evocati Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Witam. Od tygodnia mam taki problem ze czasami przy bootowaniu systemu lub nagle podczas normalnego uzytkowania komputera wszystko sie zacina a dioda dysku stale swieci (talerze w dysku wiruja ale glowice nie odczytuja/zapisuja) zaczelo sie to od tego ze mialem scinki podczas ogladania filmow a nawet poruszania myszka. Ma ktos jakies pomysly co to moze byc ? System nie byl przeinstalowywany od kilku miesiecy, ale jest stosunkowo czysty. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Rzuc okiem na pamieci najpierw. Bo dysk sam z siebie nie koniecznie musi byc winny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 jeśłi usłyszysz z dysku jakby głowica stukała, albo talerze sie ponownie rozkręcały.. to raczej idź po nowy hdd do sklepu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 jeśłi usłyszysz z dysku jakby głowica stukała, albo talerze sie ponownie rozkręcały.. to raczej idź po nowy hdd do sklepu. Kilka razy tak sie lwasnie stalo ze dysk zareagowal tak jakby komputer sie wylaczal, poczym ponowanie sie wlaczyl. Co do pamieci to sa Ok. poniewaz niedawno kupilem. Przedchwila przy probie instalacji windowsa, przy usuwaniu partycji instalator sie na moment zawiesil poczym wywalil blad "Brak dostepu do dysku", po powrocie do listy partycji dysk juz nie reagowal a lista byla pusta. Wiec jak myslicie, co jest przyczyna ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Sprawdz jeszcze taśme SATA, jeśli jest dobra to masz dysk do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 I teraz moje pytanie nt. gwarancji, to dzieje sie przypadkowo nie koniecznie zawsze wiec co jesli wysle na gwarancje (agito.pl) oni dysk przetestuja i akurat w czasie ich testow dysk bedzie pracowal jak nalezy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddmar Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 na 99% ta [ciach!]iana tasiemka za 20gr.. Miałem tak samo na CZTERECH taśmach, wkońcu piąta działa jak należy. U kumpla był taki sam problem.. Te kable są beznadziejne jak nasz rząd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Tasme sata mam ta dolozona do plyty, jakos przez ponad 2 miesiace dziala bez problemu. Te problemy powyzej zaczely sie wlasnie od tego co Pelzak napisal, wyslalem maila do obslugi agito.pl z wyjasnieniem i pytaniem czy pownienem wyslac dysk na gwarancje. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macru Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Tasiemki SATA mają to do siebie, że bardzo łatwo wypadają, poluzowują się. Dobre tasmy dodawane są do płyt gigabyte(chyba jedyne dobre rzeczy w tych płytach:P) bo mają blaszki zahaczające się o port(na obu końcach). W dodatku są ładne żółte a nie czerwone;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 hmm a nie włączył sie czasem tryb PIO? mnie sie kiedys przełączył i mialem nagłe ścinki nawet przy ruszeniu myszką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Mam UDMA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 hmm a nie włączył sie czasem tryb PIO? mnie sie kiedys przełączył i mialem nagłe ścinki nawet przy ruszeniu myszkąbez przesady :) Faktycznie winna może być taśma, ale jeśli na innej dalej to samo to dysk padaka... Ja takiego zaniosłem na gwarę i mówię ze panie, nie mogę nawet windy zainstalować i mi dali po 2 tygodniach nowy i lepszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Widzę, że wszyscy spisują dysk na straty, a nawet nikt nie poprosił o odczyt ze SMARTA!@!@!@!@??? Przecież tak najprościej znaleźć przyczynę problemów. LUDZIE, ZLITUJCIE SIĘ!!!! Także, ja poproszę zrzut ze SMARTA programem everest, hdtune itp. To że dysk się kiedyś wyłączył i włączył to najprawdopodobniej coś z wtyczką zasilania, a nie wtyczką SATA. Jak nie wierzycie to sobie sprawdźcie, wsadzając i wyciągając wtyczkę SATA do dysku nawet 100x pod rząd przy włączonym zasalaniu. Żadnych On/Off'ów nie będzie!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 ID Opis atrybutu Próg Wartość Najgorsze Dane Stan01 Raw Read Error Rate 16 100 100 0 OK: wartość w normie02 Throughput Performance 50 100 100 0 OK: wartość w normie03 Spin Up Time 24 79 79 19989124 OK: wartość w normie04 Start/Stop Count 0 100 100 241 OK: zawsze pozytywnie05 Reallocated Sector Count 5 100 100 0 OK: wartość w normie07 Seek Error Rate 67 100 100 0 OK: wartość w normie08 Seek Time Performance 20 100 100 0 OK: wartość w normie09 Power-On Time Count 0 100 100 1319 OK: zawsze pozytywnie0A Spin Retry Count 60 100 100 0 OK: wartość w normie0C Power Cycle Count 0 100 100 239 OK: zawsze pozytywnieC0 Power-Off Retract Count 0 100 100 275 OK: zawsze pozytywnieC1 Load/Unload Cycle Count 0 100 100 275 OK: zawsze pozytywnieC2 Temperature 0 150 150 17, 40 OK: zawsze pozytywnieC4 Reallocation Event Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnieC5 Current Pending Sector Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnieC6 Off-Line Uncorrectable Sector Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnieC7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 253 9 OK: zawsze pozytywnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Z dyskiem jest jak najbardziej wszystko w porządku. Ultra ATA CRC Error Rate = 9, więc wygląda na to, że problemy powoduje tasiemka. Reszta miodzio. Także nie wysyłaj dysku na gwarancje, tylko wymień tasiemkę, lub spróbuj ewentualnie przełożyć do innego portu na płycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Witam Coraz ciekawiej sie robi, przechwila dostalem BSODA, przed tym system chodzil jak traktor, co chwile muszka i wszystko inne sie wieszalo. Dzisiaj zobacze czy wymiana tasiemki cos pomoze, jesli nie to juz nie wiem co robic ... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Ja mam pytanko, czy do zwyklego sata mozna uzyc tasmy sata II z tym zaczepem (u mnie na plycie takich niema) bo sprawdzalem na dwoch tasmach swoj dysk a wiecej ich niemam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonidas Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 (edytowane) Nie zdziwiłbym się gdyby to była wina zasilacza. Sam miałem coś takiego, że czasami dysk się wyłączał i włączał ponownie. Najczęściej działo się to po włożeniu dyskietki do stacji lub płyty cd do czytnika. Przez ten okres - do momentu wymiany zasilacza dysk dostał nieźle "po d.u.p.i.e". Po zmianie zasilacza kłopoty minęły jak ręką odjął. Może ci zasilacz za słabe napięcie na dysk podaje ? Edytowane 16 Sierpnia 2007 przez Leonidas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-cinek- Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Spróbuj przepiąć dysk pod inną wtyczkę zasilającą, najbliżej zasilacza tak aby dysk był sam na tej linii. Przy okazji możesz pomierzyć napięcia miernikiem pod obciążeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Spróbuj przepiąć dysk pod inną wtyczkę zasilającą, najbliżej zasilacza tak aby dysk był sam na tej linii. Przy okazji możesz pomierzyć napięcia miernikiem pod obciążeniem. Dokładnie. Ja też najpierw gdybałbym nad zasilaczem - bo choć to Fortron, to do takiego konfigu 350W może nie wystarczyć (jeżeli chodzi o sprzęt w sigu) Poza tym - podkręcałeś..? Sprawdź też temperatury HDD, CPU i NorthBridge. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Ok, zmienilem tasemke - to samo, przepialem na nowej tasiemce do innego portu - to samo. Zmienilem tez wtyczke od zasilania na inna - j/w. Zaczyna to byc coraz bardziej dokuczajace i dzieje sie coraz czasciej, przy ladowaniu systemu czesto sie zawiesza, coraz czesciej w trakcie pracy poprostu wszystko zamiera. Nie wiem juz co mam robic, jedyne czego wymagam to stabilnosc a jak widac po tym sprzecie nie moge tego wymagac... sam juz nie wiem czy to hdd, plyta czy zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonidas Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Odłącz napęd cd/dvd i odkręć procek. Powinno się zmniejszyć użycie prądu. Jak przestanie się wieszać to masz winnego - zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Wiec tak: Od kilku dni dysk jest podlaczony do portu SATA I, problem pojawia sie bardzo rzadko. Wiec co to moze byc ? Czy ten problem moglo spowodowac to ze przez jakis czas miale ustawione Overclocking na Sync - CPU 255 a szyna PCI-e na 127 (czyba takie wartosci) ? Zmienilem na async, lecz gdy podlacze dysk do SATA II nadal problem wystepuje, nie da sie nawet wejsc do systemu. Obecnie przez to ze jest podlaczony do SATA I system sie troche slimaczy. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...