Skocz do zawartości
Sid

Codzienność za kierownicą

Rekomendowane odpowiedzi

Samochod juz jezdzi i sie nawet zatrzymuje.

Co ciekawe, saabina miala kompletny remont przed zostaniem meblem... Wydech, hample i inne szpeje, zawias i gumy... Ale 7-8 lat stania zrobilo swoje.

Jest sporo drobiazgow do roboty, krokowy bo potrafil mi zgasnac przy wysprzeglaniu, sprzeglik na zapas, pompy nowe, kazda uszczelka. Z czesciami nie ma problemow i nie sa drogie, ich ilosc za to przeraza bo pewne rzeczy do wymiany asekuracyjnie.

Najpierw do roboty wszystko u 'pana mietka' mechanika zeby przeszlo przeglad. Potem chyba trafi do saabixa w Lublinie na grube roboty.

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Najpierw do roboty wszystko u 'pana mietka' mechanika zeby przeszlo przeglad. Potem chyba trafi do saabixa w Lublinie na grube roboty.

Ech Polska... To w UK ostatnio samochód mi nie przeszedł przeglądu za pordzewiałe przewody hamulcowe :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Polszy jest jeszcze lepiej. Na LPG do samochodu palącego 11-13L/100 km w mieście i tak wydaję miesięcznie mniej niż kosztuję bilet miesięczny na komunikację miejską do której wszyscy i tak dokładamy i która często jest zapchana ludźmi. 

a nie zapominasz o strefie płatnego parkowania? ;) chyba, że na mustanga nie trzeba wykupywać abonamentu lub wrzucać grosza do parkomatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech Polska... To w UK ostatnio samochód mi nie przeszedł przeglądu za pordzewiałe przewody hamulcowe :-D

Spoko spoko, beda cale nowe przed wyjazdem do hiszpanii. I to nie gumowe tylko stalowe w oplocie... 

Co do 900 czy I gen. 9-3 to byla opcja. Ale raz ze samochod troche maly ( wiem bo mam... cabrio 9-3 ), dwa musialbym kupic samochod o ktorym nic nie wiem. I tu dopiero zaczynaja sie kwiatki. A jak bede miec kiedys fanaberie, lekka mam, to kupie 900 krokodyla. Tyle ze zeby odwalic go tak jakbym chcial, potrzebowalbym 45-50k.

A 9-3 Cabrio nie wezme ze soba. Raz ze LPG i jezdzi na nim swietnie wiec korzysta z auta ktos inny w PL, dwa Cabrio jest tak niepraktyczne ze nie mialbym kiedy go sprzatac. Jakbym mieszkal na teneryfie/canarii to inna sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Polszy jest jeszcze lepiej. Na LPG do samochodu palącego 11-13L/100 km w mieście i tak wydaję miesięcznie mniej niż kosztuję bilet miesięczny na komunikację miejską do której wszyscy i tak dokładamy i która często jest zapchana ludźmi. 

10 ulic i 3 skrzyzowania to nie miasto. Chcialbym to widziec, jak w Wawce za mniej jak miesieczny sobie poradzisz swoim rumakiem na gaz od zapalniczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stało się. Dodge Charger Hellcat - najszybszy i najmocniejszy sedan świata. 328 km/h, 707 KM, 1.4 mili na standardowych oponach w 11.0s, szybciej od GT-R.

co Ty wiesz... Special car, to special car :

http://pl.tinypic.com/player.php?v=sffkok&s=8'> 

Zresztą taki Brabus E V12 był szybszy, i do tego jeszcze była opcja rodzinnego kombi ! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie, wcale. Rapid jest przecież piękny :lol: W ogóle 90% tego co polecałeś jonasowi to były brzydkie auta.

Ten Saab jest okropny, jeszcze ta meblościanka w środku...

Ta mebloscianka jest praktyczna.

Nie to co teraz ze przycisk jest wielkosci pineski, raz ze trzeba w niego trafic z chirurgiczna precyzja, to dwa trzeba sie zazwyczaj schylic zeby cos wcisnac.

Zeby w nowej pandzie otworzyc okno musze sie schylic jakbym komus robil loda na siedzeniu pasazera.

W micrze przyciski na desce musze dotykac paznokciem bo inaczej wcisne wszystko naraz. I nie mam dloni jak pianista czy zawodnik MMA...

W Fabii nie wiem co wciskam i kiedy bo nie czuc przycisku pod palcem.

Mam dalej wymieniac? [; 

Samochod ma sprawiac frajde i nie zatruwac mi zycia tym co ktos na sile wymyslal.

Jedyne co mnie wk**** to brak stacyjki tunelu srodkowym. Za CHiny nie potrafie trafic z kluczykiem przy kierze do zadnego samochodu bez schylania sie i patrzenia. Moze za czesto je zmieniam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za CHiny nie potrafie trafic z kluczykiem przy kierze do zadnego samochodu bez schylania sie i patrzenia. Moze za czesto je zmieniam...

Na takie problemy najlepsza jest metoda "po palcu".

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta mebloscianka jest praktyczna.

Pierdylion wielgachnych przycisków jest praktyczne? Jak na to patrze to kojarzy mi sie myphone dla emerytów. On tez jest praktyczny z tym, że tylko dla seniorów.

myphone-1050-simply-test-00.jpg

Nie to co teraz ze przycisk jest wielkosci pineski, raz ze trzeba w niego trafic z chirurgiczna precyzja, to dwa trzeba sie zazwyczaj schylic zeby cos wcisnac.

Schylać? Przyciski nosem wciskasz? Jedyne do czego faktycznie musze sie w makaronie schylic to wajha od otwierania maski.

Zeby w nowej pandzie otworzyc okno musze sie schylic jakbym komus robil loda na siedzeniu pasazera.

W micrze przyciski na desce musze dotykac paznokciem bo inaczej wcisne wszystko naraz. I nie mam dloni jak pianista czy zawodnik MMA...

W Fabii nie wiem co wciskam i kiedy bo nie czuc przycisku pod palcem.

Mam dalej wymieniac? [;

Panda, Fabia, Micra? To moze wymien teraz dla odmiany jakiś samochód :D Edytowane przez KAX_
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciezko porownywac mi saabine do samochodu za 150k+ kiedy obecna wartosc samochodu, to jest wlasnie uzywana micra czy starsza fabia...

Tylko to slabe, male, po trzecie to BWM, po czwarte nie specjalnie da sie porzadnie to dlubnac kiedys bez kosztow.

Kazdy samochod ma wady, panowie rozwazalem zmiane na cos innego ale po prostu raz ze to sie nie oplaca, dwa nie dostaje tego czego szukam. Kwestia ze mam sentyment do tego auta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A4 / A6 swego czasu jezdzilem. Niet. Plastyki jak w Kadecie...

Akurat stare Volvo w ogole mi nie podchodza. Dinozaur z epoki lodowcowej ciosany kamieniem ktory pali 16l na trasie jak Ci wieje w plecy.

M4 E39 to inna polka cenowa... Chociaz stare 750(L) badz wersje po lifcie (Jako ze nie operuje numerkami BWM - wersja z filmu transporter)  z checia przygarnalbym. Piekne auto.

Problem z LS400 jest dostepnosc i cena czesci jak pamietam. Znajomy mial i wkoncu sprzedal to fajne auto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciągnąłem wczoraj E36 pierwszy raz od Marca / Kwietnia i stwierdzam: nie sprzedam tego auta. Przez ostatnie 5 miesiecy jeździłem na codzień kilkoma nowymi samochodami z klasy low-end i ilość fun'u jakie daje to stare pordzewiałe BMW jest nie do opisania w porównaniu do pozostałych parchów. Na nowe fajne i mocne auto za 200k mnie nie stać i długo nie będzie, także chyba z powrotem wsiadam na stałe do E36.

Dzisiaj zrobione:

- nowy olej  5W40 Total Quartz

- filtr paliwa, oleju, powietrza, LPG obydwa

- nowy elektrozawór LPG, bo stary połamałem dokręcając filtr

- zrobiony przegląd

- naprawiony zbiorniczek płynu spryskiwaczy

Dzisiaj jeszcze wymienie świece na K20TT, a w sobote rano jestem umówiony na wymiany szyby przedniej. 200PLN szyba + 79PLN uszczelka + 130PLN wymiana.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie są, chyba że ktoś założył. Oryginalne są stalowe i o ile wiem, żaden producent nie zakłada miedzianych przewodów (a na pewno nie BMW) - bo są miękkie, muszą mieć grubsze ścianki, niż stalowe i są łatwiejsze do uszkodzenia przy montażu. W razie pęknięcia odpowiedzialność spadałaby na producenta, więc prościej stalowe, bo zanim skorodują, auto będzie już po gwarancji i nie będzie to problem producenta.

Miedziane... by nie rdzewiały i nikogo z tego powodu nie cofali by na przeglądzie :]

Wożę nowe przewody hamulcowe i są miedziane - chyba, że BMW akurat się pod tym względem odbija od reszty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te kiepskie prowadzenie się :)

Na 1/4 mili też te auta są bardzo blisko siebie.

Dlatego wytłumaczę na czym polega zajawa na Mustanga. Auta o podobnych osiągach kosztują dużo, nawet te używane, często są to jakieś Porsche 911, BMW Serii M lub Merce AMG są nie wiele tańsze od nowego Mustanga. Kolega tutaj do Saaba włożył już dużo kasy, naprawy w AMG, M serii czy Porsche są znacznie droższe. A kupując 5-8 letnie auto sportowe trzeba się liczyć z paroma drogimi naprawami. Dlatego albo wydaje się 2 tys. na ratę leasingu Mustanga albo 20 000 zł jak w Porsche, AMG czy M serii padnie skrzynia, czy 5 000 zł na wymianę sprzęgła. Do tego kupując nowe auto w leasing oszczędza się na podatkach nawet więcej niż kosztuję sam leasing, więc i tak jest to bardziej opłacalne niż kupno auta za gotówkę. 

Edytowane przez Kilokush
  • Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesadzacie :D poki co 3400zl, potrzebuje tylko przedniego reflektora i przeglad przejdzie spiewajaco :) Za reszte dokladnie zrobiony silnik, zawias, duperele blacharskie i grubsze szpeje i mysle ze w auto przez najblizsze 2-3 lata wloze mniej niz w przeglad w ASO...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlopaki nie przerazajcie mnie. Ja wlasnie wydalem 6200zl na czesci do saabiny czeka mnie jeszcze kompletne lakierowanie, zmiana LPT nad FPT, wszystkie elementy gumowe w aucie do kosza, caly zawias nowy, caly wydech, 2 nowe zderzaki, wszystkie plyny do wymiany, opony, filtry, nowe pompy paliwa & wody i nie wiem gdzie skoncze ... Mam nadzieje ze do 15k sie wyrobie za 20letnie auto i to bez wymiany hampli na 330mm, 17" i bilsteinow b6...  :x

To ile w końcu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kup tego mustanga w lizingu za 120k i przestań <span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>lić bo wszyscy mają Cię już po dziurki w nosie.... <span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>lisz jak jakiś posrany gimbus co trzepie do plakatu samochodu powieszonego na ścianie. Litości człowieku, skąd Ty się urwałeś?

• Upvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kup tego mustanga w lizingu za 120k i przestań [ciach!]lić bo wszyscy mają Cię już po dziurki w nosie.... [ciach!]lisz jak jakiś posrany gimbus co trzepie do plakatu samochodu powieszonego na ścianie. Litości człowieku, skąd Ty się urwałeś?

Hejters gonna hejt

Fajny kawalek.... odpocznij chwile od pisania, wszystkim wyjdzie to na zdrowie - jonathan

Edytowane przez jonathan
  • Downvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SL55 AMG też klasą jakoś nie powala. Z kolei Audi R8, styl i klasę ma tylko cena zaczyna się od 250 000 zł.

Styl i klase to ma Maserati Quatroporte czy mniejsze Ghibli.

R8 to dla mnie nadmuchane TT, taka zabawka dla nowobogackich. Czysty syntetyk - auto bez duszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Styl i klase to ma Maserati Quatroporte czy mniejsze Ghibli.

R8 to dla mnie nadmuchane TT, taka zabawka dla nowobogackich. Czysty syntetyk - auto bez duszy.

To co powiesz na Audi TT z naklejką w stylu Karbonowy panel boczny w R8? Ostatnio takie mijałem :lol:

• Downvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ile w końcu?

Reszta czeka na inny warsztat. Auto musi dojechac z Wawy do Lublina. 3400zl to sama podstawowa mechanika z czesciami do przegladu. Tam juz bedzie gruba robota, silnik do rozbiorki bo ma wyciek pod skrzynia na wale prawdopodobnie i przedmuchy, sprzeglo robione na zas.

Najwiekszy klopot to znalezc w miare nie zniszczony zderzak przedni i tylnii... A od CS nie pasuja do CDE na tyle to juz w ogole przesrane, bo ilosc CDE ktora zyja jest jak kropla w morzu.

Nie wie ktos gdzie szukac informacji o transporcie morskim samochodu? Szukam ile by kosztowal kontener .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi