Pawelek69 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Witam! Czy ten procesor może mieć odblokowany mnożnik? W komputerze mojego brata jest Athlon XP 2400+ (2000MHz), jest na bank sprzed 39 tyg. 2003 r. Procesor jest na zielonym laminacie. Niestety na jego płycie MSI KT4AV nie da się sprawdzić czy ma odblokowany mnożnik bo procesor nie startuje tam nawet przy ustawieniu w biosie 15x133, jedynie przy ustawieniach auto a i tak się auto ustawia 15x133 czyli normalnie. Ja też mam takiego athlona, tylko z zablokowanym mnożnikiem na brązowym laminacie i jeżeli jest odblokowany chcę się z nim wymienić, tylko zanim rozgrzebę dwa komputery chciałem się tu upewnić czy jest szansa że jego CPU jest odblokowany? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic455661.html Jeśli procesor jest wyprodukowany po 38 tygodniu 2003 roku mnożnik ma zablokowany. Jeżeli obudowa (OPGA) ma kolor zielony to procesor ma jądro Thoroughbred. Jezeli natomiast Ty masz procesor mający obudowę brązową to jest to zapewne Barton lub Thorton. Jeżeli procesor jest wyprodukowany przed wyżej podaną datą to mnożnik ma odblokowany. Poczytaj jednak artykuł, do którego linka podałem wyżej. Pzdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek69 Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 (edytowane) Dzięki za info. Zamieniłem się z bratem okazalo się że jego proc to AXDA2400DKV3C Y828736270785 AIUHB0314TPIW i ma odblokowany mnożnik :D i u mnie na Epoxie 8RDA3i juz chodzi jako 2600 a to dopiero początek. Mój AXDA2400DKV3C Z394474B40153 AIXJB0406RPMW niestety jest zablokowany ale on już nie jest mój. Na szczeście wymiana odbyła się bez większych rękoczynów gdyż brata oc nie interesuje :wink: P. S. na tej stronce co podaleś jest napisane że batch jest dość istotny. Czy potwierdza to się w praktyce? Bo ten proc od brata jest chyba 785 z wafla. Edytowane 11 Sierpnia 2007 przez Pawelek69 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 P. S. na tej stronce co podaleś jest napisane że batch jest dość istotny. Czy potwierdza to się w praktyce? Bo ten proc od brata jest chyba 785 z wafla.Tak, istotny w kwestii stabilności po podkręceniu. Gdy podkręcisz procesor i komputer się uruchomi oraz nie będzie się zwieszał i tak dalej to nie znaczy, że będzie stabilny. Musisz zrobić test ORTHOS'em lub PRIME95 - jeżeli wywali Ci błąd, znaczy że procesor jest niestabilny - więc będziesz musiał podnieść napięcie lub go trochę odkręcić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek69 Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 A o tym to wiem:) 1,5 h prime i orthosa juz zrobilem wczoraj w nocy:) Wszystko w pełni stabilnie, dzisiaj cały dzień komputer dzialal jako 2600 (166x12,5), granie, internet i muzyka i żarnych problemów. 45 st. w stresie. Czy jeżeli zostawię takie ustawienia na dłuższą metę nie się nie stanie procesorowi nic złego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 A o tym to wiem:) 1,5 h prime i orthosa juz zrobilem wczoraj w nocy:) Wszystko w pełni stabilnie, dzisiaj cały dzień komputer dzialal jako 2600 (166x12,5), granie, internet i muzyka i żarnych problemów. 45 st. w stresie. Czy jeżeli zostawię takie ustawienia na dłuższą metę nie się nie stanie procesorowi nic złego?Hmm.. Ten procesor to dobra seria. Skoro Orthos i Prime chodząc 1,5h nie dały błędów, a temperatura mocno nie wzrosła to możesz zostawiać na dłuższą metę ;) Pzdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 (edytowane) Czy jeżeli zostawię takie ustawienia na dłuższą metę nie się nie stanie procesorowi nic złego?Zobacz na mój podpis - chodzi tak od 4 lat i żyje mu się nienajgorzej :D I jak widać na MSI KT4AV, o której pisałeś takie dziwne rzeczy ??? Pozdr. Edytowane 14 Sierpnia 2007 przez Lzep Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...