Skocz do zawartości
paladyn

Wyciszanie Delty 120

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zakupiłem 2 delty do mojej nagrzewnicy z nysy.

Cel był jeden puścić je na 5v i cieszyć się ciszą .

Gdy włączyłem delty na 5v ,to podmuch jest niesłyszalny ,ale łożyska tak warkotają ,że głowa boli

Czy można jakoś ściszyć łożyska kulkowe? np dając kapkę oleju?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałbym dołączać do grona malkontentów, którzy zamiast doradzać ironizują... ale wobec decydowania się na Delty trudno jest postąpić inaczej.

Te wentylatory są stworzone do długiej, wytężonej pracy - nie dziw się zatem, że łożysko pracuje głośno nawet na 5V. Ono ma być trwałe, a nie ciche :rolleyes:

Wyciszyć będzie więc bardzo trudno :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cicha delta jest tylko dla człowieka któremu słoń ucho przydepnął- te wentylatory nie są ciche na żadnym napięciu.

Terkoczą nawet na 3v wiem bo w swoim czasie nimi handlowałem i przerabiałem chyba z 150 sztuk 2 czy 3 modeli.

Nowa czy używna, 045 czy 0.9a nie ma szans na pozbycie sie terkotania. Osobiście miałem na nagrzewnicy delty całe 2,5 tyg- potem w trybie awaryjnym zakupiłem 2 fanderki i jestem happy od tego czasu czyli już ponad rok :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ta moja jest naprawde prawie nieslyszalna. Przykleilem ja superglue zamiast stockowego wentyla na pentku qc80cu. Kupilem ja jako nowa i chyba taka jest, uzywam jej parenascie dni. Jakbym mial mikrofon to bym wyslal odglosy:)

Albo jestes przygluchawy, albo ktos sprzedal Ci jakis wentyl z przeklejona naklejka DELTY :D Edytowane przez ent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.dzikie.net/index.php?art=fan_clean

Myślę, że to pomoże.

Bo te wszystkie Delty kupione na allegro są mocno używane (zazwyczaj w serwerach). Ja właśnie kupiłem też Deltę na chłodniczkę i coś mi terkoczą łożyska.

Spróbuję ją przeczyścić i powiem ci czy pomogło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pomoze :D Uwierzcie te wentyle to po prostu musza terkotac. Delty trzyma sie w szufladzie i wyciaga tylko na powazne benche.

Potwierdzam, nie jedna Delte mialem, na zwolnionych obrotach terkocze (taka jej uroda). Te wentylatory sa tylko na powazne upaly i benche, nic wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi