Skocz do zawartości
evocati

Zawieszanie Sie ... Dysku ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od tygodnia mam taki problem ze czasami przy bootowaniu systemu lub nagle podczas normalnego uzytkowania komputera wszystko sie zacina a dioda dysku stale swieci (talerze w dysku wiruja ale glowice nie odczytuja/zapisuja) zaczelo sie to od tego ze mialem scinki podczas ogladania filmow a nawet poruszania myszka.

Ma ktos jakies pomysly co to moze byc ?

System nie byl przeinstalowywany od kilku miesiecy, ale jest stosunkowo czysty.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśłi usłyszysz z dysku jakby głowica stukała, albo talerze sie ponownie rozkręcały.. to raczej idź po nowy hdd do sklepu.

Kilka razy tak sie lwasnie stalo ze dysk zareagowal tak jakby komputer sie wylaczal, poczym ponowanie sie wlaczyl.

Co do pamieci to sa Ok. poniewaz niedawno kupilem.

Przedchwila przy probie instalacji windowsa, przy usuwaniu partycji instalator sie na moment zawiesil poczym wywalil blad "Brak dostepu do dysku", po powrocie do listy partycji dysk juz nie reagowal a lista byla pusta.

Wiec jak myslicie, co jest przyczyna ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tasme sata mam ta dolozona do plyty, jakos przez ponad 2 miesiace dziala bez problemu. Te problemy powyzej zaczely sie wlasnie od tego co Pelzak napisal, wyslalem maila do obslugi agito.pl z wyjasnieniem i pytaniem czy pownienem wyslac dysk na gwarancje.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tasiemki SATA mają to do siebie, że bardzo łatwo wypadają, poluzowują się. Dobre tasmy dodawane są do płyt gigabyte(chyba jedyne dobre rzeczy w tych płytach:P) bo mają blaszki zahaczające się o port(na obu końcach). W dodatku są ładne żółte a nie czerwone;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm a nie włączył sie czasem tryb PIO? mnie sie kiedys przełączył i mialem nagłe ścinki nawet przy ruszeniu myszką

bez przesady :)

Faktycznie winna może być taśma, ale jeśli na innej dalej to samo to dysk padaka... Ja takiego zaniosłem na gwarę i mówię ze panie, nie mogę nawet windy zainstalować i mi dali po 2 tygodniach nowy i lepszy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że wszyscy spisują dysk na straty, a nawet nikt nie poprosił o odczyt ze SMARTA!@!@!@!@???

Przecież tak najprościej znaleźć przyczynę problemów. LUDZIE, ZLITUJCIE SIĘ!!!!

Także, ja poproszę zrzut ze SMARTA programem everest, hdtune itp.

To że dysk się kiedyś wyłączył i włączył to najprawdopodobniej coś z wtyczką zasilania, a nie wtyczką SATA. Jak nie wierzycie to sobie sprawdźcie, wsadzając i wyciągając wtyczkę SATA do dysku nawet 100x pod rząd przy włączonym zasalaniu. Żadnych On/Off'ów nie będzie!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ID	Opis atrybutu	Próg	Wartość	Najgorsze	Dane	Stan01	Raw Read Error Rate	16	100	100	0	OK: wartość w normie02	Throughput Performance	50	100	100	0	OK: wartość w normie03	Spin Up Time	24	79	79	19989124	OK: wartość w normie04	Start/Stop Count	0	100	100	241	OK: zawsze pozytywnie05	Reallocated Sector Count	5	100	100	0	OK: wartość w normie07	Seek Error Rate	67	100	100	0	OK: wartość w normie08	Seek Time Performance	20	100	100	0	OK: wartość w normie09	Power-On Time Count	0	100	100	1319	OK: zawsze pozytywnie0A	Spin Retry Count	60	100	100	0	OK: wartość w normie0C	Power Cycle Count	0	100	100	239	OK: zawsze pozytywnieC0	Power-Off Retract Count	0	100	100	275	OK: zawsze pozytywnieC1	Load/Unload Cycle Count	0	100	100	275	OK: zawsze pozytywnieC2	Temperature	0	150	150	17, 40	OK: zawsze pozytywnieC4	Reallocation Event Count	0	100	100	0	OK: zawsze pozytywnieC5	Current Pending Sector Count	0	100	100	0	OK: zawsze pozytywnieC6	Off-Line Uncorrectable Sector Count	0	100	100	0	OK: zawsze pozytywnieC7	Ultra ATA CRC Error Rate	0	200	253	9	OK: zawsze pozytywnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dyskiem jest jak najbardziej wszystko w porządku. Ultra ATA CRC Error Rate = 9, więc wygląda na to, że problemy powoduje tasiemka. Reszta miodzio.

Także nie wysyłaj dysku na gwarancje, tylko wymień tasiemkę, lub spróbuj ewentualnie przełożyć do innego portu na płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Coraz ciekawiej sie robi, przechwila dostalem BSODA, przed tym system chodzil jak traktor, co chwile muszka i wszystko inne sie wieszalo.

Dzisiaj zobacze czy wymiana tasiemki cos pomoze, jesli nie to juz nie wiem co robic ...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zdziwiłbym się gdyby to była wina zasilacza. Sam miałem coś takiego, że czasami dysk się wyłączał i włączał ponownie. Najczęściej działo się to po włożeniu dyskietki do stacji lub płyty cd do czytnika. Przez ten okres - do momentu wymiany zasilacza dysk dostał nieźle "po d.u.p.i.e". Po zmianie zasilacza kłopoty minęły jak ręką odjął. Może ci zasilacz za słabe napięcie na dysk podaje ?

Edytowane przez Leonidas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj przepiąć dysk pod inną wtyczkę zasilającą, najbliżej zasilacza tak aby dysk był sam na tej linii.

Przy okazji możesz pomierzyć napięcia miernikiem pod obciążeniem.

Dokładnie. Ja też najpierw gdybałbym nad zasilaczem - bo choć to Fortron, to do takiego konfigu 350W może nie wystarczyć (jeżeli chodzi o sprzęt w sigu)

Poza tym - podkręcałeś..?

Sprawdź też temperatury HDD, CPU i NorthBridge.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, zmienilem tasemke - to samo, przepialem na nowej tasiemce do innego portu - to samo. Zmienilem tez wtyczke od zasilania na inna - j/w.

Zaczyna to byc coraz bardziej dokuczajace i dzieje sie coraz czasciej, przy ladowaniu systemu czesto sie zawiesza, coraz czesciej w trakcie pracy poprostu wszystko zamiera.

Nie wiem juz co mam robic, jedyne czego wymagam to stabilnosc a jak widac po tym sprzecie nie moge tego wymagac... sam juz nie wiem czy to hdd, plyta czy zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak:

Od kilku dni dysk jest podlaczony do portu SATA I, problem pojawia sie bardzo rzadko. Wiec co to moze byc ? Czy ten problem moglo spowodowac to ze przez jakis czas miale ustawione Overclocking na Sync - CPU 255 a szyna PCI-e na 127 (czyba takie wartosci) ? Zmienilem na async, lecz gdy podlacze dysk do SATA II nadal problem wystepuje, nie da sie nawet wejsc do systemu. Obecnie przez to ze jest podlaczony do SATA I system sie troche slimaczy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi