Skocz do zawartości
Sid

Codzienność za kierownicą

Rekomendowane odpowiedzi

Karnego K*tasa mu na wszystkie szyby. Ale wiecie, uważam się za osobę zrównoważoną i spokojną w miarę, dlatego też pewnie więcej bym gadał niż zrobił na miejscu innych kierowców. Ale nie sądzicie że gościowi należało się obicie tego autka kluczem do kół? Można się sprzeczać na parkingach pod "tesco", bo tam leci reakcja łańcuchowa i nie wiadomo kto zawinił. Ale tu mamy do czynienia z perfidnym kretynizmem i chamstwem które dobrze by było zacząć tępić. Uważa że skoro go stać na mandat i AC to sobie może wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak,ale dla osób takich jak ja,to norma.Wystarczy,że raz dziennie przejadę się z woli na ursynów,później skoczę na targówek i już 80km pęka.

A co do Twoich niskich przebiegów,to spoko...dlatego kupując auto wybieram Polaka;)

Ja w wiele mniejszym Krakowie nim się obejrzę i mi dziennie 40-50 stuka. I to jeszcze głównie w korkach :mur:

Karnego K*tasa mu na wszystkie szyby. Ale wiecie, uważam się za osobę zrównoważoną i spokojną w miarę, dlatego też pewnie więcej bym gadał niż zrobił na miejscu innych kierowców. Ale nie sądzicie że gościowi należało się obicie tego autka kluczem do kół? Można się sprzeczać na parkingach pod "tesco", bo tam leci reakcja łańcuchowa i nie wiadomo kto zawinił. Ale tu mamy do czynienia z perfidnym kretynizmem i chamstwem które dobrze by było zacząć tępić. Uważa że skoro go stać na mandat i AC to sobie może wszystko.

Mandat może i go wali, punkty pewnie też, ale jakby mu odholowali auto i stracił sporo czasu to może by pomyślał. Ostatnio w Kraku się wzięli w taki sposób za blokujących torowiska (gdzie korki się robiły monstrualne) i naprawdę się sporo widzi lawet. Podobno firmy które podpisały z UM umowy mają obowiązek w 10min przyjechać na miejsce. Nie cyndolą się, pakują furę i bujaj się na parking jak nie umiesz stawać frajerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnosnie przebiegow powiem tak mieszkam b. blisko katowic, auto mam ponad dwa lata, codziennie dojezdzam nim do pracy, w weekend uczelnia lub objazd po galeriach handlowych i nie ma bata dwa razy w miesiacu musze lac pod korek (2*50l=1600km miesiecznie) przy spalaniu 6,5l/100km i sredniej predkosci 40km/h (wg kompa).

I wcale nie mam daleko do roboty ani nie smigam nim nad morze raz na miesiac. Chcac nie chcac Francuz natrzaskal juz 50tys km co daje troche ponad 20tys na rok.

I dla mnie to jest normalny przebieg samochodu i takie srednie przebiegi wg. mnie maja samochody z rynku wtornego. Bo ilez osob robi mniej niz 15tys na rok? 20-30% z czego 90% z nich to albo gospodynie domowe albo osoby majace 5km do pracy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zaparowanych szyb spróbuj jakiegoś płynu typu Anti-fog do masek/okularów. Przy dodatnich temperaturach można próbować domowe sposoby w stylu kropelka płynu do mycia naczyń wcierana bez wody w szybę. Przy ujemnych temperaturach od razu mówię że odpada :wink:

Edytowane przez Puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomy jak chodził na ustawki ASG (może tu zajrzy -> pozdro :D), to używał właśnie takiego antyroszeniowego do szyb samochodowych ;)

I jak to mu się spisywało ? ;) Mi osobiście średnio działało, ale być może miałem lipny preparat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam maskę do paintballa z dwiema szybkami jedna pojedyncza druga podwójna. Ta pojedyncze ma tą wadę, ze lubi parować i niestety te preparaty niewiele pomagają coś tam niby mniej paruje ale i tak po pewnym czasie kiepsko było z widocznością więc używam przeważnie tej z podwójną szybką, która nie paruje w ogóle. Na necie można przeczytać sporo róznych poradników jak uniknąc parowania od przetarcia szyb szamponem do włosów po jakieś bardziej wymyślne metody osobiście nie narzekam odparowanie szyb u mnie trwa dosłownie chwilkę...

Tak BTW jak już jesteśmy w temacie ma ktoś może czujnik zaparowania szyby? Mam takie coś u siebie i jak szyba paruje automatycznie włączy klimę z nawiewem na szybę tylko kurde jak już odparuje to nie bardzo chce tą kilmę wyłączyć :blink:

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem o to pytać. A sam w sumie zastanawiam się nad jakimś środkiem antyroszeniowym w sprayu, ale nie wiem na ile to jest warte.. Chyba, że jakiś Clin Antypara?

jutro dam znac ;)

po dzisiejszych jajach z zamerznietymi szybami od srodka, kupilem anti-fog w spray.

mam nadzieje ze nie bede musial znowu czekac 15minut, az mi sie szyba odmrozi.

najlepsza na parujace szyby jest klima, ma szcescie wlacza mi sie do -5 ;)

Edytowane przez greg505

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zaparowanych szyb spróbuj jakiegoś płynu typu Anti-fog do masek/okularów. Przy dodatnich temperaturach można próbować domowe sposoby w stylu kropelka płynu do mycia naczyń wcierana bez wody w szybę. Przy ujemnych temperaturach od razu mówię że odpada :wink:

Te preparaty generalnie są do niczego, przerabiałem już to... Tak jak ZlyUser napisał - nawiew na maksa i po chwili szyby czyściutkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zaparowane szyby to już wyżej wspomniana klima. Nie znam się na tym wynalazku ale kolega z którym jeżdżę do pracy włącza klimę razem z ogrzewaniem i para schodzi szybko.

Inny sposób, przy temperaturze około, poniżej O st. C gdy wracamy nagrzanym autem otworzyć na całego wszystkie drzwi auta na 2 minuty. Troszkę przewieje auto, przestudzi się stopione błotko na dywanikach i nie będzie tak intensywnie parować.

Czasami problemem może być włączony obieg wewnętrzny powietrza. Astra II np. miewa taki feler, że klapa przełączająca obieg wewnętrzny/zewnętrzny potrafi się zawiesić w pozycji obiegu wewnętrznego. Zabawa przyciskiem włączania obiegu wewnętrznego nie pomaga. Szyby parują tak, że włączone ogrzewanie na max & uchylone szyby nie wiele pomagają jak jest duża wilgotność powietrza. Szwagier jechał 200km w trzy osoby i całą drogę mieli zaparowane szyby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie przez jakieś 2 tygle parowały szyby, klima pomagała. Właściwie nie było ważne, czy na szyby czy nie i jak mocno. Po tych dwóch tygodniach przesunąłem dźwigienkę obieg zamknięty na bierze powietrze z zewnątrz i już nie paruje w ogóle. Musiałem zamknąć obieg jadąc za jakimś śmierdzielem, żeby się nie potruć, potem nie wróciłem do stanu początkowego i dziwiłem się - czemu paruje? Ale jest już git :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam sprawdzić stan filtra przeciwpyłkowego (kabinowego) jak go macie :) no i trochę gazet lub ręczników papierowych pod dywaniki (wyciągają wilgoć) mokre dywany w samochodzie to wilgoć czyli zaparowane szyby.

Edytowane przez slavOK
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są pewne podstawy, które muszą być spełnione aby szyby nie parowały:

- odtłuścić szyby aby cząsteczki pary nie miały do czego przywierać.

- dywaniki suche (jak tylko się da).

- wymieniony filtr kabinowy (ja mieszkam na śląsku i muszę go wymieniać 4x częściej niż instrukcja mówi).

- sprawny system wentylacji (klapki od obiegów wew/zew, odgrzybianie, sprawna klima, itd).

Jeżeli któryś z tych elementów źle funkcjonuje to szyby mogą parować. Do pomocy można posłużyć się:

- osuszaniem dywaników gazetami.

- wyciąganie wilgoci za pomocą osuszaczy powietrza.

- kuweta z piaskiem, który wciąga wilgoć.

- preparaty przeciw parowaniu szyb.

- po dłuższej jeździe (gdy samochód w środku jest znacznie bardziej nagrzany niż panuje temp na zew.) ochłodzić wnętrze (albo otworzyć na 1-2 min. wszystkie drzwi albo przed końcem trasy pootwierać okna).

U mnie występowało parowanie ale miałem zapaćkany filtr i szyby wypalcowane.

Po doprowadzeniu jednego i drugiego do prawidłowości problem ustał.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poprzednim aucie próbowałem walczyć z zaparowanymi szybami jakimiś preparatami, generalnie albo nie pomagają, albo pomagają słabo wręcz niezauważalnie, to co mi pomogło to szampon, ale tylko na tylnej szybie dało się to zastosować, później sterta gazet porozkładana pod każdą wycieraczką, pomogło bardziej niż te wszystkie preparaty. Teraz mam nowsze auto i nowy filtr kabinowy i problem praktycznie nie istnieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chodzi o zamarzanie od środka to sprawdź przede wszystkim czy masz pozamykane szyby do końca. Kilka dni temu córa uchyliła tylną na dosłownie 2 mm tak że tylko zeszła z uszczelki, a rano miałem wszystkie szyby zamarznięte.

Edytowane przez gallp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z innej beczki. Nie mam letnich opon i korzystając z okazji mogę sobie dobrać felgi do karawanu. Wstępnie stworzyłem coś takiego w ramach podglądu.

Dołączona grafika

Domyślnie wszystko ma być na czarno. Pytanie mam związane z elementami "chromowanymi". Można to dziadostwo normalnie odczepić i polakierować na czarno? Nie będzie odchodzić bądź odpryskiwać?

Edytowane przez poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

będzie, chrom trzeba albo zedrzeć albo jakoś zmatowić by się podkład tego trzymał.

Dlaczego kupiłeś taki brzydki samochód :D

jak ci się podobają takie felgi to polecam BBS LM ( http://www.tirerack.com/wheels/WheelCloseUpServlet?target=wheelCloseUp&wheelMake=BBS&wheelModel=LM-R&wheelFinish=Diamond+Black+w%2FMach+Lip )fajne też są BBS RR ( http://www.tirerack.com/wheels/WheelCloseUpServlet?target=wheelCloseUp&wheelMake=BBS&wheelModel=RR&wheelFinish=Black+w%2FPolished+Stainless+Lip )

bądź tańszą kopie ASA by BBS.

http://www.tirerack.com/wheels/WheelCloseUpServlet?target=wheelCloseUp&wheelMake=ASA&wheelModel=AR1&wheelFinish=Black+w%2FMach+Lip

Edytowane przez slavOK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Avensis wpadł okazyjnie, poza tym to UWAGA - najładniejszy kombi jaki widziałem :P Dziś sklep rozwiał moje wątpliwości o 19''. Mogę sobie je poogladać, a nie wsadzać ;] Max 18 cali. W zasadzie to mi na rękę. Ceny zrobiły się od razu bardziej ludzkie. Pi razy drzwi wyjdzie ~1300zł za koło.

btw słyszeliście coś o oponach Sava? Sprzedawca je dość zachwalał. Kawał gumy jak teraz patrze na moje zimowe 16.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 cali i sava ? daj sobie spokój i kup jakąś fajną dobrą oponę ze sporym rantem ochronnym, natomiast na zime sava jak najbardziej ok.

Co Ty wiesz o ładnym kombi, jak ładne kombi to tylko granatowy passat b5 tdi !! ;)

Edytowane przez slavOK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi