Obi-Wan Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam. Szukam routera ze zintegrowanym modemem ADSL (Annex A na linię analogową do np. noestrady TP) obsługującego Wireless LAN w standardzie N (300 Mbps) i Gigabit LAN (1000 Mbps). Czy znacie takie urządzenie? Bo wszystko co widziałem albo nie ma WiFi w std N, albo nie ma Gigabitowega lanu. Edytowane 14 Sierpnia 2007 przez Obi-Wan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 By the way - ktoś już robi WiFi w stand. "n" poza Linksysem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 (edytowane) Standard n nie jest jeszcze zatwierdzony, cały czas trwają prace nad jego ulepszeniem. Wszystkie wynalazki, które są teraz na rynku bazują na draftach bądź różnych dziwnych patentach. Nie wiadomo jak to będzie działać z produktami zbudowanymi w oparciu o finalną wersję 802.11n. Gigabit LAN (1000 Mbps). Czy znacie takie urządzenie? Bo wszystko co widziałem ... nie ma Gigabitowega lanu. Raczej nic takiego na razie nie znajdziesz. Pozostaje kupić router ze switchem 100 Mb jako bramę do Internetu i dołączyć do niego osobny switch gigabitowy. Edytowane 15 Sierpnia 2007 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obi-Wan Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Standard n nie jest jeszcze zatwierdzony, cały czas trwają prace nad jego ulepszeniem. Wszystkie wynalazki, które są teraz na rynku bazują na draftach bądź różnych dziwnych patentach. Nie wiadomo jak to będzie działać z produktami zbudowanymi w oparciu o finalną wersję 802.11n. Raczej nic takiego na razie nie znajdziesz. Pozostaje kupić router ze switchem 100 Mb jako bramę do Internetu i dołączyć do niego osobny switch gigabitowy. I co mi to da? Połączenie między kompem (GigaLAN) a laptopem (WIFI Intel 4965 802.11n) będzie na poziomie 100mbps. Dlatego potrzebuję GigaLAN i 802.11n w jednym urządzeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Przecież pisze :) Do routera podpinasz switcha gigabitowego, a do niego kompa i lapka... Po co komu ruter gigabitowy, skoro łącza WAN są xxx razy wolniejsze? Zawyżałoby to tylko cenę rutera IMHO ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 taa tylko jemu też chodzi o połączenie WiFi... Jak kupi osobno AP, to nie osiągnie max transferu między urządzeniami ze switcha, a komputerami z wlan (praktycznie wszystkie AP mają interfejs 100 Mb). Po prostu trzeba poczekać, aż w końcu zaratyfikują 802.11n, a wtedy AP z interfejsami 1 Gb powinny pojawić się jak grzyby po deszczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obi-Wan Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 taa tylko jemu też chodzi o połączenie WiFi... Jak kupi osobno AP, to nie osiągnie max transferu między urządzeniami ze switcha, a komputerami z wlan (praktycznie wszystkie AP mają interfejs 100 Mb). Dokładnie o to mi chodzi ;P Szkoda tylko, że już są routery z AP z 802.11n i routery z GigaLAN, ale nie ma z tym i tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Sorki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 WiFi + GIGA = NETGEAR WNR854T tylko nie wiem czy to ma modem :) Ja osobiście używam LINKSYS WAG300N-E1 Modem/Router 802.11n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 (edytowane) Nie ma, ale ma ciekawą opcję - sam wykrywa sobie rodzaj połączenia DSL - np PPPoE :) link Generalnie sprzęt ma słabe oceny :/ .... czy to na newegg czy na amazonie ... Zabugowany soft Edytowane 16 Sierpnia 2007 przez Myszaqu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...