Skocz do zawartości
Narkies

Dobry Wybór? Asus 9800xt 256mb Tvd.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myslicie czy kupno asusa 9800xt 256MB/256bit to dobry wybor ?

karta wyglada tak:

post-149164-1186680349_thumb.jpg

parametry:

typ złącza-AGP x8

Producent chipsetu-ATI

Model chipsetu-R360

Ilość potoków renderujących-8

Wielkość pamięci-256 MB

Typ zastosowanej pamięci-DDR (256bit)

Prędkość wypełniania (wydajność układu)-3300 MegaPixeli/s

Taktowanie rdzenia-412 MHz

Taktowanie pamięci-730 MHz

Szyna danych pamięci-256 bit

Przepustowość pamięci-22.8 GB/s

Rodzaje wyjść/wejść:

wyjście video [tv-out]

wejście video [tv-in]

wyjście DVI

wyjście D-Sub

Typ chłodzenia-2 wentylatory

Obsługiwane standardy

OpenGL 1.4

DirectX 9

Zaawansowane technologie:

FullStream

DualHead Display

Hyper Z III

SmartShader 2.0

SmoothVision 2.0

Trueform 2.0

VideoShader

RAMDAC-400 MHz

Pierwszy raz widze radeona 9800xt w takim wypasie :blink: i chyba sobie to kupie.

Wszelkie rady/uwagi mile widziane.

Pozdrawiam. B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cena 220zl ja dam za to jakies 100zl dlatego ze moj 9600 by poszedl za 120 :lol: :lol: tezn z signu :lol2: :lol: kiedys go dostalem za free ;D ale jego mozliwosci o/c to lepiej przemilczec, a co do o/c to wlasnei chcialem to zobaczyc mysle ze bez zadnych klopotow powinien pujsc do 500 na core i 800 na mem jeszcze sie zobaczy bo chyba jednak to kupie ;] a mobo to mam takie jak w signie :oops: <_<

pozdrawiam.

Edytowane przez Narkies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... tak ale zwykle maja 128 mb pamieci a ten ma 256 mb i 256bitawa szyne to nie ejst taki obzynek jak moj 9600 z signu a 6600 sa drozsze a ja neimam ani zlotowki wiecej :? aha no i jeszze dosc dobre chlodzenie i parametry ciekawe.

a no i jak mowilem ja tak jakby dam za to 100 zl.

Edytowane przez Narkies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/item223224481_gigaby..._vf_700_cu.html

http://www.allegro.pl/item223677065_geforc...dvi_zalman.html

a co do chłodzenia tego radzia to dobre na pewno i ciche raczej tez...nie :P

Edytowane przez Kvaz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.... to jusz sam niewiem :? swego radka 9600pro jusz sprzedalem za te 120zl :-P a teraz siedze na geforce2 :razz: i sie tak zastanawiam co tu kupic myslalem ze to po podkreceniu edzie fajnie chodzic bo na taktach 500/800 doruwnywalo by jusz 6600 tylko ze to by mialo 256 mb tej pamieci. bo moj 9600pro nie umial wogole wykorzystac dobroci 256mb :mad: mysle ze ten jusz umial by to sporzytkowac.

@kvaz! no tak to sa licytacje ;] mozna by sie w to pobawic faktycznie, i te zalmanki... ahhhh :razz: . no jeszcze sie zobaczy pogadam ze sprzedajacym zeby z ceny zszedl.

Edytowane przez Narkies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli patze ze jadnak wybor kiepski skoro wszyscy tam mowia. a tak sie jusz na nia napalilem :lol: w projektach jest jeszcze chlodzenie wodne do mego kompa... wiec wtedy moglbym zobaczyc na co ta karte stac.... a ja dalej nie moge uwiezyc ze moj raadzio poszedl za 120 zl a wy mowicie ze 9800 mozna by za tyle kupic. no to niewiem jakeis propozycje moze jeszcze?

@edit: acha i jeszcze jedno procesor swoj tez bym postarakl sie podniesc do 3000+ na tym chlodzeniu wodnym bo w tej chwili to na boxowym stoi ;p mialem przez jakis czas zalmana... chodzil spokojnie na 2800+ a z woda zobaczyl bym czy da rade na 3000+.

@HeatheN fajnie podkrecone GPU ;]

Edytowane przez Narkies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno procesor swoj tez bym postarakl sie podniesc do 3000+ na tym chlodzeniu wodnym bo w tej chwili to na boxowym stoi ;p mialem przez jakis czas zalmana... chodzil spokojnie na 2800+ a z woda zobaczyl bym czy da rade na 3000+.

@HeatheN fajnie podkrecone GPU ;]

zamiast wywalac kase na to chlodzenie wodne to bys wymienil caly sprzet na cos nowszego, teraz wszystko pod am2 tanie ze smiechu warte;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak masz racje. mam to jusz w planach. ale na razie za malo chajsu ; :-| mam odlozone gdzies z 700zl no i jak to co teraz mam by chcial kupic to bym bez zastanowienia cos z amd bral.

@Edit

własnie gadalem z sprzedawca tego radeona po kilkudziesienciu minutach negocjacji stanelo na cenie 180/175zl. a za 180/175zl chyba nic lepszego nie znajde.

pozdrawiam

Edytowane przez Narkies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry nie było mnie tu trochę :-P

@up myślisz że to będzie lepsze od tego radka ? przecież to ma zegary 350/400 <_< i do tego 8 potoków czyli identycznie jak ten radeon :rolleyes: ja bym miał wątpliwosći czy to będzie na pewno lpesze...

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym był bardziej skłonny na 6600GT ,ew 7300 z dobrym chłodzeniem. Jak ktoś napisał 9800 jest już dość stary technologicznie ,co nie zmiena faktu że 9800 to bardzo dobra karta. Śmiał bym twierdzić że to najlepszy model jaki ATI kiedykolwiek wydało w swojej karierze. Co do shaderów 3.0 to też trzeba patrzeć na wydajność w grach. Co z tego że będzie miał te shadery 3.0 jak i tak nie pogra na max detalach. Gier co wykorzystują tylko shadery 3.0 nie jest tak wiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mam już go :-P za 180 zl nie kupie żadnego 7300 raczej i 6800 tez raczej nie.... bo z tyle dokładnie go kupiłem i jestem zadowolony z niego ale to jednak jest niezła grzałka jakieś lepsze chłodzenie i bedę krecił, jak myślicie pójdzie do 500 na gpu i 800 na mem ? co do tego gpu to powinien pójść chyba bo większość r360 kręci sie bez problemu do takiej częstotliwości z jakimś lepszym chłodzeniem. t.z.n założę na to miedzianego pentagrama i jakieś radiatorki na pamięć zalmana na to i z boku budy wentyl 120x120. Jeśli sie nie mylę to chyba ktoś miał na forum takiego samego radka i sie do chyba nawet cos wiecej na mem kręcił.

@2xUP :-P . ile ty za tego swego x800gto chcesz? <_< chyba sie troszkę pośpieszyłem jeżeli w mniejwięcej takiej cenie jest <_<

Pozdrawiam.

Aha i jeszcze mam zamiar wymienić sprzęt t.z.n plyte gl. i procesor, będę brał płyte pod s939. z agp i ddr zwykłymi a najlepsze jest to ze po sprzedaniu swojej plyty gl. i procesora kupie te części mniejwięcej za ta samą cene bo wszytko na 939 jest tanie a na socket A drogie, kupie se jakiegoś athlona 3000+ albo 3200+ Venice i planuje go wykręcić na 2700mhz tak jak kolega UP ;] w doboże cześci pomaga mi już Obiboqs. :lol2:

Edytowane przez Narkies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcesz miec tanie, dobre i ciche chlodzenie, to zrob tak jak ja zrobilem kiedys:

Dołączona grafika

Ten sam sposob swietnie sie spisywal pozniej na 9800PRO, 7300GT, 7600GS.

EDIT:

No i niestety cos czuje, ze tego X800GTO mialbys w podobnej cenie. Mozesz ewentualnie wziac tego X800GTO, jesli cena by byla okazyjna (a na forum czesto takie sa) i spylic 9800PRO.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up hehe no tak ale tam ja mam inny problem bo tam słaby radiator jest i słabo ciągnie te ciepło z dołu to ok ok ale na grzbiecie jest tak jakby tylko blaszka :lol: a na grzbiecie mu pamiątki strasznie sie grzeją i chyba bede jednak musiał wymienić niestety temperatury 42C w spoczynku i radiator który w stresie parzy to coś nie tak <_< albo dam jeszcze na górę ale to będzie głośne strasznie bo on nawet z tymi 2 wentylatorami jest i tak cichy aż mnie to zaskoczyło że te dwa są cichsze od jednego starego z 9600pro. On ma jeszcze taki program smart doctor w którym można sterować prędkością tych wentylatorów a dokładnie jednego z nich ale nie mogę go zainstalować bo on wymaga orginalnych sterowników a owe orginały nie chcą u mnie poprawnie chodzić i siedzę na omegach. Nie przeinstalowałem jeszcze systemu bo jakoś mi sie nie chciało :-P ale przeinstaluję i to powinno coś dać i wtedy myślę że będzie wszytko ok.

@x800gto to sie troche zdołowałem jeśli będzie w takiej samej cenie <_<

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrzylem na allegro, to ten 9800PRO Asusa stoi w bardzo dobrej cenie http://www.allegro.pl/item227241747_ati_ra...vo_okazja_.html . Jesli swoja wziales za 180zl, to mysle, ze jak bys aukcje ladnie zrobil ze zdjeciami dobrymi, to i za 219zl moglbys wystawic, a jak nie to za 199 by poszla odrazu. Wtedy masz X800GTO :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi