Skocz do zawartości
Gość Pussik

Dźwięk Bipera Przy Używaniu Scrolla

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, dlaczego jakiś biper mi pika gdy używam scrolla w myszce, lecz tylko wtedy, gdy krecenie scrollem przewija strone. Gdy teog nie robi, biper nie działa

Również gdy przewijam strone strzełkami słysze dźwięk z komputera. :|

Tak jest po ostatnich modernizacjach, oto co wymieniłam:

obudowe

karte graficzną

pamięc ram

procesor

dodałam coolery i regulator obrotów pentagrama

Płyta głowna, dysk pozostały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary konfig to ten w linku?

Przeinstalowałaś Windows?

Spróbuj innych sterowników do płyty/grafiki. Szczególnie jeśli do grafiki poszły te co znalazł u siebie Windows...

Podaj nowy konfig i upewnij sie że wszystko dobrze podłączone. Sprawdź napięcia na zasilaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy config to ten w linku.

W sumie doszłam do teog, co to wydawało dźwięk.

Na 90% regulator obrotow (ma biper, bo informuje o zatrzymaniu wentyla).

Teraz prawde mowiac to gdzies mam tą drobną niedogodnosc. Jak probowalam odpiac regulator, to przekłądajac dysk, uśmiercilam go. WTF?

Nie wiem, ale padła mi prawdopodobnie elektronika w WD 80GB. :( Mialam recznie robiony kabel IDE< i jedynym racjonalnym wytlumaczeniem jest, ze jakies zwarcie pomiedzy sciezkami powstalo.

Dysk po wlaczeniu komputera nie reaguje wogole(nie ma dzwieku czy ruchu w srodku), a komputer stoi na boot screenie. Przy dwóch ustawienaich zworek, płytka grzeje sie w jendym miejsuc tka, ze sie dotknac nie da.

Zna ktoś kogoś kto reperuje takie dysku lub wymienia elektronike, ale w miare tanio. Góra 50zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy config to ten w linku.

W sumie doszłam do teog, co to wydawało dźwięk.

Na 90% regulator obrotow (ma biper, bo informuje o zatrzymaniu wentyla).

Teraz prawde mowiac to gdzies mam tą drobną niedogodnosc. Jak probowalam odpiac regulator, to przekłądajac dysk, uśmiercilam go. WTF?

Nie wiem, ale padła mi prawdopodobnie elektronika w WD 80GB. :( Mialam recznie robiony kabel IDE< i jedynym racjonalnym wytlumaczeniem jest, ze jakies zwarcie pomiedzy sciezkami powstalo.

Dysk po wlaczeniu komputera nie reaguje wogole(nie ma dzwieku czy ruchu w srodku), a komputer stoi na boot screenie. Przy dwóch ustawienaich zworek, płytka grzeje sie w jendym miejsuc tka, ze sie dotknac nie da.

Zna ktoś kogoś kto reperuje takie dysku lub wymienia elektronike, ale w miare tanio. Góra 50zł.

A dlaczego by przewijanie stron miał zatrzymywać wiatraki czy też uruchamiać beeper? :P Sądzę, że to po prostu cewki wpadają w rezonans, wydając wysokiej częstotliwości dźwięki, złudnie przypominające beeper ;)

A dysk podłączałaś na normalnej taśmie? Próbuj podpiąć go pod inny kanał IDE. Miałem kiedyś przypadek, że WD 200 udawał martwego, a po kliku dniach wstał i działa do dziś :) Jeśli padła elektronika, będzie ciężko... O ile zjarał się rezystor czy kondensator, to pół biedy, ale jeśli padł scalak, to przechlapane - szukaj takiego samego dysku na allegro i daj ogłoszenie u nas na giełdzie. Sądzę, że prędzej nabędziesz nowy sprawny dysk, niżeli naprawisz ten stary ;)

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tka od bipera przeszliśmy do dysku. Imho dużo ważniejsza sprawa.

To nie cewki, trudno byłoby to pomylić. Gdyby był podpiety głosnik z obudowy do płyty głownej, to pierwsze podejrzenie padłoby na niego.

No z moim szcześciem to byl scalak. Gdyż coś tam się nagrzewa. Niestety/stety płytka od strony zewnetrznej jest pusta, a wszystkie elementy znajdują sie po drugiej stronie. Jednak palcem łatow wyczuć gdzie się grzeje. A 70-80 stopni to nieciekawa temp.

Na allegro jest tkai dysk, uszkodzony, ale chyba ze sprawna elektornika, za 20zł. Tylko pytanie, czy zwykły śmiertelnik jest w stanie to zrobić (przepiąć elektronike), bez specjalitycznych narzedzi i zaplecza wiedzy?

Dołączona grafika

Ups, moja plytka wygląda inaczej niż ta, tlyko kształt się pokrywa.

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tka od bipera przeszliśmy do dysku. Imho dużo ważniejsza sprawa.

To nie cewki, trudno byłoby to pomylić. Gdyby był podpiety głosnik z obudowy do płyty głownej, to pierwsze podejrzenie padłoby na niego.

No z moim szcześciem to byl scalak. Gdyż coś tam się nagrzewa. Niestety/stety płytka od strony zewnetrznej jest pusta, a wszystkie elementy znajdują sie po drugiej stronie. Jednak palcem łatow wyczuć gdzie się grzeje. A 70-80 stopni to nieciekawa temp.

Na allegro jest tkai dysk, uszkodzony, ale chyba ze sprawna elektornika, za 20zł. Tylko pytanie, czy zwykły śmiertelnik jest w stanie to zrobić (przepiąć elektronike), bez specjalitycznych narzedzi i zaplecza wiedzy?

Oczywiście, bez problemu :) Wszystko opiera się na wpinanych taśmach lub bezpośrednich pinowych połączeniach, każdy powinien sobie poradzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lecz piny IDE są wlutowane do płytki. Wiec to nie tkaie proste.

NIe wime jak tutja, bo nie widać, ale w Seagate 40GB, są wlutowane i nie ma mowy o sprawnym odpięciu plytki od dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lecz piny IDE są wlutowane do płytki. Wiec to nie tkaie proste.

NIe wime jak tutja, bo nie widać, ale w Seagate 40GB, są wlutowane i nie ma mowy o sprawnym odpięciu plytki od dysku.

Przecież masz chyba zamiar wymienić całą płytkę, rajt? Więc w czym problem? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi