Skocz do zawartości
Flux

Wasze Opinie Na Temat Zestawu Czy To Bedzie Dobry Komp ?

Rekomendowane odpowiedzi

Procesor -AMD AthlonX2 6000+ AM2 Windsor Box

Płyta gł. -ABIT KN9SLi :ABIT AM2 Nvidia Nforce 570 SLI DDR2 SATA2 R GBL 8CH

Pamięci -G.Skill 2GBNQ - 2x1GB DDR2 800@1000 CL4

Grafika -GF 8600 GT

Dysk 500gb-Seagate 7200 16Mb

Zasilacz Tacens radix smart 410

Co myslicie o takim zestawie i ew co byscie zmienili ?

Edytowane przez Flux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe dokładnie :)

Zajrzyj do gotowych zestawów Sysaka -> http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=168134

Ma byc to komp do zastosowania domowego i taki zeby dalo sie na nim w miare grac... nie mowie o jakichs super wypasionych grach ale zeby nfs u2 dzialal...dyski bede kupowal do 3 tera bo moze kiedys bedzie to serwer...czy jest to zla konfiguracja albo co jest niepewne i trzeba by zmienic ? nie wiem czy bede go krecil bo chyba ani nie ma czego ani nie ma po co ? co o tym myslicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

IMHO nie ma co pakowac kasy w karte nie obslugujaca SM 3.0, lepiej wziac jakies 8600gt albo jak nie lubisz visty to x1950xt :). Konfig moim zdaniem niezly, tylko co bedzie go zasilalo? Pomysl o jakims mocniejszym zasilaczu jak chcesz tyle hdd podlaczyc i zasilac grafe. Popatrz tez na , o czym koledzy wczesniej wspomnieli, gotowe zestawy Sysaka, szczegolnie te z C2D na pokladzie.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

IMHO nie ma co pakowac kasy w karte nie obslugujaca SM 3.0, lepiej wziac jakies 8600gt albo jak nie lubisz visty to x1950xt :). Konfig moim zdaniem niezly, tylko co bedzie go zasilalo? Pomysl o jakims mocniejszym zasilaczu jak chcesz tyle hdd podlaczyc i zasilac grafe. Popatrz tez na , o czym koledzy wczesniej wspomnieli, gotowe zestawy Sysaka, szczegolnie te z C2D na pokladzie.

pozdro

Co do karty to szczerze mowiac nie myslalem nad tym jakos szczegolnie...

Napewno masz racje i bedzie to faktycznie GF8600gt co do visty to korzystam z linuxa wiec odpowiedz jest jasna :) do zasilania wymyslilem TACENS RADIX SMART 410 i szczerze powiedziawszy niewiem czy jest to dobre czy zle wyjscie wiec czekam na wasze rady i propozycje :)

Ogolne zalozenie ma byc to komputer hi-end'owy i solidny jednym slowem zadnej lipy :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Flux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszy bedzie:

Ahtlon 3600 x2

dfi Infinity Ultra II-M2-procka na niej można podkręcić i dzięki temu oszczędzisz troche.

GEIL DDR2 PC800 DUAL 2x1GB CL5-5-5-15

Radeno 1950xt albo 8800gts

Dysk to jak duży potrzeujesz

Na zasilaczach sie nie znam

To wg mnie dobry zestaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszy bedzie:

Ahtlon 3600 x2

dfi Infinity Ultra II-M2-procka na niej można podkręcić i dzięki temu oszczędzisz troche.

GEIL DDR2 PC800 DUAL 2x1GB CL5-5-5-15

Radeno 1950xt albo 8800gts

Dysk to jak duży potrzeujesz

Na zasilaczach sie nie znam

To wg mnie dobry zestaw

Nie!

W tej cenie to tylko C2D.

E2160

Abit IP35-e / Foxconn P35 / MSI P35 NEO2 FR

2x1GB 1066MHz Kingmax

Palit 8800gts 320MB

Zasilacz Be Quiet 450w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm jak masz linuxa, nie grasz za wiele i planujesz go później "serwerować" to może grafike pokroju X1950gt albo z lepszą końcówką zamiast gt i za zaoszczędzoną kaske troszke lepszego C2D ?

Czy naprawde C2D bedzie lepsze od athlona ? i w czym sie to objawi...oczywiscie bede czasem gral bo co do systemu to jeszcze nie jestem zdecydowany...obecny sprzet dziala na linuxie poniewaz jest wolny i na linuxie dziala szybciej...

Jezeli zmiana procka to takze i plyty gł. chciałbym na taka która ma jak najwiecej gniaz sata2 a takze jezeli bedzie taka mozliwosc 2xpci express x16.

Doradzajcie bo w was jest nadzieja.

Budzet jest to ok. 3,300 zł

Pozdrawiam i dziekuje za to ze chce wam sie meczyc i pomagac w tej kwestii :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO x1950gt nie oplaca sie brac, taktowania ma nizsze niz wersja pro a poza tym mniej potokow wykonawczych niz x1950xt. Jesli wybierzesz 8600gt to oprocz obslugi dx10 w viscie nic nie zyskasz, bo i tak plynnosc w nowych grach obslugujacych go bedzie pozostawiala wiele do zyczenia na takiej klasie kart. Dwurdzeniowy Intel w tej chwili ma lepiej dopracowana architekture wewn. niz Amd i jest szybszy od konkurencji na podobnych czestotliwosciach pracy. Glowna zaleta Core2Duo sa ogromne mozliwosci o/c, po ktorym zjada nawet slabsze fx-y :). Co do plyty, to pelne 2x pci-e 16x oferuje z tego co pamietam tylko nf680i i chyba koncowy chip nvidii z serii 5xx. Jesli zadowala Cie niepelne SLI to drozsze wersje plyt na p35 takowe maja (abit, msi, foxconn) i takie bym tutaj polecal; ilosc zlaczy sataII to u wiekszosci producentow 4+1 wewnatrz + 2 eSata na zewn plyty, by miec wiecej musialbys dokupic osobny kontroler sata2. Zasilacz Tacensa chcial mi wcisnac sprzedawca u mnie jak kupowalem kompa, to jak popatrzylem na tabliczke znamionowa to sie usmialem :) tylko 17A na +12V?! Zenada, polecam huntkey'a 350 (dostawa w zenfiscie niedlugo, w proline tez ma byc na dniach --> sam kupuje :D) albo chocby chiefteca 450 lub amacrox'a warriora 450. Jak dysponujesz takim budzetem pokusil bym sie na kupno c2d e6750 i 8800 gts 320/640 MB. To tyle z mojej strony :)

pozdro

EDIT: Jesli bedziesz bral szybsza grafe to wez i lepszy zasilator, chociaz jak dostaniesz huntkeya to on to bez problemu pociagnie.

Edytowane przez czapla_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO x1950gt nie oplaca sie brac, taktowania ma nizsze niz wersja pro a poza tym mniej potokow wykonawczych niz x1950xt. Jesli wybierzesz 8600gt to oprocz obslugi dx10 w viscie nic nie zyskasz, bo i tak plynnosc w nowych grach obslugujacych go bedzie pozostawiala wiele do zyczenia na takiej klasie kart. Dwurdzeniowy Intel w tej chwili ma lepiej dopracowana architekture wewn. niz Amd i jest szybszy od konkurencji na podobnych czestotliwosciach pracy. Glowna zaleta Core2Duo sa ogromne mozliwosci o/c, po ktorym zjada nawet slabsze fx-y :). Co do plyty, to pelne 2x pci-e 16x oferuje z tego co pamietam tylko nf680i i chyba koncowy chip nvidii z serii 5xx. Jesli zadowala Cie niepelne SLI to drozsze wersje plyt na p35 takowe maja (abit, msi, foxconn) i takie bym tutaj polecal; ilosc zlaczy sataII to u wiekszosci producentow 4+1 wewnatrz + 2 eSata na zewn plyty, by miec wiecej musialbys dokupic osobny kontroler sata2. Zasilacz Tacensa chcial mi wcisnac sprzedawca u mnie jak kupowalem kompa, to jak popatrzylem na tabliczke znamionowa to sie usmialem :) tylko 17A na +12V?! Zenada, polecam huntkey'a 350 (dostawa w zenfiscie niedlugo, w proline tez ma byc na dniach --> sam kupuje :D) albo chocby chiefteca 450 lub amacrox'a warriora 450. Jak dysponujesz takim budzetem pokusil bym sie na kupno c2d e6750 i 8800 gts 320/640 MB. To tyle z mojej strony :)

pozdro

EDIT: Jesli bedziesz bral szybsza grafe to wez i lepszy zasilator, chociaz jak dostaniesz huntkeya to on to bez problemu pociagnie.

No tak :)heh tylko powiedz mi jak kwota 3.300 starczy mi na

Procesor gdzie C2D e6750 kosztuje 700zl

Karta GF8800gts 1200zł

Zasilacz dajmy na to 250zł

Dysk 500zł

Płyta gł. ASUS P5N32-E SLI NF680I 750zł

Pamieci niewiem nadal jakie ok. 500zł

Razem :3900 :( co odrobine przekracza moje mozliwosci finansowe jak na ta chwile :( Co mam teraz w takim razie poradzic :P ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz dac C2D e6550 - 615 zl esc.pl (nizszy mnoznik, te same bebechy 1333 MHz szyna + 4MB cache)

Grafa 8800 GTS 320 - 1000 - 1050 zl

Zasilka 250 zl

Dysk 500 zl

Mobo : jednak wzialbym na Twoim miejscu pelnego Abita IP35 - 530 zl (nie ma duzej roznicy wydajnosci miedzy sli 2x16 a sli 16 + 8 )

RAM: 2*1GB A-data Vitesta Extreme Edition albo OCZ Platinum - okolo 350 zl

Co daje 3245 zl :D

pozdro

Edytowane przez czapla_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi