Sens Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Witam! Mam pare pytan: 1) Czy INTEL PENTIUM III 933 /256/133 bedzie dobrze pracowal z pamieciami sd ram 100mhz?? 2) Ostatnio widzialem plyty glowne pod amd na pamieci sd ram. Czy AMD Athlon XP 1800 lub Sempron 2800 moga pracowac z pamieciami sd ram? Czy jezeli tak to jak to sie ma z wydajnoscia?? Buduje kompa dla mamy. Troche czesci juz mam i nie bardzo chce kupowac inne po za mobo. Dzieki za pomoc ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 AXP nie bedzie działał z SDram <_< ciężki wybór między tymi prockami bo są porównywalne, ale piii powinien być lepszy :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markee Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Ja w drugim kompie mam atlon xp 1700+ i działa on z sdram. Jego wydajność ma dużo do rzyczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 AXP nie bedzie działał z SDram <_< ciężki wybór między tymi prockami bo są porównywalne, ale piii powinien być lepszy :-P A gdzie takie rewelacje wyczytałes? Co ma A XP do rodzaju pamięci? Obsługa pamieci zalezy tylko od chipsetu a takie pod sA obsługujące A XP i SD-ram akurat istnieją jak i płyty zbudowane na nich. Pierwszy lepszy przykład K7S5A obsługująca oficjalnie wszystkie A XP na FSB133. PIII lepszy od A XP? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 A gdzie takie rewelacje wyczytałes? Co ma A XP do rodzaju pamięci? Obsługa pamieci zalezy tylko od chipsetu a takie pod sA obsługujące A XP i SD-ram akurat istnieją jak i płyty zbudowane na nich. PIII lepszy od A XP? :lol: taa? :D nie wiedziałem.... strzelałem, nigdy nie miałem tej podstawki :-P No tak mi się wydaje, że PIII lepszy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 taa? :D nie wiedziałem.... strzelałem, nigdy nie miałem tej podstawki :-P No tak mi się wydaje, że PIII lepszy :lol::lol: Nie wiesz to się nie wypowiadaj. Wydajność Intel Pentium III 933MHz będzie (patrząc logicznie) porównywalna do wydajności Athlona Thunderbird'a 1000MHz. Athlon'y XP to już zupełnie inna bajka - są one alternatywą dla Pentium IV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 :lol: :lol: Dzieki za pomoc ;] Poprostu mam athlona xp1800 i cala reszte poza mobo wiec juz widze wyjscie ;] Oczywiscie, ze athlon xp1800 jest lepszy od p3 te 1800 to o ile sie nie myle jest przyrownanie do intelowskich 1800mhz nizej taktowany athlon xp1800 ma wydajnosc p4 1800mhz xD Jezeli tak nie jest to wyprowadzcie mnie z bledu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 :lol: :lol: Dzieki za pomoc ;] Poprostu mam athlona xp1800 i cala reszte poza mobo wiec juz widze wyjscie ;] Oczywiscie, ze athlon xp1800 jest lepszy od p3 te 1800 to o ile sie nie myle jest przyrownanie do intelowskich 1800mhz nizej taktowany athlon xp1800 ma wydajnosc p4 1800mhz xD Jezeli tak nie jest to wyprowadzcie mnie z bledu :D Dokładnie tak. W skrócie możnaby powiedzieć było tak: Intel tworzył procesory z rzeczywistym taktowaniem. AMD zaś tworzył procesory z niższym taktowaniem, które osiągały lepsze wyniki niż niekiedy dużo wyżej taktowane Intele. A z racji, że konsumenci (szczególnie ci niezabardzo siedzący w temacie) nauczeni byli patrzeć na "megaherce", to AMD stworzył tzw. PR Rating (Performance Rating) - czyli oznaczenia ze znakiem "+". Dlatego też AMD Athlon XP 2600+ ma wydajność zbliżoną do PIV 2.66GHz, a Sempron 2600+ zbliżoną do Celerona 2,66GHz (przynajmniej tak to wygląda w teoretyce). Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 (edytowane) Sempron bedzie mial wydajnosc wyzsza od Celerona. Sempron wyszedl bezposrednio z linii AthlonXP z 256KB keszu L2, semprony na socket A robiono nawet na tych samych rdzeniach co AXP (co zreszta widac w Twoim sigu). Wyzsza od semprona wydajnosc maja Athlony XP z 512KB keszu L2 jak np. na rdzeniu Barton. Edytowane 14 Sierpnia 2007 przez Misiekskrzypek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Wyzsza od semprona wydajnosc maja Athlony XP z 512KB keszu L2 jak np. na rdzeniu Barton. Najszybszy Sempron na sA był na rdzdeniu Barton i miał 512k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 (edytowane) Moj brat ma semprona bartona 3000 ;] Edytowane 15 Sierpnia 2007 przez Sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...