Xavi Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 To było tak: kolega zameldował się u mnie 5 minut temu z san andreas i g3 w dłoni. Odpalam instalator wskazuje dysk C a tu wypluwa, że nie ma miejsca. Patrzę w mój komputer - fakt, 3 gb miejsca wolnego a partycja ma 49gb(dysk 80gb). Co jest? Poprzednio miałem linuksa, sformatowałem partycję i za pomocą bodajże gparted'a scaliłem wszystko w jedną partycję. Partition magic pokazuje, że partycja rzeczywiście ma 75GB, ale nie użytych jest 3GB. Screen: http://img124.imageshack.us/my.php?image=beztytuuqi9.gif Pomocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 1. Heh, tytuł tematu dobrze obrazuje to co zrobiłeś z tą partycją. Partycja systemowa zajmująca 95% dysku to porażka. 2. Nie wiem czemu używasz PM skoro Windows ma własny "program" do zarządzania partycjami: Mój komputer->prawy myszy->Zarządzaj->Magazyn->Zarządzanie dyskami 3. Z poziomu tego zarządzania możesz na wolnej przestrzeni utworzyć dysk podstawowy lub partycje rozszerzoną i na niej dysk logiczny, przy czym druga opcja jest lepsza. 4. Najlepiej jednak byłoby przerzucić wszelkie dane na dysk kumpla/brata/siostry/babci. Wykasować partycje i założyć je od nowa. Przy takim dysku sensowny wydaje mi się podział: 20GB na system (tak przyszłościowo na Vistę), a reszta to np 10GB dokumenty i to co zostanie to na inne takie (mp3, filmy). Ewentualnie reszta na pół. Można resztę zostawić w jednym kawałku ale to się ciężko defragmentuje (kosmicznie długo trwa przy dużej ilości plików). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xavi Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 (edytowane) Ja lubie mieć dużą systemówkę bo: niektóre gry nie chcą się pchać na inne partycje(przerabiałem to) tylko chcą miejsca na systemowej. Nie mam możliwości zrzucenia tych danych. :( Dałem chksdk czy coś takiego z parametrem /F wyświetło mi, że teraz nie naprawi ale podczas uruchumienia komputera. Odpaliłem go, zrobiło skanowanie - nic nie naprawiało i odpalił się system. Edytowane 14 Sierpnia 2007 przez Xavi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Ale tu nie ma co naprawiać. O znikającym miejscu na dysku jest przyklejony temat i tam szukaj rozwiązania. A co do reszty, to na tych 3GB zakłada się partycję tak, jak opisałem wcześniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...