chojrakrock Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 do tego musi byc jeszcze samopoziomowanie ;)dokladnie wiedzialem ze o czyms zapomnialem ale wylecialo mi z glowy co to bylo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Przetwornice nie są uregulowane prawnie z pewością. Bez tego ksenony nie działają więc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Przetwornice nie są uregulowane prawnie z pewością. Bez tego ksenony nie działają więc...chodzi o to aby to byly porzadne markowe ksenony, czyli musza miec przetwornice, a nie jakies pseudo zarowki xenon z alledrogo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 sam reflektor musi miec homologacje na ksenony, jesli ma na halogeny a zamontowane sa te drugie homologacja traci waznosc, jesli reflektory nie maja homologacji zabieraja dowod do czasu usuniecia usterki, zapisane to jest w prawie o ruchu drogowym i odpowiednich przepisach szczegolowych, bez ukladu samopoziomowania i oczyszczania zadna lampa nie dostanie homologacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 sam reflektor musi miec homologacje na ksenony, jesli ma na halogeny a zamontowane sa te drugie homologacja traci waznosc, jesli reflektory nie maja homologacji zabieraja dowod do czasu usuniecia usterki, zapisane to jest w prawie o ruchu drogowym i odpowiednich przepisach szczegolowych, bez ukladu samopoziomowania i oczyszczania zadna lampa nie dostanie homologacjizgadzam sie, ale pamietaj ze np w momencie kontroli nikt ci nie sprawdza czy lampa ma homologacje :) sprawdzaja poprostu czy spelnia w/w normy. Co innego np na przegladzie tam moga ci nie podbic jesli ktos jest kompetentny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertab Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 zgadzam sie, ale pamietaj ze np w momencie kontroli nikt ci nie sprawdza czy lampa ma homologacje :) sprawdzaja poprostu czy spelnia w/w normy. Co innego np na przegladzie tam moga ci nie podbic jesli ktos jest kompetentny :)W naszym prawym i sprawiedliwym kraju znam przynajmniej kilka osób gdzie na przegląd jedzie dowód rejestracyjny i 150 zł samochód nie jest wymagany :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Musimy jednak przy tych dywagacjach sprecyzować pojęcia. Żarówka może być "Xenon efekt". A to z ksenonem ma bzdure wspólnego. Zaś palniki Ksenonowe już przetwornicy wymagają, bez niej zwyczajnie w świecie nie będą działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 W naszym prawym i sprawiedliwym kraju znam przynajmniej kilka osób gdzie na przegląd jedzie dowód rejestracyjny i 150 zł samochód nie jest wymagany :mur:wiem niestety o tym, w niemczech nie przejdziesz przegladu tak latwo... Musimy jednak przy tych dywagacjach sprecyzować pojęcia. Żarówka może być "Xenon efekt". A to z ksenonem ma bzdure wspólnego. Zaś palniki Ksenonowe już przetwornicy wymagają, bez niej zwyczajnie w świecie nie będą działać. no o tym mowie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koowi Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 http://www.youtube.com/watch?v=WCRhLezs8JE heh :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 (edytowane) Na własnej skórze przekonaliście jak wygląda posiadanie nielegalnych xenonów w Polsce? Czy piszecie to co słyszeliście kiedyś? :mrgreen: Mój drogi sąsiad, bądź co bądź policjant z drogówki od jakiegoś czasu skutecznie mnie budził świecąc światła prosto w okno czystym niebieskim światłem. Pewnego dnia nie wytrzymałem i się go pytam co ona tam ma wsadzone. Oczywiście wytknięte miał zwyczajne HIDy + soczewki. Przegląd wyglądał u niego tak że fachowcy maksymalnie obniżyli mu światło w dołu - a i tak jak jedzie do cała okolica zamienia się w niebieską przystań, a sprawa policji jest taka że podobno nie ma jako takich uregulowań prawnych co do HIDow. Ma po prostu nie razić kurewsko w oczy. To wszystko. Wiadomość chyba z pierwszej ręki bo od drogówki. Edytowane 12 Marca 2009 przez poca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Na własnej skórze przekonaliście jak wygląda posiadanie nielegalnych xenonów w Polsce? Czy piszecie to co słyszeliście kiedyś? :mrgreen: Mój drogi sąsiad, bądź co bądź policjant z drogówki od jakiegoś czasu skutecznie mnie budził świecąc światła prosto w okno czystym niebieskim światłem. Pewnego dnia nie wytrzymałem i się go pytam co ona tam ma wsadzone. Oczywiście wytknięte miał zwyczajne HIDy + soczewki. Przegląd wyglądał u niego tak że fachowcy maksymalnie obniżyli mu światło w dołu - a i tak jak jedzie do cała okolica zamienia się w niebieską przystań, a sprawa policji jest taka że podobno nie ma jako takich uregulowań prawnych co do HIDow. Ma po prostu nie razić kurewsko w oczy. To wszystko. Wiadomość chyba z pierwszej ręki bo od drogówki.niech sasiad sie douczy ;) http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/b...-ksenony,992810 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reaktiv Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 (edytowane) Mam takie pytanie, co robi policja kiedy bierze cie na kontrole i nie masz przy sobie dokumentow auta, bo sie w domu zostawilo czy cos? Mandacik i auto na lawete? :D @Pigmej Dzieki, juz myslalem ze auto na lawete i zonk : d Edytowane 15 Marca 2009 przez Reaktiv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Mam takie pytanie, co robi policja kiedy bierze cie na kontrole i nie masz przy sobie dokumentow auta, bo sie w domu zostawilo czy cos? Mandacik i auto na lawete? :D Taryfikator mandatów Pozycja 189- 50zł za brak każdego z wymaganych dokumentów. W sumie nie więcej niż 250zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 238. 1) wejście na przejście dla pieszych, jeżeli sygnalizator S-5 nadaje sygnał czerwony - 1000 - że co?!!!! Chyba o jedno zero za dużo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 238. 1) wejście na przejście dla pieszych, jeżeli sygnalizator S-5 nadaje sygnał czerwony - 1000 - że co?!!!! Chyba o jedno zero za dużo Czemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1Sweet Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 wedlug mnie powinno byc jeszcze o jedno zero wiecej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Czemu?Z tego co tam na szybko zobaczyłem to jest to najwyższy mandat w taryfikatorze, przewinienie znowu nie jest takie "szkodliwe społecznie" jak ktoś sobie wejdzie na jezdnie i "wie, że zdąży" bo się na przykład spieszy do autobusu. Wyprzedzanie na pasach, jeżeli kierowca z sąsiedniego pasa zatrzymał się aby ustąpić pierwszeństwa pieszemu już jest bardziej niebezpieczne, przekroczenie prędkości o 51km/h np w terenie zabudowanym również. Wchodzenie na jezdnię bezpośrednio przed jadący pojazd: na przejściach dla pieszych - 50. Wejście na czerwonym jeżeli nic nie jedzie 1000, jeżeli jedzie 50 - to się kupy nie trzyma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Wchodzenie na jezdnię bezpośrednio przed jadący pojazd: na przejściach dla pieszych - 50. Wejście na czerwonym jeżeli nic nie jedzie 1000, jeżeli jedzie 50 - to się kupy nie trzyma.Wchodzenie na pasy na czerwonym nie powinno być karane mandatem. Prosta zasada: wchodzisz na zielonym- ok, wchodzisz na czerwonym- auto Cię może potrącić. Jak Cie potraci to kierowca jest niewinny a ty lądujesz w szpitalu. Zapewniam, że tą metodą każdy popełniałby to wykroczenie co najwyżej raz w życiu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reaktiv Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 W Francji jest tak, ze jak jest czerwone, a nic nie jedzie to mozna przejsc bez zadnych konsekwencji. Jak byli u mnie Francuzi na praktykach to co chwile musialem krzyczec zeby na czerownym nie przelazili ;D Pytanie, czemu u nas tak nie ma? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 W Francji jest tak, ze jak jest czerwone, a nic nie jedzie to mozna przejsc bez zadnych konsekwencji. Jak byli u mnie Francuzi na praktykach to co chwile musialem krzyczec zeby na czerownym nie przelazili ;D Pytanie, czemu u nas tak nie ma? :D Tam to nawet samochody jadące, mające zielone światło, zatrzymują się i puszczają ludźków (którzy w tym momencie mają czerwone). Najczęściej spotykam się z tym na wybrzeżu, czyli Cannes, Nicea itp... Na pytanie : -Czemu oni się ciagle zatrzymują ? Odpowiadam zawsze : -Oni mają tańszą benzynę. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertab Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 (edytowane) Ja tam przepuszczam piękne kobiety, emerytów i żuli, kobiety to wiadomo, emerytów bo im się należy, a żul niech lepiej idzie bo jeszcze mi pod koła wpadnie i będzie problem :wink: Edytowane 15 Marca 2009 przez mastertab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) Tia, tylko gorzej gdy chcesz przepuścić jedną osobę np. starszą, o kulach, lub kobietę z wózkiem, a za taką osobą wpakuje sie jeszcze 15 osob i stoisz 20min przed przejściem :P Bardzo podoba mi się pomysł Pigmeja ! Edytowane 16 Marca 2009 przez ur8an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 W Francji jest tak, ze jak jest czerwone, a nic nie jedzie to mozna przejsc bez zadnych konsekwencji. Jak byli u mnie Francuzi na praktykach to co chwile musialem krzyczec zeby na czerownym nie przelazili ;D Pytanie, czemu u nas tak nie ma? :D Bo tak jest w wielu cywilizowanych krajach, czyli na zachód od Polskiej granicy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertab Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Tia, tylko gorzej gdy chcesz przepuścić jedną osobę np. starszą, o kulach, lub kobietę z wózkiem, a za taką osobą wpakuje sie jeszcze 15 osob i stoisz 20min przed przejściem :PJak widzę pielgrzymkę na przejściu to się nie zatrzymuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 kobietę z wózkiem,Z tymi kobietami z wózkiem jest ciekawa prawidłowość. Zwracam na to uwagę już od paru lat i potwierdza się w 90%. Kobieta z wózkiem wjeżdża na przejście, pośpiesznie pcha wózek przed sobą i gdy już jest na końcu pasów nagle zawadza przednimi kółkami o krawężnik i nagle staje. Normalnie jak ktoś już prawie zszedł z pasów ruszam powoli. Ale jak widzę kobietę z wózkiem to się nie ruszam. Parę razy bym wjechał na mamusie. Strzeżcie się kobiet z wózkiem na przejściach :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 238. 1) wejście na przejście dla pieszych, jeżeli sygnalizator S-5 nadaje sygnał czerwony - 1000 - że co?!!!! Chyba o jedno zero za dużoZnaczy nadal bardziej oplacalne jest przejscie obok pasow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Przechodzisz obok pasów i masz 50zł mandatu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Z tymi kobietami z wózkiem jest ciekawa prawidłowość. Zwracam na to uwagę już od paru lat i potwierdza się w 90%. Kobieta z wózkiem wjeżdża na przejście, pośpiesznie pcha wózek przed sobą i gdy już jest na końcu pasów nagle zawadza przednimi kółkami o krawężnik i nagle staje. Normalnie jak ktoś już prawie zszedł z pasów ruszam powoli. Ale jak widzę kobietę z wózkiem to się nie ruszam. Parę razy bym wjechał na mamusie. Strzeżcie się kobiet z wózkiem na przejściach :lol2: Tylko facet z wózkiem ma na tyle Nm, że potrafi podnieść przednią oś xDDD Btw, powiem Wam tak- dostałem raz mandat za przejście w niedozwolonym miejscu. Wiadomo - gópi student spieszy się z kumplami do autobusu, więc idzie udeptaną ścieżką, nie przejściem 20m dalej. Od tej pory przeszedłem w niedozwolonym miejscu (na czerwionym;zielonym z odcieniem czerwonego; etc.) liczbę razy- zero (słownie 0). W tym wypadku mandaty uczą. A dzisiaj dla odmiany pan Henio z M.A.N.a, z naprzeciwka mi przyp... fontanną wody z koleiny, bo trochę polało. Dobrze, że remontują, bo mnie już trag szlafia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 http://www.youtube.com/watch?v=WCRhLezs8JE heh :lol: Jak nie ma porządnego rozładunku czy załadunku, to po tych 9 - 10 godzinach człowieka energia roznosi :D . Jednak uważam, że klient wybrał sobie wyjątkowo głupi sposób na jej rozładowanie :) (nawiasem mówiąc jego mimika przypomina mi filmik "Adik z kumplem" :D ) . Swoją drogą na niemieckich autostradach, kiedy wyprzedza się inne ciężarówki można zauważyć jak kierowcy umilają sobie czas np poprzez czytanie książek w trakcie jazdy , przez co psują opinię porządnym kierowcom :) . Trochę Wam zazdroszczę, że możecie jeździć samochodami :) . Od wakacji zrobiłem może z 500 km :? . Niestety studia i praca mgr pochłaniają sporo czasu. A tak mnie ciągnie za kółko, że już nawet żaden symulator mnie nie cieszy :) . Szerokości Panie i Panowie :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 a co dopiero maja powiedziec Ci co czekaja 24-36h przed magazynami na zaladunek :) Gdzie nawet nie ma sie za przeproszeniem porzadnie wysr*a... bywam pod takimi magazynami i chlopaki ostro klna na cb.. ostatnio z nudow sobie spiewali i zarty opowiadali ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...