Skocz do zawartości
Platoo

Creative Sb X-fi Platinum Fatality - Audio Device Not Detected

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Wielu tutaj specjalistów, to mam nadzieje, że ktoś pomoże rozwiązac mój problem.......

Próbuję (jak na razie bezskutecznie) zainstalować kartę Creative SB X-Fi Platinum Fatality w systemie......

Moje mobo to ASUS P5N-E SLI (wersja BIOS to 0401).......

Mobo z integrą Realtek - wyłączona w BIOS-ie i zupełnie niewidoczna w systemie.......

System Windows XP Pro z SP2........

Instalacja odbyła się w następujacy sposób:

- po włożeniu fizycznym karty i odpaleniu komputera anulowano przy info o znalezieniu nowego sprzętu

- instalacja z płyty CD dołączonej do SB

- po kilkuminutach instalacja zakończona komunikatem "Creative Sound Blaster X-Fi was successfully instaled. Please remember to restart your computer system for the changes to take effect"

- restart

- po uruchomieniu systemu komunikat "The audio device supported by this application IS NOT DETECTED. The application will exit"

W menadżerze urządzeń - Creative X-Fi Audio Processor (WDM) sygnalizuje problem.

Próba naprawy lub aktualizacji z tego poziomu bezskuteczna......... :angry:

Kolejne podejście: wykasowanie i odinstalowanie całości "na czysto" - powrót do stanu pierwotnego sprzed instalacji SB.

Ściągnięcie nowych sterowników z CreativeLabs - SBXF_PCDRV_LB_2_09_0007.exe ........... instalacja..........

Znów na zakończenie graulacje sukcesu a po restarcie brak rozpoznania sprzętu........

Żeby nie było podejrzeń o niesprawności, to dodam jeszcze że komputer ma zainstalowane dwa niezależne dyski fizyczne z czego na jednym (SATA1 - domyślnie zainstalowany jest WIN XP) a na drugim (uruchamianym przez zmianę urzadzenia bootujacego SATA2 - WIN Vista 64-bit )......... i na Viście wszystko hula aż miło........

Niestety, ponieważ wiele aplikacji oraz urzadzeń (np. skaner do slajdów Nikon) nie chodzi jeszcze pod Vista musze jeszcze korzystac z XP.......... i tutaj pojawił sie mój problem z SB........

Mial może ktos podobny problem z Creative SB X-Fi Platinum Fatality pod XP i sobie z nim poradził......... albo zna receptę na jego rozwiązanie pomoże, bo mnie już po prostu......... sił brakuje.........

Pozdrawiam

Piotr

P.S. Sorki jeśli przydługie, ale od dwóch dni szperam w różnych archiwach i nie udało mi się znaleźć rozwiązania........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak..... wiem....... czytałem........ żadne z rozwiązań nie pasuje........

Ale własnie sobie poradziłem z problemem......

Okazuje sie, że był konflikt pomiędzy SB X-Fi Fatality a grafą Galaxy GeForce 8600GE........

Poleciałem XP w trybie naprawy z instalacją VGA i pozostawieniem w całości SB.......

Sprawdzenie, że z SB wszystko w porządku i załadowanie z płyty sterowników do Galaxy.......

Chodzi jak złoto.......

Pierwotnie instalowana była Galaxy przez Creative........... trzeba odwrotnie..........

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi