yeyoo Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 jak w temacie, mam zamiar zalozyc sobie radiowke i "najlepszym" umiejscowieniem dla anteny bedzie komin mojego domu ale wtedy sygnal bedzie przebiegal przez kable energetyczne, czy w jakis sposob moze to osblabic/zaklocic sygnal ?? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 (edytowane) Promieniowanie elektromagnetyczne można raczej pominąć. Jeżeli kable przesłaniają widoczność optyczną między antenami, to oczywiście w jakimś tam stopniu osłabią sygnał. Ogólnie linki WiFi powinno się stawiać w taki sposób, żeby zapewnić czystą strefę FRESNELA Niestety wielu instalatorów sieci bezprzewodowych stawia takie linki byle jak, co przekłada się na słabe działanie i złe opinie o sieciach radiowych. Edytowane 16 Sierpnia 2007 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 (edytowane) Domyslam sie ze chodzi tu o linie 230/400V 50Hz, jesli tak to raczej promieniowanie elektromagnetyczne nie bedzie mialo tu wiekszego wplywu, zwlaszcza ze to czestotliwosci rzedu 50Hz z malymi odstepstwami, no i kilka harmonicznych, ale znaczacy wplyw moga miec te do max 450-600Hz, wiec zdecydowanie ponizej czestotliwosci WiFi. Jak wspomnial PartyBOY moga wplywac co najwyzej optycznie. Na dachu domu moich rodzicow wisi taka antena, a dookola jest sporo linii energetycznych, zalozyli ja instalatorzy z jakiejs lokalnej firmy dostarczajacej net, dziala w promieniu ok 5km, albo i lepiej bez problemowo, przynajmniej nikt sie na razie nie skarzyl (chyba ze ktos za bardzo lacze przypycha i siostra odlaczy kabelek:)), zreszta ja raczej bardzo w to nie wnikam, zwlaszcza ze przez to ze pozwolilem ja zalozyc siostra ma net za darmo:) Gorzej by bylo gdybys mial po drodze jakas linie sredniego napiecia, bo wysokiego raczej w poblizu zabudowan nie ciagna :wink: Edytowane 20 Sierpnia 2007 przez jedras77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...