Sula Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam Przymierzam się do zakupu kompa opratego na c2d i w związku z tym mam parę pytań odnośnie płyty głównej. Mam jednak parę wymogów ,które niestety mogą się wzajemnie wykluczać ,ale spróbujmy. Jako ,że nie będe bawił się w extreme oc (tylko powietrze) nie potrzebny mi żaden "mistrz podkręcania" ,ale z kolei na pewno będe chciał spróbować wykręcić proca (żal marnować takie możliwości - zresztą prawdopodobnie będe wcześniej lub pózniej potrzebował tej mocy obliczeniwej) Moim upragnionym celem jest min. 3 Ghz ,a w przypaku jeżeli trafie na dobrą sztuke to nawet 3,2 -3,4. Procesorem będzie prawdopodobnie E4500. Jednak wiąże się z tym konieczność aby platforma była po podkręceniu stabilna jak skała. Jako ,że oprócz okazjonalnego giercowania komp będzie używany do programowania (nie mogę sobie pozwolić na żadne błędy przy kompilacji) oraz być może tworzenia grafiki 3d. Poza tym głównym (początkowo może nawet jedynym) OS będzie Linux ,a on mniej wybacza "małe niestabilności" przy oc (nie chce tu zaczynać o tym dyskusji wiem to z własnych doświadczeń) Konkludując płyta musi mieć/być: -stabilna jak skała po oc na poziomie ok 3 - 3,4 ghz -umożliwiać bez problemową prace przy zajętych wszytkich slotach ram (w przyszłości napewno będe dokupywał ramu) ,najlepiej zarówno przy 4 jak i 8 gb (chociaż od biedy może tylko przy 4 - jest spora szans ,że zanim dobije do 8 zdąże już zmienić płytę) -być "wytrzymała" - raczej chciałbym uniknać wymiany przez 3-4 lata a będzie pracować pod sporym obciążeniem Płyta powinna: - być jak najtańsza , wiem ,że to raczej niemożliwe ,ale nie stać mnie na naprawde high endowe płyty - granicą jest okolica 500 zł - najmniej ważne ,tym bardziej ,że ze względu na warunek cenowy jest to niemożliwe ,ale byłoby wspaniale gdyby można było w przyszłości (nawet po ew. wgraniu nowego biosu , jakimś małym modzie ,etc) wsadzenie quada - w przypadku takeij płyty być może dałbym rade zapłacić dodatkowe 100 zł (czyli razem 600) - chociaż budżet jest naprawdę ograniczony Na początku myślałem o Abic-ie AB9 pro lub QuadGT ze względu ,że są bardzo stailne po oc (mimo ,że granica fsb jest u nich niżej ,ale jak już wspomniałem mi jakieś kosmiczne wyniki po 500 fsb są całkowicie zbędne) ,ale znalazłem informacje ,że użytkownicy raportują zmniejszenie możliwości oc lub niestabilność przy zajętych 4 slotach ram co raczej ją dyskwalifikuje. Z góry dziękuje za propozycje ,chociaż wiem ,ze zadanie jest trudne ,mam tylko nadzieje ,że nie niewykonalne :P Proszę także o chociaż krótkie uzasadnienie. Jeszcze raz dzięki. EDIT: Płyta musi mieć RAID. (wystarczy Raid 0) Edytowane 13 Sierpnia 2007 przez Sula Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 MSI P35 NEO2 FR: ~420zł I: Solidny układ zasilający Wszystkie kondziołki Solid State (większa żywotność) Dobrze trzyma procka i pamięci po o/c. Jak dotąd płyta (ta czy model Platinum bo to to samo) nie bywa nadmiernie awaryjna itd. (chyba, że nie doczytałem). Spokojnie wytrzyma Quad-Core. A jak z trzymaniem przy 4/8GB to już trzeba popytać właścicieli mobczaka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 (edytowane) Nie jest tak źle :) Moi faworyci: Abit IP35-E MSI P35 Neo2/Neo2 FR/Neo2 FIR Obie płytki są stabilne, nadają się do OC, obsługują Quady (są na najnowszym - najlepszym chipsecie P35), bezproblemowo działają z wysokimi FSB, 4 dimmy obsadzone nie są dla nich problemem. Obie konstrukcje zostały wyposażone w 4 fazowe zasilanie, które podoła każdemu procesorowi. MSI ma zaletę, że dysponuje dodatkowo RAIDem. Starsze konstrukcje sobie odpuść. Sugestia od serca: Dopłać do E6320/E6420/E6750 albo bierz E4300 - zaoszczędzisz zawsze coś :) Edytowane 13 Sierpnia 2007 przez Xtreme Addict Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sula Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Dzięki wam obu na pewno przyjże się bliżej tym płytką ,zapomniałem tez jednak o czymś istotnym o czym Xtreme Addict mi przypomniał :) Płtya musi mieć RAID. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 No to MSI P35 NEO2 FR (nie mylić z MSI NEO-FI). Ma RAID itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sula Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 (edytowane) Tak. To będzie naprawdopodobniej mój wybór :) Dzięki Edytowane 14 Sierpnia 2007 przez Sula Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Estwalk Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 A ja sie przejechałem na płycie od MSI (dawno temu, ale jednak) i wybrałbym Gigabyte GA-965P-DS3P. Miałem do czynienia z czterma różnymi płytami Gigabyte i są super bezawaryjne. Jasne że mogłem mieć pecha z MSi, shit happens, ale Gigabyte mnie nigdy nie zawiódł, a na swoim DS3 spokojnie kręce Core2duo 1,86 na 2,8 i zero problemów ze stabilnością, Raid tez jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 trochę bez sensu to , co mówisz - parę lat temu Ty się przejechałeś na jednej mobo od MSI i dlatego on ma rezygnować z nowszego chipsetu, nowszego mostka i bardzo dużych możliwości :rolleyes: ?? zastanów się ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...