiscie chodzi mi o taka instalacje, po ktorej przy odpalaniu kompa uruchamia sie loader z wyborem systemu. Googlalem troche ten temat i znalazlem kilka wypowiedzi kolesi, ktorzy probowali takiej akcji jeszcze z Longhornem Beta, ale nowy system zastepowal im poprzednio zainstalowany, a ja chce miec oba dzialajace niezaleznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Da się, tylko jak mają być calkowicie niezależne to podczas instalacji drugiego dysk z pierwszym powinien być odłaczony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Żeby odpalał się loader z wyborem systemu nie trzeba odłączać dysku a wręcz nie można bo inaczej przy instalacji tego nowszego systemu nie wykryje on starszego i nie będzie opcji wyboru a jedynie będzie się odpalać system ten który znajduje się na dysku który ustawimy w bios jako pierwszy. Wystarczy że zainstalujesz na innej partycji i będzie po problemie (najpierw starszy system później nowszy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Wtedy nie będą niezalezne... Większosc płyt głównych i tak ma boot menu pozwalające wybrac dysk z ktorego uruchomic system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kavoo Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 (edytowane) OK, byc moze namieszalem troche z tym sformulowaniem "dzialajace niezaleznie" ;-) Chodzi mi po prostu o to, zebym mial na starcie mozliwosc wyboru systemu. To, w jaki sposob po zainstalowaniu one beda/nie beda ze sobia powiazane, jest dla mnie w sumie nieistotne. Chodzi po prostu o sama mozliwosc wygodnego wyboru systemu bez zmiany kolejnosci bootowania dyskow i innych cwiczen gimnastycznych - zwykly loader z dwoma opcjami do wyboru, taki, jaki tworzy np. Linux na kompie, na ktorym znajduje sie juz Windows. Edytowane 9 Sierpnia 2007 przez kavoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Stary system, nowy system. W ciągu ostatnich 10 lat nic sie nie zmieniło i cały czas nowy system dodaje stary do menu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...