Skocz do zawartości
Otto

Legalność Windowsa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie odnośnie legalności kopii Windows.

Znajomy jakiś czas temu kupił wraz z laptopem XP (OEM). Niedawno sprzęt został mu skradziony, ale sama płyta instalacyjna jest.

Teraz kupił ponownie notebooka dla odmiany z Vistą.

Może ktoś będzie wiedział czy może zainstalować sobie tego XP zamiast Visty lub na jakimś innym sprzęcie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze z tymze musi zadzwonic do microsoftu i spytac o szczegoly

majac nowszy system mozna na podstawie jego numeru zainstalowac starszy - w tym wypadku xp

jesli to bedzie vista home to zamiast niej mozna zainstalowac xp home

jesli pro/ultimate to xp pro

szczegoly w microsofcie

ps.plyta nie swiadczy o posiadaniu systemu tylko naklejka z numerem na obudowie......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytajcie uwaznie - ma laptopa z vista i nie wazne skad ma plyte z xp - nie musisz miec plyty by miec legalny system - moze byc to nawet przegrywka byle bys mial na laptopie naklejke i fakturke/rachunek na system - w tym wypadku bedzie to rachunek za laptopa i masz w 1000000% legalny system(tylko w kwesti wykorzystania numeru od visty do aktywacji xp zadzwon do microsoftu)

Sa to licencje dla lapkow, sprzedawane z lapkami dell. Jesli kupisz to i zainstalujesz gdzie indziej to imo tak samo jak bys sciagnal z neta.

patrz co i gdzie biszesz bo niezle ci sie porabalo......

No to chyba jak posiada samą płytę, to nie może tego zainstalować? Logika?

no skorzystaj z logiki - przyda sie - kto mu zabroni zainstalowac????wszystko mozna - kwestia jak to zrobic legalnie

wiec wytez rozum troszke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile plyta nie jest problemem to trzeba tez posiadac prawidłowy klucz a tego nikt sobie nie wyczaruje. A ktos posiadający XP swojego "pozyczyc' nie moze. Zeby wykonac downgrade trzeba posiadac legalnie zakupioną wczesniejszą wersje.

Poza tym downgrade jest mozliwe tylko z 2 wersji Visty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam lapka a wraz z nim viste, lapka kupiłem w GB, a moje pytanie brzmi: Czy po przyjeździe do Polski mogę go używać legalnie w firmie (jesli takową założę).

Możesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile plyta nie jest problemem to trzeba tez posiadac prawidłowy klucz a tego nikt sobie nie wyczaruje. A ktos posiadający XP swojego "pozyczyc' nie moze. Zeby wykonac downgrade trzeba posiadac legalnie zakupioną wczesniejszą wersje.

Poza tym downgrade jest mozliwe tylko z 2 wersji Visty.

no wlasnie czytalem kiedys ze nie trzeba bo wtedy po co ktos by robil downgrade skoro moglby zainstalowac bez problemu poprzedni system????

slyszalem na przykladzie win98 ze ludzie instaluja zamiast xp wlasnie przez downgrade ze wzgledu takiego ze 98 kupic nie mozna.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam takie pytanko

z notebookiem mam winde xp, tylko ze plytka co ja dostalem ma system ktory praktycznie tylko formatuje dysk i kopiuje sie :] jest w nim duzo [ciach!]w itp

i teraz jak zainstaluje czysta winde home (z jakiejs innej plytki), z kluczem co jest na nalepce na notebooku, aktywuje itp (aktywuje sie) to mam legalny system?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja sie zapytam :)

Mam laptopa z naklejką licencyjną na xp.

Laptop jest z xx ręki - pewnie miał z 3 właścicieli przede mną więc rachunek dawno temu zaginął w akcji.

Czy zainstalowany na nim windows z numerkiem z naklejki będzie legalny czy nie :)

Z tego co wiem jest to licencja przypisana do sprzętu a nie do właściciela więc teoretycznie powinien być legalny jeżeli jest używany z tym samym sprzętem, ale z kolei piszecie że musi być jeszcze rachunek ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi