Skocz do zawartości
ban21

Płyta K8w Pod Opterony- Jaki Ram?

Rekomendowane odpowiedzi

Jako szczęśliwy właściciel płyty serwerowej pod dwa Opki stanąłem przed problemem skompletowania pozostałych gratów.

Niestety nie wiem, czy płyta zechce pracować na "zwykłych" DDR ECC zamiast ECC Reg. Na stronie producenta wyspecyfikowane są tylko ECC Reg, co w pewnym stopniu utrudnia mi zadanie.

Czy ktoś posiada stosowną wiedzę i zechce się nią ze mną podzielić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolegę szczęśliwego posiadacza płyty Tyan K8W

Płyta obsługuje jedynie pamięci Registered (buforowane), mogą być ECC REG lub tylko REG, natomiast zwykłe pamięci ECC niebuforowane na płycie NIE odpalą. Trochę tego typu pamięci można na allegro wyrwać czasami za niską kwotę, Przy okazji warto może podać dokłądny model płyty ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolegę szczęśliwego posiadacza płyty Tyan K8W

Płyta obsługuje jedynie pamięci Registered (buforowane), mogą być ECC REG lub tylko REG, natomiast zwykłe pamięci ECC niebuforowane na płycie NIE odpalą. Trochę tego typu pamięci można na allegro wyrwać czasami za niską kwotę, Przy okazji warto może podać dokłądny model płyty ;-)

Dokładnie jest to Tyan Thunder K8W rewizja 04EOA - czyli obsługuje tylko Opki 240 jak doczytałem. Moje wątpliwości związane są z wymaganą częstotliwością taktowania pamięci - czy odpali na 266MHz czy też wymaga 333 lub 400MHz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory że nie odpowiedziałem wcześniej ale mi wcieło gdzieś powiadomienie o tym temacie. Generalnie optki 240-244 w rewizjach wcześniejszych niż CG obsługują pamięć DDR333 reg. Od rewizji CG wzwyż procki te obsługują pamięć DDR400 reg. O ile Tyan czegoś nie spiepszył przy budowie płyty tak też powinno być z twoją. Co do twojej rewizji to przyznam że mnie zastrzeliłeś bo nie mam pojęcia. WYdaje mi sie to dziwne, bo teoretycznia płyta ta po upggradzie biosu powinna obsługiwać nawet opterony dwurdzeniwe. Aczkolwiek to tyan... który czasami robi "dziwne" błędy konstrukcyjne. Dobrym źródłem informacji dla ciebie byłoby forum.2cpu.com, na którym w dziale motherboards jest długi topic odnośnie tej płyty. Inną kwetsią jest to że wydajność tego typu rozwiązań w porównaniu do kompów cywilnych to już nie to samo co 3 lata temu. przykra prawda jest niestety taka, że nawet najsłabszy C2D, na płycie lowendowej będzie wydajniejszy :(, ale w sumie taka platforma jest jak narkotyk... wciąga i jest dużo ciekawsza od przeciętnych blaszaków ;-)

Edytowane przez noe9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi