Jareckus Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 (edytowane) a ja miałem ostatnio szoka. siedze na kompie, czytam neta i nagle mi coś szumi, a tu wiatraczek od proca. Patrze na tempy a tu mi pokazuje 112 C :huh: :blink: . Był na 1,4 V i smigał na 4 ghz i wcześniej grzał się w idle do 36 C na karakorum. No to wyłączyłem kompa, włączyłem i zmniejszyłem na 1,35 V i na 3,8 ghz i mi teraz pokazuje 28 C w idle :? Mógł paść czujnik czy jak? Edytowane 13 Września 2008 przez Jareckus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Witam posiadam obecnie E2140@ 3,2ghz 1,318V i zastanawiam sie nad przesiadka na E8400 w związku z tym mam pytanie czy poczciwy modecom mc-350 pociagnie E8400 krecony gdzies na 3,8ghz, 2600pro, seagate 250gb + wd 80gb, dvdrw, 2x 1gb ram i w jakim sklepie najlepiej kupic E8400 zeby osiagnac przyzwoite o/c :rolleyes: W razie czego kumpel ma na zbyciu Tagana 480 u22. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Pociągnie bo E8xxx nie zużywają raczej specjalnie więcej prądu, jesli nie mniej. Mój przy 3.6 GHz i 1.29 V zużywa poniżej 50 W, więc to żadna praca dla zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barty Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 (edytowane) Panowie pytanko, obecnie mam E6600 ustawiony na 3,0 (9x333) na default V, grafe mam jak w podpisie wiec nie ma sensu wiecej... Ale o co chodzi. Jest sens wymiany procka na cos z serii E8xxx? Powiedzmy E8400 i zabawa w OC, mam w planach GTX260, no ale przypuszczam ze E6600 tez by cos polecial wyzej, moze na 3,6... Edit: Haaaa, zamieszam jeszcze dodam do rywalizacji Xeon E3110 ;) Edytowane 14 Września 2008 przez Barty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 (edytowane) No to wygląda na to,że mój nie pójdzie 4 GHz na mniej niż 1.264v - stabilnie przez 5 h orthosa. Spróbuję na 4.2 przy rozsądnym napięciu, może na 1.34v pójdzie - słaba sztuka :( Edytowane 14 Września 2008 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 no to widze, ze nie ma sensu sie przesiadac na 8600, bo widze ze to troche loteria... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Ja tam jestem zadowolony, mój 8400 potrzebował 1.4v real do 4 GHz a do tego wysokie tempy miał.Jak kupiszs dobry batch to 4.5 GHz masz jak w banku na małym napięciu, ja kupiłem słabego, ale widziały gały co brały :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Nie chce zasmiecac tematu kolejnym pytaniem 'ni z gruchy, ni z pietruchy'. Nie jestem tez w stanie przejsc przez wszystkie strony tematu ;-]. Jesli ktos bylby w stanie pomoc mi w oc procka, ktore z niewiadomych dla mnie przyczyn konczy sie dosc szybko i winda w ogole nie wstaje to poprosze i sygnal na gg: 3953083. Podesle mailem screeny i powiem co i jak. Temperatury przy 3,7MHz mam w idle 35-39st wiec jest jeszcze mozliwosc pojscia w gore na 'powietrzu'. Wszystko jak w sygnaturze. Dziekuje za ew. pomoc, Jacek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Jak na forum to na forum chyba co?Po to jest ten temat by pomagać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 (edytowane) Jak na forum to na forum chyba co?Po to jest ten temat by pomagać :) No to cool. Pytalem bo widze dziesiatki postow bez odpowiedzi ludzi, ktorzy tak jak ja maja jakies pytanie wyrwane z kontekstu. Juz mowie. System chodzi i stabilnie do 3700GHz, Orthos idzie i jest ok. Juz przy 3750-3800MHz sa bluescreeny lub czarny ekran w ogole i nawet nie pomaga wylaczenie zaslilania- coz- zwieram zworke cmos i jest default. Wylaczylem funkcje 'Eist' i "halt' aby nie obnizal mi taktowania. Wszystko jest na zrzutach. Do standardowego zasilania RAM musialem dodac+0,3V aby bylo ponad 2,2V (te ramy maja zakres 2,2-2,4V a bios daje chyba 1,8) wiec jakby w porzadku. Podnoszac CPU MHz ustawilem PCI na 100 dla bezpieczenstwa (?) i tak manipuluje mnoznikiem SPD aby nie przekroczyc maksymalnej 1066MHz dla moich ramow. No i kiszka- nie pomaga podniesienie napiecia CPU o najnizsza 0,2V, podnosilem tez o najnizsza wartosc napiecie GPU...nie wiem co zle robie. Temperatury napewno nie przeszkadzaja w tym wszystkim. Poprosze o spojrzenie na zrzuty i ew. podpowiedz. Nie chce isc na max. wynik ale uzysac maksymalnie wysokie taktowanie do codziennego uzytku. Dziekuje w takim razie do jutra rana ;-] Edytowane 15 Września 2008 przez frencci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 (edytowane) wylacz cpu thermal monitor bo to chyba tez ma cos wspolnego z obnizaniem napiecia, a druga sprawa dowoltuj procesor bo napiecie masz na auto, ustaw mu na sztywno 1.3V dla 3.8GHz (ewentualnie mozesz dac od razu 4GHz), testuj i zjezdzaj powoli z napieciem, Edytowane 15 Września 2008 przez peve Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 (edytowane) wylacz cpu thermal monitor bo to chyba tez ma cos wspolnego z obnizaniem napiecia, a druga sprawa dowoltuj procesor bo napiecie masz na auto, ustaw mu na sztywno 1.3V dla 3.8GHz (ewentualnie mozesz dac od razu 4GHz), testuj i zjezdzaj powoli z napieciem, Wylaczylem ta funkcje i 'wszystko' na co go stac przy 1,3V to 3,95ghz. Wystapila jednak dziwna sprawa- system przestal widziec OC procka- CPU-Z, Everest, 3DMark widza defaultowe 3,16GHZ ( choc poprawnie wskazuja magistrale pamięci 416.7 MHz)i co dziwne mam nizszy wynik w 3DMarku niz mialem przy 3,7GHz. Macie pomysl o co chodzi? Mysle, ze z dalszym oc zabraklo mi po prostu wiedzy choc voltowalem wszystko... Zlaczam najnowsze zrzuty Edytowane 15 Września 2008 przez frencci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 Wylaczylem ta funkcje i 'wszystko' na co go stac przy 1,3V to 3,95ghz. Wystapila jednak dziwna sprawa- system przestal widziec OC procka- CPU-Z, Everest, 3DMark widza defaultowe 3,16GHZ ( choc poprawnie wskazuja magistrale pamięci 416.7 MHz)i co dziwne mam nizszy wynik w 3DMarku niz mialem przy 3,7GHz. Macie pomysl o co chodzi? Mysle, ze z dalszym oc zabraklo mi po prostu wiedzy choc voltowalem wszystko... Zlaczam najnowsze zrzuty pewnie miales dual boota i plyta przywrocila oryginalne ustawienia dla procesora, sproboj wgrac najnowszego biosa, co do pamieci to bym zmniejszyl im troche napiecie na 0.3, powinne tez chodzic bez problemu, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 (edytowane) pewnie miales dual boota i plyta przywrocila oryginalne ustawienia dla procesora, sproboj wgrac najnowszego biosa, co do pamieci to bym zmniejszyl im troche napiecie na 0.3, powinne tez chodzic bez problemu, No tak ale sprawdzajac wlasnie w biosie wszystko jest ok, nawet teraz doszedlem do stabilnych 4,0GHz po Small FFt's w Orthosie wiec co sie dzieje? Ustawienia w bioseie sie nie zresetowaly a jak pisalem- magistrale pokazuje dobrze. Nie pokoi mnie jednak sprawa 3DMarka- mam o ok. 1000pkt nizsze wyniki niz przy 3,6GHz... CZy moze byc jednak to o czym mowisz, pomimo dobrego wyswiatlania w biosie? A tak nawiasem mowiac- thx za zainteresowanie! :D Tak- miales racje, na ramie bylo za duzo- 2,43v, obnizylem,thx Dla swietego spokoju updatowalem bios, ktory kilka dni temu wgrywalem nowy. Wszystko szybciej smiga ale testery wskazuja default. Edytowane 15 Września 2008 przez frencci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 (edytowane) co mozecie powiedziec o procku e8400 , o symbolu Q818A088 obecnie mam @43tydzien 2k7 i do 4050mhz potrzebuje 1.25v ,zastanawiam sie czy ten nie bedzie lepszy, a jak z góry wiadomo ze padaka, to nie bede sprawdzał. Edytowane 15 Września 2008 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 co mozecie powiedziec o procku e8400 , o symbolu Q818A088 Duze pudelko i C0? Nie wroze mu szalonych osiagow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 w dodatku pewnie niebieskie z napisem Intel :lol2: to na bank nic ciekawego btw.sprawdź wiele czasu nie stracisz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 (edytowane) Musialem zewrzec 'cmosika' bo jednak pomimo dobrych wysokich ustawien w biosie CPU-Z nie klamal- chodzilo wszystko na default. Doszedlem na 1,3V stabilnie do 4,0GHz bez podnoszenia innych V. 3Dsmark06 w 1280x800 wyszedl 15865pkt. Ustawilem na codzien 3,9GHZ i chodzi sobie ok. Pzdr Edytowane 15 Września 2008 przez frencci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 (edytowane) W jednym ze sklepów komputerowych zaproponowali mi E8200 Q815A185 za 450 zł czy ta gra jest warta świeczki? Edytowane 15 Września 2008 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 Ej to z jakiego pudełka E8400 jest ten lepszy do o/c z tego czy z innego :blink: i ktora rev ma najwieksza szanse na dobre o/c sorki ze pytam ale noob jestem :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 Ej to z jakiego pudełka E8400 jest ten lepszy do o/c z tego czy z innego :blink: i ktora rev ma najwieksza szanse na dobre o/c sorki ze pytam ale noob jestem :mur: z tego pudełka z pozłacanym "NI" ;) jezeli jesteś aż taki noob jak piszesz takie historie to moze lepiej nie baw siew podkrecanie.. nie no sorry wybaczcie mi ale to już lekka przesada...to pytanie of kors.. i bez urazy dla autora... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 Z prockami od intela mialem tylko stycznosc z E2140 i Q9400 (nie moim oczywiscie) nie uwazam sie za dobrego overclockera z E2140 wyciagnalem max 3328, a z Q9400 malo sie bawilem bo nie chcialem przesadzac z napieciem na 1.4V udalo sie stabilne 3.4ghz, a liczylismy z kolega na troche wiecej, nie chcielismy przekraczac granicy 1.4V ale gdzie jest to pozlacane "NI" zreszta jutro bede mial procka to obczaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 tu jest dobre porównanie pudełek: http://www.cluboc.net/reviews/cpu/intel/C2...00_E0/index.asp i podane oznaczenia jakie sa na naklejce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 tu jest dobre porównanie pudełek: http://www.cluboc.net/reviews/cpu/intel/C2...00_E0/index.asp i podane oznaczenia jakie sa na naklejce. Wielkie dzieki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 Witam :) mam możliwość kupna oem'a (11 miechów gwary ;/ ) E8500 1.3V 4GHz (chyba E0) za 500 zl (od sprawdzonej osoby :D ) albo pobawić się w loterie i E8500 Box za 600 oczywiście na E0 (tydzień -> zależy jak się w sklepie trafi :D ) co lepsze ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 to zalezy od tego czy chcesz miec dluzsza gwaracje i tego tu Ci nikt nie podpowie ;) a co do krecenia to jak nie masz mozliwosci sprawdzenia oznaczen tego box'a to moze byc loteria no i trzecie to cena jaka mozesz za proca zaplacic 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Szczerze mówiąc to żadna perełka nie jest skoro 4 GHz robi przy 1.3v - trafiają się lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 (edytowane) Panowie pytanko, obecnie mam E6600 ustawiony na 3,0 (9x333) na default V, grafe mam jak w podpisie wiec nie ma sensu wiecej... Ale o co chodzi. Jest sens wymiany procka na cos z serii E8xxx? Powiedzmy E8400 i zabawa w OC, mam w planach GTX260, no ale przypuszczam ze E6600 tez by cos polecial wyzej, moze na 3,6... Edit: Haaaa, zamieszam jeszcze dodam do rywalizacji Xeon E3110 ;) Nie ma sensu wymiana. E6600 na powietrzu mozna do 3,2-3,4GHz wyciagnąć, 3,6GHz na codzień to już wc. Te 45nm podkręcone też żrą sporo prądu. E3110 jest w nowym steppingu E0, ciut lepszy, ale i ten C0 zrobi stabilne 4Ghz przy 1,375vcpu. ponizej osiągi, temp. E3110-C0 na prawie 4Ghz z wc. Edytowane 16 Września 2008 przez lama1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Wlasnie odebralem E8400 rev. E0 Q827 ale jeszcze czekam na monitor takze sprzet pojdzie w ruch gdzies kolo 17. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbl Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Czy ktos kupowal niedawno od nich http://www.allegro.pl/item432466581_intel_..._box_od_ss.html lub czy ktos wie jakiej rewizji sa te cepy (C0 E0) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...