Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Zapewne nie było by takich rozważań gdyby opcję w BIOS-ie nazwać CPU VID, bo tak się zwać powinna. A CPU VID to maksymalne napięcie jakie zostanie podane procesorowi przy zmianie stanu z idle w load lub na odwrót. To co ci pokazują czujniki to tzw. Vdrop. Gdyby napięcie było stałe takie jak ustawiłes, to przy zmianie obciążenia przekroczyło by ustawioną wartość. Niestety tak działają układy zasilające (na ułamek sekundy następuje gwałtowny skok lub spadek napięcia przy zmianie obciążenia) i nic się na to nie poradzi (pomijam tu wynalazki typu Loadline Calibration itp).

Czyli podsumowując, napięcie które ustawisz występuje, ale tylko przez ułamek sekundy w trakcie przechodzenia z trybu "load" w tryb "idle".

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne nie było by takich rozważań gdyby opcję w BIOS-ie nazwać CPU VID, bo tak się zwać powinna. A CPU VID to maksymalne napięcie jakie zostanie podane procesorowi przy zmianie stanu z idle w load lub na odwrót. To co ci pokazują czujniki to tzw. Vdrop. Gdyby napięcie było stałe takie jak ustawiłes, to przy zmianie obciążenia przekroczyło by ustawioną wartość. Niestety tak działają układy zasilające (na ułamek sekundy następuje gwałtowny skok lub spadek napięcia przy zmianie obciążenia) i nic się na to nie poradzi (pomijam tu wynalazki typu Loadline Calibration itp).

Bardzo Tobie dziekuje za konkretne info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tez napiecia pokazywane przez CPUz sa nizsze niz ustawione w biosie.

Udalo mi sie osiagnac stabilne 4050MHz (9x450) na 1,248V i mysle ze to jeszcze nie koniec :) Chyba sobie tez poradzilem z pamieciami i poszly stabilnie na 1080MHz, wystarczylo podniesc napiecie do 2,2V, ale 2,2V to wg. mnie troche za duzo do pracy na codzien, bede wiec dalej kombinowal z pozostalymi opcjami ktorych nie probowalem no i czas ruszyc w gore w kierunku 4,2-4,5GHz :D

Dołączona grafikaDołączona grafika

Ponizej daje ustawienia w biosie, moze komus sie przydadza, albo ktos zasugeruje zmiany bo nie do konca wiem do czego sluza wszystkie ustawienia;] sugerowalem sie ustawieniami jakie znalazlem tu na forum u 2 userow, niestety nie pamietam nickow:(

FSB Strap to NB 333MHz

DRAM 1080MHz

CPU 1.2625V, 1.248V wg. CPUz

GTL 0.63

PLL 1.6V

FSB 1.24V

DRAM 2.2V

NB 1.4V

SB 1.1V

Pcie Sata 1.5V

CPU Skew Control 400

NB Clock Skew 200

DRAM Static Read Control Disabled

DRAM Read Training Disabled

MEM. OC Charger Enabled

Ai Clock Twister Auto - musze z tym jeszcze poeksperymentowac

Ai Transaction Booster PL9 - j.w.

Edytowane przez Powerslave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponizej daje ustawienia w biosie, moze komus sie przydadza, albo ktos zasugeruje zmiany bo nie do konca wiem do czego sluza wszystkie ustawienia;] sugerowalem sie ustawieniami jakie znalazlem tu na forum u 2 userow, niestety nie pamietam nickow:(

FSB Strap to NB 333MHz

DRAM 1080MHz

CPU 1.2625V, 1.248V wg. CPUz

GTL 0.63

PLL 1.6V

FSB 1.24V

DRAM 2.2V

NB 1.4V

SB 1.1V

Pcie Sata 1.5V

CPU Skew Control 400

NB Clock Skew 200

Moim zdaniem niektóre napięcia są za wysokie: PLL, NB, SB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem niektóre napięcia są za wysokie: PLL, NB, SB.

PLL minimum to 1.5, wiec 1.6 to wcale nie tak wiele, ale dalem 1.5 sprawdze czy wszystko bedzie stabilnie, NB min 1.1, dalem 1.4 sugerujac sie ustawieniami innych userow, ale sam staram sie zchodzic ze wszystkim w dol, a SB min to 1.1, wiec nizej sie nie da:)

za wysokie sb? wg mnie calkiem dobrze, nb tez ok a pll mozna by o oczko nizej tak do 1,5 jezeli mozna wiedziec to ktory tydzien?

Q822A515, wiec tydzien 22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, posiadam procesora E8200, P5B Deluxe, 4*1GB Crucial Ballistix 667/800MHz, HD4870, Corsaira 520W. Dziś rano komputer się zawiesił (wszystko stanęło i ułamek sekundy ostatniego dźwięku zaczął się powtarzać). Zresetowałem sprzęt, po czym nie chciał wstać. Używałem zworki CLRTC, wyłączałem zasilacz na długi okres czasu, wszystko przeniosłem na inne mobo Gigabyte' a na chipsecie G31 i to samo. Objawy są dokładnie takie, jakbyśmy ustawili 1500MHz przy 2V na pamięciach DDR2 (kręcące się wiatraki, migająca dioda monitora). Rozumiem, że procesor został poważnie uszkodzony i jest niezdolny do działania. Teraz chciałem zapytać jak będzie z reklamacją, a mianowicie czy jest spora szansa na to, że nie dostanę nowej sztuki? W sklepie, w którym go kupowałem już jest niedostępny. Czy sklep wyda mi E8400 (za 501 zł), gdy za E8200 w marcu płaciłem 625 zł? Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sugerujac sie ustawieniami innych userow, ale sam staram sie zchodzic ze wszystkim w dol, a SB min to 1.1, wiec nizej sie nie da:)

nie patrz na to co inni ustawili, ustaw u siebie najniższe stabilne. Po co niepotrzebnie woltować i grzać płytę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie patrz na to co inni ustawili, ustaw u siebie najniższe stabilne. Po co niepotrzebnie woltować i grzać płytę.

racja. ale mzna przyjac inna taktyke :P ustawic troszke wyzej sugerujac sie innymi i pozniej schodzic z napieciami do uzyskania stabilnosci na jak najnizszych mozliwych.

tak sadze ze moglbys jeszcze vfsb podniesc a reszta ok. zejdz troszke z vnb

hehe ludziska pisza "oj gorsza sztuka 4ghz dopiero na 1,29" xD ja mam 1,35 a niektorzy na 1,4 nie uzyskaja 4ghz xD

Q822A515, wiec tydzien 22

proc niczym selekt. pogratulowac xD

przepraszam za pisownie ale klawiature mam popsuta xD jak kupie nowa to bede pisac jak czlowiek xD

pozdro

Edytowane przez mobot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzis Z apollo zassalem ostatniego 8400 co mieli na stanie :-)

Efekt ;-)

4005mhz na 1,26 reall - w trakcie testow

chyba nie najgorzej - brany czysto w ciemno :)

na szybkiego ...

Dołączona grafika

Edytowane przez Strongmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko poczatkowo, teraz schodze z kazdym V w dol i szukam minium

tak sadze ze moglbys jeszcze vfsb podniesc a reszta ok. zejdz troszke z vnb

proc niczym selekt. pogratulowac xD

podniesc vfsb? z tego co wyczytalem powinno byc nizsze niz vcpu, a na nizszym vnb komp nie wstawal, ale nadal kombinuje z pamieciami bo to moze byc ich wina cos trafne mi sie mogly trafic

dzieki chociaz o selekcji nie bylo zadnej mowy, po prostu zamowilem i odebralem ;)

Edytowane przez Powerslave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzis Z apollo zassalem ostatniego 8400 co mieli na stanie :-)

Efekt ;-)

4005mhz na 1,26 reall - w trakcie testow

chyba nie najgorzej - brany czysto w ciemno :)

na szybkiego ...

Jaka mobo ? Zmieniales cos wiecej w BIOSie poza Vcore i FSB ? Tzn czy regulacja GTL i inne byly ruszane ? Czy tak na szybkiego sie udało ? :>

EEE. Ty masz E0, ja jeszcze C0 <zazdrosny> :P

Edytowane przez Symbian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do 4ghz szlo na def - wsadzilem proca i zmineilem jeno FSB :)

powyzeh 4ghz byl pewien problem ladowalem na proca 1,4 i nic nie pomagalo w przebiciu sie ;-/

okazalo sie ze trzeba bylo VTT podniesc na 1,2 , i glt ustawic na 0.61

i nieco podjechac z NB napieciem na 1,37

bo aktualne ustawienia to 4,2ghz @ 1,296 @ 525 fsb :)

A plyta DFI BI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest możliwe zebym zabił mozliwosci o/c procka duzym pll voltage?? bo dzieje sie cos takiego ze go puszczam na 4ghz 1.32V i przechodzi orthosa ale komputer sie zawiesza i jest czarny ekran i tyle diody na mobo sie swieca wiatraki sie kreca ale komp nie reaguje teraz ustawilem na default zeby przetestowac, narazie nie zwiesił sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest możliwe zebym zabił mozliwosci o/c procka duzym pll voltage?? bo dzieje sie cos takiego ze go puszczam na 4ghz 1.32V i przechodzi orthosa ale komputer sie zawiesza i jest czarny ekran i tyle diody na mobo sie swieca wiatraki sie kreca ale komp nie reaguje teraz ustawilem na default zeby przetestowac, narazie nie zwiesił sie.

A tak z ciekawosci, moglbys podac napiecia na jakich kreciles go do 4,7GHz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Czego można spodziewać sie po E8400 Q807a053 ???

Q807 to bardzo dobry tydzien jesli chodzi o e8400, chyba najlepszy ze wszystkich Q8xx na C0. Niestety nie mam okazji tego zweryfikowac bo wciąż czekam na mobo, które poszło na RMA :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba jak zgasiles komputer :D

jakies 60-70 stopni pod karakorum na max obrotach, radiator byl lekko ciepły to teraz mam problem bo na default ustawieniach sie nie resetuje :mur: wiec jak mam oddac na gware, podepne jeszcze go pod inna mobo zeby sprawdzic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to qpa :lol2: jeszcze zobacze na innym mobasie ale nie sądze zeby to cos dało :sad: no i jak z gwara zrobic przeciez nie powiem ze chce oddac na gware bo nie chce byc stabilny na 4ghz :mur: tzn jest stabilny w orthosie i intel burn test tylko przy byle okazji zwis i czarny ekran :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakies 60-70 stopni pod karakorum na max obrotach, radiator byl lekko ciepły to teraz mam problem bo na default ustawieniach sie nie resetuje :mur: wiec jak mam oddac na gware, podepne jeszcze go pod inna mobo zeby sprawdzic.

Ja na 1.38v i 4.3 GHz miałem pod intelBurn Testem ponad 70 st C :P - także jakoś nie chcę mi się wierzyć w te Twoje temperatury ;)

A co do ubijania procków to jakoś niezbyt mądre bo Intel juz się zastanawiał czy Nahalema nie zablokować do OC bo masę procków wracało zjaranych na gwarancję.Także proponuję trochę się zastanowić zanim się coś takiego zrobi ;)

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi