Skocz do zawartości
pr1est

Samsung Sp0812n Po Wybuchu Zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

witam

pierd.... zasilacz - jeszcze takiego czegoś nie widziałem ale spalił wszystko! płyta, proc, 2xdvd, hdd, 3 karty pci, grafike oczywiście, nic nie ocalało - no ale nie o tym miałem pisać ;)

na hdd były bardzo ważne dane i teraz pytanko: czy warto kupować drugi taki sam dysk i przełożyć elektronikę? czy raczej z tego nic nie wyjdzie? kiedyś próbowałem podobnego manewru i klękły oby dwa :blink:. miał ktoś podobnego klina?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odkrec elektronike i sprawdz czy nie ma zandego widocznego przypalenia, a kupic moze nie tyle drugi taki dysk co sprawna elektronike

dzięki sprawdzę, tylko z kupnem samej elektroniki może być problem, na allegro tego za wiele niema, chyba ze wiecie gdzie jeszcze można ja kupić . pozostaje kupić nowy dysk i się jednak pobawić..... oby tylko ten nowy dysk nie padł :blink:

w sumie ja kosztów nie ponoszę ale jak zwykle ma być tanio, dobrze i szybko.

co za zasilacz, można wiedzieć?

ano jakis megabajt 250W, ale ja nie mam z tym nic wspólnego :D . komp z siuper marketu parę ładnych lat chodził...... cudem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto jesli znajdziesz identyczny dysk, najlepiej z takim samym firmware to powinno sie udac, o ile elektronika wewnatrz dysku nie padla...

I tak wlasnie w hipermarketach robia sobie klientow, wszystko padlo - musisz po nowy komp przyjsc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz zmaksymalizować szanse odzyskania danych, to szukaj elektroniki:

- z identycznym firmware

- identycznie wyglądającej (te same elementy tak samo rozłożone na PCB)

- z datą produkcji możliwie najbliższą tej od uszkodzonego dysku

- pochodzącą z tej samej manufaktury ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie zamówiłem takowy dysk w necie. lokalnie w sklepach tego modelu już niestety nie posiadali. będę miał duże szczęście jak będzie:

- z identycznym firmware

- identycznie wyglądającej (te same elementy tak samo rozłożone na PCB)

- z datą produkcji możliwie najbliższą tej od uszkodzonego dysku

- pochodzącą z tej samej manufaktury icon_wink2.gif

i jak wogole da się odzyskać cokolwiek ;)

I tak wlasnie w hipermarketach robia sobie klientow, wszystko padlo - musisz po nowy komp przyjsc icon_wink2.gif

dysk w sumie nie jest mój, tylko jednego pana prokuratora - strasznie papla hehe... hmmmm masz racje naśle na ten supermarket tego pana to ich wymiecie hehehe

dysk ma dziś przyjść........ grrrrrrrr gdzie ten paczkowy?!

EDIT

ano przylazł paczkowy szuja jedna. 2 tyg. gupia firma dysk wysyłała :angry:

hdd identyczny jak ten co mi sie sfajczył. przełożyłem elektronikę dysk ruszył ale niestety [gluteus maximus]. słychać mechaniczne stuki i niestety mimo ze bios go wykrywa, system nie może odczytać danych :cry:

no nic jednym słowem trzeba zawsze robić backup :D

Edytowane przez lukebed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi