Skocz do zawartości
Sid

Codzienność za kierownicą

Rekomendowane odpowiedzi

Bo przepisy dają kupującemu miesiąc na przerejestrowanie, ale nie mówią co w przeciwnym razie... i nie ma komu tego prawa egzekwować ;)

Tyle to ja wiem, inaczej bym pewnie przerejestrował już dawno ;-) Chociaż jeśli ktoś wie gdzie szukać to niech zerknie na przepisy. Ponoć od 14lutego weszły zmiany i mogą za to ukarać. Nie szukałem bo o ile wiem prawo wstecz nie działa.

A co do gaśnicy, w każdym aucie szukałem miejsca blisko fotela na takową. A wszystko po jednej kontroli drogowej. Kazano mi pokazać te pierdółki. O ile trójkąt wygrzebałem to gaśnicę miałem (akurat przewoziłem coś) pod stertą rupieci w bagazniku, pod wykładziną, za kołem zapasowym...szybciej bym ją chyba wygrzebał dostając się do bagażnika przez koło zapasowe. Policjantka odpuściła i kazała po 5minutach przestać szukać ;] Dajmy na to że potrzebowałbym jej wtedy i....zonk.

A tak wożę obok tyłka i jak nie do pożaru to do wybicia szyby się przyda.

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gasiłem kiedyś auto na parkingu-nie swoje.

Poszła moja gasnica i chyba ze trzy inne te małe samochodowe.Zapaliła się tylko instalacja elektryczna pod maską.Kierowca myślał,ze woda mu się zagotowała i podniósł maskę no i się zaczęło.Jeden klient miał gasnicę którą zrobił pstryk i nic nie wyleciało z niej.Udało się to ugasić dopiero taką większą gasnicą z pobliskiego zakładu,która jak ogień się skończył to też się skończyła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie kto chciał - widział:

Tak, mam gaśnicę :lol:

@jonas: Widziałeś żeby gdziekolwiek sprawdzali ten zawór? Jeżeli tak, daj mi ich adres - podjadę :lol:

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wniosek nasuwa się jeden, gaśnica (samochodowa oczywisicie) jest dobra, żeby wybić z głowy komuś pomysł gaszenia zamiast 'ucieczki' ;)

Nie ma to nic wspólnego z nie udzieleniem pomocy oczywiście..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście masz ją przymocowaną na tyle mocno, że przy uderzeniu nie zacznie latać i nie rozbije Ci głowy zamiast szyby?

Zamocowałem ją zamiast gałki zmiany biegów, więc jest zawsze (dosłownie) pod ręką :-D

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie kto chciał - widział:

http://www.youtube.com/watch?v=OnfXcCwnVbQ&feature=related

Pierwszą pustą gaśnicą można było wywalić szybę w tym Citroenie i go wypchnąć.

Patrzęc na to z innej strony, palą się tylko francuskie, strach się bać :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie tylko :D

tutaj ulubiona fura jonasa też plonie

Panie, jakie płonie? Już dawno sprzedane w Polsce, klepane u Ruskich, jeżdżone przez dentystę emeryta kobietę, który mieszkał w Niemczech jako drugi samochód, sprowadzone ze Szwajcarii, po wymianie rozrządu, wraz z kompletem opon letnich i zimowych, serwis tylko w ASO, sprzedane bo powiększyła się rodzina.

Edytowane przez Ludovic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie, jakie płonie? Już dawno sprzedane w Polsce, klepane u Ruskich, jeżdżone przez dentystę emeryta kobietę, który mieszkał w Niemczech jako drugi samochód, sprowadzone ze Szwajcarii, po wymianie rozrządu, wraz z kompletem opon letnich i zimowych, serwis tylko w ASO, sprzedane bo powiększyła się rodzina.

hahaha, lepiej powiedz, z którego roku i z jakim motorem jest ten Golf co go kupujesz :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy mam pytanie. Mam dwa komplety kół (felga + opona). Czy powinienem wyważać je przy zamianie ? Spotkałem się z wieloma opiniamim. Jedni twierdzą że nie trzeba, inni że trzeba, a jeszcze inni że nie trzeba ale warto ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, może się mylę, ale co to da? Diesel ma zapłon samoczynny i rwanie klem imo nic nie da.

Poza tym tu nie jest problem nieodciętej pompy podającej paliwo, tylko nieszczelności turbosprężarki i olej silnikowy dostaje się do komory spalania?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapchać tłumik, wrzucić taki bieg żeby skrzynia przetrwała (u mnie bezpośredni to chyba 4), hamulec do dechy i puszczamy sprzęgło (teraz dylemat czy szybko, czy powoli, jak za szybko to może szlag je trafić). Takie gdybanie i tak jest nic nie warte do czasu, aż się nie przeżyje takiej sytuacji ;].

Edytowane przez OCM4n14k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dieslach które zmam są elektromagnesy w pompie, odcinające/przekierowujące dopływ paliwa pod wysokim ciśnieniem do wtryskiwaczy lub odcina sam napęd pompy. Efekt silnik gaśnie i bez podania znów prądu nie zaskoczy.

Pomijam kwestie teraz tych nowoczesnych diesli gdzie nie ma pompy napędzanej mechanicznie a są jakieś pompo wtryskiwacze itp <span style='color: red;'>[ciach!]</span>a na prąd.

Edit

Z reszta jak to sobie wyobrażacie ze jest skrzat w samochodzie który po przekreśleniu kluczyka zatyka dolot palcem lub wsadza wala w końcówkę wydechu czy tam opcjonalnie wrzuca 5 i dusi silnik modląc się do allaha?

Edytowane przez Zwykły User

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gościu, Ty na prawdę nie rozumiesz że paliwo z baku ma g**no wspólnego z chorobą wściekłych diesli?! Olej chłodzący silnik cieknie przez uszczelkę w turbinie i jest zapodawany razem z powietrzem z turbiny do silnika gdzie się spala jak paliwo.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi