Blackwhite Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Wydaje mi sie, ze nie proc slaby, tylko plyta do niczego - jak ustawie w biosie na 1.48 komp nie wstaje - za duzy jest vdrop, a jak dam na 1.5 to wtedy real wychodzi 1.39v real - nie ma nic pomiedzy, wiec nie moge dac mniej jak te 1.39v real. Co dziwnego - na E6600 max drop pod obciazeniem mialem 0.045, a tutaj 0.117v - nie wiem o co biega, czyzby proc cos skopal? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 A u mnie cpu-z najnowszy pokazuje napiecie 1.038 V :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 no coś ten czas w 16M nie bardzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eubie Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 U mnie cpu-z najnowszy pokazuje napiecie 'rzeczywiste' a nie vid. Ktore potrafi skoczyc w czasie obciazania, no i po obciarzeniu dropi. Wiec nie moze byc vid. Pewnie od plyty zalezy i czujnikow/regulatorow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Nie no wiecie co, jakieś szopki - teraz VID zamiast jak wcześniej 1.037 pokazuje 1.125 O co biega z tym procem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 To raczej bios niz proc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kikas Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Miałem mieć DFI UT P35 - skończyły się, wziąłem BloodIrona, nie odpalał się na starym biosie, wziąłem LT X38 z najnowszym biosem - wreszcie spokój. Pierwsze spostrzeżenia - proc typu padaczkowatego - bios pokazuje ok. 1,42v (ustawione 1,38) na 4GHz, aby jako tako orthos działał - jeszcze trzeba potestować dokładnie. Na Scythe Mugen w idle pokazuje 50 stopni, w stresie ok. 70. Narazie będę ram optymalizował. Ale pomimo tego po przesiadce z opterona 185 (3GHz maks.) jest ogromna różnica, wreszcie Oblivion z modami płynie :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Jestem więcej jak pewny, że go mojej płyty potrzebny jest nowy oficjalny BIOS ze wsparciem dla Penryna - dlatego takie szopki się dzieją. Na E6600 było wszystko ok i vdropa mam na poziomie 0.045v - czyli w normie, do tego SupePi na takich samych taktach na P35 liczyło ponad sekundę lepiej w porównaniu do P965. Porzażka zaczyna się po wsadzeniu E8400 - a Abit jak zwykle sięnie spieszy, bo po co - ta forma zeszła na psy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Wedlug mnie dobry cooler typu : Scythe Ninja CU z dobrym nawiewemHmm ale gdzie w Polsce można dostać scythe ninja cu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Na coz Ci taki Scythe? :? Do kupienia tu http://sklep.madtech.pl/go/_info/?id=22878 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Panowie, krótka piłka - na ile max można dać CPU VTT ??? Co się okazuje, w biosie jest 1.2v a EQ pokazuje 1.1v :P - teraz jak dałem 1.275v w biosie to mam 1.18v w windzie - i komp wstał na 1.48v z biosu, wcześniej nie chciał gadać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scythe Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Jako jeden z nielicznych tutaj stałem sie posiadaczem e8200. Nie mialem narazie czasu pokrecic ale na szybko.. 48 tydzien, 3,4ghz def V. Co sadzicie ? ;) Wiecej wynikow niebawem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Gdzie poza allegro mozna kupic E8400? bo patrze po sklepach to nie ma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Bo ich nie ma w hurtowniach, więc ich nie kupisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 A wiadomo cos kiedy beda? czy powtorzy sie sytuacja z 8800Gt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 A wiadomo cos kiedy beda? czy powtorzy sie sytuacja z 8800Gta czy mozna sie spodzieac ze podobnie jak z 88GT ich cena po miesiacu spadnie i bedzie mozna kupic e8400 za mniej niz 500plnów?:-) p.s. szukam wrózki ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Za mniej niż 500 nie. Zobacz sobie sugerowaną cenę Intela za E8400. Poniżej tego na 100% nie zejdzie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 przwidywane terminy dostaw u PL dystrybutorów to okolice 31.01.2008. Na początku lutego będzie spora ilość w ofercie detalicznej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eubie Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Jako jeden z nielicznych tutaj stałem sie posiadaczem e8200. Nie mialem narazie czasu pokrecic ale na szybko.. 48 tydzien, 3,4ghz def V. Co sadzicie ? ;) Wiecej wynikow niebawem :) Witaj w klubie ;D 82 powah, szkoda tylko ze mi sie plytka skocnzyla, bo bym nie jednego posiadacza E84 przegonil ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pęczuś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Osobiscie też zamówilem e8200 zobaczymy co mi sie trafi ;) Pozdro :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekil Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Panowie, właśnie mam dylemat. Muszę zmienić płytę i procka. Myślę nad P35 NEO2 FIR i ... no właśnie. Opłaca się dopłacać do E8400? Myślę nad nim, lub E8200. W sumie te procki na codzien i tak nie miałyby więcej niż 4GHz. Pamięci mam nawet niezłe - Goodramy PRO 900MHz na D9GMH, robią te 1200MHz, więc tutaj nie ma problemu. Z góry dzięki za pomoc :) Co do płyty to dobry wybór? Za te pieniądze znajdę coś lepszego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 (edytowane) No doszedłem w końcu do najbardziej optymalnych ustawień - ale zachwycony nie jestem. 9x445 (4005 MHz) , 1.485v BIOS (1.368V real), MCH 1.45v, VTT 1.275v Bios (1.18v real) Mogę w sumie podwindować jeszcze VTT i obniżyć V procka, ale nie wiem czy ma to jakiś większy sens? Tak zostawiam na 24/7 - co myślicie, proc nie dostanie zgona od takich napięć?Mówię o tych z biosu, bo nie wiem ile tak w rzeczywistości wynosi vdrop. Edytowane 29 Stycznia 2008 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 (edytowane) A u mnie cpu-z najnowszy pokazuje napiecie 1.038 V :) tyle mi pokazuje core temp NO wiec dostalem tego E8400ES co prawda po wstepnych ogledzinach stwierdzam,ze koles z ebaya nie byl prawdomowny do konca i te rzekome 550x8Mhz na AC to chyba sobie z palca wyssal,no ale do rzeczy: Temperatury w idle sa ok bez duuzych roznic miedzy jajkami :) Pasta,ktorej uzylem nie sprzyja wogole o/c(jakas roczna akasa dolaczona do jakiego wiatraka-buhahaha)AS 5 i CLP mi sie skonczyly,wiec jakies gratisowe 'C na bank sa :) Po ustawieniu wszystkich opcji cpu na disable i zostawieniu multicore processing odpalilem winde: smart quardian pokazuje co prawda jakas smieszna cpu temp,ale coretemp chyba dobrze pokazuje,przynajmniej pokrywa sie z biosem Na poczatek sprawdzilem max fsb i tutaj moj najwiekszy ZoNk dnia i nie tylko.Plyta zatrzymala sie w dokladnie w tym samym miejscu co E670 czyli na 529-531Mhz i nie ma opcji na to zeby poszla wiecej.Treaz zastanawia mnie czy mam mega niefartowna sztuke,ktora robi zaledwie 530Mhz,albo poprzedni proc tez mial walla na 530Mhz albo plyta ma problemy nie wiem z taktowaniem pamieci 1:1 powyzej 530Mhz tylko to mi przychodzi do glowy. Po szybkim sprawdzeniu max fsb zmiana na mnoznik x9 i max takty. Tutaj rewelki tez nie bylo,na dzisiaj max jaki udalo sie wyciagnac to: 495x9 4455Ghz vcore 1.581v-bios(duzo,ale moje LC wytzrymuje przy lekko uchylonym oknie) nb 1.55v vtt 1.55v sb 1.604v stabilne w spi32m 9x500 przechodzi tylko Spi,ale to nie problem,bo czekam na FC i tutaj zauwazylem,ze temperatury jajek skacza jak szalone od 44-60'C sa az takie roznice no nic 4.5Ghz jest jutro wsadzam E6300,ktory robil u mnie na Commando 560Mhz na LC,jezeli nie zrobi powyzej 530Mhz to mobo eci do zyda i bardzo zawiode sie na DFI :( Edytowane 29 Stycznia 2008 przez 71proste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 No doszedłem w końcu do najbardziej optymalnych ustawień - ale zachwycony nie jestem. 9x445 (4005 MHz) , 1.485v BIOS (1.368V real), MCH 1.45v, VTT 1.275v Bios (1.18v real) Mogę w sumie podwindować jeszcze VTT i obniżyć V procka, ale nie wiem czy ma to jakiś większy sens? [obrazek] Tak zostawiam na 24/7 - co myślicie, proc nie dostanie zgona od takich napięć?Mówię o tych z biosu, bo nie wiem ile tak w rzeczywistości wynosi vdrop. Blackwithe takie "real" temperatury mierzone softem to wiesz gdzie sobie mozna wsadzic. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Chciałeś powiedzieć nie temperatury, a napięcia :P chyba. Wiem, ale jakoś przy mojej precyzji nie zabiore się za mierzenie napięć vcore itp. - bo zaraz coś spalę :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Witam Przymierzam sie do kupna E8400, w związku z tym mam pytanie : Jakie oznaczenie na boxie wskazuje na procesory najbardziej podatne na podkręcanie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexor6 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Sorry za off w temacie :) , ale jak planujesz Jacek-Placek zostać przy P5WDH to mam na zbyciu za super cenę bloki Mipsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 nie dziękuję , płytę sprzedaję , starego procka też Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 E8400 za 515 zeta nic tylko brac :P Jaki bios na neo2fr obsluguje te procki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Ale z tego co widzę to nie wysyła za granicę, a jeśli nawet to koszt wysyłki minimum 50 dolców. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...