Skocz do zawartości
Narkies

Athlon 2200+ Z Dobrej Serji Do Podkrecania.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych użytkowników forum ppc :)

Mam athlona xp 2200+ (1800mhz) z dobrej serji do podkręcania, zresztą był jusz temat o tym moim athlonie 2200+ :-P >>>To ten temat <<<

A teraz powstaje następne pytanie.

Mam własnie podkręconego go na 2076mhz przy fsb 173 i mnozniku 12x przy czym napięcie 1.725 jeśli dobże pamiętam. Nie idzie jusz ani mhz dalej t.z.n nie syabilny dalej jest jak dam np: fsb 175. Chłodze go teraz miedzianym pentagramem qc-80 cu i mam temperatury max 53C moze byla by mniejsza gdybym zmienil paste na jakas inna bo wiem ze moja jest bardzo dziadoska <_< i pytanie teraz jakie napiecie wytzyma ten procek i jak go ustabilizowac i krecic dalej ?

Dziekuje a gory i pozdrawiam.

Edytowane przez Narkies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szanownych użytkowników forum ppc :)

Mam athlona xp 2200+ (1800mhz) z dobrej serji do podkręcania, zresztą był jusz temat o tym moim athlonie 2200+ :-P >>>To ten temat <<<

A teraz powstaje następne pytanie.

Mam własnie podkręconego go na 2076mhz przy fsb 173 i mnozniku 12x przy czym napięcie 1.725 jeśli dobże pamiętam. Nie idzie jusz ani mhz dalej t.z.n nie syabilny dalej jest jak dam np: fsb 175. Chłodze go teraz miedzianym pentagramem qc-80 cu i mam temperatury max 53C moze byla by mniejsza gdybym zmienil paste na jakas inna bo wiem ze moja jest bardzo dziadoska <_< i pytanie teraz jakie napiecie wytzyma ten procek i jak go ustabilizowac i krecic dalej ?

Dziekuje a gory i pozdrawiam.

Hmm.. Mi się wydaje, że przy tak dobrej serii (AIUHB, batch 0077) przy tej częstotliwości napięcie masz kosmicznie wysokie. Jeżeli je zmniejszysz to komputer nie startuje..?

Pogoogluj - gdzieś widziałem regułę podkręcania procesorów z odblokowanym mnożnikiem - jakoś to było że najpierw opuszcza się max. FSB i jedzie mnożnikiem do maksymalnego stabilnego, a później dopiero szyną podnosząc stopniowo napięcie. Dokładnie nie pamiętam - toteż musisz poszukać.

Jednak napięcie 1.725V (standardowe to 1.5V albo 1.6V - zależnie od procesora [z tego co widzę jest to Thorton]) przy całkowitej częstotliwości podniesionej o niecałe 300MHz to bardzo dużo - zbyt dużo.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiam na to że skonczyły Ci się kingstony z sygnaturki, dlaczego jedziesz pamieciami asynchro? Daj je 1:1 do fsb i wtedy kombinuj. Zdaje się, że nie byłeś na wielu lekcjach o podkręcaniu (masz zaległe tematy do przeczytania o podkręcaniu :lol2: ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiam na to że skonczyły Ci się kingstony z sygnaturki, dlaczego jedziesz pamieciami asynchro? Daj je 1:1 do fsb i wtedy kombinuj. Zdaje się, że nie byłeś na wielu lekcjach o podkręcaniu (masz zaległe tematy do przeczytania o podkręcaniu :lol2: ).

w tej chwili mam puszczone 1:1 :wink: jak mialem standardowo fsb 133 przy defaulcie na procku (2200+) to bylo puszczone asynchro bo lepsze wyniki byly w everescie odczyt/zapis a teraz z 1:1 jest duzo wydajniej sygnaturka troche nie aktualna poprawie potem ;]

@obiboqs komputer startuje ale zaraz sie zawiesza, zaraz cos jeszcze pokombinuje i napisze co i jak

hmm... teraz mam puszczone napiecie na default (1.6v) mam 1947 mhz fsb 177 stabilnie zaraz bede jechal dalej

a teraz mam te fsb 174 mnoznik 12 przy napieciu 1.650v i temperatura spadla ;] ide tera goglowac

pozdrawiam

Edytowane przez Narkies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak tak, ale ja bym chciał ten procesor dociagnac chociaz do 2800+ <_< a na razie to troche lipa hmm... jeszcze zaraz pogogluje bo wczoraj jakos nie mialem za duzo czasu.

Pozdrawiam. :wink:

@Edit <_< nic ciekawego w necie nie moge znalesc <_< znaczy nic nowego i nic ciekawego wiekszosc to tematy ,,jak podkrecic athlona ekspi" :-P, niewiem jak tu mozna inaczej podkrecac ;/ wszytko chyba dobze robie a za 2600+ to jusz on nie chce sie wychylic.

Edytowane przez Narkies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. Teraz też już nie mogę tego znaleźć.

Cóż, może spróbuj mnożnik trochę wyżej a szynę opuścić? Musisz kombinować - podkręcanie to niejednokrotnie zabawa na wiele tygodni. Podkręć - obserwuj, podkręć - obserwuj i tak w kółko :) Aż będziesz miał całkowitą pewność że wyciągnąłeś z niego tyle, ile mogłeś.

Pzdr.

edit: Wartoby też pomyśleć nad drut-modem w celu odblokowania wyższych mnożników i napięć ;)

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@obiboqs no tak masz racje warto by cos pokombinowac :D ale w sumie po co mi wyzsze napiecia jak w biosie moge ustawaiac napiecia bodajze od 1.4v do 2.2v :blink: chyba ze ktorejs opcji niechcial by przyjac to wtedy drucik pojdzie w ruch... a co do tych tygodni to masz racje zeby dojsc do najlepszego configu trzeba poswiecic temu sporo czasu a ostatnimi dniami troche mi go brak ale od nadchodzacej niedzieli bede calkowicie wolny i mam zamiar podkrecac :D .

A no i to ze on jest niestabilny moze byc wina mego zasilacza niestety bo Taganowi powiedzialem Bye Bye bo po co mi na tak slabych podzespolach taki dobry zasilacz ? (to ten z signu 500w) i sprzedalem go dla kolegi prawie za tyle co go kupilem :lol2: . a do mnie powrocil Fever 400w wraz z nowa buda :blink: i to taki sam jak wczesniej mialem, stary by zyl do dzis dzien gdyby nie dos bolesny upadek :mad: . i w Speed Fan pokazuje ze na linji +3.3V jest tak naprawde 2.72 a na pozostalych jest ok. wiec mysle ze to wlasnie przez to i przymiezam sie do 420w Tagana.

@klaus chlodze go Pentagramem QC-80 Cu. Faktycznie jego spód nie jest taki idealnie gladki, jak by go przeszlifowac i wypolerowac to moze by cos dalo :) dzsiaj popatrze ale to tez moze byc wina pasty bo mam bardzo kiepska jakas no-name zamowie jeszcze dzsiaj pewnie nowa, jaka polecacie ?.

Pozdrawiam

Edytowane przez Narkies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) i w Speed Fan pokazuje ze na linji +3.3V jest tak naprawde 2.72 a na pozostalych jest ok. (...)

Napięcia mierzymy MIERNIKIEM :P

A propo tego - u mnie SpeedFan na linii +12V pokazywał 5.96 :lol2: Przy takim napięciu już dawno by wszystko pozdychało :P Wsadziłem miernik i okazało się, że jest 12.01 :D Tak więc nie ma się co opierać na programach..

A tak na marginesie - właśnie po mojej lewej leży miernik podłączony do zasilacza w komputerze zastępczym (sig) - i bacznie obserwuję napięcia, bo właśnie chwilę temu Megaszit 300W poszedł z dymem i musiałem podłączyć zasilacz 150W :lol: (komputer to stary gruchot więc mi na nim nie zależy, nie mam zamiaru w niego fortuny ładować - spali się to się spali, cóż.. :P)

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pasty, wszyscy polecają Arctic Silver 5, ja mam akurat Arctic Ceramique, gdy ja kupawalem to byla droższa niz obecnie AS 5.

Co do zasilacza to najrozsądniejszym wyjściem jest chyba delta 300W a allegro z 18A na lini 12V (DPS-300PB-2). Są dostępne po 29pln. Różnicę pomiedzy taganem wydaj na piwo lub lody :) ewentualnie dołóż do grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@obiboqs hehe no tak miejmy nadzieje ze jest inaczej bo sie zmartwilem tym napieciem, Tagana wczesniej to nawet nie sprawdzalem wiem ze byl dobry hehe :-P a ile taki miernik kosztuje ? musze sobie kupic takie cos bo zawsze sie to przyda nie tylko teraz ale i w przyszlosci. A co do Megabajtow :D - polski szit <_< ja 2 spalilem tez chyba 300w a no i jeden w starym kompie 350w siedzi i dziala do dzsiaj - moze jakas lepsza sztuka :lol: a no i mam gdzies jeszcze Codegen'a 250w :rolleyes: - kolejny zasilacz co sie latwo pali :angry: ale moj jeszcze zyje tylko wymienialem w nim wejscie od kabla zasilajacego bo sie polamalo.

@Klaus co do AS5 tez mi cos sie obilo o uszy ze jest niezla dzsiaj bede w miescie to zajde do komputerowego moze maja to nie bede musial z allegro kupywac :rolleyes: , hmm 18A na linji 12v :blink: fajnie :wink: u mnie chyba 14A jest :lol: i tylko 29 zl ? to moze jakas 400w kupie lepiej bo mam jeszcze 120 zl bo karte jusz kupilem, znaczy dzsiaj spodziewam sie ze jusz dojdzie poczta :lol2: bo karta jusz oplacona a za stara dostalem 120 zl :lol: :lol: a reszta to mi nie na piwo zostanie tylko chyba na skrzynke :lol:

@EDIT: Co myslicie o tej Delcie ?

acha i jeszcze jedno @obiboqs co do tych napiec dla mego athlona to ja gdzies cos czytalem ze koles dal dla athlona xp 1700+ 1.9v :lol2: nie [pamietam przy jakim taktowaniu ale wiem ze fsb chodzilo na 195mhz :blink: i dopiero jak dal te 1.9v to zaczol chodzic mu w pelni stabilnie.

wlasnie o tym mowie >>>http://81.15.150.34/art.php?id=81&typ=test&aid=72&pid=1<<< to jusz bylo w tym moim wczesniejszym temacie.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Narkies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do podkręcania - rób jak uważasz ;)

Zasilacz wg mnie jak najbardziej Okay.

Ja osobiście (co powinieneś zauważyć) sprzedałem swoją płytę główną (Epox EP-8RDA3I Pro - z tego co pamiętam mówiłeś że chciałbyś taką mieć :P) za 175zł i Semprona 2600+ (zwykłego, nie z dobrej serii) za 130 (dzisiaj wszystko pod Socket 462[A] jest koszmarnie drogie :D) - i za to kupiłem sobie to co masz w opisie - czyli płytkę Gigabyte na s939 (z przesyłką 130zł) i Venice'a 3200+ z Freezer'em64 (którego wyśrubowałem przy takim chłodzeniu z 2000MHz do 2700MHz uzyskując jednocześnie wydajność identyczną jak Athlon64 3800+) z przesyłką za 135zł - jednym słowem kupiłem dużo lepszy sprzęt i jeszcze zaoszczędziłem i to niemało :lol:. Stwierdziłem że nie ma co wkładać w stary S462 tylko korzystając z tego, że ceny są wysokie, sprzedać i kupić lepsze ;) Bo i tak (chociażbyś się za przeproszeniem zesrał) nie wyciśniesz z tego Athlona XP takiej wydajności, jaką ma mój Venice (one były królami podkręcania, praktycznie każdy egzemplarz przy dobrym chłodzeniu robił 2.6-2.7GHz). Ale tutaj decyzja (czy babrać się dalej w 462 czy pójść nieco dalej) należy do Ciebie

Sorry za OT ;)

Pozdrawiam.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink: wow fajny sprzecik sobie sprawiles ;] a ta twoja plytka gl. ma agp ? @edit aha jusz wiem ze ma bo teraz doczytalem ,,GPU: Leadtek Winfast A360LE TD GeForce FX 5700LE 256MB/128bit AGPx8" na plycie ddry zwykle tak ? a komu ty sprzedales stary sprzet ? :lol2: ja zebym mial komu sprzedawac bez zastanowienia bral bym 939 z agp bo karte kupilem pod agp jusz, fajny ten procek ;] 2000@2700 na ac z tak malo podwiekszonym napieciem to pewnei nawet i za bardzo goracy nie jest, z tego co mowisz to i ja chyba przezucam sie na s939 i licze na twoja pomoc przy dobieraniu odpowiednich czesci :-P t.z.n dosc taniej plyty gl. na ktorej dobze by sie krecilo i procek krecocy sie tak fajnie jak twoj :lol2:

pozdrawiam ;] a sprzecik naprawde mi sie podoba :lol2: ale sie napalilem na nowy :lol:

@edit kurde jakie to tanie jest http://allegro.pl/item225773721_athlon_64_...ekt_ht_270.html :lol2: moj by za ponad 100 poszedl według cen allegro to normalnei smiech na sali hehe :lol2:

a ty zasilasz teraz kompa z 2 zasilaczy ? :blink:

Edytowane przez Narkies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink: wow fajny sprzecik sobie sprawiles ;]

Podziękować ;)

a ta twoja plytka gl. ma agp ? @edit aha jusz wiem ze ma bo teraz doczytalem ,,GPU: Leadtek Winfast A360LE TD GeForce FX 5700LE 256MB/128bit AGPx8" na plycie ddry zwykle tak ?

Tak - na płycie jest AGP. Są też płyty z PCI-E albo z PCI-E + zintegrowana grafika (tak więc możesz do czasu wymiany grafy pracować na integrze, a nową kartę kupić zamiast na stary AGP na nowy PCI-E.

Co do pamięci - wszystkie płyty na s939 miały DDRy. Płyty na s.AM2 miały już tylko DDR2.

a komu ty sprzedales stary sprzet ? :lol2: ja zebym mial komu sprzedawac bez zastanowienia bral bym 939 z agp bo karte kupilem pod agp jusz, fajny ten procek ;]

http://allegro.pl/item224448059__epox_8rda...oc_okazja_.html

http://allegro.pl/item224448062__amd_sempr...d_s_462_a_.html

2000@2700 na ac z tak malo podwiekszonym napieciem to pewnei nawet i za bardzo goracy nie jest

IDLE 31-33 stopnie, STRESS 40-42.

z tego co mowisz to i ja chyba przezucam sie na s939 i licze na twoja pomoc przy dobieraniu odpowiednich czesci :-P t.z.n dosc taniej plyty gl. na ktorej dobze by sie krecilo i procek krecocy sie tak fajnie jak twoj :lol2:

Decyzja należy do Ciebie ;) Jeżeli chcesz mogę Ci pomóc - nie ma sprawy. Fredek ma na sprzedaż Venice 3000+ z Freezer'em64 za 120 (do negocjacji :P) - ja kupiłem od HeatheN'a tego mojego z chłodzeniem :)

Pzdr.

@edit kurde jakie to tanie jest http://allegro.pl/item225773721_athlon_64_...ekt_ht_270.html :lol2: moj by za ponad 100 poszedl według cen allegro to normalnei smiech na sali hehe :lol2:

Owszem - procesory i płyty na 939 są b. tanie, przy czym na S462 są niemiłosiernie drogie.

Tylko że podałeś link do procesora OEM - jeżeli chcesz kręcić to musisz się liczyć też z zakupem dobrego chłodzenia.

Za swój procesor przypuszczam dostałbyś więcej z racji tego, że jest z dobrej serii.

a ty zasilasz teraz kompa z 2 zasilaczy ? :blink:

Już od dawna :P W tamtym też pracowały te zasilacze (teraz tylko podpiąłem nową płytę). Już ponad rok pracują nieprzerwanie w moim komputerze.

Skoro już o tym wspomniałeś, to dam Ci lekturkę, może Cię zaciekawi:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=240761

Pozdrawiam.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IDLE 31-33 stopnie, STRESS 40-42. :blink: OSTRO ja na moim pentagramie przy pelnych obrotach + standardowe taktowanie mam wiecej, duzo wiecej, takie temperatury to ja mialem na PIII 800mhz z chlodzeniem boxowym od mego 2200+ :lol2: a próbowałeś cos wiecej jeszcze z niego pocisnac ? a co do zasilaczy nawet nie wiedzialem ze mozna 2 ze soba zsynchronizowac pod atx :blink: wlasnie zaczolem czytac ;] przyda sie mi :razz: . Aha i najpierw mi powiec mi na ile wyceniasz moje czesci. t.z.n plyte głowna - Epox ep-8rdae + opakowanie od niej, orginalna plyta ze sterami + jakies ksiazeczki od niej :-P plyta w 100% sprawna oczywiscie :D wizualnie wyglada jak nowka ;p chyba 2 razy ja z budy wyjmowalem 1 raz jak ja kupilem 2 raz jak zmienialem bude :-P . potem jeszcze ten moj procek zdjecia jak wyglada sa w starym temacie i tez sprawny jak najbardziej ejszcze chlodzenie bym dozucil te xillience czy jak ono tam :-P . a co do tej plyty gl z integra - to nie bral bym bo chcem zeby koszty sprzedazy tego procka + tej plyty byly rowne kosztom nowej plyty i procka, no pare zloty bym mogl jeszcze dolozyc hehe :razz: poczekam jeszcze jakis rok wtedy i caly sprzet nowy kupie hehe chcem miec narazie tylko cos lepszego.

Dzieki obiboqs z wszytko :D zawsze mi sotatnio pomagasz w moich bolaczkach komputerowych :lol2:

Pozdrawiam cie serdecznie :razz:

PS: a twoje pamiatki na jakiej czestotliwosci chodza ? bo chyba raczej puszczone asynchro bo chyba 1:1 przy 270mhz by nie wyrobily chyba ze to jakos inaczej na tych plytach sie przelicza - nigdy nie mailem doczynienia z 939.

Edytowane przez Narkies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IDLE 31-33 stopnie, STRESS 40-42. :blink: OSTRO ja na moim pentagramie przy pelnych obrotach + standardowe taktowanie mam wiecej, duzo wiecej, takie temperatury to ja mialem na PIII 800mhz z chlodzeniem boxowym od mego 2200+ :lol2:

Na BOXowym chłodzeniu z tego Athlona też bym za dużo (ze względu na temperatury) nie wycisnął.

a próbowałeś cos wiecej jeszcze z niego pocisnac ?

(...)

PS: a twoje pamiatki na jakiej czestotliwosci chodza ? bo chyba raczej puszczone asynchro bo chyba 1:1 przy 270mhz by nie wyrobily chyba ze to jakos inaczej na tych plytach sie przelicza - nigdy nie mailem doczynienia z 939.

Jak najbardziej. Bez zmiany napięcia mógłbym zwiększyć bodajże do 272MHz. Po podwyższeniu napięcia podciągnąłbym jeszcze kilka MHz - ale to byłaby znikoma wartość (bodajże 277MHz), poza tym musiałbym zmniejszyć dzielnik pamięci i musiałyby one pracować z dużo niższą częstotliwością (ponieważ w K8 sprawa pamięci wygląda inaczej, w K7 pamięć musiała mieć takie samo FSB jak procesor ze względu na to że kontroler pamięci umieszczony był w North Bridge, w K8 natomiast kontroler ten znajduje się bezpośrednio w procesorze co przyspiesza znacznie komunikację). Pamięci teraz mam na 404MHz (dzielnik 2 / 1.5 - czyli procesor ma efektywne FSB 2x270=540MHz, a pamięci 1.5x270=404MHz), a są one no-name, tak więc nie chcę ich zakręcać, toteż musiałbym dać niższy dzielnik pamięci. A niestety moje pamięci działają niestabilnie przy dzielniku 2 / 1.33, tak więc byłbym zmuszony dać dzielnik 2 / 1, więc pamięci działałyby z częstotliwością tylko 277MHz. Stwierdziłem, że nie ma sensu.

Próbowałem też puścić go [procesor] na 9x300, jednak tutaj analogiczna sytuacja (więcej niż 302MHz przy napięciu 1.55V nie wyrabiał, poza tym pamięci 2 / 1 mające 300MHz i wynik w SuperPI gorszy o 2s przy próbce 1M. Na 8x338 nie chciał już wogóle wstać, tak więc to tak jakby koniec możliwości ;) Jednak dzisiaj testowałem, ile "wyciągnie" przy standartowym taktowaniu A64 3800+ Orleans na AM2 - okazało się, że próbkę 1M w SuperPI liczy 39s (4s wolniej od mojego), a próbkę 4M aż 3min15s (19s wolniej od mojego) - więc stwierdziłem, że tak jak jest jest super :)

a co do zasilaczy nawet nie wiedzialem ze mozna 2 ze soba zsynchronizowac pod atx :blink: wlasnie zaczolem czytac ;] przyda sie mi :razz:

Cieszę się bardzo, że chociaż komuś ten artykuł posłuży ;)

Aha i najpierw mi powiec mi na ile wyceniasz moje czesci. t.z.n plyte głowna - Epox ep-8rdae + opakowanie od niej, orginalna plyta ze sterami + jakies ksiazeczki od niej :-P plyta w 100% sprawna oczywiscie :D (...) potem jeszcze ten moj procek zdjecia jak wyglada sa w starym temacie i tez sprawny jak najbardziej ejszcze chlodzenie bym dozucil te xillience czy jak ono tam :-P .

Płyta gdzieś 100-120, procesor mniej więcej tyle samo. Z lepszym chłodzeniem - to dolicz jeszcze po ile takie używane chodzi.

a co do tej plyty gl z integra - to nie bral bym bo chcem zeby koszty sprzedazy tego procka + tej plyty byly rowne kosztom nowej plyty i procka, no pare zloty bym mogl jeszcze dolozyc hehe :razz: poczekam jeszcze jakis rok wtedy i caly sprzet nowy kupie hehe chcem miec narazie tylko cos lepszego.

Dobre płyty ze zintegrowaną grafiką nie są wcale takie drogie. Różnica jest naprawdę niewielka (20-30zł)

Dzieki obiboqs z wszytko :D zawsze mi sotatnio pomagasz w moich bolaczkach komputerowych :lol2: Pozdrawiam cie serdecznie :razz:

Nie ma sprawy - cała przyjemność po mojej stronie.

Mam jednak prośbę - jak piszesz posta to staraj się nie robić tylu błędów i nie pisać jednej wielkiej zbitki tekstu, ok? Bo ciężko później wszystko skojarzyć.

Jeżeli chcesz, możesz pisać do mnie na GG (podane w profilu)

Dzięki i również pozdrawiam.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ok przepraszam za błędy, postaram się to zmienić a było ich tak dużo bo każdy post był pisany na szybko i bez Ę Ą Ź Ó i.t.p żeby było szybciej :-P wiec przepraszam i już to zmieniam.

Co do tych pamięci to już rozumem o co chodzi :wink: no a z tym SPI to nieźle :-P , zresztą ja zauważyłem że póki co lepiej mieć jednak procesor jedno rdzeniowy bo i tak jeszcze mało gier wykorzystuje dwa rdzenie :wink: chyba narazie lepiej jest mieć jeden ale dobry - tak jak ty.

Hmm a co do ceny tych części czy za to co bym sprzedał kupił bym coś co by chodziło tak fajnie jak to twoje :lol2: ? + dodać do tego jakieś 50zl bo jeszcze tyle mi zostało ze sprzedaży karty starej. Zależy mi żeby płyta gł. była dość dobra t.z.n tak jak twoja miała 4 sloty na ram, sata miało i żeby dobrze się na niej podkręcało bo nie chcę takiego obżyna jak np: ta.

no i procesor do kręcenia hehe :-P . Aha i zależy mi też aby płyta była jakiejś lepszej firmy, nie mowie tu o asusie bo jego produkty sa strasznie drogie ale o MSI, Gigabyte, DFI.

A co do tej zintegrowanej grafiki - to wolał bym mieć na AGP bo niedawno kupiłem na AGP a jak bym kupił ze zintegrowana na + wolne pci-e to żeby w coś pograć lepszego musiał bym kupić karte na pci-e.

Dzięki, Pozdrowienia szczególne dla ciebie, 3maj się :D

@edit chyba że brał bym coś takiego.

Edytowane przez Narkies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ok przepraszam za błędy, postaram się to zmienić a było ich tak dużo bo każdy post był pisany na szybko i bez Ę Ą Ź Ó i.t.p żeby było szybciej :-P wiec przepraszam i już to zmieniam.

;)

Co do tych pamięci to już rozumem o co chodzi :wink: no a z tym SPI to nieźle :-P , zresztą ja zauważyłem że póki co lepiej mieć jednak procesor jedno rdzeniowy bo i tak jeszcze mało gier wykorzystuje dwa rdzenie :wink: chyba narazie lepiej jest mieć jeden ale dobry - tak jak ty.

Hmm.. Ja wybrałem ten procesor tylko ze względu na cenę. Jeżeli masz i chcesz na to przeznaczyć wystarczającą ilość $, to nie ma jak procesor X2. Jednak pamiętaj - im droższego kupisz, tym najprawdopodobniej szybciej i więcej straci on na wartości.

Ja również bowiem kierowałem się ideą kupna nowej MOBO i nowego CPU za nie więcej niż tyle, za ile sprzedałem stare podzespoły.

Hmm a co do ceny tych części czy za to co bym sprzedał kupił bym coś co by chodziło tak fajnie jak to twoje :lol2: ? + dodać do tego jakieś 50zl bo jeszcze tyle mi zostało ze sprzedaży karty starej. Zależy mi żeby płyta gł. była dość dobra t.z.n tak jak twoja miała 4 sloty na ram, sata miało i żeby dobrze się na niej podkręcało bo nie chcę takiego obżyna jak np: ta.

Powiem tak: Też miałem podobne wymagania jak Ty. Też interesowały mnie 4 sloty na RAM, slot AGP i cena do 150zł.

Co mogę powiedzieć - nie bierz płyt MSI oraz ECS, bo są one problematyczne (w Internecie roi się aż od wątków zawierających opisy poważnych problemów - szczególnie w tym drugim przypadku). Zwracaj też uwagę na chipset. Unikaj płyt z chipsetami VIA i SiS, bo również są one problematyczne i niezabardzo nadają się do OC. Lepiej wybierz jakąś płytę ze sprawdzonym nForce (tylko że w tym wypadku musiałbyś wziąć płytę z chipem nForce 3, bo nForce 4 obsługuje już tylko PCI-E), lub też z równie dobrymi (a nawet lepszymi) chipsetami ULi/ALi.

no i procesor do kręcenia hehe :-P . Aha i zależy mi też aby płyta była jakiejś lepszej firmy, nie mowie tu o asusie bo jego produkty sa strasznie drogie ale o MSI, Gigabyte, DFI.

No właśnie - cena idzie w parze z jakością bardzo często.

A co do tej zintegrowanej grafiki - to wolał bym mieć na AGP bo niedawno kupiłem na AGP a jak bym kupił ze zintegrowana na + wolne pci-e to żeby w coś pograć lepszego musiał bym kupić karte na pci-e.

@edit chyba że brał bym coś takiego.

No właśnie - ASROCK'i były najlepszymi płytami na s939 - szczegółnie model Dual-SataII oraz Dual-VSTA. Były oparte na chipsetach ULi/ALi oraz miały port PCI-E i AGP. Jednak swoje już kosztowały. Ciężko dzisiaj dostać taką płytę, a jeżeli się już znajdzie to trzeba za nią sporo zapłacić.

edit: Spójrz na moją płytę - ma 4 banki pamięci? Ma. Ma AGP? Ma. Jest oparta o chipset VIA lub SiS? - nie, jest oparta o nForce3. Jest to płyta porządnej firmy? Jest - płytom Gigabyte pod s939 nie można praktycznie nic zarzucić. Tak więc masz potwierdzenie tego, że kierowałem się przy wyborze płyty takimi kryteriami ;)

Jeżeli chcesz coś wiedzieć, to pisz na moje GG - zapewne skróci to znacznie czas wymiany informacji między nami (masz podane w profilu) ;)

Ja również pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...