Skocz do zawartości
stranded

Delta Dps-300pb-2

Rekomendowane odpowiedzi

no to jest problem!!:

Witam.

Kilkakrotnie próbowałem sie z Panem skontaktować na podany przez serwis

Allegro nr telefonu, lecz bez pozytywnego rezultatu.

Otóż, sprawa jest tego rodzaju:

w opisie aukcji którą Pan wygrał, nieopatrznie zamieściłem informację że

zasilacz ten (DPS-300PB-2) ma złącze 20+4 PIN. Niestety takiego złącza nie

ma. Jest tylko 24+4 PIN.

Dopiero po pańskim mailu zmodyfikowałem opis aukcji.

Paczkę nadałem zaraz po zaksięgowaniu pańskiej wpłaty, a dopiero później

odczytałem wiadomość od Pana w której pisze Pan o tym, że 20+4 PIN jest dla

Pana ważną rzeczą. Natychmiast pognałem na pocztę i poprosiłem o zwrot

paczki (bo spakowałem do niej zasilacz z e złączem 24+4 PIN).

Jednak Pani na poczcie była tak miła że pozwoliła mi zamienić zawartość

paczki.

Tak więc wróciłem do domu i zabrałem na pocztę zasilacz z aukcji

http://www.allegro.pl/item225404976_zaiwes...a_prezent_.html

i zamieniłem zasilacze.

W pospiechu zapomniałem dodać do paczki gratisa.

Jeżeli nie będzie Panu odpowiadał zasilacz który Pan otrzyma, to jestem

gotów zwrócić poniesione przez Pana koszty w całości.

Przepraszam za małe zamieszanie i pozdrawiam serdecznie

Z wyrazami szacunku

wkurzylem sie :[ na telefonie nie mam nieodebranych ani nic..

teraz nie wiem co zrobie, czekam na to co przyjdzie, ale wątpie że to będzie ciche

PS

panowie bo ja już sam nie wiem, moja płyta główna ma 20 pinowe wejście na zasilacz czy 24?? jak ja mam to sprawdzić :o zawsze mi się wydawało że 20sto (po 10 dziurek z dwóch stron lol)

Edytowane przez stranded

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem jest taki, że facet wysłał inny zasilacz niż stranded nabył, tak wynika przynajmniej z korespondencji przytoczonej. A więc z innym wentylatorem i tak jakby słabszy patrząc po amperkach. W wątku mowa o Dps-300pb-2 a wysłany został DPS-300MB A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tony:

już nie ma co odcinać bo jedzie do mnie 20 pinowy (+4) ale nie ten model :(

a taki 24+4 mogę tak po prostu sobie pociąć? chyba nie? gwarancja wtedy nieważna itd. poza tym nie chce grzebać przy rzeczach z prądem. jeszcze wszystko pójdzie z dymem.

Klaus:

dokładnie, ale mi nie chodzi o napięcia itd. tylko i wyłącznie cisza, przecież ten sprzęt co ja mam to jest ze średniowiecza i jakichś mega napięć nie potrzebuje.

no nic czekam, jak się nada ten inny model to sobie zostawie a jak nie to odeśle i kasa back - albo wsadze w innego kompa, się zobaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak nie chcezs odcinać to wystarczy wsadzić odpowiednio i będą 4piny wystawały poza gniazdo, nic by się nei stało. Bylo o tym na forum, wiele osób tak robiło, więc nie ma się co obawiać, tylko trzeba dobrze popatrzeć co i jak. A z tym 20 +4 to trochę niezbyt wyraźnie piszesz. Chodzi Ci o to że idzie do ciebie taka co ma rozłączaną wtyczke 24 pin co się rozłącza na 20 i na 4, czy idzie taka co ma wtyczke 20 plus do tego normalną wtyczkę 4pin 12V?

A i co do cięcia to ja Cie nie mówiłem żebyś kable ciął (jak się tak prądu boisz) tylko wtyczke. ten "biały" plastik, a kable by dalej sterczały. Tak się tanim, domowym sposobem robi rozdzielaną wtyczke 24pin (20+4) ;)

Edytowane przez Tony Soprano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh właśnie myślałem żeby kurde wsadzić 24 pinowe po prostu do 20stki i że będzie chodziło, ale głupi jestem i tyle :P

na tym zasilaczu co mam teraz jest wtyczka 20+4 - nie mam pojęcia jak to działa dalej, ja nie używam tych dodatkowych 4 wcale.

na płycie jest 20 pinów bo niedawno liczyłem także potrzebuję 20stke zasilacz, chyba że jest tak jak mówisz, że mogę wsadzić 24 do 20stki przy czym ten plastik z tymi czterema będzie odstawać - nawet nie wiedziałem, że takie coś przejdzie.

czyli wyszło na to, że mogłem brać ten 24+4? :o hehe

no nic najwyżej odeśle ten co został wysłany i wezme ten 24+4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pisz 24+4 bo to troszkę mieszasz, sugerując moze że jest to 28pin z rozłączanym 4 pin ;)

chodzi Ci o taki zestaw:

Dołączona grafika

4pin 12V

Dołączona grafika

a 20+4 to jest rozłączana wtyczka 24pin

Dołączona grafika

i jak jest to ok, a jak nei to nic się nie dzieje bo wsadzasz 24piny do gniazda 20 tak że 4 odpowiednie piny wystają i po problemie.

jak chcesz kolorowych obrazków to poszukaj w google 20pin/24pin i będziesz wiedział jaki kabelek ma iść w jakie gniazdo.

więc mogłeś spokojnie brać 24piny, ale jak weźmiesz 20 też sie nic nie stanie.

A i dla całkowitego wyjaśnienia sa jeszcze przejściówki z 24pin na 20 żeby kase wyciągnąć od biednego komputerowca ;)

UPDATE

Pojawiły się nowe 300

http://www.allegro.pl/item225865669_zaiwes...dps_p2a_fv.html

http://www.allegro.pl/item225864880_zaiwes..._dps_300mb.html

MB z niższą ceną i krótszą gwarancją. Ktoś musiał dużo tego do polski przywieźć w ostatnim czasie. Nawet te same zdjęcia uzyte.

Edytowane przez Tony Soprano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet ta sama miejscowość ;)

a 24+4 piszę dlatego, że na aukcji tego co wygrałem (a wysłali mi inny lol) było napisane, że są wersje 20+4 i 24+4, potem ten sprzedawca usunął 20+4 z aukcji bo powiedział, że się pomylił.

no nic ja czekam jak to co przyjdzie będzie ciche to sobie zostawie jak nie to wezmę ten 24+4 (on to tak nazywa) - a więc ten pierwotny i jakoś to włącze ;P

taki tekst nawet dodał do tej aukcji:

Dodano 2007-08-13 12:16

Zasilacze mają wyjście 24 Pin + 4 Pin

Edytowane przez stranded

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piszę jeden pod drugim żebyście widzieli, że doszło ;)

przyszedł ten zasilacz, bardzo ciężki, zamontowałem właśnie na nim siedze i miłe zdziwienie, TOTALNA CISZA jak ja długo chciałem kompa wyciszyć w końcu się udało, teraz zamiast zasilacza słyszę wentyl na procu (a jest skręcony do minimum regulatorem obrotów) i ... dysk jak skrobie ;P

polecam kupujcie u tego kolesia opłaca się

PS

sprawdziłem swoją płytę i nie ma szans włożenia 24 w moje 20 pinowe ponieważ dookoła są jakieś tranzystory czy coś takiego także dobrze zrobiłem (a raczej ten sprzedawca dobrze, że wysłał ten zasilacz).

pytanie: jak mam sprawdzić napięcia? rozumiem, że miernikiem ale jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. chce wziac ta zasilke do a64 3500, niekrecony, grafika x1050, 1gb ramu, jeden dysk, jeden optyczny (biurowy). w kalkulatorze ze stronki zenfista wyszlo ze "markowy" wystarczy ok 205W majacy 13,7A na 12V. ten ma 15A max. nie bedzie problemow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DPS300-PB2A była by lepsza od DPS-300MB, pierwsza ma 18A. Do tego kompa jednak najlepsza byłaby Delta DPS-350AB-4A

24 pinowe zasilanie plyty.. nie wiem czy rozlaczna a nie chce sie bawic w krojenie wtyczki.. a do tego ten dps-300mb jest podobno cichutki co tez jest duzym plusem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz kroić wystarczy tak wsadzić by 4 piny wystawały.

I tu należy zwrócić najpierw uwagę na rozmieszczenie kondensatorów i wtyczki 4-pin... jeśli jest blisko gniazda 20-pin na płycie, to bez cięcia nie ma szans. Mam fortrona 350tke 24-pin a gniazdo 20-pin na płycie i na szczęście gdy składałem zestaw 3 lata temu nie miałem problemów z podłączeniem.

Także jeśli nie macie zamiaru cięcia wtyczki, najważniejsze jest to, aby przed zakupem zwrócić uwagę na rozmieszczenie gniazda i innych części na płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie mów mi że trzeba uzależnić kupno płyty od rozmieszczenia gniazda.

Kupujesz płyte i zasiłke z gniazdem do płyty, albo jak masz starą która pociągnie nowy zestaw to ona pasuje (4 wystają) albo nei wtedy kombinujesz z cięciem, przejściówkami.

A poza tym jak to już było pisane nie raz, obcinając 4 piny mamy darmową wtyczkę 20+4 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie mów mi że trzeba uzależnić kupno płyty od rozmieszczenia gniazda.

Kupujesz płyte i zasiłke z gniazdem do płyty, albo jak masz starą która pociągnie nowy zestaw to ona pasuje (4 wystają) albo nei wtedy kombinujesz z cięciem, przejściówkami.

A poza tym jak to już było pisane nie raz, obcinając 4 piny mamy darmową wtyczkę 20+4 :D

Miałem na myśli zakup zasilacza a nie płyty... jeśli ktoś nie chce ciąć wtyczki musi zwrócić uwagę na rozmieszczenie kondensatorów i innych komponentów na płycie, gdy ma gniazdo 20pin... chyba logiczne...

Więc skoro ktoś pisze, że nie ma zamiaru ciąć wtyczki, to po kiego każdemu radzisz, że można kupić 24pin i wtyczka będzie wystawać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że musi zwrócić na to uwagę, ale jak ktoś pisze że chce kupić deltę, to przypuszczam że chce kupić dobry zasilacz za bardzo dobrą cenę, a w tym przedziale poza fortronem to nie ma za bardzo alternatywy, no więc albo rybki albo akwarium. Czasem trzeba wtyczke poświęcić/kupić przejściówkę albo wysupłać dodatkową 100 na zasilacz innej klasy z większą ilością wtyczek, dłuższymi kablami i dopasowaną wtyczką. Więc jak ktoś pisze że ma gniazdo 20 pin a wtyczka w tym zasilatorze ma 24 co ma zrobić, no to mu piszę jakie ma alternatywy: ciąć, wsadzić niech wystaje (jak da radę), kupić przejściówkę lub droższy zasilacz, ale do tego ostatniego się niezbyt chyba pali, bo by nie pisał o delcie.

Alles

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potrzebuje zasilki do komputera ktory bedzie sluzyl jako maszyna do pisania. bedzie oparty na mobo i procu z sygnaturki, mniej ramu, grafika typowo biurowa. nie potrzebuje drozszego zasilacza, delta w zupelnosci spelni swoja role. mobo ma gniazdo 20pinowe, delta dps300pb-2 ma wtyczke 20pinowa, jest firmowym zasilaczem (w sensie "nie-noname") i mysle ze takiemu configowi podola w zupelnosci. inna kwestia tego ze nie chcialbym robic modow wtyczki, wkladac tak, by cos wystawalo z racji tego, ze nie lubie takiego kombinowania. wtyczka 20pinowa zostala przeznaczona do 20pinowego gniazda i na odwrot, dla mnie niech tak zostanie:) pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delta DPS-300MB A ma wtyczkę atx 20 pin, 4 pin P4, 5 x molex hdd, 2 x fdd.

Układ molexów i fdd

hdd > hdd > fdd

hdd > hdd

hdd > fdd

Długości nie podam bo wpakowałem ją już do obudowy.

Zasila celerona 2,4; hdd, fdd, dvd-rw, cd-rw, GFX5200 - na lini 12V 11,8-11,9V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przed chwilą dostałem Delte Delta DPS-300PB-2 z tej aukcji

http://allegro.pl/item228749397__zainwestu...s_300pb_2_.html

I ma wtyczki jak w aukcji czyli 20pin+4pin i nie widzę żeby było coś ucinane ;)

Zasilacz chodzi prawie niesłyszalnie i jest dużo cichszy od starego megabajta.

niestety kable są bardzo krótkie (tu megabajt wygrywa) i raczej lepiej by było aby były wyprowadzone z drugiej strony.

Co do napięć to nie powiem bo nie mam miernika

Jak za 29zl to na pewno warto brać (po zajrzeniu do środka tego zasilacza megabajt wygląda na pustego w środku ;) )

ps. delta waży tyle co 3 megabajty ;)

Edytowane przez tomek3232

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi