Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy VID na poziomie 1.0375 jest realny ? czy znów core temp 0.98.1 podaje złe dane ...

Dołączona grafika

i czy wersje 45 nm nie posiadają tego co wcześniejsze 65 że podczas nieużytkowania procesora zmiejszała się jego moc ? bo u mnie ciągle jest 2.6 GHz...

Edytowane przez jupijupi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mój oem e82 (na szczęcie nie przebrana sztuka) nie taki zły, robi 3.6Ghz na 1.0V i 4Ghz przy 1.25V

Więcej się nie bawiłem, wszystko w biosie poza tym na default :)

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie troche z innej beczki. Zastanawia mnie za co odpowiada opcja HT Link Voltage (DFI 680i SLI) - ma to jakiś wpływ na żywoitność CPU? Czy tylko i wyłącznie odnosi sie do płyty głównej? Mam ustawione ponad 1.4v i sie zastanawaim czy troche nie przedobrzylem ...

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mój oem e82 (na szczęcie nie przebrana sztuka) nie taki zły, robi 3.6Ghz na 1.0V i 4Ghz przy 1.25V

Więcej się nie bawiłem, wszystko w biosie poza tym na default :)

powiem więcej:

ma skubany potencjał

a jak tempy ? może mały skrinik:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 71proste

Mam pytanie troche z innej beczki. Zastanawia mnie za co odpowiada opcja HT Link Voltage (DFI 680i SLI) - ma to jakiś wpływ na żywoitność CPU? Czy tylko i wyłącznie odnosi sie do płyty głównej? Mam ustawione ponad 1.4v i sie zastanawaim czy troche nie przedobrzylem ...

mam akurat tez 750i i dawalem do 1.5 jakos nic sie nie dzialo zlego,na codzien 1.35 mi starczalo do 4Ghz,spokojnie nawet z nadmiarem

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanko na szybko co do e8200 (stoi na dfi lanparty p35 dk) ciepelko zabiera karakorum

bios pokazuje 30, smartguardian 22, coretemp 63 i everest tez 63 (everest przy uruchomieniu powiedzial ze nie zna w ogole mojej plyty)

komu wierzyc ? padniete czujki, programy zle odczytuja ? radiator jest chlodny, jak krece wiatrakiem to temperaturka sie zmienia tak jak powinna w biosie - w coretemp i everest ani drgna z tych 63. Jaka diagnoza panowie majstrzy ?

jak dla mnie programy cos zle odczytuja a smartguardian jak zwykle nic nie wie :P dobrze mysle ?

Edytowane przez graczuuu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 71proste

Diagnoza poczytaj posty w tym temacie ;)

Core tem i bios moim zdaniem sa najblizsze prawdy,smartquardian zawsze pokazuje bzdury a mialem pare prockow ;)

Miazga82 fajny cep Ci sie trafil :)

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zes mu dal polowkowy mnoznik?? jakie mobo?

Na każdym E8x00 możesz ustawić połówkowy mnożnik (oczywiście w dół). I każda płyta z obsługą tych procesorów daje taką możliwość ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam szybkie pytanie. Skladam kompa kumplowi na E8400 i troche sie zdziwilem bo ten procek ma VID=1.225V batch Q808.... czy jest to mozliwe? Z tego co czytam watek to ludzie maja roznie VID'y ale zwykle oscyluja w ok. 1.15V lub nawet mniej. No chyba ze Core temp 0,99 Beta zle pokazuje i jesli tak to jakiego napiecia nie przekraczac przy OC, nie chodzi mi o extremum tylko taki maxik na AC np. do gameingu. Niektorzy co maja VID ok 1.15V o jade do 1.25V to ok. ale ten cep co jest u mojego kumpla w kompie to tez moze jecha o 0.1V wiecej. Wtedy bedzie mial 1.35V?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi