Skocz do zawartości
Sid

Codzienność za kierownicą

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie natury prawnej dotyczącej samochodu. 

Jest tak, jakiś czas temu zmarł mój dziadek, który miał samochód (łada 2103 z 78 roku), auto miał razem z babcią, ale to babcia jest w dokumentach. Babcia prawo jazdy ma, ale ostatni raz jeździła na początku lat 80. Oczywiście autem zajmował się dziadek. Auto od początku ma te same tablice rejestracyjne - czarne. 

Chcemy zachować te tablice, tak, aby gdy babci zabraknie auto nadal było na czarnych blachach. Czy jest jakaś opcja, aby przerejestrować to auto na inną osobę (darowizna) i zostawić te czarne tablice?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może coś w stylu dodania współwłaściciela, a potem wykreśleniu babci? (zanim odejdzie). Może da się wtedy samymi wpisami do karty pojazdu czy jakoś tak to zrobić? Ale nie lepiej zadzwonić do urzędu kom.? Tylko od razu podpowiem, jednego czy dwóch w innych miastach i podpytać. Nie jest powiedziane, że trafisz na ogarniętego słuchawkowca za pierwszym razem.

Ale tak p.s. (zresztą już wspominałem nie raz chyba :D ), osobiście nigdy nie przerejestrowuje aut. Złomem kupionym od Kaeresa jeździłem 2 lata i chyba żaden z nas z tego tytułu problemów nie miał. Więc imho w najgorszym wypadku, sprzedajcie (sprzedaż czy darowizna jak mówisz sam) na kogoś ze swoich auto ;)

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy bialych tablicach mozesz zachowac je na 100%, ale czy stare czarne tablice pod to podejda takze to nie wiem.

Ja osobiscie pier**** jak przerejestrowywalismy ostatnio saabine.
Okazalo sie ze musze im przyniesc tablice do urzedu zeby wstawili nowy hologram, inaczej nie wydadza mi dowodu. Musi to zrobic urzednic, ja tego zrobic nie moge. Jestem na to za glupi i nie przeszedlem 40h szkolenia jak przekleic nalepke samoprzylypna 2x2cm w odpowiednim miejscu.

Bo narod jest tak glupi ze sam nie moze tej naklejki przykleic.

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba pamiętać o różnicy pomiędzy paliwem letnim i zimowym. Na lato rafinerie mają ON BIO, a na zimę muszą mieć dodatek co by filtr nie zatykał się przy - 20 stopniach

Jako ciekawostka świadectwa jakości bio diesla:

http://i.gyazo.com/059afde59014ce3eab1cdd428eee4a9f.jpg

i zimowego:

http://i.gyazo.com/dd938eeccecf8de08ad9d13662e62ec6.jpg

na każdej stacji można poprosić o okazanie takiego świadectwa

Edytowane przez kapi89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy bialych tablicach mozesz zachowac je na 100%, ale czy stare czarne tablice pod to podejda takze to nie wiem.

Ja osobiscie pier**** jak przerejestrowywalismy ostatnio saabine.

Okazalo sie ze musze im przyniesc tablice do urzedu zeby wstawili nowy hologram, inaczej nie wydadza mi dowodu. Musi to zrobic urzednic, ja tego zrobic nie moge. Jestem na to za glupi i nie przeszedlem 40h szkolenia jak przekleic nalepke samoprzylypna 2x2cm w odpowiednim miejscu.

Bo narod jest tak glupi ze sam nie moze tej naklejki przykleic.

Jakoś w innych państwach tablicę można nawet zrobić u sprzedawcy auta, chyba w GB są takie miejsca, gdzie na kompie mają jakiś soft, tam robią tablice, drukują je, foliują i idzie na auto, bez naklejek i innych bzdur. 

Czarne tablice na tym samochodzie muszą zostać i innej opcji nie biorę pod uwagę. Same tablice są w bardzo dobrym stanie, bo dziadek o nie dbał i konserwował. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?p=83076

Leże i kwicze;D

"silnik odżył. Faktycznie musi być zastosowany wentyltor o większej wydajności. Mój do 100km/h chodzi oki, a spalanie około 6,5, powyżej jak wcześniej tylko na magnetyzerach 6,7 ,ale zdecydowanie lepsze osiągi silnika.

Spalanie przyjeździe jak wyżej dochodziło nawet do 7,0l. Aktualnie 6,6l i jazda z prędkościami około 100km jeśli warunki na to pozwalają, a nawet większymi po rozpędzeniu."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd przepis w Prawie o ruchu drogowym - 30 dni na przerejestrowanie po zmianie właściciela (sprzedaż, darowizna, obojętnie) ?

A już w ogóle jeżdżenie samochodem, w którego dowodzie jest (będzie) zmarła osoba to tylko proszenie się o problemy z ubezpieczeniem.

Edytowane przez Kaeres
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczalem kochac porannych gapowiczow ktorzy parkuja tak ze tylko im karnego qtasa przykleic.

Mam tylko inny sposob, biore kluczyki do kilku aut i ich zastawiam takze ze musza wchodzic bagaznikiem ;D 

Edit: LOL Zastawilismy dzisiaj zone kolegi z pracy :D

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"1.. poprzednio w rozwiązaniu fabrycznym aby osiągnąć 100km /godz silnik musiał mieć 3050obr po odłączeniu wlotu fabrycznego i zastosowaniu lejka redukcji 50 na 80mm przy szybkości 100km silnik ma obroty tylko 2500-2550."

Dziękuję!

Właśnie poprawiłeś mi humor. Ciekawe, czy wentylator zmienia przełożenie przekładni głównej, czy tylko 5-go biegu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.autospeed164.auto.com.pl/osobowy_showone.php?zy3=5&kod=13c6q5&zyr=11

"Szwajcaria to kraj w którym są najlepsze drogi na świecie, a społeczeństwo Szwajcarskie sa bardzo zamożne. Dlatego też samochody ze Szwajcarii są w idealnym stanie, zarówno od strony technicznej jak i wizualnie."

"PROSZĘ NIE PORÓWNUJCIE PAŃSTWO NASZEJ OFERTY DO OFERT POJAZDÓW SPROWADZONYCH Z INNYCH KRAJÓW NIŻ SZWAJCARIA, GŁÓWNIE POWYPADKOWYCH, Z OBSZYWANYMI KIEROWNICAMI KTÓRE DOTYCHCZAS BYŁY ŁYSE I DZIURAWE, ZNISZCZONYMI FOTELAMI GDYŻ WIADOMO ŻE CENA TAKIEGO AUTA JEST NIŻSZA!!!'

Książka: "Baśń o Szwajcarii" gratis?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami mysle ze te samochody przecza prawom fizyki, innymi slowy:

Yeahbunny

No I panowie, finger crossed. Mam nadzieje dostac autograf od kubena na replice kasku F1 za czasow Renault ;) Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myslicie o tej 3er http://allegro.pl/bmw-e46-i4987502072.html? Pan sprzedaje bo potrzebuje wiekszego auta, podal mi vin i ogolnie z rozmowy byl w porzadku. Auto sprawdzane miernikiem i podobno oryginal lakier, szyby oryginal, natomiast zaniepokoil mnie fakt, ze po rozkodowaniu wyszlo ze powinien miec xenon i spryski a czegos takiego tu nie widze. Sugerowac sie ze dekodery sa jakie sa czy sie przygotowac na jakas przygode?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wypowiem sie bezposrednio o bawarce i rozkodowywaniu VINow ale ilosc bledow ktore generalnie sie pojawiaja przy vinach to standard.

Mnie wyszlo ze mam silnik B204R czyli intercooler bez APC. Przy konwersji na pelne turbo mielismy zonka jak okazalo sie ze intercoolera nie bylo i nie ma... bo to B204L. Zamiast 15min na konwersje z APC, musialem kombinowac z intercoolerem primo. Life.

Podobno ktos sie machnal przy robieniu bazy i zle podal tydzien wprowadzenia B204R do tego modelu. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi