Skocz do zawartości
DawidEf

X1950gt Vs. X1950pro Vs. Hd2600xt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam się do zakupu nowej karty graficznej ale po części estem "zielony" więc przyszedłem się tu poradzić. Znalazłem 3 modele którymi wstepnie jestem zainteresowany:

Radeon X1950GT

Radeon X1950PRO

Radeon HD2600XT

Wersje X1950GT mają 512MB pamięci, taktowanie rdzenia 500MHz, taktowanie pamięci 1200MHz i 256 BIT'ową szynę pamięci.

Wersja X1950PRO ma 256MB pamięci, taktowanie rdzenia 580MHz, taktowanie pamięci 700MHz i 256 BIT'ową szynę pamięci.

Wersja HD2600XT ma 256MB pamięci, taktowanie rdzenia 800MHz, taktowanie pamięci 2200MHz i 128 BIT'ową szynę pamięci.

Chcę Was zapytać na co najbardziej należy zwracac uwagę przy zakupie takiego sprzętu czyli: ilość pamięci, taktowanie rdzenia, pamięci czy może szynę pamięci ? Jakie firmy polecacie ?

I dlaczego na różnych aukcjach Allegro podają rózne parametry ? Przykład poniżej:

http://www.allegro.pl/item224761199_pcx_pa...2mb_256bit.html - taktowanie pamieci 1200MHz

http://www.allegro.pl/item223240087_palit_...bit_tv_dvi.html - taktowanie pamieci 1000MHz

Z czego wynika róznica ?

A może polecacie jakąs inną karte ATI w podobnej cenie ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, najbardziej patrzymy na architekture (2600XT juz odpada), potem ilosc shaderów/potoków i szyne bitów a na koncu na taktowania, z resztą nie zawsze sie to sprawdza, trzeba porównyać konkurujące ze sobą modele

A ta roznica polega pewnie na tym ze ten GT z icompu ma szybszy czas dostepu do pamieci albo poprostu jest fabrycznie pokdrecony

No jest i trzecie wyjscie, tamten co ma 1000mhz to moze byc błąd w opisie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X1950pro to podkrecony x1950 GT podwyzszone takty pamieci i gpu. X1950pro jest w miare mocna.

X1950XT bedzie sporo mocniejsza, ale ciezko jest na nowke trafic (~700), uzywki sa tansze i tes sporo kosztuja.

Ewentualnie na allegro mozesz popatrzec na X1900XT/XTX (czase mza okolo 500 mozna to wyrwac) to tezdosc mocna karta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersje X1950GT mają 512MB pamięci, taktowanie rdzenia 500MHz, taktowanie pamięci 1200MHz i 256 BIT'ową szynę pamięci.

Wersja X1950PRO ma 256MB pamięci, taktowanie rdzenia 580MHz, taktowanie pamięci 700MHz i 256 BIT'ową szynę pamięci.

powinno byc tak:

Wersja X1950PRO ma 256MB pamięci, taktowanie rdzenia 580MHz, taktowanie pamięci 1400MHz i 256 BIT'ową szynę pamięci.

z tych 2óch to pro, chyba, że Ci kasy nie starczy to gt też nie będzie najgorsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakąkolwiek wybierzesz to będzie dobrze, ale zdecydowałbym się na tą http://www.allegro.pl/item225692135_gigaby...adeon_box_.html

albo powercolora z accelero, będzie tak samo wydajnie, a dużo ciszej i chłodniej niż np. u szafirka

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezlei kupisz x1950pro to conajmniej rok na niej posiedzisz pytanie czy DX 10 pod koniec roku zrobi sie bardziej popularny mimo wad 2600xt ja bym to bral lub jak masz mniej kasy bierzesz 2600pro i krecisz na xT

Zrobisz krok w tyl

Chociaz z drugiej strony brak teraz jest gier na dx10 ale ...

troche to przypomina sytuacje kiedy to weszlo dx9 ludzie kupowali x800GTO i krecili ale mialo shadero 2.0 ... i pozniej byla kupa ;]

Jezeli sie zdecydujesz juz na x1950pro to Gigus ze wzgledy na chlodzenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezlei kupisz x1950pro to conajmniej rok na niej posiedzisz pytanie czy DX 10 pod koniec roku zrobi sie bardziej popularny mimo wad 2600xt ja bym to bral lub jak masz mniej kasy bierzesz 2600pro i krecisz na xT

Zrobisz krok w tyl

Chociaz z drugiej strony brak teraz jest gier na dx10 ale ...

troche to przypomina sytuacje kiedy to weszlo dx9 ludzie kupowali x800GTO i krecili ale mialo shadero 2.0 ... i pozniej byla kupa ;]

Jezeli sie zdecydujesz juz na x1950pro to Gigus ze wzgledy na chlodzenie :)

Krok w tył to kupno wykastrowanego szrota z antyczną 128 bit szyną :lol:

A "gigusia" to się nie kupuje ze wzgl. na chłodzenie ( które jest głośne ... ale łatwo demontowalne ) tylko ze wzgl. na polimerowe kondensatory i solidną budowę.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A lepszy bedzie Gigabyte czy moze GeCube - bo na GeCuba własnie sie juz zdecydowalem i jest sporo tańszy.

GeCube 478zł

Gigabyte 649zł

Warto dopłacić te 171zł ?

Pozdrawiam

Najlepszą grafikę do 700 masz X1950 XT innej nawet nie pierz ewentualnie 7900GTX jeśli chcesz pograć w nowe gry na max, np. w colina dirt to x1950xt już się nieźle poci ale daje rade. Polecam coś takiego.

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=6091

Edytowane przez krystian_gracz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszą grafikę do 700 masz X1950 XT innej nawet nie pierz ewentualnie 7900GTX jeśli chcesz pograć w nowe gry na max, np. w colina dirt to x1950xt już się nieźle poci ale daje rade. Polecam coś takiego.

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=6091

To ze na stronie jest nie znaczy ze mozna ja kupic. niestety. Z tego co wiem to chyba oni maja ta karte w cenniku ale na stanie jej nie ma. Sam sie interesowalem ta karta swego czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem dziś w siedzibie sklepu PCPROJEKT.pl w Krakowie i mają Sapphire X1950PRO w dobrych cenach, warto wziac Sapphira i zaoszczędzić 30-40zł ?

link do tej karty:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__kata...256_bit_PCI_E_/

Pozdrawiam i prosze o szybka podpowiedz - moze uda mi sie jeszcze dzis ja nabyc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

standardowe chłodzenie geCube nie będzie cichsze. Cichsze i lepsze chłodzenie niż to standardowe (pseudo szafirek) montował gigabyte i powercolor i na Twoim miejscu brałbym właśnie wersje od Powercolora, ze względu na chłodzenie Accelero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ale biorac pod uwage niezla wydajnosc w dx9 czemu nie mozemy miec gorzej w dx10 ale juz miec .. nikt nie wymaga od karty medium-end aby smigala na high w dx10 chociaz ostanie patrzylem opis gierki battleship cos tam i rekomendowana gra to 8800 zarabiscie

Rowniez stoje na rozdrozy i nie wiem co wziac dx9 sie pakowac dalej czy juz miec dx 10 ale byc niepewnym pytanie co bedzie latwiej sprzedac ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci tak ... to mi przypomina sytuację z GeForce FX 5200 i oczekiwanie na "świetlaną" przyszłość która dla tej karty nigdy nie nadeszła ( było tylko gorzej ). Chyba w ten czas oponentem był GeForce 4200 który masakrował FX 5200 a był w podobnej cenie. Ci którzy kupili 5200 skończyli na niczym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma być ?? Chyba nie sądzisz że 8600 się do tego nadaje - puścili marketingową papkę i masa f... na to poszła.

wypraszam sobie jeżeli uważasz że wszyscy posiadacze 86 kupili ją bo ma support dla dx 10 to jesteś w błędzie f...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat uwazam, ze kupowanie karty, "bo za rok bedzie dobra" jest glupota. Juz nie raz ludzi karmiono bajkami, ze jak wyjdzie nowy DX to bedzie super i praktycznie zawsze konczylo sie to tym, ze karty nie dawaly rady. Nie ma co kombinowac, X1950PRO jest swietna karta i ja warto wziac, no ewentualnie jak ktos ma kase, to X1950XT jest jeszcze lepsza, ale moim zdaniem nie warto. Przyrost wydajnosci w stosunku do ceny nie jest warty takiego wydatku. Pochwale sie, ze ja upolowalem dzisiaj taka graficzke http://www.allegro.pl/item228307538_asus_r...ar_okazja_.html . Chorowalem na tego Radzia juz chyba z pol roku, az w koncu sie okazja trafila :)

EDIT:

http://www.tuneupc.bnx.pl/readarticle.php?article_id=11 - nie potrafie tylko rozkminic tej ostatecznej punktacji 27:52 dla GF, bo Radzio walczyl bardzo dzielnie, wiec skad taka roznica w punktacji podsumowujacej ??

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja X1950PRO ma 256MB pamięci, taktowanie rdzenia 580MHz, taktowanie pamięci 1400MHz i 256 BIT'ową szynę pamięci.

Naucz sie ziomus korzystac z apostrofow, ich naduzywanie wcale nie jest trendy :roll:.

Aaa, i zeby nie bylo, to nie jest napasc tylko dobra rada :P.

Edytowane przez spavatch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naucz sie ziomus korzystac z apostrofow, ich naduzywanie wcale nie jest trendy :roll:.

Aaa, i zeby nie bylo, to nie jest napasc tylko dobra rada :P.

A Ty po co zabierasz glos w dyskusji skoro nic sensownego nie piszesz?, takie rady to mu na PM dawaj a nie tu bo tylko balagan jest przez takich jak Ty :mur:

A co do tematu:

HD2600XT ze wzgledu na cene odrzucam odrazu. Jesli moglbym cos doradzic to godnym polecenia wedlug mnie jest palit HD2600PRO ktorego mozna dac @XT. Wiadomo ze karta nie bedzie sie rownac z jej starszymi bracmi ale biorac pod uwage bardzo atrakcyjna cene ~260PLN warto ta opcje rozwazyc. Dawno nie widzialem za taka cene tak przyzwoitej karty.

Pozdro :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi