Skocz do zawartości
aeMaeTH

Co Kupic? Samsung Vs Lg

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mozecie mi technicznie doradzic ktory monitorek kupic?

Bo wg specyfikacji sa praktycznie identyczne :(

Samsung 2032BW - cena 960zl

LG L226WTQ-SF - cena 1070zl

edit:

sorry za pomylke w temacie, o L226WTQ-SF sie rozchodzi :)

Edytowane przez WiCiO_MeDi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mozecie mi technicznie doradzic ktory monitorek kupic?

Bo wg specyfikacji sa praktycznie identyczne :(

Samsung 2032BW - cena 960zl

LG L226WTQ-SF - cena 1070zl

edit:

sorry za pomylke w temacie, o L226WTQ-SF sie rozchodzi :)

w tej cenie to LG!, te same matryce TN , podaj tylko gdzie ten LGik w takiej cenie :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego radzicie akurat LG? Tylko dlatego ze jest większy? Mieliscie moze jakies porównanie tych monitorów?

Dlaczego wiekszy ekran w panormamie 22 cali jest lepszy niz 20 calowy mozna to zobaczyc tu: http://www.proline.pl/imgart/pixel_rozmiary_big.jpg

ogolnie poczytac caly artykul na ten temat:

http://www.proline.pl/index.php?n=lcd_rozm...o&grupa=art

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego wiekszy ekran w panormamie 22 cali jest lepszy niz 20 calowy mozna to zobaczyc tu: http://www.proline.pl/imgart/pixel_rozmiary_big.jpg

22" 0,282 może być lepszy pod warunkiem że nie chcesz powiększać czcionek i nie chcesz za bardzo cleartype - dzięki powiększaniu czcionki przy aktywnym cleartype i "zmniejszaniu piksela" coraz więcej subpikseli tworzy literę ( przy jej stałej wielkości ) co powoduje zwiększanie się jej ostrości , wyeliminowuje "ząbki" i wyeliminowuje dostrzeganie pojedynczych subpikseli [czerwone "cienie" po lewej stronie liter].

Sprawę analizowałem na wielu monitorach o różnych wielkościach piksela.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znosze cleartype, mam wrazenie ze obraz jest rozmazany, nie ostry, jakby namalowany... dlatego wole LCD z duzym pixelem, niekoniczenie zaraz panoramy 22 calowe, rozdz. tez jest tutaj wazna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znosze cleartype, mam wrazenie ze obraz jest rozmazany, nie ostry, jakby namalowany... dlatego wole LCD z duzym pixelem, niekoniczenie zaraz panoramy 22 calowe, rozdz. tez jest tutaj wazna

Obraz przy cleartype obraz jest nieostry w przypadku gdy:

- mamy wyświetlacz o innym ułożeniu pikseli,subpikseli[na piksel wyświetlany] niż w tradycyjnych LCD ( nie uruchamiaj tego na CRT nawet z maską szczelinową [która jest jeszcze najdokładniejszym odzwierciedleniem obrazu "pikselowego"])

- mamy połączenie analogowe

- mamy źle wyregulowany monitor LCD/ustawienia karty graf ( np. rozdzielczość nienatywna )

- dla mnie ostrość jest też nie zadowalająca przy standardowej wielkości czcionek ( powiększenie przynajmniej o jeden punkt wymagane - choć na dłuższą metę może być za mało )

- mamy monitor z pikselem np. 0,290 [=brak powiększenia czcionek] .... choć na 0,282 też pewnie przy dłuższej pracy byłbym niepocieszony [=powiększenie o jeden punkt]

Wielkość piksela jest powiązana z rozmiarem i rozdzielczością monitora ( logiczne ) i z powiększeniem czcionek ( jeśli założymy że chcemy tak samo duże litery na pikselu 0,3mm jak i 0,25 )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z tego ze LG jest wiekszy jak prawdopodobnie ma gorszą matrycę. Co lepiej mieć większą matryce czy lepszej jakosci matryce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z tego ze LG jest wiekszy jak prawdopodobnie ma gorszą matrycę. Co lepiej mieć większą matryce czy lepszej jakosci matryce?

1. "jest większy" - to fakt.

2. "prawdopodobnie ma gorszą matrycę" - to przypuszczenie. Pytanie brzmi - czy ma gorszą matrycę, a jeśli tak to o ile?

3. Czy ma gorszą elektronikę sterującą matrycą? - prawdopodobnie porównywalne ....

4. Jakie ma warunki gwarancji ? - LG daje miesięczną rękojmie na piksele, Samsung nie. Oba 3 lata gwaracji.

Czyli podsumowując. LG 2x wygrywa (punkty 1 i 4), 2x prawdopodobnie nie wiemy (punkty 2 i 3).

http://www.pcmag.com/article2/0,1895,2133304,00.asp

Superb gaming and video performance and a razor-sharp picture make the LG L226WTQ-BF a solid choice for anyone in the market for a 22-inch LCD

Może i sponsorowane, kto ich tam wie .... Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. "jest większy" - to fakt.

2. "prawdopodobnie ma gorszą matrycę" - to przypuszczenie. Pytanie brzmi - czy ma gorszą matrycę, a jeśli tak to o ile?

3. Czy ma gorszą elektronikę sterującą matrycą? - prawdopodobnie porównywalne ....

4. Jakie ma warunki gwarancji ? - LG daje miesięczną rękojmie na piksele, Samsung nie. Oba 3 lata gwaracji.

Czyli podsumowując. LG 2x wygrywa (punkty 1 i 4), 2x prawdopodobnie nie wiemy (punkty 2 i 3).

http://www.pcmag.com/article2/0,1895,2133304,00.asp

Może i sponsorowane, kto ich tam wie ....

Może inaczej -

punkt 1 - większy przy tej samej rozdziałce = większy piksel ... przy cleartype będzie bardziej rozmazana czcionka bo nie możemy tak bardzo powiększyć jak na mniejszym pikselu ( zakładamy że na obu chcemy takiej samej wielkości litery ) ... choć z drugiej strony mamy większą powierzchnię roboczą na 22" - wybór prosty ... albo ilość albo jakość ( dla mnie wybór oczywisty - jakość )

punkt 2 - matryca TN jest nie do zaakceptowania ( dla mnie ) - patrzę na wprost i na jednolitym tle mam po prostu gradient i tęczę kolorów a nie jednolity kolor - czyli dyskwalifikacja

punkt 3 - "elektronika" pozwala na wyświetlenie 262 tys kolorów ( reszta to mruganie [FRC] lub mieszanie przez sąsiednie piksele [dithering] ) - nie do zaakceptowania ( dla mnie ) czyli dyskwalifikacja

wiadomo - jeśli jeden punkt "odpada" to już monitor jest nie warty kupna ... a tu mamy dwa ( dla mnie ) - trzeci to już kwestia wyboru między jakością a "ilością"

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle

Ale nie piszmy o nas. My mamy jakąś manie. W końcu wybrałem sobie monitor, Zapłaciłem sporo, można było znacznie większy kupić za tą cenę, ale ....

Człowiek się pyta o 2 konkretne monitory. Oba na TN, oba z FRC czy też ditheringiem (jedno licho, to i to oszukuje).

Dla nas to skreśla je, ALE dla większości użytkowników wcale nie.

Więc "2" i "3" zależy od punktu siedzenia.

Co do 1 - nie cierpię efektu jaki daje cleartype. Wiele osób tego nie znosi. A jeśli nie chcesz tego oraz nie chcesz skalować liter (co ma różny efekt) to piksel wielkości 0,28~~0,29 jest w sam raz.

Dodatkowo, jeśli wchodzi w grę wada wzroku pod postacią "minusów" lub astygmatyzmu to większe = lepsze.

Więc wszystko jest względne.

Obaj skreślamy oba - ok. ALE jeśli MUSIAŁBYM któryś z tych dwóch, to LG.

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jesli chcem zadbac o swoj wzrok, przy sporym czytaniu na komputrze powinienem wybrac wiekszy monitor -Lg?

Jeśli chcesz zadbać o swój wzrok, częściej patrz się w dal i mniej czytaj z ekranu. LCD wcale nie jest taki obojętny dla wzroku, a dobry CRT wcale nie jest gorszy pod tym względem. Co więcej, kiepski LCD może być bardziej szkodliwy niż dobry CRT.\

Chodziło mi o ludzi z wadą wzroku - większe literki / znaki = mniejszy wysiłek przy czytaniu = mniejsze męczenie oczu.

ALE chodzi o wielkość plamki a nie o wielkość monitora.

Największą plamkę ma lcd [19" 5:4 oraz wide] > potem [22" wide] > [18" 5:4] > [21" wide] > [17" 5:4] > [20" 5:4 i wide] (któryś z nich to 4:3 a nie 5:4 - chyba 20,1", ale to już szczegół, wiadomo o co chodzi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz zadbać o swój wzrok, częściej patrz się w dal i mniej czytaj z ekranu. LCD wcale nie jest taki obojętny dla wzroku, a dobry CRT wcale nie jest gorszy pod tym względem. Co więcej, kiepski LCD może być bardziej szkodliwy niż dobry CRT.\

Chodziło mi o ludzi z wadą wzroku - większe literki / znaki = mniejszy wysiłek przy czytaniu = mniejsze męczenie oczu.

ALE chodzi o wielkość plamki a nie o wielkość monitora.

Największą plamkę ma lcd [19" 5:4 oraz wide] > potem [22" wide] > [18" 5:4] > [21" wide] > [17" 5:4] > [20" 5:4 i wide] (któryś z nich to 4:3 a nie 5:4 - chyba 20,1", ale to już szczegół, wiadomo o co chodzi).

Czyli przy czytaniu z monitora mniej bedzie meczyla oczy ta 19, tj Samsung?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież napisałem wcześniej:

[19" 5:4 i wide] > [22" wide] > [18" 5:4] > [21" wide] > [17" 5:4] > [20" 4:3 i wide]

Dla krótkowidza dobre 19" i 22" będą lepsze niż dobre 20".

Trzeba brać pod uwagę jeszcze jakość samych monitorów, matryce zastosowane itd.

ALE mając 1000-1100zł wolałbym [19" 5:4 na MVA] niż [22" wide na TN]. Z tym, że ja mam wadę wzroku i praca na 17" czy też 20" mnie szybko męczy, tym bardziej, że nie lubię cleartype i zabawy z różnie działającym powiększaniem liter.

Chyba, że głównie oglądasz filmy, wtedy można się zastanawiać nad 22" wide.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja glownie do filmow biore wiec zostaje 22" wide :)

Kolejny problem polega na wybraniu odpowiedniej wersji tego modelu:

L226WTQ-SF

L226WA

Jakies pomysly co do roznic i sugestie?

Porownanie

Czy tylko sie roznia HDMI? :blink:

Edytowane przez WiCiO_MeDi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi