Lanc Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Jaki macie wynik SPI 1M? bo cos mi sie wydaje, ze 26s przy 8x500 i pamieciach 1000 5-5-5-15 to jakas spora awaria. Edit: przykladowy wyniczek z netu, z racji na wieksza ilosc cache i troche wieksza wydajnosc na MHz, powinienem miec lepszy troche wynik. olalbym roznice 2-3 sekund nawet, ale tutaj jest roznica ponad dwukrotna.... jakies sugestie? [.img]http://img205.imageshack.us/img205/2320/pixl5.jpg[/img] 11.6s przy odpalonym foobarze, firefoxie i innych [ciach!]łach w tle. - proc 4.1Ghz. Czyli jak masz 26 sekund to masz coś skopane w systemie IMO [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 w końcu i ja odpaliłem E8400 u siebie i... z 5 szt które miałem w łapkach wstrzeliłem się w takiego który ma problem żeby zrobić 3,5G na stocku... dodatkowo ma zajedwabisty problem by być stabilnym na 4GHz... w poniedziałek wymiana na kolejny... Co do samego mobo i jego zachowania (P5K-E WiFi/AP) mam identycznie jak u kolegi Hanu, mianowicie w idle jest dziwnie ciepło. Na WC i puszczonych wentylach na maxa temp wg mobo spadła zaledwie do 41* (na rozgrzanej wodzie) na E6750 potrafiła zejść do 23/25*C wg mobo oczywiście. CoreTemp w idle pokazuje 50 - 57*C w stress przy około 4g ponad 70*... trzeba chyba jeszcze poczekać na nowe biosy. Póki co powalcze jeszcze żeby 4G ustabilizować, ale marne szanse... Procek z 48go tygodnia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eubie Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 (edytowane) Dzieki. Sprawa jest dosyc dziwna, bo wlozylem E2140 - i na tym samym systemie liczy poprawnie szybko. Wkladam znowu E8200 - slimak. Postawilem od nowa system, SPI XS wywala sie po pierwszej sekundzie zawsze w tym samym momencie /nieprawidlowa operacja/, ale widac zdecydowana poprawe w pierwszym wyniku. Zwykle SPI juz liczy poprawnie 1M, 16M i 32M = 11s, 6m02s, 12m54s. Szkoda tylko ze plyta juz powiedziala "ni uja, ani jednego MHz wiecej z tego nie bedzie. I tak powstal FSB Wall" Bo do 4GHz wystarcza 1.24V pod obciazeniem, wiec zapas jeszcze jest... Edit: screen :mur: :mur: :mur: Edytowane 27 Stycznia 2008 przez eubie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 pytanko do użytkowników serii P5K + E8x00 na jakim biosie lecicie? Nie zauważyliście jakichś anormalnych zachowań na najnowszej aktualizacji 0906 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 W sumie czysto testowo, przy n-tym szukaniu stabilnych ustawień palnąłem sobie 16M by zobaczyć czy jest jakieś odniesienie do Conroe. Na zwykłej Viscie x64, codzienny sys z włączonym antywirusem i firewallem, zero jakichkolwiek optymalek i co najważniejsze na totalnie nisko puszczonych RAM-ach, wyszło coś takiego: http://img181.imageshack.us/my.php?image=spizr4.jpg Jednak 6MB cache daje znać. Coś mi się widzi,że na FC zobaczymy u kogoś czasy poniżej 4:00 :) Druga sprawa do właścicieli odmian P5E - podajcie swoje ustawienia NB, SB, VTT,GTL dla FSB pow. 480. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 pytanko do użytkowników serii P5K + E8x00 na jakim biosie lecicie? Nie zauważyliście jakichś anormalnych zachowań na najnowszej aktualizacji 0906 ? Ja zauważyłem. Testuje dla kumpla zestaw P5K Premium WiFi 0906 i 8400. FSB ustawiłem na 445 co daje 4Ghz. OCCT przechodzi dzielnie ale SPI się zawiesza. On mial wprawdzie Geile 800 ale wsadziłem dla testu swoje G.Skille które spokojnie ida na 1000Mz a tu nie chcą przejść 890 CL5.... Coś pomogłem albo ktoś zna rozwiązanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Wiesz, kwestię Spi też jakoś chyba trzeba inaczej potraktować. U mnie np. idzie 1066 na 5-4-4-4, a zdycha na 1 loopie na 900 5-5-5 na tych samych woltach. Potem w losowo wybranych wartościach z tego pzredziału fika lub nie. Dziwny ten mój Asus. BIOS chyba do d.upy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 (edytowane) co do testowania stabilności ala "Zulusman" czyli Orthos Small priority 10 mam propozycję żeby się trzymać tej procedury ,small prio 1 to śmiech na sali i raczej nie powie o 100% stabilności proc na priority-10 potrzebuje tez więcej papu ;) Edytowane 27 Stycznia 2008 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eubie Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Tylko ze na prioryty 10 czesto komp jest niezdolny do dzialania. Dlatego ustawiam 9/8, zeby moc pewnie przegladac strony bez 10 sekundowych zawieszek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 W sumie czysto testowo, przy n-tym szukaniu stabilnych ustawień palnąłem sobie 16M by zobaczyć czy jest jakieś odniesienie do Conroe. Na zwykłej Viscie x64, codzienny sys z włączonym antywirusem i firewallem, zero jakichkolwiek optymalek i co najważniejsze na totalnie nisko puszczonych RAM-ach, wyszło coś takiego: http://img181.imageshack.us/my.php?image=spizr4.jpg Jednak 6MB cache daje znać. Coś mi się widzi,że na FC zobaczymy u kogoś czasy poniżej 4:00 :) Druga sprawa do właścicieli odmian P5E - podajcie swoje ustawienia NB, SB, VTT,GTL dla FSB pow. 480. Patrzac na wynik Kiełbasek to chwile trzeba będzie poczekać. Moj sprzet sie np Mhz nie jest w stanie popisac :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Patrzac na wynik Kiełbasek to chwile trzeba będzie poczekać. Moj sprzet sie np Mhz nie jest w stanie popisac :( http://img.photobucket.com/albums/v358/lwa..._425_48_634.jpg 2m w PL,brawo,gratki. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Ja zauważyłem. Testuje dla kumpla zestaw P5K Premium WiFi 0906 i 8400. FSB ustawiłem na 445 co daje 4Ghz. OCCT przechodzi dzielnie ale SPI się zawiesza. On mial wprawdzie Geile 800 ale wsadziłem dla testu swoje G.Skille które spokojnie ida na 1000Mz a tu nie chcą przejść 890 CL5.... Coś pomogłem albo ktoś zna rozwiązanie? rozwiazanie jest takie ze trzeba wracac do 0503 albo 0602 [; 0906 wnosi same problemy z tego co lookalem po sieci nawet u nas na forum w watku o p5k... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 (edytowane) No pobawiłem się troszke więcej moim E8400,wychodzi że to najbardziej optymalne ustawienia wiec zostanie 4.5Ghz i pamiątki 1200Mhz Edytowane 27 Stycznia 2008 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 No pobawiłem się troszke więcej moim E8400,wychodzi że to najbardziej optymalne ustawienia wiec zostanie 4.5Ghz i pamiątki 1200Mhz A jak temperatury wygladaja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 (edytowane) No pobawiłem się troszke więcej moim E8400,wychodzi że to najbardziej optymalne ustawienia wiec zostanie 4.5Ghz i pamiątki 1200Mhz img 1.5v na codzień na 45nm ? Powodzenia, życzę twojemu prockowi [; To tak jakbyś jechał na co dzień z 1.6-1.7v na 65nm :lol: @wampir Boot z FSB poniżej 515 i jechałeś do góry setfsb ? Bo jak bootowałeś z wyższego FSB to czas jest do poprawy - odczyt memek przy boocie z fsb ~517 dramatycznie spada (sie strap wtedy przełącza). Edytowane 27 Stycznia 2008 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 1.5v na codzień na 45nm ? Powodzenia, życzę twojemu prockowi [; To tak jakbyś jechał na co dzień z 1.6-1.7v na 65nm :lol: 1.6V na e6400 jechalem od 1.5 roczku wiec niema co się bać jak tempy są na poziomie 65C na jajkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 65* pod orthosem czy podczas Spi16m ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 65* pod orthosem czy podczas Spi16m ?Orthos od 65-71 skaczą,wiatraczek na 500rpm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 I własnie padła teoria o gorących E8400 ;]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 DO USERÓW P5K-E WiFi/AP W SZCZEGÓLNOŚCI! Przeglądając wątek często pada pytanie jaki bios, jak wrócić do poprzedniej wersji etc. etc. otóż sprawdziłem to i owo u siebie i faktem jest niestety, że na biosie 0503 czy 0602 E8x00 działać nie chce. Nie ma boot screena, czarny ekran. Nie wiem jak z biosem 0705 bo jego nie sprawdzałem natomiast powiem że na 100% niżej niż 0806 nie ma co schodzić. Osobiście wcześniej miałem 0906 spi nie działało, orthos sypał błedami często gęsto nawet w ustawieniach auto... wróciłem do biosu 0806 i spi funga normalnie natomiast orthos jak walił błedami tak wali... pytanie teraz czy jest to oznaka niestabilności czy też błąd orthosa... BTW downgrade biosu można w bardzo prosty sposób zrobić starszą wersją programu Asus Update :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zamiast Orthosa dobry jest też CPU test w marku 05/06 puszczony w pętli [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 DO USERÓW P5K-E WiFi/AP W SZCZEGÓLNOŚCI! Przeglądając wątek często pada pytanie jaki bios, jak wrócić do poprzedniej wersji etc. etc. otóż sprawdziłem to i owo u siebie i faktem jest niestety, że na biosie 0503 czy 0602 E8x00 działać nie chce. Nie ma boot screena, czarny ekran. Nie wiem jak z biosem 0705 bo jego nie sprawdzałem natomiast powiem że na 100% niżej niż 0806 nie ma co schodzić. Osobiście wcześniej miałem 0906 spi nie działało, orthos sypał błedami często gęsto nawet w ustawieniach auto... wróciłem do biosu 0806 i spi funga normalnie natomiast orthos jak walił błedami tak wali... pytanie teraz czy jest to oznaka niestabilności czy też błąd orthosa... BTW downgrade biosu można w bardzo prosty sposób zrobić starszą wersją programu Asus Update :) Ja bym raczej bardzo ostrożnie podchodził do oskarżania Orthos'a o błędy spowodowane w samym programie, od lat jest uznawany za wyznacznik stabilności i na innych procesorach 45 sprawdza się jak dawniej... Wniosek się nasuwa sam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 2m w PL,brawo,gratki. :wink: nieoficjalnie 3cie, latalem juz z spi16m na 5+ghz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 A ja mam foxcona i E 8200 z 44 tygodnia i kurde za nic nie moge go zmusic do pracy powyzej 3600 :( jakies pomysly ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Ja bym raczej bardzo ostrożnie podchodził do oskarżania Orthos'a o błędy spowodowane w samym programie, od lat jest uznawany za wyznacznik stabilności i na innych procesorach 45 sprawdza się jak dawniej... Wniosek się nasuwa sam... słuchaj nie powiedziałem, że to na 100% orthos, ale zapewne Ty jak i ja z doświadczenia wiemy że orthos potrafi latac 10h, a zwykły winamp wykrzaczy Ci system... Też mu ufam, ale wolę mimo wszystko jak stabilnośc weryfikuje codzienne użytkowanie. To było gdybanie powoli powoli udaje mi sie opanowac stabilne ustawienia. Może nie będzie tak źle z tym moim CPU :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravcik Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 A jak wyglądają u was temp. na rdzeniach ? U mnie jakaś dziwna róznica 10 C między jednym a drugim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Było już w temacie ;] U mnie w idle Core 0 ma 11* mniej od Core 1, przy okazji temp Core0 się w ogóle nie zmienia. W stresie, zaleznie od temp Core1, Core 0 może mieć tyle co Core1, albo ma 10* mniej :mur: Przykład: Core0 - 71* Core1 - 77* Core 0 - 82* Core 1 - 82* Strasznie dziwna sprawa [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Lagier Ty kombinujesz z tym Orthosem i winamp'em ktory to potrafi system wysypac ? :) toz to musialby byc system stawiany przez 8latka i podkrecany przez 9latka zeby ow winamp potrafil sie wysypac . Orthos priorytet 10 godzinka i bedzie wszystko wiadomo po takim tescie 2 godziny w Crysisa , CPU test petla w Marku06 z 20 minut jesli sie nie wysypie to na 99% stable system Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Lagier Ty kombinujesz z tym Orthosem i winamp'em ktory to potrafi system wysypac ? :) toz to musialby byc system stawiany przez 8latka i podkrecany przez 9latka zeby ow winamp potrafil sie wysypac . Orthos priorytet 10 godzinka i bedzie wszystko wiadomo po takim tescie 2 godziny w Crysisa , CPU test petla w Marku06 z 20 minut jesli sie nie wysypie to na 99% stable system Na PPC to sie czasem lepiej nie odzywac podałem przykład gadajac pol zartem pol serio PRZENOSNIA taka... może byc, ze nie potrafie OSa dobrze posadzic jezeli Cie to satysfakcjonuje. Co do moich slow to polookaj po forum wiele razy taki temat byl poruszany orthos czy prime95 i stabilnosc... wracajac do glownego watku, po downgrade do biosu 0806 udalo sie w koncu ustabilizowac maszyne natomiast procek to zwykly przecietniak 4,32Ghz 1,58v orthos sypie sie po 20 / 30 min wiec przy tych ustawieniach juz trzeba wskakiwac na 1,6v tempy wg CT okolice 80* w krytycznych momentach podbijalo pod 90* ale chyba średnio to wiarygodne... PCProbe na full load pokazuje 65-70 4Ghz 1,48v w trakcie testów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 mi komp po nocy spedzonej prime na wysokim prio wywalil sie po 20min na gg/winamp :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...