Skocz do zawartości
Sid

Codzienność za kierownicą

Rekomendowane odpowiedzi

@Slow na mój chłopski rozum elektronika amatora - na allegro masz komplet: trąba + pompka (sprężarka, czy jak to tam się nazywa). Pompka jest pod 12-14V, wiec podpinasz sobie do aku, a na kokpicie montujesz przycisk chwilowy (nie daj Boże "z pstrykiem" bo ci się zaklinuje i przejedziesz tak przez całe miasto :P). Najwiekszy problem to bedzie dobre ułożenie trąbek (pewnie po maską a nie na wierzchu) - żeby piszczały do przodu, a nie w kabinę.

Sid dobrze, ze sie nic nie stało, bo jak znam polski wymiar "sprawiedliwości" to z miejsca byś dostał zarzut nie dostosowania predkosci do warunków/nie zachowania ostrożności/nie zastosowania zasady ograniczonego zaufania i by poszło 50-60% winy na Ciebie :/

Edytowane przez Ghazi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dokładnie.

Dzisiaj cisnę Simsonkiem po trasie, z Dąbrowy, a na jednym przejeździe koleś mi maluchem wymusił. Jak bym nie przyspieszył to by mnie walnął, a jak bym zaczął hamować to Ja bym go stuknął.

2 opasłych starych kolesi wyjeżdżało od baru :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie sie zastanawiam czy w lusterku wstecznym wracajac do domciu z trasy widzialem we wstecznym lusterku debila na chemii, debila po browarze/flaszce czy po prostu debila w e39...

debili, to ja widuję prawie na co dzień - np. dzisiaj na Trójmiejskiej obwodnicy pomyka sobie w ciemnych okularach jakis dżolero czerwonym golfem 2 z blądynką na siedzeniu pasażera - pomyka sobie oczywiscie lewym pasem cale 120/h - prawy pas wolny po horyzont no i tym prawym pasem trzeba było barana wyprzedzić, bo ani myślał zjechać :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa pasy dla mojego kierunku jazdy, z naprzeciwka jeden. Tylko ja, bordowa astra i 500m dalej cieżarówka jedziemy razem na Warszawe. Oczywiście pani w astrze musiała sobie wyjechać na lewy pas, bo przecież za 500m zacznie wyprzedzać! Musi sie juz przyzwyczaic mentalnie do tego lewego pasa, [ciach!], ze ja nadjezdzam do niej w tempie natychmiastowym, dlugimi nic nie pomaga, no to juz nie chcialam jej z prawej wyprzedzac (a niech mi baba zjedzie, bo sie przestraszy) no to ja wzielam przekraczajac podwojna, ale przynajmniej z lewej. Baba i tak jechala dalej lewym, dopoki mi nie zniknela w lusterku wstecznym, bo po co jechac tym "gorszym" pasem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eMJotka -> moze koleiny byly:]

ja nie wiem ale ja jakos nie mam wiekszych oporow do wyprzedzania prawym pasem i nie uwazam zeby bylo to jakies niebezpieczne, kazdy ma swoj pas i po nim jedzie jak go chce zmienic to sie patrzy po lusterkach wiec o co chodzi? tylko zmieniajac na prawy brakuje niekiedy lusterka "do przodu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyprzedzanie - jade za gosciem, ten zaczyna wyprzedzac jeden samochod i jedzie nadal lewym pasem bo zauwazyl, ze dalej jest nastepny samochod do wyprzedzania, to nic, ze odstep pomiedzy wyprzdzanymi samochodami jest na tyle duzy, ze spokojnie dwa-trzy tiry by wjechaly. on musi swoim pierdzikolkiem wyprzedzic za "pierwszym podejsciem" blokujac przy okazji wszystkich za nim. nieraz zdarzylo mi sie z takim zrownac - on na lewym ciagle wyprzedza, ja na prawym czekam, az skonczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny temat do wyżalenia sie. O tym jak to wszyscy kierowcy sa do [gluteus maximus], ja jestem z tych lepszych, bo mam słabszy samochód i nie moge sprawnie wyprzedzać, itd.

Ciekaw jestem, czy juz zdarzylo sie, zeby ktos w tym temacie trafil i narzekal na innego forumowicza :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze czas sie "onalepkowac"? ;)

btw: swego czasu dosc intensywnie myslalem o wyswietlaczu LED pod tablica - taki do wyswietlania biegnacych napisow. imho lepsze od trabienia, migania, gestykulowania ;)

ja nawet myslalem zeby cos takiego opatentowac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze ja cos pozytywnego dodam :)

Otoz do pracy jezdze codzinnie autostrada a2 (obwodnica Poznania) i musze przyznac ze pomimo duzego ruchu naprawde przyjemnie sie nia jedzie :)

Kierowcy wolniejsi jak wyprzedzaja to tak aby nie zawadzic tym szybszym i ladnie sie trzymaja prawego pasa. Naprawde zadko mozna spotkac jelenia :)

Choc wczoraj zjezdzajac juz z A2 o malo co palant z zona i dziecka w vectrze mi w dupe nie wjechal...

ale to wyjatek potwierdzajacy regule :P

Ogolnie pamietam jak jeszcze pare lat temu krolami lewego pasa byly fiaty 126p 125p polonezy itp a dzis sie to mocno zmienilo :)

Edytowane przez Pageup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj byłem świadkiem niecodziennego spektaklu na ulicy Dolnej w Wawie - skrzyżowanie z Puławską. Dolna jest dość stromą ulicą, na dodatek rozwidloną (jedna nitka dla zjeżdżających, a druga dla wjeżdżających.

Dołączona grafika

Niestety z powodu remontu Puławskiej aby wjechać na Dolną trzeba zrobić spory objazd. Ale pewna kobieta w wieku 28-30 lat (nowoczesna, wyglądała na businesswoman) swoim nowym, czarnym Audi A3 jednocześnie rozmawiając przez komórkę zjechała z nieremontowanej częsci Puławskiej, przejechała przez skrzyżowanie i wpakowała się pod prąd w Dolną. Najbardziej zdziwił się kierowca autobusu, któremu stanęła przed maską. Zazwyczaj pod górę kierowcy autobusów starają się napędzić. O włos nie doszło do czołowego dzwona. Przez około minutę było trąbienie na siebie. Kobieta cofała się o pół metra i trąbiła, a kierowca autobusu trąbił i kłął. Oczywiście przez cały ten czas nawijała przez komórkę. W końcu cofnęła się, autobus ruszył do przodu i pojechał Puławską. A co zrobiła kobieta :?: Pojechała z powrotem Dolną pod prąd i znowu trąbienie bo za autobusem był sznur samochodów :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zime to tam sie kwiatki dzieją ;)

jak sypało mocno śniegiem to autobusy sie fajnie zsuwały :D

Hehe, z tego powodu pewnej zimy na piechotę wracałem do domu na dodatek w plecaku miałem nowiutkiego Abita NF7-S :D A ślisko było jak nie wiem co :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj byłem świadkiem niecodziennego spektaklu na ulicy Dolnej w Wawie - skrzyżowanie z Puławską. Dolna jest dość stromą ulicą, na dodatek rozwidloną (jedna nitka dla zjeżdżających, a druga dla wjeżdżających.

Niestety z powodu remontu Puławskiej aby wjechać na Dolną trzeba zrobić spory objazd. Ale pewna kobieta w wieku 28-30 lat (nowoczesna, wyglądała na businesswoman) swoim nowym, czarnym Audi A3 jednocześnie rozmawiając przez komórkę zjechała z nieremontowanej częsci Puławskiej, przejechała przez skrzyżowanie i wpakowała się pod prąd w Dolną. Najbardziej zdziwił się kierowca autobusu, któremu stanęła przed maską. Zazwyczaj pod górę kierowcy autobusów starają się napędzić. O włos nie doszło do czołowego dzwona. Przez około minutę było trąbienie na siebie. Kobieta cofała się o pół metra i trąbiła, a kierowca autobusu trąbił i kłął. Oczywiście przez cały ten czas nawijała przez komórkę. W końcu cofnęła się, autobus ruszył do przodu i pojechał Puławską. A co zrobiła kobieta :?: Pojechała z powrotem Dolną pod prąd i znowu trąbienie bo za autobusem był sznur samochodów :damage_wall:

to jeszcze nic - ja widziałem kiedyś taką, co na rondo pod prąd wjechała :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi