Skocz do zawartości
Sid

Codzienność za kierownicą

Rekomendowane odpowiedzi

Zna ktoś tanią Hamownię w Warszawie? Nie zależy mi na dokładności +/- 1KM ani kilku pomiarach i zabawach.

Kupiłem wreszcie wymarzonego Gala, tylko sprzedający banialuki wciskał o zmianach w podciśnieniu silnika i ECU przez co rzekomo ma to ustrojstwo 176 zamiast 136 kucy. W bajki tego typu mógłbym uwierzyć gdyby to było turbo...a nie jest ;) Wolnossąca benzyna i +30kucy za zmianą wężyków podciśnienia i wgraniu innych map paliwa do ECU do którego NIKT na świecie, nie ma wsadów nawet? Hmmm :D No ale trakcję zrywa i jedzie jak głupie, więc fajnie by było sprawdzić w co się w ogóle wpakowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy co to dla Ciebie jest tania hamownia. Normalnie pewnie za 100zł da się zrobić pomiar dla fwd <200KM. Jak poszukasz jakiejś nowo wybudowanej hamowni z kasę z unii to i za 50zł się uda bo będą na chama szukać klientów.

Edytowane przez Kacimiierz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało Ci wyszło, bo nie umiesz kupować. ;]

Cytat

Czujnik zużycia Textar (96990-0206)

Drążki kierownicze Lemforder (LMI13138)

Drążki kierownicze Lemforder (LMI13137)

Klocki hamulcowe Textar (21677 20,3)

Sprężyna K+F (KF101539) x2

Sprężyna K+F (KF101523) x2

Tarcza hamulcowa Textar (98200 0750 PRO) x2

Tuleje/Silentblocki Lemforder (LMI25854 x4)

Tuleje/Silentblocki/Wahacze Lemforder (LMI13307) x2

Tuleje/Silentblocki/Wahacze Lemforder (LMI25990) x2

Wahacz Meyle HD (316-050-3904HD)

Wahacz Meyle HD (316-050-3903HD)

OE BMW 33 11 7 525 064 x2

RAZEM: 2930 PLN

Cytat

czujnik zużycia Textar (96990-0249)

Klocki hamulcowe Zimmermann (21691.170.1)

Szczęki hamulca postojowego Meyle (314-042-0007)

Tarcza hamulcowa Zimmermann (150-1286-20) x2

Zestaw montażowy TRW (SFK108)

RAZEM 534.59 PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 12.08.2014 o 09:40, ULLISSES napisał(a):

Mało Ci wyszło, bo nie umiesz kupować. ;]

Chlopaki nie przerazajcie mnie. Ja wlasnie wydalem 6200zl na czesci do saabiny czeka mnie jeszcze kompletne lakierowanie, zmiana LPT nad FPT, wszystkie elementy gumowe w aucie do kosza, caly zawias nowy, caly wydech, 2 nowe zderzaki, wszystkie plyny do wymiany, opony, filtry, nowe pompy paliwa & wody i nie wiem gdzie skoncze ... Mam nadzieje ze do 15k sie wyrobie za 20letnie auto i to bez wymiany hampli na 330mm, 17" i bilsteinow b6...  :X 

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 12.08.2014 o 23:33, Aurora001 napisał(a):

Chlopaki nie przerazajcie mnie. Ja wlasnie wydalem 6200zl na czesci do saabiny czeka mnie jeszcze kompletne lakierowanie, zmiana LPT nad FPT, wszystkie elementy gumowe w aucie do kosza, caly zawias nowy, caly wydech, 2 nowe zderzaki, wszystkie plyny do wymiany, opony, filtry, nowe pompy paliwa & wody i nie wiem gdzie skoncze ... Mam nadzieje ze do 15k sie wyrobie za 20letnie auto i to bez wymiany hampli na 330mm, 17" i bilsteinow b6...  :x

ziew.jpg

• Upvote 6
  • Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 12.08.2014 o 23:33, Aurora001 napisał(a):

Chlopaki nie przerazajcie mnie. Ja wlasnie wydalem 6200zl na czesci do saabiny czeka mnie jeszcze kompletne lakierowanie, zmiana LPT nad FPT, wszystkie elementy gumowe w aucie do kosza, caly zawias nowy, caly wydech, 2 nowe zderzaki, wszystkie plyny do wymiany, opony, filtry, nowe pompy paliwa & wody i nie wiem gdzie skoncze ... Mam nadzieje ze do 15k sie wyrobie za 20letnie auto i to bez wymiany hampli na 330mm, 17" i bilsteinow b6...  :x

Serio? Sprzedaj Saabinę, idź do salonu i weź jakiegoś Cruze/Rapid/Toledo/Astrę czy cokolwiek w kredycie 50/50.
  • Upvote 2
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.08.2014 o 14:51, ULLISSES napisał(a):

Serio? Sprzedaj Saabinę, idź do salonu i weź jakiegoś Cruze/Rapid/Toledo/Astrę czy cokolwiek w kredycie 50/50.

Jak zrobi to co ma zrobić, to będzie jeździł tym autem przez kolejne 20lat i straszył skodziarzy w kapeluszasz. A tak zostanie z pedalską plastikową kupą co bedzie wyrzucać notlaufa co drugi wyjazd do tesco, co za kilka lat bedzie nadawać się tylko do kasacji.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedac saabine? Chyba by mnie pogrzalo zeby sprzedac genialny samochod na nudna szmire ktora straci 30tys. na wartosci po 2 latach, zas jak rozleci sie cokolwiek to nie musze wydawac nie wiadomo jakich pieniedzy bo zeby naprawic duperele musisz kupic calosc albo najlepiej caly kompleks.

Elegencki samochod, dla mnie z piekna linia, a nie obecne fiub zdziu - widzieliscie nowe Aston Martiny za 35k zl? Ja widzialem, nazywaja sie FORD... Projektakt przedniego grilla powinien sie powieszic na sznurku od bielizny.

Nie mowiac o tym ze silnik ktory nie dosc ze wytrzymuje na lajcie 500k km to bez ingerencji w bebechy silnika robi 400KM+ i 500NM+ na seryjnym rozrzadzie i kutych tlokach.

Z ciekawostek, jedyne miejsce korozji po 20 latach to sa zderzaki i tylko dlatego ze skasowaly 3 samochody. 2 po wjechaniu w tylek, raz po strzale w tylek.  Nadkola nie ruszone przez rdze mimo ze samochod swego czasu stal 7 czy 8 lat na dworze i nie jezdzil.

Widzialem nowa Dacie na FUE po 60k km i widzialem rdze... mimo ze tutaj nie pada deszcz a jedyna sol to ta w powietrzu. :zonk:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.08.2014 o 18:15, kłopotliwy drągal napisał(a):

Jakby chciał oszczędzać na paliwie to by jeździł deaselkiem, a nie turbobenzyną 200km+. Czemu każda rozmowa w tym temacie sprowadza się do jednego?

Jazda dieslem jest jak powiedzenie sobie samemu "coś w życiu zjeba**, że jestem skazany na jazdę czymś co brzmi jak lokomotywa parowa i nie daję jakiejkolwiek radości z jazdy".

• Downvote 8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.08.2014 o 18:21, Kilokush napisał(a):

Jazda dieslem jest jak powiedzenie sobie samemu "coś w życiu zjeba**, że jestem skazany na jazdę czymś co brzmi jak lokomotywa parowa i nie daję jakiejkolwiek radości z jazdy".

Czym jeździ twój ojciec?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.08.2014 o 18:58, Aurora001 napisał(a):

Na szczescie benzyna w Kanarach kosztuje 4.2zl za litr ... O LPG to tutaj nikt nie slyszal.

Diesel ~1.10euro, Benzyna ~1.05

Nie mowiac o tym ze moje 9000CDE bedzie palic tyle co wiekszosc kosiarek w miescie z prostego powodu. Tutaj nie ma korkow, swiatel, miasta jako takiego. Tutaj jedziesz, a nie stoisz.

Nie mowiac juz o tym, ze bilet na pieprzony autobus kosztuje mnie wiecej tyle ile benzyna jesli jechalbym wlasnym samochodem.

Za odcinek 6-8km place po 30% znizce 1euro. Czyli wychodze na 0 przy saabinie ktora wezmie max 9 litrow na takiej trasie. Malym samochodem byloby 10-15% do przodu na paliwie.

A tutaj teaser mojego 9000CDE

https://plus.google.com/photos/111243604863743665060/albums/5705661633696514449?banner=pwa

Do kompletu mam jeszcze gdzies siemensa S10... Pierwsza komorka z kolorowym wyswietlaczem ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.08.2014 o 19:36, Aurora001 napisał(a):

Nie mowiac juz o tym, ze bilet na pieprzony autobus kosztuje mnie wiecej tyle ile benzyna jesli jechalbym wlasnym samochodem.

Za odcinek 6-8km place po 30% znizce 1euro. Czyli wychodze na 0 przy saabinie ktora wezmie max 9 litrow na takiej trasie. Malym samochodem byloby 10-15% do przodu na paliwie.

W Polszy jest jeszcze lepiej. Na LPG do samochodu palącego 11-13L/100 km w mieście i tak wydaję miesięcznie mniej niż kosztuję bilet miesięczny na komunikację miejską do której wszyscy i tak dokładamy i która często jest zapchana ludźmi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.08.2014 o 18:15, kłopotliwy drągal napisał(a):

Jakby chciał oszczędzać na paliwie to by jeździł deaselkiem, a nie turbobenzyną 200km+. Czemu każda rozmowa w tym temacie sprowadza się do jednego?

Obawiam się, że nigdy już tego nie zrozumiesz.

W dniu 13.08.2014 o 18:21, Kilokush napisał(a):

Osobiście wolę serię 5 w Dieslu, niż serię 1 z benzynowym 1.4 pod maską.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.08.2014 o 19:43, rafa napisał(a):

Zazdroszczę tych cen. Tyle to pamiętam w 2005r..

Jakiś podatek drogowy tam płacisz?

Bodajze ~110euro... ale czeka ma wielka batalia o przerejestrowanie samochodu i walka o nieplacenie podatku za samochod jako mienie przesiedlencze... Zapewne skonczy sie na wojnie. Znajomymu za starego merola policzyli 1200euro podatku. Za 911 Carrera 4s z 2004? roku chca 12 000 euro... debilizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.08.2014 o 19:36, Aurora001 napisał(a):
Wiem, że każdy ma inny gust i o gustach się nie dyskutuje, ale (z całym szacunkiem) to jest stare i brzydkie auto w kiepskim (zewnętrznie) stanie.

Zanim dołożysz do niego kolejną kasę, to sprawdź go porządnie, bo tyle rdzy pod maską widziałem ostatnio dwa lata temu - w Fiacie Uno (którego wtedy odwieźliśmy na złom). Nie boisz się, że Ci amortyzator przez maskę wyleci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.08.2014 o 19:51, Aurora001 napisał(a):

Bodajze ~110euro... ale czeka ma wielka batalia o przerejestrowanie samochodu i walka o nieplacenie podatku za samochod jako mienie przesiedlencze... 

Na rok??? I tego nie chcesz płacić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi