Macu Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Witam. Mam następującą konfigurację komputera: MSI KT4V AMD Athlon 2400 1 GB RAM (133) Zasilacz 360W Chieftec Dualfan Pragnę dokupic do niego kartę Palit Radeon x850 XT. Czy jest w tym jakiś sens, czy jednak ta karta jest za mocna? Ponadto mam pytanie apropos procesora - czy można w ramach tej płyty zamienic go na coś lepszego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 1. tak zakup takiej karty mija sie z celem bo i tak nie rozwinie swoich możliwości przy tym procku... zakup góra gf4ti będzie rozsądny... 2. ta płyta jest kijowa delikatnie mówiąc i raczej zdana zmiana procka nie jest opłacalna :( ogólnie rozwój tego zestawu mija sie z celem... kup sobie coś taniego na am2 nawet ze zintegrowana grafika i śmigaj :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macu Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 1. tak zakup takiej karty mija sie z celem bo i tak nie rozwinie swoich możliwości przy tym procku... zakup góra gf4ti będzie rozsądny... 2. ta płyta jest kijowa delikatnie mówiąc i raczej zdana zmiana procka nie jest opłacalna :( ogólnie rozwój tego zestawu mija sie z celem... kup sobie coś taniego na am2 nawet ze zintegrowana grafika i śmigaj :) A czy karta typu x800GTO DDR tez bylaby ograniczana? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 tak, na taki config jaki posiadasz jedynym sensownym rozwiązaniem był by gf4ti/radek9500 256bitowy. zamiast kupować karty postaraj sie sprzedać to co masz kup coś na am2 ze zintegrowana grafa i bedzie wydajniejsze.... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macu Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 (edytowane) tak, na taki config jaki posiadasz jedynym sensownym rozwiązaniem był by gf4ti/radek9500 256bitowy. zamiast kupować karty postaraj sie sprzedać to co masz kup coś na am2 ze zintegrowana grafa i bedzie wydajniejsze.... :) No dobra, a czy np. taki zestaw ma sens: http://www.allegro.pl/item220094963_athlon...la_gracza_.html I ile mógłbym wziąć za to co mam (Obecna karta graf. to Radek 9000 pro). Chodzi o całość! Edytowane 9 Sierpnia 2007 przez Macu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 (edytowane) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=168134 obadaj zestawy Sysaka. nie kupuj gotowych zestawów z aledrogo.pl bo sie to jest chłam :) za takiego 9000pro czy ja wiem gdzieś widziałem za 70zl i raczej więcej za nią nie wyciśniesz. Edytowane 9 Sierpnia 2007 przez Kvaz! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Kvaz z tą zintegrowaną grafą to przesadzasz chyba - od czego będzie wydajniejsza? Do autora wątku. Kup 7300 GT i to będzie najrozsądniejsze rozwiązanie.Nie kupuj żadnego 4 Ti czy radka 9000 bo to za słabe karty i do niczego się nie przydadzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macu Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Kvaz z tą zintegrowaną grafą to przesadzasz chyba - od czego będzie wydajniejsza? Do autora wątku. Kup 7300 GT i to będzie najrozsądniejsze rozwiązanie.Nie kupuj żadnego 4 Ti czy radka 9000 bo to za słabe karty i do niczego się nie przydadzą. A wspomniana x800GTO DDR bądź DDR3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 (edytowane) A wspomniana x800GTO DDR bądź DDR3? Też dobra i jak się domyślam tańsza. Rady Kvaza pomiń albo potraktuj jako ciekawostkę... Polecać gf4 albo czteropotokowego r9500... Wiesz przynajmniej jak mizerny jest zysk z 256bitów w tej karcie? Procesor zdecydowanie poradzi sobie z silniejszymi kartami, a nie z takim 5-letnim do niczego nie przydatnym złomem. Edytowane 10 Sierpnia 2007 przez komisarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Też dobra i jak się domyślam tańsza. Rady Kvaza pomiń albo potraktuj jako ciekawostkę... Polecać gf4 albo czteropotokowego r9500... Wiesz przynajmniej jak mizerny jest zysk z 256bitów w tej karcie? Procesor zdecydowanie poradzi sobie z silniejszymi kartami, a nie z takim 5-letnim do niczego nie przydatnym złomem. O r9500 to chodziło mi o 8potokowego to raz, dwa reszta configu będzie blokować każdą szybsza kartę, co z tego x800gto czy jakiegoś gf jak procek i ram będą wąskim gardłem zestawu? chyba takie coś mija sie z celem? :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 (edytowane) Macu powiedz ile masz do wydania - bo jeśli masz kasę na 7600 GT to kupuj śmiało i żadne proc i RAM nie ograniczy tej karty w dużym stopniu.Na pewno będziesz mógł pograć dużo bardziej komfortowo niż na kartach wspomnianych przez Kvaza. A tak przy okazji - nie wiem czemu nikt nie dał Kvazowi upomnienia za pisanie bezsensownych rad? :wink: PS kvaz - 8 potoków mają 9500 PRO Edytowane 10 Sierpnia 2007 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Na kartach proponowanych przez niejakiego Kvaz! w ogóle nie będzie mógł pograć-kasa wyrzucona w błoto(szczególnie GF4Ti z epoki DX8). IMHO minimum to :6600GT->7300GT->7600GS DDR3 ewentualnie 7600GT. Ograniczanie kart przez CPU?Zauważyłem ,że wielu forumowiczów przykłada do tego zbyt wielką wagę.Na tym AMD 2.4 jeszcze pograsz(skoro chcesz), a to, że jest zbyt słaby do tych kart? Jak to zauważysz ,to włączysz sobie FSAA + AF żeby karta sie nie nudziła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macu Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Na kartach proponowanych przez niejakiego Kvaz! w ogóle nie będzie mógł pograć-kasa wyrzucona w błoto(szczególnie GF4Ti z epoki DX8). IMHO minimum to :6600GT->7300GT->7600GS DDR3 ewentualnie 7600GT. Ograniczanie kart przez CPU?Zauważyłem ,że wielu forumowiczów przykłada do tego zbyt wielką wagę.Na tym AMD 2.4 jeszcze pograsz(skoro chcesz), a to, że jest zbyt słaby do tych kart? Jak to zauważysz ,to włączysz sobie FSAA + AF żeby karta sie nie nudziła. No to w takim razie może jednak to x800XT będzie dobre? Nie zależy mi na Pixelshaderach, a raczej na wydajności. Ponadto to ATI ma 256 bit, a wszystkie te GFy 128? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 (edytowane) No to w takim razie może jednak to x800XT będzie dobre? Nie zależy mi na Pixelshaderach, a raczej na wydajności. Ponadto to ATI ma 256 bit, a wszystkie te GFy 128?Bedzie lepsza...ale zastanow sie karta na agp, stary proc? Nie lepiej zainteresowac sie czyms na am2? na 100% bedzie wydajniejsze! i duzo bardziej oplacalne! Edytowane 10 Sierpnia 2007 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 zakup takiej karty mija sie z celem bo i tak nie rozwinie swoich możliwości przy tym procku...Zastanow sie nad tym jakie glupoty wygadujesz :?. A pakowac Voodoo2 do P166 nie mijalo sie z celem? :roll: Co to za durna moda na pitolenie o jakims rozwijaniu skrzydel! :x Karta z procesorem nie jest polaczona przekladnia lancuchowa zeby cos nie mialo sily ciagnac. Wiadomo ze bedzie troche slabsza ale to jeszcze nie powod zeby kupowac starocie! :| Jest wiele gier ktore wykorzystaja dodatkowa moc karty nawet przy slabszym procesorze. Przynajmniej bedzie mozna bez duzej straty wydajnosci wlaczyc FSAA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 (edytowane) No to w takim razie może jednak to x800XT będzie dobre? Nie zależy mi na Pixelshaderach, a raczej na wydajności. Ponadto to ATI ma 256 bit, a wszystkie te GFy 128? Co się tak napaliłeś na 850XT? To stara karta ,brak PS3 może być problematyczne ,gdyż kilka gier ich wymaga.Dodatkowy problem jest z Athlonem XP, ponieważ brak instrukcji SSE2 powoduje ,że kilku kolejnych gier także nie odpalisz. Także brak Shader Model 3 i SSE2 ograniczy Ci zasób gier. A na szynę 128bit nie masz co patrzeć, od dawna dużo ludzi lamentuje "że to tylko 128bit",podczas gdy tak naprawdę, ważna jest odpowiednia dla mocy obliczeniowej GPU, przepustowość szyny ,a to czy osiągnięto ją stosując 2x64bit(128) czy 4x64bit(256) /+/ naprawdę nie ma znaczenia. Jeżeli nie chcesz sprzedawać sprzętu ,to 7300gt/7600GS DDR3 będzie chyba najlepszym zakupem. A jak tak lubisz ATI ,możesz pomyśleć o R2600Pro od palita.Aczkolwiek przemilczę wydajność tych kart. Bedzie lepsza...ale zastanów sie karta na agp, stary proc? Nie lepiej zainteresować sie czymś na am2? na 100% będzie wydajniejsze! i dużo bardziej opłacalne!No właśnie -pomyśl nad tym.Chyba ,że grasz okazjonalnie i raczej w stare tytuły. Edytowane 10 Sierpnia 2007 przez BezbronnyPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...