Fulgor Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Witam. Składam nowy komputer i stoję przed wyborem karty graficznej. Waham się pomiędzy Radeonem X1950XT oraz GF8800GTS 320MB. Pierwsza karta kosztuje 700zł, a druga 1000zł. Mogę oczywiście dopłacić do droższej karty, lecz zastanawiam się, czy to mi się opłaca? Czy różnica wydajności pomiędzy X1950XT a GF8800GTS jest aż tak duża, że opłaca się dopłacać dodatkowe 300zł do droższej z kart? Dodam jeszcze, że gry w jakie będę grał to przeważnie wyścigi (typu np. NFSU 2, NFS Carbon itp.) w rozdzielczości 1280X1024, a systemem operacyjnym będzie Win XP. Raz zakupionej karty nie będę zmieniał przez co najmniej 3 lata. P.S. Gdyby ktoś znał jakiś test porównujący bezpośrednio te dwie karty (bo w polskim Internecie takowego nie znalazłem), to byłbym bardzo wdzięczny :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Raz zakupionej karty nie będę zmieniał przez co najmniej 3 lata.Skoro tak to raczej 88xx i viśta, chyba że w końcu m$ przestanie z siebie robić błazna i wypuści dx10na xp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 (edytowane) Od kilku lat jestem posiadaczem kart ATI ale w tym wypadku radze Ci kupic 8800GTS , szczerze !! W takim Stalkerze np framerate 40% wyzszy pewnie w grach ktore podales bedzie podobnie . Edytowane 10 Sierpnia 2007 przez Bemx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9920 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 8800GTS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Lubie ATI, ale tutaj wybor jest jeden, 8800GTS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Oczywiście 8800GTS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==MORDI==- Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Jeśli masz możliwość to oczywiście bierz 88gts Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbec Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zdecydownie nv. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 tez lubie Ati ale 8800gts bedzie zdecydowanie lepsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sula Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Tak , Ati złe nie jest(przeynajmniej pod windą) ,ale tutaj jeżeli cię stać nie zastanawiaj się nawet i bierz GF8800 - jest po prostu znacznie szybszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 A jak wygląda sprawa z podkręcaniem? Podobno rdzeń 8800GTS można podkręcić bez vmodów z 500Mhz do 650Mhz (czyli o jakieś 30%), a o ile można podkręcić X1950XT z nominalnych 621Mhz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 jejku kazdy ci pisze ze 8800gts a ty sie nadal pytasz o ati po co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 A jak wygląda sprawa z podkręcaniem? Podobno rdzeń 8800GTS można podkręcić bez vmodów z 500Mhz do 650Mhz (czyli o jakieś 30%), a o ile można podkręcić X1950XT z nominalnych 621Mhz? Chyba nie bierzesz za wykładnika wydajności tego jak owe układy taktują... Ati tak ładnie się nie podkręci to Ci mogę zagwarantować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donmarianos Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Sam niedawno kupowałem nowego kompa i zdecydowałem się na ... X1950XT :-P . Z tych dwóch kart lepsze będzie oczywiście 8800GTS 320MB, z tym że za 1000zł nie polecałbym tej karty - wejdź sobie na forum o 8800GTS i poczytaj o problemach jakie sprawiają te karty (głównie chodzi o spadające na łeb na szyję fpsy po kilkunastu minutach grania). Jeśli już kupowac tak drogi sprzęt to zdecydowanie lepiej dołożyc do wersji 640MB. Różnica między nimi jest bardzo dobrze widoczna w World in conflict (beta). 320MB na tej karcie to zdecydowanie za mało do DX10 :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Gdzie ty to wyczytales o tych FPSach?Mialem GTS 320 i nie bylo gry w ,ktora nie mozna byloby pograc na maxa w 1280/1024 wlacznie z AA i FSAA na maxa.Nigdy nie zauwazylem jakiegokolwiek spadku klatek po nawet godzinie grania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Blackwhite ty masz gtx-a o on mówi o gts-ie i są tam właśnie takie spadki fps, słynny problem alt+tab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donmarianos Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 :mur: :mur: :mur: Poczytaj sobie tu na forum bodajże w kartach graficznych 8800GTX/GTS, ewentualnie na oficjalnym forum nvidii Problem na 100% istnieje, bo nvidia wreszcie ruszyła d*psko i zapowiedziała już wydanie odpowiedniego fixa. Swoją drogą mieli go wydac na początku sierpnia ale cos im nie idzie Dla niezorientowanych problem polega na tym że grając np. w STALKERA po kilkunastu minutach fpsy z 70 klatek spadały do ok 30. W takiej sytuacji pomagał tylko ALT+TAB, wyjście do windy i powrót do gry (po czym po kilkunastu minutach znowu sie operacja powtarza). Problem ten szczególnie dotyczył wersji 320MB, ale niekiedy pojawiał sie też na 640MB Jestem troche w temacie bo sam byłem bardzo zainteresowany kupnem ww karty, ale tego typu problemy na karcie za tysiaka mnie odrzuciły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil2662 Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 x1950 jako karta poprzedniej generacji jest zbyt droga. Co prawda daje łupnia wszystkim grafikom ale tylko tym z dx9. Lepiej dopłącić do 8800. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Blackwhite ty masz gtx-a o on mówi o gts-ie i są tam właśnie takie spadki fps, słynny problem alt+tabPisalem przeciez , ze mialem GTS 320 i nie mialem zadnych jazd tego typu, nawet w STALER'rze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donmarianos Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 A sprawdzałeś frapsem? Bo tak na oko to raczej nie wyczujesz spadku z 70 do 40 fpsów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robii glado Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 JA TAM NIE WIEM ;MIALEM TEGO GTS-A I WCALE NIE BYLEM ZADOWOLONY ;GRAjac W ROZDZIELCZOSCI 1600/1200 i 1280/1024 np w far cry albo colin dirt zachowywalo sie to ustrojstwo tak samo ,colina na full wypas to nawet ruszyc nie chcialo,sprzedalem to grafike bo mnie wkurzala i kupilem x1950xt z tylko 256mb ramu za 430 zl , jestem teraz dumny ze tak zrobilem (ZAPLACILEM GROSZE I WCALE NIE ZALUJE BO WSZYSTKO SMIGA) ,bo chociaz gts cos soba reprezentuje to przeciez kazdy wie ze do dx10 sie wogole nie nadaje nie radzi sobie z 9 to co my tu mowimy o 10, jak juz kupowac to gtx i vmod krecic go wyzej niz ultra, wywalic orginalne chlodzenie na procek zalman 9500 ,na pamieci wymyslec jakis radiator i mozna go niezle bujnac ,chodzi lepiej niz ultra,ale to nie temat tej dyskusjii.... JA NA TWOIM MIEJSCU NIE PAKOWALBYM SIE W KARTY NVIDII ANI ATI Z OBSLGA DX10 ,to blef w tej chwili,kupilbym cos naprawde taniego na czym da sie grac a w styczniu albo lutym 2008 zainwestowal w nowe karty ktore sobie napewno poradza z tymi grami w ktore chcesz grac i przyszlymi.(A NAPEWNO ZECHCESZ GRAC W GRY OPARTE NA DX10) moj komputer: Core quad Q6600 Asus P5N32-E SLI 4GB DDR2 GSKIL CL 4 zasilacz Techsolo 700 watt 4 X Maxtor Diamond Max 80 gb raid.. # no i na dzien dzisiejszy i do stycznia albo lutego ATI RADEON X1950XT pozdrawiam robert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tecumseh Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 (edytowane) x1950xt to ciągle bardzo wydajna karta. jakby jeszcze miała 512 pamiątek, to spoko można by jechać powyżej 1280x1024. na www.xbitlabs.com testowali nowoczesne gry z tego lata. wyszło im, że nie ma absolutnie żadnej potrzeby przesiadania się z tej karty na 8800GTS, ani- tym bardziej- na 8800GTX. wszystkie gry chodzą na 1950 xtx bardzo dobrze (mówię o podrasowanej 1950 xt o dodatkowe 256 pamięci i odrobinę wyżej taktowanej). chyba że ktoś ma monitor obsługujący rozdziałki powyżej 1600x1280. ludzie, teraz jak najbardziej opłaca się brać 1950xt, jak ktoś potrzebuje już mieć nową kartę. a z DX10 lepiej poczekać na gry napisane pod dyszkę i karty wydajniejsze od obecnych + przystosowane do DX 10.1. I testy owych gier na nowych kartach... IMHO właściciele 8800, zwłaszcza tych z najwyższej półki (GTX) przepłacili, jeśli nie grają od 1600x1200 wzwyż. Po co nadmiar mocy, gdy ciągle brak gier na DX 10? a co więcej, architektura okazała się ostatnio być niecałkiem świeża, skoro karty z pełną obsługą DX10.1 pojawią się jeszcze w tym roku i być może zanim wyjdzie pierwsza gra dla DX10... Mnie było stać nawet na 8800GTX, ale wziąłem 1950xt HIS IceQTurbo. Co prawda kosztowała 800 zeta, ale jest bardzo zadowolony. Niezwykle cicha, ciepłe powietrze jest odprowadzane poza obudowę (system chłodzenia OTES). Jak wyjdą gry pod DX10 i wyjdą karty obsługujące DX10.1, to dopiero wtedy zastanowię się nad przesiadką. Ale tylko w wypadku, gdyby mi jakieś gry zaczęły rwać. póki co jest ok i nie zamierzam brać droższej karty tylko dlatego, że jest jeszcze wydajniejsza (bo i po co?) lub dlatego, że obsługuje DX10 (skoro ma wyjść DX10.1, a na dodatek nie ma jeszcze gier pod dziesiątkę). Gra mi się po prostu komfortowo. (Słyszałem aczkolwiek, że bodaj w Cold Fusion Radeony słabiutko sobie radzą, ale cóż, w tę grę nie gram). Edytowane 23 Sierpnia 2007 przez Tecumseh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tecumseh Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 JA NA TWOIM MIEJSCU NIE PAKOWALBYM SIE W KARTY NVIDII ANI ATI Z OBSLGA DX10 ,to blef w tej chwili,kupilbym cos naprawde taniego na czym da sie grac a w styczniu albo lutym 2008 zainwestowal w nowe karty ktore sobie napewno poradza z tymi grami w ktore chcesz grac i przyszlymi.(A NAPEWNO ZECHCESZ GRAC W GRY OPARTE NA DX10) moj komputer: pozdrawiam robert Dobrze widzieć że jest trochę rozsądnych ludzi na tym świecie!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 1) Po [ciach!] 2 posty pod rzad? 2) Cieszymy sie razem z wami. 3) Jak ma kase na 8800gts to niech bierze Nvidie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tecumseh Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 (edytowane) 3) Jak ma kase na 8800gts to niech bierze Nvidie. ja tak nie zrobiłem i kumplowi bym tak nie doradził. szkoda dodatkowej kasy, nic mu nie da te trochę grosza wyłożone więcej na kartę. Chyba że chce grać w 1600x1200 lub wyższych rozdziałkach lub akurat gra w grę nie lubiącą ATI (znajdą się i przykłady przeciwne). a zaoszczędzoną kasę niech zostawi i dozbiera gdzieś na luty 2008. LUDZIE, NIE IDŹCIE ZA PROPAGANDĄ I TYMI, KTÓRYCH JUŻ WZIĘŁA! 1950xt lub 7950GT, droższych teraz nie warto! Edytowane 24 Sierpnia 2007 przez Tecumseh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fields Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 ja tak nie zrobiłem i kumplowi bym tak nie doradził. szkoda dodatkowej kasy, nic mu nie da te trochę grosza wyłożone więcej na kartę. Chyba że chce grać w 1600x1200 lub wyższych rozdziałkach lub akurat gra w grę nie lubiącą ATI (znajdą się i przykłady przeciwne). a zaoszczędzoną kasę niech zostawi i dozbiera gdzieś na luty 2008. LUDZIE, NIE IDŹCIE ZA PROPAGANDĄ I TYMI, KTÓRYCH JUŻ WZIĘŁA! 1950xt lub 7950GT, droższych teraz nie warto! Kazda ze stron ma troche racji :) ale ja radze posluchac robiiego :) 8800gts kosztuje 1k - karta naprawde sporo wydajniejsza niz 1950xt, ale.... Niedlugo premiera nowych kart od nvidii i pewnie tez od Ati - ktore maja byc naprawde duzo mocniejsze... imho nie ma wiec sensu ladowac 1k pln w karte w tym momencie... lepiej tak jak kolega to pisal - wygrzebac gdzies jakies x1950xt, ewentualnie x1950pro czy 7900 gs - za jakies 400-500 zl... na tych kartach spokojnie teraz pograsz, po paru miesiacach sprzedasz je za niewiele mniej, dolozysz pare stow i kupisz cos z nowych kart. Wedlug mnie to najsensowniejsze rozwiazanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 @fields Kolega dobrze prawi. Ja sobie pare dni temu kupilem Asusa X1950PRO 5 miesiecznego, na gwarze jeszcze 31 miechow za 350zl. Na tej karcie spokojnie pograsz we wszystkie gry, a za jakis czas sprzedaz bez straty, albo z minimalna strata, bo te karty duzo nie spadna, bo niby na ile ? Na 200zl ? To po ile by chodzily wtedy 7600GS ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...