obiboqs Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam serdecznie. Mam dylemat: Otóż chciałbym kupić płytę główną i procesor pod s939. pod s939. W kwestii procesora już zdecydowałem - wezmę Athlona64 Venice 3200+. Jednak w kwestii wyboru płyty mam pewne wątpliwości, otóż: - Chciałbym do tej płyty włożyć na razie moją starą kartę graficzną pod AGP (GF FX5700LE) - ponieważ budżet mam ograniczony (jej wymianą zajmę się później). Tak więc płyta musi mieć port AGP. - Wolałbym, by płyta miała 3 lub 4 banki pamięci - 2 to mało. - Chciałbym też, by płyta obsługiwała procesory dwurdzeniowe (X2), aby w przyszłości mieć szerszą możliwość modernizacji. To są takie trzy podstawowe wymogi. Poza tym płyta musi być stabilna i nie sprawiać problemów. Dobrze byłoby, jeżeli miałaby chociaż jakieś możliwości O/C (nie wymagam tu wiele, bo nie chcę podkręcać ekstremalnie, ale skoro Venice są podatne na O/C to chciałbym choć trochę taktowanie podwyższyć - chociaż do tych 2200MHz). Wolałbym także kupić płytę nową, z gwarancją. Największym problemem jest chyba jednak to, ile chcę przeznaczyć na tę płytę. Otóż kwota, jaką mogę maksymalnie wydać to 150zł. Nie jest to dużo, więc nie mam dużo możliwości wyboru. Z tego co zdążyłem zauważyć, port AGP mają tylko płyty z chipsetem VIA K8T800, VIA K8T800Pro oraz nVidia nForce3 250. Płyty z nForce4 oraz VIA K8M890 mają port PCI-E. Tak więc (z tego co zdążyłem zauważyć) trzema podstawowymi propozycjami są MSI Neo2-F, ECS KV2 Lite Extreme oraz ECS K8.NFORCE3-A939. Jednak: - MSI Neo2-F ma chipset VIA (a te szczególnie dobrą opinią bodajże się nie cieszą), poza tym ma tylko 2 banki pamięci oraz z tego co wiem nie obsługuje również procesorów dwurdzeniowych. - ECS K8.NFORCE3-A939 ma chipset nVidii, ale tylko 2 banki pamięci, poza tym również z tego co mi wiadomo procesorów dwurdzeniowych nie obsługuje. Poza tym z mych wstępnych obserwacji wynika, że firma ECS dobrą opinią też wśród wielu się nie cieszy. - ECS KV2 Lite Extreme to płyta, która chyba byłaby wg mnie najbardziej odpowiednia, ponieważ obsługuje procesory dwurdzeniowe i ma 4 banki pamięci. Jednak firma ECS i chipset VIA (o których już pisałem wcześniej) skłaniają mnie do dalszych refleksji.. Co więc wybrać? Jedną z tych? Którą? A może macie jeszcze jakieś inne propozycje płyt spełniających moje kryteria? Może coś przeoczyłem..? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. edit: Sorry za stylistykę (szczególnie powtórki w niektórych miejscach), ale zabrakło mi już synonimów.. Edytowane 12 Sierpnia 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 (edytowane) A nie lepiej i taniej będzie przejść na AM2 ze zintegrowaną grafiką? Np: coś takiego: http://www.znak.pl/index.php?cid=327&s...s2GigGAMA69GS3H płyta lub jakiegoś Fox'a http://www.znak.pl/index.php?cid=327&s...A690GM2MA8KRS2H lub coś na nVidi http://www.znak.pl/index.php?cid=327&s...=s2GigGAM52SS3P do tego procek najtańszy: http://www.znak.pl/index.php?cid=320&s...Sem3000+AM2+BOX oraz ram 512mb lub już lepiej 1gb: http://www.znak.pl/index.php?cid=305&s...21024667Goodram Jeszcze jak dobrze poszukasz to znajdziesz taniej te części ja tu podałem je dla przykładu. Następnie sprzedajesz to co masz kupujesz sobie jakiegoś Athlona x2 jakąś grafikę i masz dobrego kompa. A tak moim zdaniem to będzie takie leczenie syfa pudrem. Za jakiś czas będziesz chciał zmodernizować to co chciałbyś mieć w pierwszym poście i będziesz w ślepym zaułku. Pisałeś, że później chciałbyś zmienić kartę tylko na jaką? Kupisz kolejną na AGP podziałasz na niej z rok i dojdziesz do wniosku, że trzeba ją wymienić i znów pójdzie za tym wymiana płyty i procesora bo będzie na s939 i koło się zamyka :mur: Edytowane 12 Sierpnia 2007 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 (edytowane) Ta Gigabyte K8NSC by pasowała: http://www.allegro.pl/item225276469_gigaby...nio_okazja.html Niestety jest już praktycznie po gwarancji za kilka dni. Powyższa propozycja na integrę zamiast agp jest całkiem rozsądna. Jeżeli chcesz koniecznie zostać przy ddr1, to może: http://www.allegro.pl/item224337375_plyta_...lodz_vasfs.html http://www.allegro.pl/item224231141_foxcon...f_6100_vga.html W normalnych sklepach nie ma co liczyć na płytę s939 poniżej 150zł z czterema bankami pamięci. Edytowane 12 Sierpnia 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Ta Gigabyte K8NSC by pasowała: http://www.allegro.pl/item225276469_gigaby...nio_okazja.html Niestety jest już praktycznie po gwarancji za kilka dni. Miałem tą płytkę i muszę przyznać, że chodziła bezproblemowo i nawet wentylatorek przez ponad rok używania nic nie buczał. Sprzedałem ją dalej użytkownikowi z tego forum i on też nie miał z nią problemów :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oicw Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 W socket 939 się nie pchaj.Po pierwsze,DDR1 jest prawie 100% droższe od DDR2,a po drugie karty na AGP są drozsze od tych na PCIE.Jak już kupujesz nowy sprzęt,to kup coś nowego,a nie starą platformę. Marcinas83 już Ci napisał ,co powinieneś kupić na s. AM2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 (edytowane) W socket 939 się nie pchaj.Po pierwsze,DDR1 jest prawie 100% droższe od DDR2,a po drugie karty na AGP są drozsze od tych na PCIE.Jak już kupujesz nowy sprzęt,to kup coś nowego,a nie starą platformę. Marcinas83 już Ci napisał ,co powinieneś kupić na s. AM2 NIE! Proszę mi tu nie pisać o AM2. Napisałem 939 to chcę 939. Jest jeden powód, dla którego nie chcę AM2. Jaki? Musiałbym wymieniać WSZYSTKO (dosłownie). Grafikę (bo nie pasuje na AGP), RAM (bo AM2 obsł. tylko DDR2), zasilacz (bo nie mam dodatkowego wtyku zasilania PCI-E i tak w kółko. Co do podanych przez Was propozycji: Gigabyte GA-K8NSC - wg mnie świetna propozycja. Widziałem już jednak tę płytę - i faktycznie jest o tyle ciekawą propozycją, że jest dobrej firmy, ma dobry chipset, port agp i dużo gniazd pamięci. Szkoda tylko, że nie jest nowa. Foxconn Winfast 6100K8MA-RS - propozycja naprawdę bardzo ciekawa. Jednak chciałbym wiedzieć trzy rzeczy - pierwsza - czy ta płyta będzie pasować do zwykłej obudowy ATX? - druga - jak jest z tą grafiką? Czy faktycznie jest to pełnowartościowy GPU GF6100 (w sensie wydajności)? Czy grafika ma swoją pamięć, czy "połyka" z operacyjnej..? - i trzecia - marka płyty (czyli co za tym idzie to, czy jest stabilna i nie sprawia problemów) GA-K8N51GMF-9 - również ciekawa propozycja (tak jak powyższy Foxconn Winfast), również szkoda że nie nowa, i tutaj również to samo pytanie odnośnie wydajności zintegrowanej grafiki. Dwie ostatnie propozycje są dla mnie o tyle ciekawe, że faktycznie chcąc w niedalekiej przyszłości wymienić też kartę graficznę nie musiałbym zostawać przy starym AGP. Pzdr. Edytowane 13 Sierpnia 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 (edytowane) Jest jeden powód, dla którego nie chcę AM2. Jaki? Musiałbym wymieniać WSZYSTKO (dosłownie). Grafikę (bo nie pasuje na AGP), RAM (bo AM2 obsł. tylko DDR2), zasilacz (bo nie mam dodatkowego wtyku zasilania PCI-E i tak w kółko. Foxconn Winfast 6100K8MA-RS - propozycja naprawdę bardzo ciekawa. Jednak chciałbym wiedzieć trzy rzeczy - pierwsza - czy ta płyta będzie pasować do zwykłej obudowy ATX? - druga - jak jest z tą grafiką? Czy faktycznie jest to pełnowartościowy GPU GF6100 (w sensie wydajności)? Czy grafika ma swoją pamięć, czy "połyka" z operacyjnej..? - i trzecia - marka płyty (czyli co za tym idzie to, czy jest stabilna i nie sprawia problemów) 1. Akapit. Ram, owszem, trzeba wymienić. Grafikę nie, ponieważ można na razie integrę używać. Grafiki na chipsetach 690G, czy GF6100 nie są słabsze od obecnej FX5200. Zasilacza nie trzeba wymieniać, ponieważ główny wtyk 20 pin wkłada się do gniazda 24 pin i przy jednej kombinacji pasuje i działa prawidłowo. Wtyk PCIE 6 pin jest potrzebny tylko przy bardziej prądożernych kartach (do 75W idzie poprzez gniazdo na płycie pcie x 16), dodatkowo do tych kart dodaje się przejściówkę moleks-pcie 6 pin. 2. Akapit Ta Grafika GF6100 jest integrą i nie ma własnej pamięci, korzysta z systemowej. Wydajność jest uzależniona częściowo od prędkości pamięci ram i czy jest dual. Jak powtarzam, i tak jest często wydajniejsza od FX5200. Płyta mikro ATX powinna pasować do standardowej obudowy. Jeśli nie będzie pasować, to raczej obudowa jest niestandardowa. Oprócz tego widzę jeszcze jedną możliwość: ASRock AM2NF3-VSTA http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/100227 czyli DDR2, AGP, AM2, taki kompromis Edytowane 13 Sierpnia 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 - ECS K8.NFORCE3-A939 ma chipset nVidii, ale tylko 2 banki pamięci, poza tym również z tego co mi wiadomo procesorów dwurdzeniowych nie obsługuje. Poza tym z mych wstępnych obserwacji wynika, że firma ECS dobrą opinią też wśród wielu się nie cieszy. Nie wiem skąd się Twoja wiedza bierze ale według producenta ta płyta obsługuje Athlony 64 X2 od 3800 do 4800+. Wadą są rzeczywiście tylko 2 sloty na RAM ale czego można wymagać przy tej cenie? Co do podkręcania to mój procesor chodził na niej na 2600 MHz. Jak dla mnie za te pieniądze spoko płyta i nie ma żadnych problemów ze stabilnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zawsze zostaje jeszcze kupno ASRocka ode mnie :wink:. Ale tak to popieram przesiadke na AM2 z integrą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 (edytowane) ASRock AM2NF3-VSTA http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/100227 czyli DDR2, AGP, AM2, taki kompromis ... Ale tak to popieram przesiadke na AM2 z integrą.(...) NIE! Proszę mi tu nie pisać o AM2. Napisałem 939 to chcę 939. Czy nie wyraziłem się dostatecznie jasno..? Powiem tak: Jeżeli macie mi tu ciągle mówić o AM2, że jest lepsze, opisywać jego zalety i nie pisać nic konkretnego, o co proszę, powiem delikatnie - WYPCHAJCIE SIĘ. Wiem, że może i byłby to rozsądniejszy wybór, lecz jakoś niebardzo odpowiada mi koncepcja wymiany wszystkiego po kolei. Te płyty ze zintegrowanymi grafikami pożerającymi pamięć z pamięci operacyjnej, które mają obniżoną wydajność, też jakoś niebardzo przypadają mi do gustu. Za dużo z tym zabawy. Zresztą, czy ja muszę podawać jakiekolwiek argumenty..? Płyta ma być pod Socket939 i mieć AGP - koniec dyskusji. Jeżeli macie zamiar dalej zagłębiać się w AM2 to lepiej zamknijcie temat. Pzdr. edit: No to w sumie na chwilę obecną najciekawsze propozycje (wg mnie) to: 1. ECS KV2 Extreme z chipsetem VIA K8T900Pro - która jest nowa (na gwarancji), ma AGP i 4 banki pamięci, ale zarówno chipsety VIA jak i płyty ECS nie cieszą się dobrą opinią 2. Gigabyte K8NSC z chipsetem nForce3 250 - która jest używana, ma AGP i 4 banki pamięci, ale za to ma sprawdzony chipset (nVidia nForce) i jest dobrej marki (Gigabyte) Którą polecacie..? edit2: Zawsze zostaje jeszcze kupno ASRocka ode mnie ;)Ile chcesz za niego..? I jaką opinię mają te chipsety ULi/ALi ..? Edytowane 13 Sierpnia 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Asrock Dual-VSTA/Sata II tylko ze je bardzo ciężko juz dostać, ale popytaj na forum... płyty bardzo udane pod s.939/agp :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 (edytowane) (...) Czy nie wyraziłem się dostatecznie jasno..? Powiem tak: Jeżeli macie mi tu ciągle mówić o AM2, że jest lepsze, opisywać jego zalety i nie pisać nic konkretnego, o co proszę, powiem delikatnie - WYPCHAJCIE SIĘ. Wiem, że może i byłby to rozsądniejszy wybór, lecz jakoś niebardzo odpowiada mi koncepcja wymiany wszystkiego po kolei. Te płyty ze zintegrowanymi grafikami pożerającymi pamięć z pamięci operacyjnej, które mają obniżoną wydajność, też jakoś niebardzo przypadają mi do gustu. Za dużo z tym zabawy. Zresztą, czy ja muszę podawać jakiekolwiek argumenty..? Płyta ma być pod Socket939 i mieć AGP - koniec dyskusji. Jeżeli macie zamiar dalej zagłębiać się w AM2 to lepiej zamknijcie temat. Pzdr. edit: No to w sumie na chwilę obecną najciekawsze propozycje (wg mnie) to: 1. ECS KV2 Extreme z chipsetem VIA K8T900Pro - która jest nowa (na gwarancji), ma AGP i 4 banki pamięci, ale zarówno chipsety VIA jak i płyty ECS nie cieszą się dobrą opinią 2. Gigabyte K8NSC z chipsetem nForce3 250 - która jest używana, ma AGP i 4 banki pamięci, ale za to ma sprawdzony chipset (nVidia nForce) i jest dobrej marki (Gigabyte) Którą polecacie..? edit2: Ile chcesz za niego..? z tych 2 to GB warto tak jak kolega wyzej napisal poszukac asrocka - sam mialem takiego i plytka bardzo udana Edytowane 13 Sierpnia 2007 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Ostatnio sprzedalem asrocka.. hehe teraz do autora tematu mam propozycje o ile jeszcze nie zakupiles Venice 3200 na gwarancji +freezer 64 :) mam do sprzedania Pozdrawiam ps. jednak imho do am2 warto dozbierac, jedziesz na integrze zanim na pcie cos nie kupisz... i tyle. 939 is dead;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 (edytowane) Ile chcesz za niego..? I jaką opinię mają te chipsety ULi/ALi ..? Odezwij się do mnie na GG - masz nr w profilu. Chipset stabilny, wydajność porównywalna do nF4. Link do FAQ o tym ASRocku masz w moim sigu. Edytowane 13 Sierpnia 2007 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 (edytowane) Ostatnio sprzedalem asrocka.. hehe teraz do autora tematu mam propozycje o ile jeszcze nie zakupiles Venice 3200 na gwarancji +freezer 64 :) mam do sprzedania Pozdrawiam ps. jednak imho do am2 warto dozbierac, jedziesz na integrze zanim na pcie cos nie kupisz... i tyle. 939 is dead;] Nie, nie zakupiłem. Ile gwarancji? Jaka cena? http://allegro.pl/item225463070_asrock_k8_...sata_raid_.html - co sądzicie o tej płytce? Chipset dobry? Obsługuje X2? Podoba mi się w niej przede wszystkim to, że na chwilę obecną mógłbym włożyć A64 Venice 3200+ na s754 (które są wydajniejsze), a później miałbym też możliwość upgrade procesora do 939 bez wymiany mobo.. edit: KUPIŁEM PŁYTĘ GIGABYTE GA-K8NSC NA W/W AUKCJI. TEMAT DO ZAMKNIĘCIA. Edytowane 13 Sierpnia 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...