Skocz do zawartości
Rafi1991

Chłodzenie Budy

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoże kupiłem nowy sprzęt, to trzeba trochę ochłodzić atmosferę w budzie. Buda to jakiś no-name sprzed pięciu lat, niestety na nową brakło mi już kasy. Więc tak- miejsca są na wentyla 92 mm na przodzie i 80 na tyle. Do tego chcę jeszcze wyciąć dziurę w bocznej ściane i założyć 120 mm. I tu mam właśnie do was pytanie- w którym miejscu? Czy lepiej, żeby wiuchało na grafikę, czy na procesor/ramy. Na procesor pójdzie Fryzjer 7 Pro albo Pentagram HP-100 AlCu Lite. Tutaj mam jeszcze drugie pytanie- którego z nich wybrać, bo sam już nie wiem. Który wydajniejszy? Niby na znaku w teście wyszło, że Pentek, ale test bezsensu bo robiony na różnych obrotach wentyli. Ma to wejść na IP35-E (podaje jeżeli byłyby jakieś problemy z ich wejściem na nią). Wracając do wentyli, czy mogą być takie AC:

80- http://proline.pl/shop.php?prodid=AC+FAN+8

92- http://proline.pl/shop.php?prodid=AC+AF9225

120- http://proline.pl/shop.php?prodid=AC+AF12025

Ma to być ciche (ale bez przesady) i wydajne i tanie.

Z góry dzięki za pomoc. :)

Edytowane przez Rafi1991

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się wydaje, że będzie git. Ja mam tak rozwiązane chłodzenie i jakoś na temperatury nie narzekam.

1 wentylek 16cm z boku obudowy na małych obrotach.

Wg mnie to całe robienie chłodzenia, żeby był tzw przewiew to pic na wodę.

Miałem takie chłodzenie w tej samej obudowie. 120mm z tyłu i 80 z przodu. 80 dość że przenosiła drgania na obudowę mimo silikonowych gumek to na dodatek nie było żadnej różnicy w temperaturach. No chyba, że dałem mu 2000RPM, ale za takie coś to ja podziękuję. 120mm wentylek z tyłu na małych obrotach także praktycznie nic nie dawał bo zabierał tylko ciepłe powietrze z okolic procesora. A co z chipsetem i grafiką!!!??? Niech się smażą, a co.

Przy wersji z boku obudowy powietrze idzie bezpośrednio na podzespoły, które mają być schłodzone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja obudowa nie daje zbytnich możliwości, więc... skoro mowa o wycinaniu to wytnij coś w suficie i tam zamontuj wentylator wyciągający. Może tam 120mm się zmieści?? Między napędami a zasilaczem wywierć i zamontuj jakiś o obrotach nie mniejszych niż 1200rpm. 1600 to już może być głośno, ale 1200-1400 powinienieś jeszcze znieść. Ciszy nie będzie, ale nie powinno być hałasu, jeśli dobierzesz dobre wentylatory.

Drugą dziurę możesz w okolicy karty graficznej i najlepiej jakiś wolniejszy (120mm - 800rpm), co by wiał do środka (przednia 92mm nie poda zbyt dużo powietrza, więc niestety jest to niezbędne). Ale lepiej, żeby wentylator był całym obrysem POD kartą, niż żeby wystawał nieco ponad nią. Co by powietrze zmusić by całe przechodziło pod kartą.

Jeśli nie możesz zdecydowąć się na nic lepszego od wentylatorów Arctic Cooling to je weź - powinny być dobre. Aczkolwiek, wbrew temu co pisze Elektronek, postaraj się zamontować je na kołkach - te w tradycyjnej obudowie, które będą zasysać powietrze do wewnątrz. No chyba, że np. zdecydowałbyś się zamontować AC Fan12 (ten zawieszony na ażurowym stelażu) z zewnątrz by wiał do wewnątrz. Od razu jednak wiedz, że te wentylatory bez "L" na końcu są głośniejsze... i wydajniejsze zarazem.

Różnica między AC Freezerem 7/64 a Pentagramem HP-100AlCu nie jest duża, jeśli chodzi o wydajność. Aczkolwiek Pentagram jest mniejszy i ma wymienny wentylator. Z drugiej strony ponoć Freezer jest nieco cichszy... a poza tym, skoro już kupujesz wentylatory AC... to fajnie mieć wszystko jednej firmy ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=AC+FAN+12 ten jest ładniejszy :D . dobrze nie widać ale chyba będzie problem w montazu

Oba są dobre.

Pytanie który jest głośniejszy, danymi producenta zbytnio bym się sugerował, z tym jest różnie. Jak wszystko zmontujesz sam sie przekonasz czy nie wstawić jakiegoś regulatora obrotów. Szkoda że nie dałeś fotki twojej obudowy

Edytowane przez Dziuby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Elektronek- ten wentyl wieje ci tak bardziej na grafę, czy procesor ?

Tu masz zdjątka:

2715816[/snapback]

...

Jeśli nie możesz zdecydowąć się na nic lepszego od wentylatorów Arctic Cooling to je weź - powinny być dobre. Aczkolwiek, wbrew temu co pisze Elektronek, postaraj się zamontować je na kołkach

...

Właśnie ja nie byłem usatysfakcjonowany montażem na kołki. Im mniejszy wentyl tym kołki mniej dają(większe obroty) Wibracje i tak przenosiły się na obudowę, a jak szturchałem wentylatorek 80mm, zamontowany z przodu to czasami wibracje ucichały. Mam na myśli taki cichutki terkot silniczka przy pewnych RPM. Bardzo charakterystyczny w Arctic Cooling i mniej w Papstach.

Areocool 16cm jest troszeczkę inaczej zamontowany na tych kołeczkach. Styka się z metalową kratką jedynie w mikroskopijnych punkcikach (na zdjęciu widać), dlatego nie przenosi wibracji, a ja jestem Happy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokupowałem wszystko (oprócz 120 bo nie było), jestem zadowolony, oprócz jednej rzeczy, może wy mi to wytłumaczycie. Dlaczego ten wentylator 92 mm ma normalne złącze 3 pinowe, a tylko kabelki zasilające, brak kabla do odczytu ilości obrotów?? To, że nie znam obrotów to mało ważne, ważne to czym je regulować? Speedfan na niego nie działa, a przy 2000 RPM szum powietrza jest jednak troszkę za duży. Czy jestem skazany na wyrzucenie 15 zł na regulator? I tak jeden wentyl będę musiał podłączyć bezpośrednio pod zasilacz, więc może to być ten, a mam wolny taki regulator na 12V. Tylko powiedzcie mi, czy http://proline.pl/shop.php?prodid=AC+AF12025 i http://proline.pl/shop.php?prodid=AC+FAN+12 też mnie tak niemile zaskoczą brakiem trzeciego kabelka?

Edytowane przez Rafi1991

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem z poprzedniego posta już nieważny, pozwolę sobie odświeżyć temat bo mam jeszcze pytania.

W zasadzie to można go już przenieść do "zwykłego" chłodzenia konwencjonalnego, bo już to raczej "co kupić" nie jest. Ale do rzeczy.

1) Na jakich obrotach najlepiej, żeby chodziła ta boczna dwunastka? Czy tak jak pisze Labovsky na 800? Czy więcej będzie dawało gorsze rezultaty? Powiedzcie mi też, na jakim napięciu takie obroty osiągnę- mam regulator, więc sobie mogę je dokładnie wyregulować, ale ten wentyl nie ma kabelka od pomiaru obrotów, tak więc nie mam możliwości np. w Speedfanie sobie zobaczyć jak ten regulator ustawić.

2) Podobnie jakie są najlepsze obroty w kominie? Jak największe? Mam go teraz na 1200 i raczej na więcej sobie nie pozwolę, nie tyle ze względu na hałas, co na to, że mi wieje po nogach i faluje firanką. :lol:

To by było na tyle. Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mistrzu,

nie słucham Ojca Dyrektora, więc nie mam polisy na szczerą prawdę ;) Napisałem Ci tylko to, co jest wnioskiem z moich dotychczasowych doświadczeń i lektur na ten temat. Popróbuj samemu różne ustawienia i sprawdź jakie temperatury będą osiągać najlepiej wszystkie elementy, a nie tylko karta graficzna.

Dokładnej wartości obrotów dla danego napięcia raczej będzie trudno Ci podać. Ja nie dotarłem nigdy do takich danych - zwłaszcza, że w zależności od podajnika prądu (kontrolera, płyty głównej, molexa) różne są wartości Volt dla nich.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi