Skocz do zawartości
VenomDM

Co Wybrać Do Mojego Sprzętu?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie forumowicze. Jako że od dłuższego czasu nie jestem już na bieżąco z trendami rynku pc hardware polecę wybór osobom kompetentnym..

Sprzęt mam taki jak w sygnaturze, 512 ram to za mało, przekonałem się o tym grając w Obliviona całkiem nie dawno, moja płyta to Abit IS7-V2 (odchudzona IS7, bez duala i bajerów) z możliwością max 2GB ramu. Sloty są tylko 2. Płyty ani procka nie mam zamiaru wymieniać jeszcze przez jakieś 2 lata. Prawdopodobnie sprzedam go w całośći bo możliwości rozbudowy nie są imponujące. Biorąc to pod uwagę, jaki będzie najlepszy wybór pod wzgl. modernizacji ramu?

Nie jestem OC maniakiem, ale jak się da prawie zerowym kosztem wyciśnać dodatkowe 10-15% to zazwyczaj tak robie. Procka nie ocuje narazie bo nie ma po co (i tak nie przekracza 30-50% obciążenia). Pamiątek też nie mam zamiaru, ale jak maszynka będzie się starzeć a gierki młodzieć pewnie będzie trzeba zOCować je też. Gram zasadniczo w dobre gry bez wzgl na gatunek. HL2, BF2, seria MOH, COD, Oblivion, Starcraft (2) :)

Wiedząc o tym że budżet aktualnie mam ograniczony, widze dwie opcje:

1. Wersja easy - sprzedaje 512tke Kingstona, kupuje 1 kość 1GB Goodram (albo zwykla CL3 albo szybsza, tylko czy jest sens z ta plyta? )

2. Wersja complex - nie sprzedaje 512 Kinga, kupuje taka sama ale 1GB (Kingstona CL3) , majac 1.5 GB, za rok sprzedam 512 i uzupełnie do 2GB. I tutaj są pytania , czy pakować się w Kingstony CL3 czy lepiej zaryzykować Goodrama szybszego(jak się pogryzą to spienięże Kinga), i czy odczuja różnice dziś między 1 a 1.5 GB ramu, ma ktoś porównanie?

Nie jestem fanem hardkorowego OC ramu a pozatym płyta jest jaka jest, więc marki typu Patriot, Twinmos, OCZ mnie nie interesują.

Co wg was będzie najrozsądniejszym wyborem? Biorąc pod uwagę - zmiany cen pamieci z czasem - wymagania nowych gier i tych w przyszlosci - i faktu iż tego systemu nie będe modernizował ze wzgl na procesor ktory powoduje iz musze zostawic plyte taka jaka mam aktualnie.

Z góry dzięki za rady.

Pozdrawiam

Ven

Edytowane przez VenomDM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej pozbierać kase , i wymienić na AM2 ?

w sumie najlepiej dokupic 1gb ramu, ale zastanów sie.. (wiem, wiem nie chcesz zmieniac sprzetu tylko dokupic ramu)nie lepiej uzbierac troche kaski, sprzedac to co masz i kupic tani, dobry zestaw na AM2. Teraz DDR 512mb= DDR2 1gb(cena). Radze Ci sie dobrze zastanowic. Taka jest przynajmniej moja opinia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tanio to mu nie radzicie ;) z dokupieniem giga nie ma problemu kazdy sklep powinien zgodzić się na sprawdzenie pamięci czy to u nich czy na podmiankę jeśli nie dopasuje

twój konfig to trochę już zaleciały ale - fakt podmiana procka przy tej grafie kopa nie da ;]

jeśli pod gry - rozważał bym opcję 512 + dopłata do mocniejszej grafiki coś z 16p, pewnie używany modowany 6800,, wszystko bedzie dzialać lepiej niż 1,5gb z 6600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi