SilentManiac Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Witam! Wiele miesięcy temu to forum bardzo pomogło mi w wyborze odpowiedniego wtedy komputera (konfiguracja w stopce). Dziś przyszła pora na zmianę i znów chciałbym poddać pod Waszą ocenę następujący zestaw (skonstruowany po długiej lekturze tego forum oraz przewertowaniu artykułów w sieci): Płyta MSI P35 Neo2-FR____________________________________450,00 zł Intel E2140______________________________________________232,00 zł Thermalright HR-01_______________________________________209,00 zł Thermalright Fan Duct_____________________________________39,00 zł DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum CL4 OCZ2P8002GK__340,00 zł GeForce 8800GTS EVGA 320MB 320bit 320-P2-E811-AR_________1 059,00 zł Dysk Samsung 250GB 7200 8MB SP2504C___________________210,00 zł Scythe Quiet Drive_______________________________________117,00 zł Antec NSK6000-EU (bez zasilacza)__________________________250,00 zł Corsair CMPSU-520HXEU 520W____________________________386,00 zł Scythe Combo Card Reader - Floppy 3,5" Czarny______________120,00 zł NEC DVD+/-RW AD-7170S bulk black (Serial ATA)_____________103,00 zł Windows XP OEM________________________________________260,00 zł 3 775,00 zł Troszkę wyjaśnień: 1. procek być może przejściowy (chyba że się będzie sprawował wystarczająco dobrze dla mnie) do Penryna; 2. procka kręcić będę ale raczej (ze względu na priorytet ciszy) nie ekstremalnie (czytaj bez ruszania napięcia); 3. w obudowie zostanie wyjęty kompletnie dolny koszyk pod dyski; 4. flop z czytnikiem - bo flop jest jak samochód combi - duży ale raz na ruski rok ta jego wielkość się przydaje :-) 5. cena końcowa do małej korekty ewentualnie (maks 100zł, bo będę jeszcze inne rzeczy kupować i muszę się w budżecie zamknąć). A teraz, poza oceną ogólną, proszę w miarę możliwości również o odpowiedzi na pytania: 1. czy chłodzenie będzie wystarczające? W budzie będzie tylko wentyl z tyłu obudowy podłączony do fan ducta + wentyl w zasilaczu + standardowe chłodzenie karty graficznej. Dodam, że obudowa w bocznej ściance ma otwory na wysokości procka i pod kartą grafiki. Czy należałoby myśleć o dołożeniu dwóch 92mm na przód czy też te wentyle tylnie wymuszą podciśnienie w budzie i będzie to wystarczać? 2. doczytałem, że płyta najlepiej sprawdza się z GoodRam PRO - czy zmieniać obecne pamięci? 3. co do nagrywarki - powiem szczerze, wybrałem pierwszy lepszy model (musi być na sATA) bo ja płytkę nagrywam raz na miesiąc... :-) ale jeśli coś z tym NEC jest nie tak, to oczekuję innych propozycji. 4. za ile mogę sprzedać zestaw opisany w stopce? :-) Cel zestawu: 1. prawie cisza w idle (prawie = przy normalnym "użytkowaniu" mieszkania komp z odległości 1m nie jest słyszalny); 2. niekoniecznie cisza pod obciążeniem; 3. OC procka gdzieś do 2.8-3.0; 4. gry od czasu do czasu (wtedy może być troszkę głośny, bo i tak siedzę w słuchawkach) ale wtedy dobra wydajność; Ogólnie wszelkie uwagi w granicach rozsądku mile widziane. :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Quiet Drive generalnie nie jest tak dobry żeby tyle za niego płacić ... Ewentualnie zasilacz możesz zmienić na BeQuiet StreightPower 500-550W - są bardzo bardzo ciche. chłodzonko mozesz zapodać SCYTHE INFINITY - jest tańsze i też swobodnie da rade a za oszczędzoną kaskę możesz łyknąć jakaś wypasioną bude ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafaello7 Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 A moze zasilacz Chieftec 450W? Powinien to uciagnac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Quiet Drive generalnie nie jest tak dobry żeby tyle za niego płacić ... Ewentualnie zasilacz możesz zmienić na BeQuiet StreightPower 500-550W - są bardzo bardzo ciche. chłodzonko mozesz zapodać SCYTHE INFINITY - jest tańsze i też swobodnie da rade a za oszczędzoną kaskę możesz łyknąć jakaś wypasioną bude ... Znowu BQ :? Pracujesz u nich? :wink: Co do chłodzenia to można pomyśleć. A moze zasilacz Chieftec 450W? Powinien to uciagnac... Ma być cicho :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 głośny strasznie ... jak już to Huntkey HK350AP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Cel zestawu: 1. prawie cisza w idle (prawie = przy normalnym "użytkowaniu" mieszkania komp z odległości 1m nie jest słyszalny); 2. niekoniecznie cisza pod obciążeniem; 3. OC procka gdzieś do 2.8-3.0; 4. gry od czasu do czasu (wtedy może być troszkę głośny, bo i tak siedzę w słuchawkach) ale wtedy dobra wydajność; Widzę, że mamy te same priorytety :) A teraz, poza oceną ogólną, proszę w miarę możliwości również o odpowiedzi na pytania: 1. czy chłodzenie będzie wystarczające? W budzie będzie tylko wentyl z tyłu obudowy podłączony do fan ducta + wentyl w zasilaczu + standardowe chłodzenie karty graficznej. Dodam, że obudowa w bocznej ściance ma otwory na wysokości procka i pod kartą grafiki. Czy należałoby myśleć o dołożeniu dwóch 92mm na przód czy też te wentyle tylnie wymuszą podciśnienie w budzie i będzie to wystarczać? 2. doczytałem, że płyta najlepiej sprawdza się z GoodRam PRO - czy zmieniać obecne pamięci? 3. co do nagrywarki - powiem szczerze, wybrałem pierwszy lepszy model (musi być na sATA) bo ja płytkę nagrywam raz na miesiąc... ale jeśli coś z tym NEC jest nie tak, to oczekuję innych propozycji. 4. za ile mogę sprzedać zestaw opisany w stopce? 1. Spokojnie możesz zostawić tylko wentyl w corsairze i tylny do HR01. Myślę , że obejdzie się bez dodatkowych wentyli. Nie wiem jak z głośnością tej GPU. Jest nowa rewizja HR01 z większą ilością rurek, ale nigdzie jej nie widziałem. Co do budy to możesz rozważyć jeszcze Antec Solo i Lian Li http://zenfist.pl/pID/1380.htm Ma ciekawie umiejscowiony wentyl 12cm, który łądnie owiewałby pasywkę od grafy. 2. Mam GR PRO 900 z pierwszych serii i one z tego co widzę kręcą się najlepiej. 3. Nagrywarkę polecam Samsunga 183 podobno jest bardzo cicha. 4. Nie wiem. BTW mam jeszcze pewne wątpliwości co do procka. Pewnie będziesz bawił się w undervolting, a Intel ma najniższy mnożnik 6 więc dla 2.8ghz potrzebujesz fsb400 (o ile tyle w ogóle poleci) co do EIST daje 6x400-2.4ghz więc z napięciem za nisko nie zejdziesz. Ja już tylko czekam na e2180 z mnożnikiem 10 i nowym steppingiem M0. Myślę, że jak wrócę z urlopu ok 20.08 to już będzie w sklepach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 BTW mam jeszcze pewne wątpliwości co do procka. Pewnie będziesz bawił się w undervolting, a Intel ma najniższy mnożnik 6 więc dla 2.8ghz potrzebujesz fsb400 (o ile tyle w ogóle poleci) co do EIST daje 6x400-2.4ghz więc z napięciem za nisko nie zejdziesz.Z tego co się interesowałem, undervolting jest możliwy jedynie na Asusach i Gigabyte'ach z tych popularnych płyt. Abit, MSI, Foxconn s.775 tego nie oferują. Swoją drogą nawet zostawiając procka na def vcore, przy włączonym C1E napięcie w idle i tak wynosi 1,1-1,2V i niżej schodzić właściwie nie trzeba, jedynie w stresie nie da się zejść poniżej def na tych płytach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilentManiac Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 (edytowane) Dzięki wszystkim za odpowiedź... :-) Trochę się już martwiłem, bo pierwsze komentarze dotyczyły jedynie zasilacza. Ale może to dobry znak - reszta jest właściwie zestawiona? :-) Sądziłem że Corsair jako zasilacz to obecnie najlepszy wybór... Czy faktycznie nie będzie aż tak cichy jak bym się spodziewał? Spokojnie możesz zostawić tylko wentyl w corsairze i tylny do HR01. No to świetnie, bo też mam przeczucie, że to będzie działać. Podobno wentylacja na GF8 w trybie idle jest praktycznie niesłyszalna, a jeszcze będzie wciągać w miarę chłodne powietrze przez boczny otwór. Co do budy to możesz rozważyć jeszcze Antec Solo i Lian Li Myślałem oczywiście o obu tych obudowach, jednak po analizie wybrałem NSK: 1. Solo - właściwie dopłaca się ok. 130zł za maty wygłuszające i gumki na dyski. NSK też można okleić a z gumek korzystać nie będę. Natomiast NSK można wyjąć kompletnie i bez problemów dolny koszyk co imho znacznie usprawni przepływ powietrza w obudowie; 2. Lian Li - to był mój pierwszy wybór. Jednak różnica w cenie za nim nie przemawia. Myślałem, żeby ją wziąć i założyć Thermaright pasywny na grafę, wtedy pięknie by była chłodzona fabrycznym wentylem na bocznej ściance. Zaufam jednak fabrycznemu chłodzeniu na grafice (koszty!)... :-) Ja już tylko czekam na e2180 z mnożnikiem 10 i nowym steppingiem M0. Myślę, że jak wrócę z urlopu ok 20.08 to już będzie w sklepach. Hmmm, ciekawe... Muszę poszukać informacji na jego temat. :-) A kompa będę kupował w okolicach początku września także mam czas, tak jak Ty. :-) Jeszcze co do zestawu, chciałem wziąć płytę Abita ze względu na uGuru, ale po dokładnym poczytaniu okazało się, że system ten jest zawarty jedynie w najdroższym modelu IP-35, która wtedy kosztuje 800zł. Jest jakaś inna płyta (ew. czy MSI to ma?), która pozwala zapisać w biosie np. 2 profile ustawień i przełączać je z poziomu Windows? Przy czym zależy mi na P35. P.s. @aldam: właśnie rzuciłem okiem na Twoją stopkę i zajrzałem do tematu o cichym kompie. Miałem bardzo podobną ideę do Twojej, gdy zobaczyłem tę obudowę. Obawiałem się jednak o warunki termiczne no i w przyszłości być może założę 8800GTX lub inną długą kartę a tutaj byłby problem. Poza tym niestety póki co jest znacznie mniejszy wybór płyt mATX i zwykle są one mniej zaawansowane niż ich więksi bracia (w sensie topowych płyt w mATX raczej nie kupi). Ale pomysł bardzo fajny. :-) Edytowane 10 Sierpnia 2007 przez SilentManiac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Czy faktycznie nie będzie aż tak cichy jak bym się spodziewał?No co ty :) corsair 520 zajmuje pierwsze miejsce na silentpcreview. Zobacz test na zenfist.pl Ja "niestety"muszę zadowolić się S12II 380W Poza tym niestety póki co jest znacznie mniejszy wybór płyt mATX i zwykle są one mniej zaawansowane niż ich więksi bracia (w sensie topowych płyt w mATX raczej nie kupi)To prawda , na szczęście nowy chipset G33 jest bardzo udany. Ta płytka, którą wybrałem robi max fsb530-540 więc całkiem nieźle. Ma wszystko co potrzeba. Jedyny mankament to brak dzielnika 1:1 dla procków z serii e2100 i e4000. Dlatego czekam na e2180 z mnożnikiem 10. Mój plan to 3.0ghz i pamiątki 1000cl4. btw Dysk może z serii T166 Samsunga? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilentManiac Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 No co ty :) corsair 520 zajmuje pierwsze miejsce na silentpcreview. No właśnie tam również o nim czytałem i (nie tylko tam) zbierał świetne opinie, dlatego go wybrałem. :-) Dysk może z serii T166 Samsunga? Chodzi o coś takiego? [sATA2] Dysk Samsung 320GB 7200 16MB HD321KJ bo domyślam się, że jednak 16MB cache lepiej się będzie sprawować niż 8MB... :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 [sATA2] Dysk Samsung 320GB 7200 16MB HD321KJ bo domyślam się, że jednak 16MB cache lepiej się będzie sprawować niż 8MB... :-) Taki własnie model kupiłem na silniku Nidec. Tylko zdarzają się wadliwe egzemplarze , które są po prostu głośne. Jeżeli mój taki będzie to go zareklamuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilentManiac Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Quiet Drive generalnie nie jest tak dobry żeby tyle za niego płacić ... Hmmm... Czy w związku z tym możnaby zastosować któreś z tych rozwiązań: SCYTHE HDD STABILIZER II COOLTEK DISK SILENCER Czy te mocowania też w miarę wyciszą dysk? Bo właściwie to chyba chodzi głównie o to, aby drgania się na obudowę nie przenosiły. A jak dysk będzie w miarę cichy (a Samsung ma być) to powinno wystarczyć... :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...