f3jk Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Witam, mam pytanie, kupiłem sobie nowy komputer: -E8500 -asus p5q-e -radeon 4870 -ocz sxs 600W i w CPU-Z skacze mi core speed z multiplier oraz core voltage ;/ czy tak powinno byc? np Core Voltage: 1,075V Core Speed: 1999-2000 Multiplier: x6 uruchomiłem teraz orthosa i przeskoczyło na: Core Voltage: 1,192V Core Speed: 2999-3000 a w orthosie pokazuje 3166 Multiplier: x9 w czym jest problem? a może problemu nie ma tylko coś trzeba przestawić aby była stała wartość te 3166 i x9? mało się znam, proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobras Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Patricko pogkrecenie mojego e8200 do 3.6 yo tak jak twojego do 4 tu i tu wzrost jest o 1Ghz U mnie natomiast pracuje sie stabilnie w windows ale nie wiem dlaczego orthos wywala bledy ponizej 1 min Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 (edytowane) Witam, mam pytanie, kupiłem sobie nowy komputer: -E8500 -asus p5q-e -radeon 4870 -ocz sxs 600W i w CPU-Z skacze mi core speed z multiplier oraz core voltage ;/ czy tak powinno byc? np Core Voltage: 1,075V Core Speed: 1999-2000 Multiplier: x6 uruchomiłem teraz orthosa i przeskoczyło na: Core Voltage: 1,192V Core Speed: 2999-3000 a w orthosie pokazuje 3166 Multiplier: x9 w czym jest problem? a może problemu nie ma tylko coś trzeba przestawić aby była stała wartość te 3166 i x9? mało się znam, proszę o pomoc Wszystko jest ok, po prostu oszczędzanie energią i tyle.Jak wyłączysz w biosie C1E i EIST to będzies zmiał cały czas 3166 MHz i mnoznik x9. Edytowane 23 Września 2008 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 (edytowane) Dzis, albo raczej wczoraj wieczorem, w koncu dostalem w swoje rece Karakorum, zamontowalem, posmarowalem ZM-STG1 i teraz pytanie co do poprawnosci temperatur bo z tego co widze po screenach kazdy sprawdza czyms innym, a wiec sprawdzilem trzema progsami, narazie tylko w idle, karakorum @ 1000obr/min: Real Temp core1: 35-38 core2: 35-38 Core Temp core1: 40-42 core2: 40-42 Everest procesor: 32-35 core1: 40-42 core2: 40-42 Wiec ktora temp jest prawidlowa i czy temp jest w porzadku? proc leci na 3,6GHz, V w biosie na auto, z tego co widze leci na 1.3V, jeszcze nie testowalem Orthosem ani niczym innym bo nie mialem czasu, ale z pewnoscia nie omieszkam (jakie opcje w Orthosie wybrac?) ale narazie w grach stalker, cod4, tdu zadnych problemow edit: po 30min Orthosa temp wygladaja tak: 54-57 na 1000obr, 50-51 na 2000obr, pasi?;) Edytowane 23 Września 2008 przez Powerslave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Tempy jak najbardziej w porządku. A poprawnie pokazuje Core Temp 0.99.3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 [...] Teraz zastanawiam się czy to od tych napięć? Wydaje mi się, że tak. Bo tylko z prockiem kombinuję. Także trzeba rzeczywiście ustawić stałe wartości i sprawdzić to. Tylko znowu ponawia się pytanie jakie te wartości ustawić? Dolaczam sie do pytania, podajcie prosze na jakich sprawdzonych napieciach leca Wasze E8x00 na plycie Asusa i innych i jakie wyniki to daje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 u mnie na pll >> 1,5 vcore >> 1,43 ram >> 1,9 fsb >> ustawione na 1,4 a pozniej wskoczylo na 1,92 :E moze jakis nie prawidlowy odczyt albo co vnb >> 1,55 vsb >> 1,1 i gta na >> 0,63 e8400 14 tydzien polecial na 4,4ghz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rojb Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 (edytowane) Wyniki OC E8600 prezentują się tak: 4,0 Ghz - 1.176 V - 50°C (zrzut), 4,2 Ghz - 1.240 V - 55°C, 4,3 Ghz - 1.288 V - 62°C, 4,4 Ghz - 1.344 V - 67°C, 4,5 Ghz - 1.432 V - 78°C (zrzut). Coś mi się zdaje że to już kres mojego egzemplarza (Q822). Co o tym myślicie? Zrobię więcej przy rozsądnym Vcore? Mobo to Asus Rampage Extreme, chłodzenie Scythe Mugen (na razie). Edytowane 24 Września 2008 przez rojb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 (edytowane) właśnie podobne wyniki mam na 2-ch egz. E8400 Q827 E0 nie płacz bywają gorsze padaczki p.s. maly tescik: Edytowane 24 Września 2008 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 (edytowane) Obnizylem napiecie z auto (1,3V) na 1,2V w biosie, realne 1,184V i temp na 3,6GHz spadla o... 10 stopni :blink: :D narazie full stabilnie, wiec pora powalczyc o czworeczke ;] edit 4050MHz vcpu 1,352 gtl 0,63 pll 1,5 fsb 1,4 nb 1,4 sb 1,1 dram 2,0 Orthos godzine bezproblemowo, max temp wg. RealTemp 63, wiec chyba sie mieszcze w normie, wczoraj w nocy gralem blisko 3h na tych samych ustawieniach i zero problemow, w Futuremarku 8345pkt wiec chyba nie tak zle. Intel BurnTest rozgrzal procka do 72 stopni, przeszedl 5 testow wiec raczej procek stabilny. Nie moge tylko puscic pamieci na ~1080MHz 5-5-5-15 2,1V bo Orthos sie wysypuje po 3-4minutach, wiec musza narazie chodzic na 900MHz, ale jeszcze jest pare opcji w biosie ktore musze sprawdzic, a narazie nie wiem za co one odpowiadaja (DRAM Static Read Control; DRAM Read Training; MEM. OC Charger; AI Clock Twister; AI Transaction Booster) Edytowane 25 Września 2008 przez Powerslave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Widzę, że mi się prawdziwa perełka trafiła :) 4.4GHz ---- 1.28V 4.63GHz----1.36V 5GHz ------1.47V SPi 1MB @Banzai Twój test. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Nio i pewnie to 20 tydzień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ciukacz2 Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 (edytowane) Widzę, że mi się prawdziwa perełka trafiła :) 4.4GHz ---- 1.28V 4.63GHz----1.36V 5GHz ------1.47V SPi 1MB @Banzai Twój test. jak bedziesz nastepnym razem mial ten cpu w rece to powiedz mi jakie masz numery na plytce drukowalnej procesora, pod wcieciem w IHS. tam sa 2 linijki numerkow. te numerki ktore sa widoczne na fotce nizej: http://www.thetechrepository.com/attachmen...mp;d=1164569601 Edytowane 25 Września 2008 przez ciukacz2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dish Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Czy moze mi ktos podac jakie standardowe napiecia powinny byc ustawione dla procesora E8500? Szukalem w necie i niestety nigdzie nie udalo mi sie znalezc tego Plyta glowna asus p5e Pamiec mushkin 2x2gb 1066 xp I jeszcze pytanie co do pamieci Te pamieci standardowo chodza na napieciu 2.1v ale jak ustawiam w biosie na 2.1v to juz mi sie zapala na zolto Czy to normalne czy one powinno sie im ustawic inne napiecie? z gory dzieki za odp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Ciukacz* po co Ci te numery, chcesz znaleźć podobnego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Czy moze mi ktos podac jakie standardowe napiecia powinny byc ustawione dla procesora E8500? Szukalem w necie i niestety nigdzie nie udalo mi sie znalezc tego Plyta glowna asus p5e Pamiec mushkin 2x2gb 1066 xp I jeszcze pytanie co do pamieci Te pamieci standardowo chodza na napieciu 2.1v ale jak ustawiam w biosie na 2.1v to juz mi sie zapala na zolto Czy to normalne czy one powinno sie im ustawic inne napiecie? z gory dzieki za odp 1.1-1.35v - zależy jaki VID ma CPU - ustaw na płycie na Auto czy tam Default i będziesz miał standardowe, ewentualnie najniższe dostępne na liście napięć. A zapala się bo tak ma ustawiony bios Asus'a, żeby przy 2.1v pokazywało na żółto, co nie znaczy że to szkodzi w jakimś stopniu memką, bo nie szkodzi ;) Ciukacz* po co Ci te numery, chcesz znaleźć podobnego ?Nie, żeby sobie je wydrukował, oprawił w ramkę i na ścianie powiesił :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 (edytowane) @DUSZEK2323 25-ty tydzień jak bedziesz nastepnym razem mial ten cpu w rece to powiedz mi jakie masz numery na plytce drukowalnej procesora, pod wcieciem w IHS.tam sa 2 linijki numerkow.Szybko to nie nastąpi. proc pod wodą. msuiałbym blok zdjąć. Edytowane 25 Września 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciukacz Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Ciukacz* po co Ci te numery, chcesz znaleźć podobnego ? pewnie wiekszosc z was wie: istnieje taka teoria ze 2 ostatnie cyfry jednego z tych numerkow oznaczaja odleglosc od srodka wafla krzemowego z ktorej pochodzi dany cpu. wedlug tej teorii egzemplarz z "00" na koncu bedzie mial najnizszy VID i wymagal najmniejszego napiecia do osiagniecia danej czestotliwosci pracy (a co za tym idzie - najlepiej sie krecil). nie, nie chce znalezc takiego egzemplarza. jestem zadowolony ze swojego sredniego e8200. tylko jestem ciekaw czy taki "golden sample" potwierdza ta teorie :) jacekcz: jak bedziesz pamietal i nadarzy sie okazja to daj znac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 (edytowane) wedlug tej teorii egzemplarz z "00" na koncu bedzie mial najnizszy VID i wymagal najmniejszego napiecia do osiagniecia danej czestotliwosci pracy (a co za tym idzie - najlepiej sie krecil). jacekcz: jak bedziesz pamietal i nadarzy sie okazja to daj znac. VID=1.25V, OK, będę pamiętał o tych cyferkach :) Edytowane 25 Września 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 moj tez ma VID=1,25 wiec wg tej teorii powinienem sie cieszyc?;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 moj tez ma VID=1,25 wiec wg tej teorii powinienem sie cieszyc?;] wedlug teorii im mniejszy vid tym lepiej sie procek powinien krecic ale w praktyce sie ma to nijak do tej teorii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 (edytowane) 4050MHz na 1,264V :) chyba trafila mi sie calkiem przyjemna sztuka i bede probowal jeszcze nizej, ale niestety nie moge dojsc do ladu z pamieciami i powyzej 450MHz mam ogromny problem z nimi nawet na timingach 5-5-5-15 i 2,1V a teoretycznie powinny pojsc grubo ponad 1000 z tymi ustawieniami i wyzszym V Edytowane 26 Września 2008 przez Powerslave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Farciarz moj do 4ghz potrzebuje przynajmniej 1.296V jesli wierzyc wskazaniom cpuz:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 CPU-Z, Orthos itd- wszystkie wskazuja u mnie mniej niz jest w podsumowaniu- w biosie. Jak jest u Was? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 CPU-Z, Orthos itd- wszystkie wskazuja u mnie mniej niz jest w podsumowaniu- w biosie. Jak jest u Was?Tak u mnie np. tak jest dodatkowo na starym gigabycie p31 mialem wahania miedzy stressem a idle a teraz mam kalibracje wlaczona i nie zmienia sie vcore przy przejsciu z idle do stressu:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Tak u mnie np. tak jest dodatkowo na starym gigabycie p31 mialem wahania miedzy stressem a idle a teraz mam kalibracje wlaczona i nie zmienia sie vcore przy przejsciu z idle do stressu:) Moze Cie nie zrozumialem ale we wszystkich programach u mnie jest mniejsze vcore niz w podsumowujacej zakladce biosu w moim Gigabyte i raczej na tym bazuje... Np w biosie mam 1,3 a w CPU-z itd jest 1,28- i 'badz tu madry'. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Moze Cie nie zrozumialem ale we wszystkich programach u mnie jest mniejsze vcore niz w podsumowujacej zakladce biosu w moim Gigabyte i raczej na tym bazuje... Np w biosie mam 1,3 a w CPU-z itd jest 1,28- i 'badz tu madry'.No tez tak mam np. w biosie ustawiam 1.34V a pokazuje w programach 1.32V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 No tez tak mam np. w biosie ustawiam 1.34V a pokazuje w programach 1.32V. Tak. Nalezy sie zatem trzymac wskazan biosu, prawda? Choc dziwnie to u mnie wyglada bo gdy zwiekszam napiecie o dwie kolejne najmniejsze wartosci vcore- to i tak w podsumowaniu (bios) jest 1,3V. I w tym momencie jestem jak blondynka ;-] Moze sprawdze co bedzie jak dam wieksze 'papu' CPU???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Tak. Nalezy sie zatem trzymac wskazan biosu, prawda? Choc dziwnie to u mnie wyglada bo gdy zwiekszam napiecie o dwie kolejne najmniejsze wartosci vcore- to i tak w podsumowaniu (bios) jest 1,3V. I w tym momencie jestem jak blondynka ;-] Moze sprawdze co bedzie jak dam wieksze 'papu' CPU????Tez na ga p31 mialem cos takiego ze dawalem wieksze napiecie a w cpuz dalej bylo takie samo :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...