Skocz do zawartości
Konradbdg

Nowy Komp Do Zast. Domowego Do 4k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Zamierzam kupić nowy komputer,myszkę,klawiaturę i monitor.

Komputer ten będzie do zast. domowego - tzn: do grania (nie zależy mi aby każda gra chodziła na max. rozdzielczości i detelizacji [chodź fajnie by było zobaczyć Obliviona czy Company Of Heroes w full grafie], do oglądania filmów i długiego "grzebania" w necie.

Wybrałem taką konfigurację:

PROCESOR - AMD Athlon 64 X2 EE 4200+ BOX (Socket AM2, 65W) 287zł

PŁYTA GŁOWNA1 - Gigabyte GA-M55plus-S3G** 290zł

PAMIĘĆ - GoodRam DDR2 2 x 1GB 800MHz 318zł [zmienione po poście pająka28]

NAPĘD - Lite-ON DVD+/-RW LH-20A1H LightScribe bulk black 116zł (pozycja obowiązkowa)

NAPĘD 2 - FDD Scythe 1.44MB 3.5" z czytnikiem kart - black 120zł (pozycja obowiązkowa)

DYSK TWARDY - Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB (ST3250620AS) - Serial ATA II, zapis prostopadły 246zł

KARTA GRAFICZNA - GeForce 8600 GT Palit 256MB HDTV & DVI (PCI-E) Sonic (dzeń @ 600 MHz, pamięć 256 MB @ 1600 MHz DDR3 (pamięć z interfejsem 128-bit)) 449zł

KARTA MUZYCZNA - na płycie

KLAWIATURA + MYSZ - Qline Zestaw klawiatura + mysz QL-1002 SHARK 79zł

OBUDOWA - Thermaltake Shark Black z oknem 497zł

ZASILACZ - HuntKey HK-350AP 450W 209zł

MONITOR LCD1 - 19" BenQ FP93GP 1009zł

Co o niej sądzicie? Co byście ew. zmienili?

Acha kupuję w sklepie komputronik.pl

Edytowane przez Konradbdg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień płytę główną na Foxconna / DFI. Jak chcesz kręcić procek to najlepiej wziąć Windsora 3800+ na rewizji F3, ale w Komputroniku go pewnie nie dostaniesz. Weź inne ramy, przynajmniej na 667. Na razie mi wolno działa net, więc nie wiem jaka jest dobra pamięć w Komputroniku. Ale może kupisz w innym, tańszym, ale też bardzo dobrym sklepie te części?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień płytę główną na Foxconna / DFI. Jak chcesz kręcić procek to najlepiej wziąć Windsora 3800+ na rewizji F3, ale w Komputroniku go pewnie nie dostaniesz. Weź inne ramy, przynajmniej na 667. Na razie mi wolno działa net, więc nie wiem jaka jest dobra pamięć w Komputroniku. Ale może kupisz w innym, tańszym, ale też bardzo dobrym sklepie te części?

Aj... mój błąd, przepraszam.

Oczywiście ramy miały być:

GoodRam DDR2 2 x 1GB 800MHz 318zł

A co do sklepu to zależy mi aby był w Bydgoszczy. Ponieważ ja za długo pracuje i nie będę miał kiedy złożyć kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno inną płytę główną niż ten Gigabyte i do trochę większego OC lepsze chłodzenie, polecam Pentagram Freezone HP-100 AlCu Lite .

no dobra co powiecie na Abit AN52 za 263zł ?

a tak wogóle to co złego jest w tej Gigabyta?

no i co z zasilaczem? - bo bez tego ani rusz :P

A taka jeszcze kwestia lepiej kupić ten procesor który podałem w 1poście czy ten: AMD Athlon 64 X2 4200+ BOX (Socket AM2) ?? Który z nich będzie bardziej wydajny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit niestety nie ... Gigabyte - ma zły chipset. Polecam Biostara na 560+ / DFI Infinity-II

niestety w komputroniku znalazłem tylko coś takiego: DFI Infinity nF SLI-M2/G (klik

a gdyby nie bawić się w OC to można zostać przy tym Gigabycie czy już lepiej wybrać coś z DFI czy podanego przeze mnie wcześniej Abita?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mobo za 700 zł :o Nie, pod AM2 się to nie opłaca. Jeśli nie kupujesz w komputroniku, powiedz z jakiego innego sklepu podać Ci mobo :)

tak nie kupuje w komputroniku. kupuje w powiedzmy zaprzyjaźnionym sklepie po cenie hurtowej :D :P:P

a co do płyty. jeśli chcesz mi podać coś konkretnie to miej na uwadze takie rzeczy:

DFI LanParty UT nF590 Sli M2/G posiada:

8x Serial ATA II - super!

8x USB - lepiej być nie mogło :P

itp.. itd...

to może po prostu wsiąść mocniejszego procka do tej płyty?

czy po prostu pod AM2 sie nie opłaca bo nie i koniec kropka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale będzie głośny. Lepiej Amacroxa albo Huntkeya

Więc tak, wybrałem tańszą klawiature i mysz, zmieniłem obudowe i wybrałem taki zasilacz:

HuntKey HK-350AP 450W - 209zł

a co do procka i mobo - zdecydowałem że moge na to wydać +/- 1000k. i przygotowałem takie 4zestawy (2na AMD i 2na Intelu), Który byłby lepszy?

ZESTAW 1

PROCESOR - AMD Athlon 64 X2 5600+ BOX (Socket AM2) 578zł

PŁYTA GŁOWNA1 - Asus M2R32-MVP ATI XPRESS 3200 CrossFire (RD580) 341zł

SUMA: 919zł

ZESTAW 2

PROCESOR - AMD Athlon 64 X2 EE 4200+ BOX (Socket AM2, 65W) 287zł

PŁYTA GŁOWNA1 - DFI Infinity nF570 SLI-M2/G 403zł

SUMA: 690zł

ZESTAW 3

PROCESOR - Intel Core2 Duo E6750 2,66GHz (S775) BOX 745zł

PŁYTA GŁOWNA1 - Asus P5K Intel P35 435zł

SUMA: 1180