olo21 Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Witam, kolega ma internet z netii na łączach tp s.a. Byłem u niego wczoraj, żeby podpiąć ten router i rozdzielić net na kompy. Podłączyłem router do lini adsl, a kablami z wtyczkami rj45 do kompa. Po wpisaniu w przeglądarkę 10.0.0.2 zacząłem konfigurować router zgodnie z instrukcją: - quick configuration wpisałem: Encapsulation = PPPoE LLC, Vpi = 8, Vci = 35 oraz wpisałem usera i hasło do netii. W Xp pokazuje się, że komputer jest podłączony do sieci, adres ip przydzielony, dns też itd. No ale internetu nadal nie ma. Ping nie odpowiada. Adresy stron wpisywane w postaci ciagu licz też nie wchodzą. Wziąłem router do siebie. Mam neostradę. Wpisałem podane wyżej parametry zgodnie z instrukcją (Vpi = 0) i net śmiga bez problemu. Co źle zrobiłem lub co jest z netią nie tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skibi Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 A Netia nie chodzi przypadkiem na Anneksie B ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 (edytowane) Annex B jest z tego co wiem raczej na nowych łączach Netii. Na tpsowskich powinno być Annex A - analog....Net24 Cytuję: "Na linii telefonicznej TP (Bitstream): * Mode: Routing (parametr dotyczy tylko niektórych modeli routerów) * Encapsulation: PPPoA (RFC2364) * Multiplex: VC multiplexing (VCmux) * Virtual Path ID (VPI): 0 * Virtual Circuit ID (VCI): 35 * DSL Modulation : G.dmt (ITU G.992.1) lub Multimode * Maximum Transmission Unit (MTU): 1500 lub Auto W celu aktywowania usługi przy pierwszym połączeniu routera należy wprowadzić w konfiguracji tymczasowe parametry: * Nazwa użytkownika: Net24 * Hasło: Net24" Edytowane 12 Sierpnia 2007 przez Myszaqu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skibi Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Czyli ok. modem z Anneksem A na Neo działa a na Netii nie. I wszytko jest w porządku, pozostaje wymienić modem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 ? Linia tpsa sugeruje raczej Annex A - z resztą kumpel z pracy też ma Netię i router ASMAX AR 904 U - Annex A ... Poza tym kolega nie wpisał u znajomego Vpi = 0 - tak jak dla Neo u siebie, tylko podał Vpi = 8 - jak dla linii Netii.... Wkurzające to jest, sam zamówiłem łącze w Netii i nie mam przekonania jaki router zamówić np. LINKSYS AM200 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo21 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 a co to jest ten Annex? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 (edytowane) Asymmetric_Digital_Subscriber_Line - norma działania ADSL .... Specyfikacja jaką spełnia twoja centrala telefoniczna. Edytowane 14 Sierpnia 2007 przez Myszaqu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...