Skocz do zawartości
Sens

Pare Pytan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam pare pytan:

1) Czy INTEL PENTIUM III 933 /256/133 bedzie dobrze pracowal z pamieciami sd ram 100mhz??

2) Ostatnio widzialem plyty glowne pod amd na pamieci sd ram. Czy AMD Athlon XP 1800 lub Sempron 2800 moga pracowac z pamieciami sd ram? Czy jezeli tak to jak to sie ma z wydajnoscia??

Buduje kompa dla mamy. Troche czesci juz mam i nie bardzo chce kupowac inne po za mobo.

Dzieki za pomoc ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AXP nie bedzie działał z SDram <_< ciężki wybór między tymi prockami bo są porównywalne, ale piii powinien być lepszy :-P

A gdzie takie rewelacje wyczytałes?

Co ma A XP do rodzaju pamięci?

Obsługa pamieci zalezy tylko od chipsetu a takie pod sA obsługujące A XP i SD-ram akurat istnieją jak i płyty zbudowane na nich. Pierwszy lepszy przykład K7S5A obsługująca oficjalnie wszystkie A XP na FSB133.

PIII lepszy od A XP? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie takie rewelacje wyczytałes?

Co ma A XP do rodzaju pamięci?

Obsługa pamieci zalezy tylko od chipsetu a takie pod sA obsługujące A XP i SD-ram akurat istnieją jak i płyty zbudowane na nich.

PIII lepszy od A XP? :lol:

taa? :D nie wiedziałem.... strzelałem, nigdy nie miałem tej podstawki :-P No tak mi się wydaje, że PIII lepszy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taa? :D nie wiedziałem.... strzelałem, nigdy nie miałem tej podstawki :-P No tak mi się wydaje, że PIII lepszy :lol:

:lol: Nie wiesz to się nie wypowiadaj.

Wydajność Intel Pentium III 933MHz będzie (patrząc logicznie) porównywalna do wydajności Athlona Thunderbird'a 1000MHz. Athlon'y XP to już zupełnie inna bajka - są one alternatywą dla Pentium IV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: :lol:

Dzieki za pomoc ;]

Poprostu mam athlona xp1800 i cala reszte poza mobo wiec juz widze wyjscie ;]

Oczywiscie, ze athlon xp1800 jest lepszy od p3

te 1800 to o ile sie nie myle jest przyrownanie do intelowskich 1800mhz

nizej taktowany athlon xp1800 ma wydajnosc p4 1800mhz xD

Jezeli tak nie jest to wyprowadzcie mnie z bledu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: :lol:

Dzieki za pomoc ;]

Poprostu mam athlona xp1800 i cala reszte poza mobo wiec juz widze wyjscie ;]

Oczywiscie, ze athlon xp1800 jest lepszy od p3

te 1800 to o ile sie nie myle jest przyrownanie do intelowskich 1800mhz

nizej taktowany athlon xp1800 ma wydajnosc p4 1800mhz xD

Jezeli tak nie jest to wyprowadzcie mnie z bledu :D

Dokładnie tak.

W skrócie możnaby powiedzieć było tak: Intel tworzył procesory z rzeczywistym taktowaniem. AMD zaś tworzył procesory z niższym taktowaniem, które osiągały lepsze wyniki niż niekiedy dużo wyżej taktowane Intele. A z racji, że konsumenci (szczególnie ci niezabardzo siedzący w temacie) nauczeni byli patrzeć na "megaherce", to AMD stworzył tzw. PR Rating (Performance Rating) - czyli oznaczenia ze znakiem "+". Dlatego też AMD Athlon XP 2600+ ma wydajność zbliżoną do PIV 2.66GHz, a Sempron 2600+ zbliżoną do Celerona 2,66GHz (przynajmniej tak to wygląda w teoretyce).

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sempron bedzie mial wydajnosc wyzsza od Celerona. Sempron wyszedl bezposrednio z linii AthlonXP z 256KB keszu L2, semprony na socket A robiono nawet na tych samych rdzeniach co AXP (co zreszta widac w Twoim sigu). Wyzsza od semprona wydajnosc maja Athlony XP z 512KB keszu L2 jak np. na rdzeniu Barton.

Edytowane przez Misiekskrzypek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi