Skocz do zawartości
Sid

Codzienność za kierownicą

Rekomendowane odpowiedzi

Kupić 5kę z najbardziej <span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>iany w dodatku słabym silnikiem... to dopiero bezsens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

Jest lepiej, na fakturze napisali "wersja premium". Ani słowa o tym, że to jedyna dostępna z powodu zakończenia produkcji. Premium! Jak Skoda aczfureczka aszusteczka w tedeiku i kombiku, ha!

[...]

Meh, to nie to samo co hajlajn.

Edytowane przez Konar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie wracajac do tych partaczy co robili mi samochod. 

Zrobilismy dzisiaj test wrzenia plynu hamulcowego z korka. 150oC.

150oC
150oC

Panowie z becar na bemowie szukujta sie na duza ugode bo samochod czeka inaczej na rzeczoznawce i bedziemy brac plyn z tloczka gdzie na 99% temp. wrzenia bedzie sporo nizsza podobno... 

A tak w ogole to musze wrzucic jeszcze troche bo robie generalke silnika zawiasu i pare innych szpeji zeby zrobic troche wiekszego hot hatcha...
Pierwszy cylinder trzyma tylko 11 bar, a tak to 7.8-9.5.  

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu sama biedota z dieslami, a na XUPie nikt się nie zniży do pojemności 1.6. Ja się raz wygłupiłem i do tej pory odnoszą się tam do mnie pogardliwie.

A czy ktoś na XUPie ma w ogóle 2l i wyżej? wayne 1,2(wow, ta moc ;) ), ja 1,6, Ty 1,6(aktualnie :P ), Maciek 1,8, KWS 1,8, slavoka nie licze, bo śmiga traktorem, krecik też chyba ma wynajętego traktora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ktoś na XUPie ma w ogóle 2l i wyżej? wayne 1,2(wow, ta moc ;) ), ja 1,6, Ty 1,6(aktualnie :P ), Maciek 1,8, KWS 1,8, slavoka nie licze, bo śmiga traktorem, krecik też chyba ma wynajętego traktora.

Będę o tym pamiętał za każdym razem czytając komentarze w stylu: "tylko 290 KM z 5.7L? G*wno!" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na XUPie byłem raz czy dwa więc chyba się nie łapie, z pojemnością 1995cm3 też słabo :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może zejdźmy na ziemię i porównajmy normalne samochody z tego samego segmentu i mniej więcej cenowo.

Dodge Charger 2006 V6 3.5L 250KM = 71,4

Dodge Charger 2006 V8 6.1L 425KM = 69,7

Cadillac STS 2005 V6 3.6L 306 KM = 85

Cadillac STS 2005 V8 4.6L 324 KM = 70

BMW E60 2003 I6 3L 231 KM = 77

BMW E60 2003 V8 4.8L 367 KM = 76,5

Merc 2002 E500 5L 306 KM = 61,2

Merc 2002 E-klasa V6 3.5L 272 KM = 77,7

Zaraz ktoś wyskoczy z Ferrari i innymi wyżyłowanymi jednostkami z egzotyków to taka ciekawostka. W 355 wymiana paska rozrządu zajmuje 40 roboczogodzin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To porównuj chociaż te same roczniki, a nie wyskakujesz z jakimiś cenami:

BMW E60 2006 I6 2.5L 218 KM = 87.2

BMW E60 2006 I6 3L 258 KM = 86

A co do większych pojemności to dlaczego nie:

BMW E60 2006 V10 5L 507 KM = 101,4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie mogę sobie wsadzić moje 74KM z 1l? I fajnie jest puszczać suche dane.  Bo wyzwaniem jest pokazanie przebiegu krzywych mocy i momentu ;] 

Co z tego że mam 99KM skoro dostęp do nich zaczyna się tuż przed czerwoną kreską a maks momentu dopiero na 3800? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A poniżej 3800 to niby momentu nie ma? Akurat wolnossące silniki z zasady generują dość płaską krzywą momentu oferując 80-90 % max momentu w niemal całym zakresie obrotów.

Np "wyżyłowane" silniki hondy oferują wysoki moment o płaskim przebiegu nawet jesli peak tego momentu wypada wysoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przebijam.

Lancia 1985

272KM Z 1000ccm

142KM z 1000ccm w wersji ulicznej.

Motosport pokazuje, że każdy producent potrafił, ale nie każdemu się opłacało.

Stare BMW E36 325 Turbo - 100KM z 1 cylindra, silnik seryjny, 240KM z litra. Problem? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie mogę sobie wsadzić moje 74KM z 1l? I fajnie jest puszczać suche dane.  Bo wyzwaniem jest pokazanie przebiegu krzywych mocy i momentu ;] 

Co z tego że mam 99KM skoro dostęp do nich zaczyna się tuż przed czerwoną kreską a maks momentu dopiero na 3800? ;]

Wczoraj widziałem odcinek Zakup kontrolowany z Nissanem GTR, Ferrari Italia.....Kornacki doradzał kierowcy KRĘĆ GO WYŻEJ

Więc dziwi mnie Twoje pytanie.

Owszem kręcone V8 to inne doznania dźwiękowe:)

Swoją drogą niezła ta codzienność za kierownicą na ppc;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O przepraszam. Akurat lancia montowała swoje podwójnie doładowane silniki do aut ulicznych i w tychże silniczek 1759ccm robił 250KM.

Wiesz dlaczego 400KM z M50B25 nie jest dziś żadnym wyczynem a 30 lat temu było? Bo porównując sterowanie silnika wtedy i dziś mamy  przepaść nie do zasypania. A wbrew pozorom strojenie i sterowanie to w większości wypadków klucz do tego aby wydobyć naprawdę dużo mocy. Gdyby to wielu starych silników domotać współczesny wtrysk i zestroić to jak należy to by się okazało, że często nawet w seryjnej jednostce są jeszcze rezerwy mocy lub możliwości oszczędzania na paliwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj widziałem odcinek Zakup kontrolowany z Nissanem GTR, Ferrari Italia.....Kornacki doradzał kierowcy KRĘĆ GO WYŻEJ

Więc dziwi mnie Twoje pytanie.

Owszem kręcone V8 to inne doznania dźwiękowe:)

Swoją drogą niezła ta codzienność za kierownicą na ppc;)

V8 do zabawy można kręcić ciągle do odcięcia, ale nie wyobrażam sobie jeździć na co dzień w zakresie dajmy na to 5-7k RPM. Już pomijam wpływ na żywotność silnika, ale po kilkunastu minutach miałbym dość wycia silnika. Zdecydowanie bardziej wolę mieć moment już od 1,5k RPM i wkręcać powyżej 4k RPM tylko w razie konieczności.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W n/a generalnie moment jest w całym zakresie zbliżony. Przy czym problem polega na tym, że jest on stosunkowo niski. Dlatego dopiero mocniejsze silniki równo ciągną w całym zakresie, podczas gdy słabsze w całym zakresie nie ciągną ;)

jonas może się wyśmiewać ze skoku momentu w turbobenzynach w okolicy 2-3k RPM, ale faktem jest że moment nawet przy odcięciu nie jest niższy niż w silniku n/a. Po prostu turbo zapewnia dodatkowe np. 100 Nm w średnim zakresie obrotów. I tutaj powrót do mojego stwierdzenia, że moment w 1.6 EB spada powyżej 4k RPM. Owszem, spada w porównaniu z maksymalnym, ale nadal jest to wartość porównywalna lub wyższa niż w silniku n/a. Można porównać 1.6 EB zrobionego na 200 KM z tym silnikiem co wrzucił dejv667. Moc mniejsza, ale moment w całym zakresie wyższy.

FOCUS%201.6EB%20150KM...jpg

Edytowane przez Puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi