KAX_ Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2013 No to w takim razie szukam jakiegoś zestawu do czyszczenia, bo myślę, że pianka na parownik będzie lepsza niż ozonowanie w takim wykonaniu jak mi zrobili ostatnio w mondeo. No z tym ozonowaniem właśnie różnie bywa. Podobno wszystko zależy od sprzętu jakim dysponują i jego wydajności. Słyszałem różne opinie jednym w ogóle nie pomogło, u innych pomogło na kilka dni, a później smród wrócił o wiele mocniejszy, a inni chwalili, ze wybiło wszystkie zapachy z auta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2013 Jak w zakładzie mają zabawkę z małą wydajnością to nic nie daje, jeszcze niektórzy włączają taką zabawkę na 15 minut :lol: Są zakłady z profesjonalnymi ozonatorami z wydajnością 10x większą i po pół godziny jest super. Już nie pamiętam dokładnych wartości, ale żeby pozbyć się wszystkich syfów to stężenie ozonu musi osiągnąć określony poziom. Wystarczy policzyć na oko objętość wnętrza samochodu, wziąć pod uwagę wydajność ozonatora i wszystko jasne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2013 (edytowane) Jak już masz burżuazyjny wskaźnik ciśnienia oleju, to kup następnym razem Sędziszów, bo ciekawy jestem A fotel... pewnie się wytarła przekładnia, czy co tam jest. Założę się, że zębatki z goownolitu robione. Swego czasu "mialem" okazje pracowac w sedziszowie, na jakim stanowisku to moja slodka tajemnica. Spada sie raczej z wysokiego stolka ;) Filtry robili jeszcze pare lat temu dla wiekszosci producentow samochodow jako oryginaly, oczywiscie z inna nalepka. Tak samo popularny jest rebranding pod "drogie" marki filtrow, a producent i produkt jest dokladnie taki sam jak podstawowy filtr. Najlepiej pamietam jak "ktos, cos" zostal oskarzony o produkowanie NIELEGALNEJ BRONII na terenie RP. Czym zawinil? Produkcja filtrow do polskich czolgow Poza tym sedziszow ma jedna z najnowoczesniejszych technologii produkcji filtrow, przede wszystkim filtry do samolotow. Ale co tam sie teraz dzieje, ciezko mi powiedziec. Zwiazki zawodowe i robole najlepiej prowadza interesy w tym kraju. Edytowane 31 Października 2013 przez Aurora001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2013 Kolejna przygoda z włoską motoryzacją. Jadę sobie kulturalnie do tesco po papu i przy zmianie biegu pedał sprzęgła mi wystrzelił w górę :) Wrzuciłem na luz bez sprzęgła i zjechałem na chodnik. W głowie już liczyłem koszt holowania do warsztatu i naprawy pompy sprzęgła i wysprzęglika. Na szczęście okazało się, że to ciach!ła mała, a zwizualizuje to profesjonalny rysunek: To czerwone kółeczko się posypało, znaczy się w oczku była guma, w tej gumie tulejka, a całość założona na bolec wychodzący z boku pedału sprzęgła. Guma ze starości się wysypała i wyskoczyła z oczka, a co za tym idzie i z pedału. Wcisnąłem ją z powrotem, na wierzch dałem dwie podkładki większe od tego oczka i zawleczką fabryczną zabezpieczyłem, na razie śmiga, ale będę musiał większą podkładkę dać, bo ta jest na styk, ale chwilowo innej nie miałem. Włoska motoryzacja... :D 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2013 trzeba była kupić niemca :) jeżdzę fiatem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2013 Wolę takie coś niż vw na masce :D Ale marzy mi się saab 93 z jakimś mocarnym silnikiem w wersji aero :) Może kiedyś 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2013 Ja tam kocham starsze i proste auta. Mojej Hani ostatnio prędkościomierz zdechł. O dziwo po powrocie z Belgii naprawił się (chwilowo) na naszych drogach. Jako że wstrząsy go pobudzały diagnoza była prosta, linka.Jeździłem tak 2tyg. ale kiedy się już wziąłem za naprawę ogarnąłem temat w 15minut i nie użyłem nawet klucza. Zawleczka trzymająca linkę przy skrzyni biegów coś nie łapie z obu stron, ale jak ją trochę pomęczyłem to chwyciła. Powinno wystarczyć na długi czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2013 93r i juz nie mam linki. a wlasnie nie dziala. czujnik VSS lub/ i kręcony licznik ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2013 Panowie miał ktoś styczność z bagażnikami firmy AMOS? http://www.amos.auto.pl/ Szukam czegoś do makarona na narty. Zestaw aluminiowy AMOSa razem z uchwytem do nart widzę, ze kupiłbym nówkę za około 400zł. Nie chce wydawać worka kasy bo używany będzie wyłącznie do nart z 2-3 razy w roku. Byle nie odpadł z dachu w trakcie jazdy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2013 http://img.sadistic.pl/pics/7f6b117caed2.gif 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2013 Dzisiaj wieczorem - trochę mgły na A4 kraków-tarnów i już mądry jeden z drugim 60 jadą...masakra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2013 Dzisiaj babcia została wyprowadzona na spacer i lekko rozruszana, tak do 130 km/h :) 5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacimiierz Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2013 Ktoś może wie jak wygląda teraz droga z Katowic w kierunku na Bielsko? Z rok temu były tam jeszcze wieczne roboty drogowe i do Tychów był jeden wielki korek. Planuję jechać do Szczyrku i w sumie nie wiem własnie czy jechać DK1 na Bielsko czy jakimiś pipidówami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2013 W niedziele jechalem z Katowic do Pszczyny i jest jak bylo. Teraz jest jedynie o tyle lepiej ze w Tychach jedzie sie juz nowa jezdnia wiec nie trzeba uwazac na studzienki i slupki ale niestety duzo lepiej nie jest bo i tak mamy tylko jeden pas dla siebie. Jutro jade znowu kolo 7-8 rano ale nie bede kombinowal zadnymi objazdami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2013 Teoretycznie można nadrobić 7 km - jechać 81 do Mikołowa, potem 44 i wskoczyć na 1, ale wątpię żeby była z tego jakakolwiek oszczędność czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacimiierz Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) No to aby tyle, że już można jechać nowym asfaltem bo w zeszłym roku jak jechałem jeszcze latem to były takie koleiny, że miałem niezły problem w niektórych miejscach przejechać. Między koła średnio a wjechać na koleiny też nie bardzo bo słupki. Oby tylko mega-korków nie było w takim razie. Btw dzisiaj zastosowałem patent wyczytany w necie na kiepsko zwijające się pasy - ten od kierowcy to już tragicznie się zwijał. Wziąłem dzisiaj vanisha, trochę ciepłej wody i szczotkę, wyciągnąłem ile się dało pas od kierowcy i pasażera z przodu, wyszczotkowałem oba i poczekałem aż wyschną. Potem parę razy rozciągnąłem i wciągnąłem cały pas i jestem w szoku, zwijają się i rozwijają jak marzenie. Jak by ktoś miał podobny problem to polecam. Edytowane 12 Listopada 2013 przez Kacimiierz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 No i dojechalem:7:30 Wyjazd z Katowic 9:00 Przyjazd do Tychow 10:00 Wyjazd z Tychow 10:45 Przyjazd do Pszczyny 11:00 Wyjazd z Pszczyny 11:15 Kobior 11:50 Przyjazd do Katowic Podobno te korki byly spowodowane wypadkiem na A4 na wysokosci prokuratury.. Choc jakos nie chce mi sie wierzyc ze korki w Pszczynie byly spowodowane utrudnieniami 50km wczesniej ale kto wie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 No to zdecydowanie lepiej pojechać przez Mikołów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 A do tego lada moment zaczyna sie 10-dniowy (czyli pewnie kolo 2 miesiecy) remont miedzy Giszowcem a zjazdem na Murcki na DK1. Takze pojezdzone.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacimiierz Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 Trzeba będzie coś innego obmyślić w takim razie. Dzisiaj zmieniłem za to opony na pączki, fajnie jest znowu mieć trochę komfortu. Oczywiście znowu problem z odważnikami na feldze bo o ile na lewym przodzie jest ok, raptem 2 odważniki są, to na lewej jest ich chyba z 5 i jeden zdziera mi farbę z zacisku wydając przy tym wkurzający dźwięk. Muszę jutro koło zdjąć i go minimalnie pilnikiem zjechać albo czekać aż sam sobie zrobi miejsce i zedrze moją piękną niebieską farbę na zaciskach! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Trzeba będzie coś innego obmyślić w takim razie. Dzisiaj zmieniłem za to opony na pączki, fajnie jest znowu mieć trochę komfortu. Oczywiście znowu problem z odważnikami na feldze bo o ile na lewym przodzie jest ok, raptem 2 odważniki są, to na lewej jest ich chyba z 5 i jeden zdziera mi farbę z zacisku wydając przy tym wkurzający dźwięk. Muszę jutro koło zdjąć i go minimalnie pilnikiem zjechać albo czekać aż sam sobie zrobi miejsce i zedrze moją piękną niebieską farbę na zaciskach! Pomijając pytanie które to koło - felga albo opona zwichrowana. A jak polecisz pilnikiem to znów będzie bicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Zawsze można zacisk trochę spiłować. Mam to samo na felgach 15' i nie naklejaliśmy odważników na felgę, tylko znajomy nabił na rant (standardowo). Jedna z felg była zwichrowana nieźle, a na wyważarce bicia nie było :lol: Na szczęście miałem felgę z zapasu w bdb stanie. Przesiadka z 235/35 R17 na 195/65 R15 = mam nowe auto. Jakbym limuzyną jechał :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 No bo kto normalny pakuje profil 35 na nasze drogi? :P Ja nawet zrezygnowałem z felg 17" w Focusie(dopłata tylko 400 zł), bo bez sensu męczyć się tylko po to, żeby mieć większe felgi. Kto mi wytłumaczy dlaczego opony są droższe niż alufelgi? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Przesiadka z 235/35 R17 na 195/65 R15 = mam nowe auto. Jakbym limuzyną jechał Tej, nie za mały profil masz na tych letnich? Wklepałem sobie w kalkulator i wychodzą mi kółeczka jak do jaszczomba, prawidłowo powinieneś mieć 235/40, cnie? Ja po poprzednim właścicielu odziedziczyłem za to za duży profil, 225/55 R16 - straszna bańka, prawidłowo 225/50 R16, na wiosnę zmiana: albo samych opon, albo razem z felgami na 17/18, zobaczymy jak kasy starczy. No bo kto normalny pakuje profil 35 na nasze drogi? Ja nawet zrezygnowałem z felg 17" w Focusie(dopłata tylko 400 zł), bo bez sensu męczyć się tylko po to, żeby mieć większe felgi. Przy glebie nie ma wyboru, jeżeli to ma jakoś wyglądać, to felga musi być "posmarowana oponą" Kto mi wytłumaczy dlaczego opony są droższe niż alufelgi? Jeżeli rozumiesz przez to: dobre opony są droższe niż chińskie felgi z g_wnolitu, to ok. Nowe letnie oponki w moim rozmiarze to ~1500zł, nowe felgi 16 dobrej firmy to rozmawiamy o minimum 500 zł/sztuka za najtańsze modele, a realistycznie ~700-1000 zł sztuka za coś na co chciałoby się wydać pieniądze. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacimiierz Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Pomijając pytanie które to koło - felga albo opona zwichrowana. A jak polecisz pilnikiem to znów będzie bicie. Nie wiem czy ktoś w tym kraju po 1 czy 2 sezonach ma felgi, które nie wymagają żadnego odważnika. Biorąc pod uwagę, że odważniki mają chyba po 5gram to usuwając <1mm z jednego czy dwóch przy masie 12-15kg na koło różnicy to raczej wielkiej nie zrobi. Przejechałem teraz trochę ale coś mam wrażenie, że będę musiał jechać gdzieś do lepsiejszej wulkanizacji po super-cienkie odważniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Weź wiertarkę i ponawiercał otwory po przeciwnej stronie w stosunku do odważnika. Po co dokładać masę, jak można ją zmniejszać? Może wykop jeszcze takiego czegoś nie widział, masz szanse przejść do historii ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacimiierz Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Po pierwsze zwiększ masę - twoja teoria kłóci się z podstawowymi prawami internetu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Psze Pana, a oni tu off topic piszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Jeżeli rozumiesz przez to: dobre opony są droższe niż chińskie felgi z g_wnolitu, to ok. opony Continental - 1520 zł felgi Dezent 16" - 1330 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) Akurat Conti to wyższa półka opon, a dezent to budżetówki jeśli chodzi o alu. W 16" możesz kupić równie dobrze i opony za 1000zł komplet jak i felgi za 4kzł komplet więc z góry nie można zakładać, ze to opony są droższe od felg ;] Edytowane 14 Listopada 2013 przez KAX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...