Skocz do zawartości
Pan Pianka

Zestaw W Granicach 4500-5000tyś.

Rekomendowane odpowiedzi

WE wrześniu zamierzam kupić nowy komputer, ale nie do końca jestem pewny swojego wyboru. Prosze o waszą pomoc jako, że jest to profesjionalne forum zajmujące się tego typu sprawami.

Na początek zestaw, który wybrałem:

Procesor: Intel Core2 Duo E6700 2.66 GHz (S775) BOX - cena: 993zł sklep: apollo.pl

Płyta Główna: Gigabyte GA-N650SLI-DS4 - cena: 388zł sklep: ulubiony.pl

Karta Graficzna: Gigabyte GV-NX88S640H-RH - cena: 1224zł sklep: ulubiony.pl

Karta Dźwiękowa: Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer - cena: 233zł sklep: ulubiony.pl

Dysk Twardy: Western Digital WD4000KS Caviar SE 400GB - cena: 325zł sklep: shift.sklep.pl

Pamięć: GEIL DDR2 PC6400 DUAL 2 x 1024 ULTRA - cena: 380zł sklep: ulubiony.pl

Napęd: LG GSA-H55N - cena: 110zł sklep: apollo.pl

Obudowa: TRACER Grandee 400W PFC TRO-868 Prescott - cena: 165zł sklep: mcomp.com.pl

Chłodzenie CPU: Pentagram NX-100 Al Freezone - cena: 37zł sklep: shift.pl

Monitor: LCD LG 19" L1960TR DVI f-Engine Black - cena: 985zł sklep: sirius.pl

Cena setawu: 4840zł.

Moje wątpliwości:

Procesor: Myślałem wcześniej nad Q6600, ale doweidziałem się, że naraize niewiele aplikacji wykorzystuje 4 rdzenie, a ja w grafikę zaawansowaną, ani nic w tym stylu się nie będę bawił tlyko w programowanie, no i pograć czasami.

Rozważałem też e6850, ale ma FSB1333 przez co bardziej się grzeje i pobiera więcej prądu, poprawcie mnie jeśli zostałem źle poinformowany, ale jeśli to nieprawda to dlaczego przy większym taktowaniu jego cena jest znacznie mniejsza.

Płyta Główna: Od zawsze gigabyte miałem i nigdy mnie nie zawiodła, tak więc wolałbym pozostać przy niej, a chipset nVidii, będzie zdecydowanie lepiej współdziałał z chipsetem nvidii na karcie graficznej niż intelowski, tak uważam. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Karta Graficzna: Czytałem, że lepiej zainwestować w 8800gtz, jednak stwirdziłem, żę to za dużo i wybrałem 640mb 8800gts.

Pamięć:Tutaj mam pytanie. Czy jesli teraz kupię sobie 2x1gb na dualu, a z czasem będe potrzebował więcej i dołożę do tego znowu 2x1gb na dualu ocyzwiście to będzie to pracowało równie wydajnie jak 2x2gb samo?

Obudowa:Tutaj nie wiedziałem co wybrać dałem to co mi się w miare podobało. Jeśli macie jakieś sugestie piszcie proszę.

Chłodzenie CPU: Myślę, że lepszego chłodzeniu tu nie będę potrzebował, bo w podkręcanie nie będę się bawił. Wybrałem Al, dlatego, że mit mówiący o tym, iż Cu jest wydajniejsze od Al to ploty zwykłe nie mające nic wspólnego z prawdą, a różnica w cenie pomiędzy Al, a Cu jest jednak duża.

Prosze o odpowiedzi na moje wątpliwości i sygestie, co do zmiany czegoś w tym zestawie.

Edytowane przez Pan Pianka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa: TRACER Grandee 400W PFC TRO-868 Prescott - cena: 165zł sklep: mcomp.com.pl

Dobre sobie , taki wypasiony komp i obudowa Tracera z zasilaczem, chyba byś chciał pożegnać sie z kompem jak byś uruchamiał go :P.

I na poważnie weź jakąś normalną obudowę bez zasilacza, a do tego co najmniej 400-450W zasilacz, jakiejś renomowanej firmy np. Be Quiet 450W czy Corsair 520W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Złóż kompa za 3-3,5tys a reszte zostaw na przyszłą modernizację.

Co do procka starczy E4500/E6550/E6750 z czego ten ostatni to maks wszystkiego. Warto sie zastanowić nad 8800gtx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po głębokich przemyśleniach związanych z wami postami zestaw uległ zmianie xD

Procesor: C2D E6850

Płyta Głowna: Asus P5k

PAmięć: Geil 2x1gb Cl4 800mhz

Dysk: Segate 16mb cache 7200 400gb

Karta Graficzna: Gigabyte GF 8800gts 640mb

Karta Dźwiękowa: SB X-Fi Xtreme Gamer

Napęd: LG GSA-H55N

Obudowa: thermaltake Mambo czarna

Zasilacz: Cheiftec GPS-5500AB-A 550W