Je m appelle Ferdinand Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Zawsze można zacisk trochę spiłować. Mam to samo na felgach 15' i nie naklejaliśmy odważników na felgę, tylko znajomy nabił na rant (standardowo). Jedna z felg była zwichrowana nieźle, a na wyważarce bicia nie było :lol: Na szczęście miałem felgę z zapasu w bdb stanie. Przesiadka z 235/35 R17 na 195/65 R15 = mam nowe auto. Jakbym limuzyną jechał :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 No bo kto normalny pakuje profil 35 na nasze drogi? :P Ja nawet zrezygnowałem z felg 17" w Focusie(dopłata tylko 400 zł), bo bez sensu męczyć się tylko po to, żeby mieć większe felgi. Kto mi wytłumaczy dlaczego opony są droższe niż alufelgi? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Przesiadka z 235/35 R17 na 195/65 R15 = mam nowe auto. Jakbym limuzyną jechał Tej, nie za mały profil masz na tych letnich? Wklepałem sobie w kalkulator i wychodzą mi kółeczka jak do jaszczomba, prawidłowo powinieneś mieć 235/40, cnie? Ja po poprzednim właścicielu odziedziczyłem za to za duży profil, 225/55 R16 - straszna bańka, prawidłowo 225/50 R16, na wiosnę zmiana: albo samych opon, albo razem z felgami na 17/18, zobaczymy jak kasy starczy. No bo kto normalny pakuje profil 35 na nasze drogi? Ja nawet zrezygnowałem z felg 17" w Focusie(dopłata tylko 400 zł), bo bez sensu męczyć się tylko po to, żeby mieć większe felgi. Przy glebie nie ma wyboru, jeżeli to ma jakoś wyglądać, to felga musi być "posmarowana oponą" Kto mi wytłumaczy dlaczego opony są droższe niż alufelgi? Jeżeli rozumiesz przez to: dobre opony są droższe niż chińskie felgi z g_wnolitu, to ok. Nowe letnie oponki w moim rozmiarze to ~1500zł, nowe felgi 16 dobrej firmy to rozmawiamy o minimum 500 zł/sztuka za najtańsze modele, a realistycznie ~700-1000 zł sztuka za coś na co chciałoby się wydać pieniądze. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacimiierz Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Pomijając pytanie które to koło - felga albo opona zwichrowana. A jak polecisz pilnikiem to znów będzie bicie. Nie wiem czy ktoś w tym kraju po 1 czy 2 sezonach ma felgi, które nie wymagają żadnego odważnika. Biorąc pod uwagę, że odważniki mają chyba po 5gram to usuwając <1mm z jednego czy dwóch przy masie 12-15kg na koło różnicy to raczej wielkiej nie zrobi. Przejechałem teraz trochę ale coś mam wrażenie, że będę musiał jechać gdzieś do lepsiejszej wulkanizacji po super-cienkie odważniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Weź wiertarkę i ponawiercał otwory po przeciwnej stronie w stosunku do odważnika. Po co dokładać masę, jak można ją zmniejszać? Może wykop jeszcze takiego czegoś nie widział, masz szanse przejść do historii ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacimiierz Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Po pierwsze zwiększ masę - twoja teoria kłóci się z podstawowymi prawami internetu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Psze Pana, a oni tu off topic piszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Jeżeli rozumiesz przez to: dobre opony są droższe niż chińskie felgi z g_wnolitu, to ok. opony Continental - 1520 zł felgi Dezent 16" - 1330 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) Akurat Conti to wyższa półka opon, a dezent to budżetówki jeśli chodzi o alu. W 16" możesz kupić równie dobrze i opony za 1000zł komplet jak i felgi za 4kzł komplet więc z góry nie można zakładać, ze to opony są droższe od felg ;] Edytowane 14 Listopada 2013 przez KAX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 opony Continental - 1520 zł felgi Dezent 16" - 1330 zł Materiał, technologia, itd. Pytanie trochę z tyłka, bo to dwie nieporównywalne rzeczy. Równie dobrze można pytać dlaczego rower potrafi być droższy od komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) A ja złożę mały donos z wyprawy do Trójmiasta na długi weekend.Wyjazd piątek 8., koło 16.Droga spoko, nawet tempo dosyć rozsądne, bo delikatnie poniżej znacznika 2h (jak na dzień przeddługoweekendowy - bajka). Ruskie to frustraty som - serio. Nie dam ręki uciąć, ale wydaje mi się, że miałem przeprawę z Mercem GLK na ruskich blachach. Wpadliśmy do Marzewa i przywitał nas dwa pasy. No to toczę się prędkością rozsądną. Dojeżdżam do tawarisza i go wyprzedam, grzecznie wracam na prawy. Po chwili on mnie, po czym znów zwolnił... I tak mieszaliśmy się, aż stwierdziłem, że pora na tempomat w nodze i przestałem już pewnie jechać rozsądnie. On natomiast znowu się rozbujał i mnie doszedł... Na szczęście zgubiliśmy się w okolicach Elbląga.Dwa, po kiego ludzie sieją plotki na CB? I nie chodzi mi na zasadzie, że była sobie Insignia/Superb/Meganka/Vectra itp i jechała w jakimś kierunku. Po ki [ciach!], mówi się o suszarkach, których nie ma? Dopiero kierowca tira, na pauzie sprzedał faktyczną informację, bo akurat stał na tym kilometrze... A dlaczego nikt nie powie o mordercy jadącym na rowerze bez świateł i kamizelki?Cedry Małe, jeszcze w życiu nie widziałem, żeby jedno skrzyżowanie stworzyło koreczek na jakieś 3km w stronę Warszawy...Powrót, wtorek, 12. o 6:00Ideał powrotu do domu, gdyby nie fakt, że do Trójmiasta jechały sznury i nie dało rady wyprzedać, a peleton w stronę Ostródy prowadzony był przez kogoś w Grande Punto z limiterem na 70km/h... Edytowane 14 Listopada 2013 przez Konar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Materiał, technologia, itd. Pytanie trochę z tyłka, bo to dwie nieporównywalne rzeczy. Równie dobrze można pytać dlaczego rower potrafi być droższy od komputera. Ja bym raczej stawiał na sztuczne podbijanie cen opon. Alufelgi nie są konieczne, można jeździć na stalówkach i nie powoduje to ani gorszych właściwości jezdnych ani nie obniża bezpieczeństwa. Natomiast opony każdy potrzebuje, w dodatku lepsze opony zwiększają bezpieczeństwo, więc czemu nie sprzedawać ich drożej? Zwłaszcza jeśli zobaczyć na ceny katalogowe - taka Conti 205/55/R16 w katalogu kosztuje 550 zł/szt. I są ludzie, którzy tyle płacą. Jak tak przeglądam Allegro to nieliczne alu kosztują >550 zł/szt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 A to przypadkiem nie bierze sie z tego ze nizej profilowe opony maja (zazwyczaj) wyzszy index predkosci i musza wytrzymac troche wiecej anizeli odpowiedniki wysokoprofilowe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2013 Tej, nie za mały profil masz na tych letnich? Wklepałem sobie w kalkulator i wychodzą mi kółeczka jak do jaszczomba, prawidłowo powinieneś mieć 235/40, cnie?E no chwilunia, jaszczomb miał R13 155/65. Jak do tego trudno było znaleźć alusy, ha. Do Vitary też w sumie niełatwo, albo jakieś wiejskie, albo zwyczajnie brzydkie. Białe OZ-y wprawdzie zwilżają mnie od niepamiętnych czasów, ale wyglądałyby na tym samochodzie jak świeca wetknięta w rzyć - pasują do czegoś, co jest bezsensownie małe, bezsensownie niepraktyczne i bezsensownie szybkie, czyli całkiem odwrotnie niż Vitara. Opony 215/70 R16, nie pamiętam kiedy ostatnio omijałem tym jakieś dziury. Akurat Conti to wyższa półka oponŚwiniak kocykuje na Continentalach, czy jestem już ekstrim? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2013 Świniak kocykuje na Continentalach, czy jestem już ekstrim? To zależy czy mają mniej niż 3 lata ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2013 Mają mniej, kupiłem w 2011. To co, jestem czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2013 Pytanie bo musze wpasc za tydzien do lekarza do gdanska z rowerem. W polsce snieg juz moze -_- ? I ktoredy jechac do gdanska z lublina, przez wawke czy robic ekstra 80km i pchac sie przez autostrade od lodzi. Na bramkach juz tam kasuja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Prawie jak koooocyyyyyk... Panowie, czas na zimówki czy jeszcze? Ktoś oglądał prognozy? Edytowane 17 Listopada 2013 przez Havoc 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2013 Do zimówek daleko - przynajmniej u mnie... tak było. http://www.twojapogoda.pl/polska/podkarpackie/krosno/16dniowa Kurde, 2 dni temu wyglądało to bardziej optymistycznie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2013 Katowice... http://www.youtube.com/watch?v=LG415CrV43c Ktorys z internautow nie wytrzymal: http://katowice.naszemiasto.pl/artykul/galeria/2067366,katowice-filmik-ze-zdarzenia-drogowego-na-koszutce-hitem,7356158,id,t,zid.html#galeria Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2013 I bardzo dobrze. Nienawidzę takiego buractwa. Przydałby się jakiś były policjant psychol, który by do takich cwaniaczków strzelał bez pytania. Wtedy skończyło by się pajacowanie. ;] Był kiedyś na YT taki filmik, gdzie w podobnej akcji gość trafił na policjanta po służbie. Lekko się zdziwił, gdy policjant wyciągnął broń :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2013 Mógł mu ujebać drzwi odjeżdżając ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2013 Weź pod uwagę, że bez AC i przy droższym aucie byłby to średni pomysł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2013 Jak ktoś ma droższe auto to zwykle go stać na AC. Poza tym nie uderzasz przy 50 km/h tylko powoli ruszasz i od strony wewnętrznej "przeginasz" drzwi. Twoje auto jest chronione tapicerką od wewnętrznej strony drzwi :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2013 Panowie, czas na zimówki czy jeszcze? Ktoś oglądał prognozy? Tydzień już jeżdżę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2013 Jak ktoś ma droższe auto to zwykle go stać na AC. Poza tym nie uderzasz przy 50 km/h tylko powoli ruszasz i od strony wewnętrznej "przeginasz" drzwi. Twoje auto jest chronione tapicerką od wewnętrznej strony drzwi Zapominasz chyba, że drzwi nawet jak oprą się o błotnik, to nadal będą się trzymać i jadąc dalej przerysują Ci cały bok samochodu. Tydzień już jeżdżę. Ja jeżdżę od bodajże lipca. Tyle, ze one są bardzo stare i robią za tymczasowe letnie. Na zimę myślę o Nexen Winguard. Niestety nietypowy rozmiar 205/65 ma swoją nietypową i nieproporcjonalną do reszty cenę. Myślałem żeby sobie wyżej i wygodniej zrobić rozmiarem 205/70 ale tam to już chłopaki w ogóle puścili wodze fantazji jeśli chodzi o ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2013 Ja wymienilem sobie tydzien temu na zimowki. Wole nie ryzykowac, a noz te "7 stopni" to jednak prawda. Wole sie o tym nie przekonac gdzies na slupie, tymbardziej ze rano woze dziecko do przedszkola. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2013 To jak z ta droga do gdanska z Lublina ktos powie? Przez wawe czy lodz sie pchac. Bramki juz pobieraja oplaty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2013 Wrzuciłem zimówki w piątek, dzisiaj rano termometr przywitał mnie wskazaniem +1, więc myślę, że wstrzeliłem się dobrze ze zmianą kół. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2013 Ja zmieniłem koła w sobotę, po tym jak w piątek na skrzyżowaniu mnie trochę poniosło. Może nie było to zdarzenie z kategorii "zbroja pełna", ale przyznam szczerze nie byłem kompletnie przygotowany na takie zachowanie pojazdu i minimalnie spóźniona reakcja zrobiła swoje.Taki efekt redukcji z wyrównaniem obrotów... Moje dogorywające Fuldy również nie pomogły zapewne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...