LPKorn3324 Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Sporo poczytałem ostatnio o monitorach LCD z racji, iż zamierzam taki kupić i w tej chwili po prostu nie wiem totalnie na co się zdecydować. Zakładam nowy wątek bo odp na moje pytania raczej w innych bym nie dostał przynajmniej bez robienia offtopa. Wpierw moje wymagania względem monitora: - będzie służył w 50% do gier (fpsy/strategie/ścigałki..) i w 50% do przeglądania www, pisania, nieco grafiki ale raczej amatorskiej - NIE będę oglądał na nim filmów, siedzę na wprost monitora. - gram głównie w 1024x768 czasami w 1280x1024 - ma do dyspozycji 900 zł ... tyle założyłem bo mogę wyłożyć więcej (93GP) ale musiałbym wtedy być naprawdę w 100% pewien, że ta "extra" kasa jest tego warta No właśnie 900 zł. Po dokonaniu wstępnej selekcji miałem sporo monitorów Samsunga i kilka Benq. W ostateczności nie jestem do końca przekonany do Samsungów (940N np brak DVI a to ma chyba wpływ na jakość prawda?) więc skupiłem się na Benq. O 93GP czytałem już nieco i są osoby, które skarżą się na smużenie za sprawą wiadomo jakiej matrycy. Do tego monitor ten kosztuje już ponad 100zł więcej niż z początku założyłem. Z tego powodu zwróciłem się ku 93GX+ czyli bodajże najmocniejszym Benq na TN. Szybsza matryca, a i reszta parametrów wygląda ok. Właśnie co sądzicie o tym monitorze? Bo póki co to on jest moim faworytem. Ale właśnie w tytule wątku mam samsunga 931bw. Z tego co czytałem jest to świetny LCD w doskonałej cenie może niech ktoś mnie poprawi ale dotąd chyba 98% wypowiedzi jest bardzo pozytywnych na jego temat. No właśnie z tym, że jest jeden problem, panorama. Nie żebym był z góry do nich uprzedzony ale po prostu mam wielką blokadę psychiczną bo jak można na panoramie pracować w windowsie? Po prostu sobie tego nie wyobrażam. Do tego te rozdzielczości- 1440x900 zabije moje GPU no chyba, że równie dobrze wygląda jeszcze 1280x768, jak sprawa ma się ze skalowaniem do 1024x768? Jak piszę się na tym? Proszę doradźcie bo jestem w martwym punkcie. Zwracam się ku 93GX+ ale i ten 93GP wygląda solidnie + nie odrzucam kompletnie myśli o panoramie skoro akurat ten samsung jest taki jak go malują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Sporo poczytałem ostatnio o monitorach LCD z racji, iż zamierzam taki kupić i w tej chwili po prostu nie wiem totalnie na co się zdecydować. Zakładam nowy wątek bo odp na moje pytania raczej w innych bym nie dostał przynajmniej bez robienia offtopa. Wpierw moje wymagania względem monitora: - będzie służył w 50% do gier (fpsy/strategie/ścigałki..) i w 50% do przeglądania www, pisania, nieco grafiki ale raczej amatorskiej - NIE będę oglądał na nim filmów, siedzę na wprost monitora. - gram głównie w 1024x768 czasami w 1280x1024 - ma do dyspozycji 900 zł ... tyle założyłem bo mogę wyłożyć więcej (93GP) ale musiałbym wtedy być naprawdę w 100% pewien, że ta "extra" kasa jest tego warta No właśnie 900 zł. Po dokonaniu wstępnej selekcji miałem sporo monitorów Samsunga i kilka Benq. W ostateczności nie jestem do końca przekonany do Samsungów (940N np brak DVI a to ma chyba wpływ na jakość prawda?) więc skupiłem się na Benq. O 93GP czytałem już nieco i są osoby, które skarżą się na smużenie za sprawą wiadomo jakiej matrycy. Do tego monitor ten kosztuje już ponad 100zł więcej niż z początku założyłem. Z tego powodu zwróciłem się ku 93GX+ czyli bodajże najmocniejszym Benq na TN. Szybsza matryca, a i reszta parametrów wygląda ok. Właśnie co sądzicie o tym monitorze? Bo póki co to on jest moim faworytem. Ale właśnie w tytule wątku mam samsunga 931bw. Z tego co czytałem jest to świetny LCD w doskonałej cenie może niech ktoś mnie poprawi ale dotąd chyba 98% wypowiedzi jest bardzo pozytywnych na jego temat. No właśnie z tym, że jest jeden problem, panorama. Nie żebym był z góry do nich uprzedzony ale po prostu mam wielką blokadę psychiczną bo jak można na panoramie pracować w windowsie? Po prostu sobie tego nie wyobrażam. Do tego te rozdzielczości- 1440x900 zabije moje GPU no chyba, że równie dobrze wygląda jeszcze 1280x768, jak sprawa ma się ze skalowaniem do 1024x768? Jak piszę się na tym? Proszę doradźcie bo jestem w martwym punkcie. Zwracam się ku 93GX+ ale i ten 93GP wygląda solidnie + nie odrzucam kompletnie myśli o panoramie skoro akurat ten samsung jest taki jak go malują. 1440x900 to niższa rozdzielczość niż 1280x1024 - więc jeśli "coś zabije GPU :lol: " to prędzej przy 1280x1024 :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 podaj moze w co bedziesz gral b to chyba ma najwieksze znaczenie, ja mam 7600gs i w np heroes V czy carbona da sie pograc, w fpp na tym monitorze jeszcze nie gralem co do www to tez mialem mieszane uczucia ale jest ok, zwlaszcza forum (baaaardzo szeroko) :) - dam moze przykladowego screena: natomiast zwykle www maja po prostu biale pola po bokach - brak pivota niestety... praktycznie brak smuzenia co wazne w grach, kiepskie katy ale to nie powinno miec znaczenia bo nie bedziesz ogladal na tym filmow - za ta kase nie wiedzialem nic lepszego, no i niezly design Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiacynty Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 (edytowane) Posiadam tego FP93GX+ od jakichś 2 tygodni. Na razie sprawuje się super... tylko nie wykorzystuje całego jego potencjału... Na razie działa na Geforce 2mx 400... czyli na dsubie :/ Już za miesiąc jednak nowy komp i zobacze na co stać ten monitor z 8600GT i na dvi ;) To co mogę już na wstępie powiedzieć to zero smużenia jakiegokolwiek ;) Nie ma o tym mowy... Kupiłem go za 739zł w apollo... lecz z tego co widzę podrożał do 810zł :D Jak za te pieniądzę uważam świetny zakup: cena/jakość. Przy oglądaniu filmów widać nierównomiernie podświetloną matrycę na czarnych polach... ale z tego co wiem to każda matryca TN ma tak... Ogólnie za dużo ie mogę powiedzieć... bo jak już mówiłem grafika mnie ogranicza i to bardzo... Bo chyba będzie lepszy obraz na nowej karcie graficznej?? :P Edytowane 12 Sierpnia 2007 przez kwiacynty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modman Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Bierz FP93GP :) bo jest naprawdę dobry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 (edytowane) mam ten sam problem co kolega. za jakiś miesiąc zamierzam wydać dużo (jak na kieszeń studenta) kasy na lcd i też nie wiem czy opłaci mi się dokładać do tego benq na MVA ... czy skusić się na design samsunga 931bw bo chyba 931 kwadrat czyli C to lekka przesada (kto wie czemu taki drogi jest?) ps. gdyby użytkownicy owych 2 monitorów mogli zrobić po fotce w dzień i w nocy jak to wygląda no i podzielili się większą ilością szczegółów byłoby super :-) ps. ja będę oglądać na nim filmy grac -> lubię fpp (q2 4ever), ostatnio też tr:a, g3, oblivion, call of juarez czasem będzie służył do autocada i photoshopa ... Edytowane 13 Sierpnia 2007 przez hauti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Tylko FP93GP Jak wy możecie porównywać TN do MVA! Nie ma żadnego smużenia! W CS 1.6, GTA:SA nie ma żadnego smużenia! W testach syntetycznych także jest niezauważalne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...