Boru91 Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Mam mały problem. To jest config CPU bez OC: http://img300.imageshack.us/my.php?image=biosif3.jpg A chce zrobić to: fsb frequency 429 multiplayer x7 napiecie na procek 1.45V NB voltage 1,475V SB I/C 1.8V VTT o dwie wartosci w górę napięcie na ram 2.3V timingi po kolei: 5,5,5,18.50,16,16,16,16 dzielnik FSB:DRAM 1:1 Czy krótko mówiąc chce podkręcić E8200 do 3.00GHz i już wiem co mam wpisać tyle, że nie do końca mogę znaleść w które miejsce co wprowadzić :D Może ktoś pomóc ?? stary ustaw wlasnie jak Ci podałem, nie podałem Ci złych ustawień.. serioo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaki Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 stary ustaw wlasnie jak Ci podałem, nie podałem Ci złych ustawień.. serioo :) powiem ci tak, nie bede ustawial 1,45 vCore przy podniesieniu szyny tylko o 40MHz Skumaj, że mam OC E8200 2,66GHz @ 3,55GHz przy 1,287V a ty mi tu dajesz 1,45.... Dobra już troche poczylatem o OC i nie potrzeba mi pomocy, dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gusm3n20 Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 (edytowane) czy ktoś kupował E8x00 u użytkownika pablo328 na allegro i może powiedzieć jaka to rewizja i tygodnie? ja kupiłem u niego za 369zł OEM bodajże gdzieś tak dwa miech temu i trafiła mi się sztuka Q810 nawet nawet średniak 4ghz robi przy 1.3V w biosie w realu coś 1.295V Edytowane 13 Października 2008 przez gusm3n20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 (edytowane) powiem ci tak, nie bede ustawial 1,45 vCore przy podniesieniu szyny tylko o 40MHz Skumaj, że mam OC E8200 2,66GHz @ 3,55GHz przy 1,287V a ty mi tu dajesz 1,45.... Dobra już troche poczylatem o OC i nie potrzeba mi pomocy, dzieki dobra zluzuj... i Ty troszeczke skumaj, a nie zakładasz kolejny temat o OC ,ktorych jest wiele na forum... heh a ja Ci tu daje 1,45 .... troszeczke szacunku smarku... Edytowane 13 Października 2008 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hrr Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 sly44 To ty mu podpowiedziałeś to 1,45V ?? Sam nie wiem co gorsze, zaśmiecanie forum topicami czy taka porada... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kroku Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 nie latwiej spytac po prostu ziomka o tydzien?wiesz... pytałem paru sprzedających na allegro o takie rzeczy to nie odpisywali :angry: normalnie jakby oni nie mogli pójść i zobaczyć co sprzedają :blink: a poza tym gość wystawił E0 E8600 2szt wiec chyba bada ile może brać za nie, co mi sie średnio podoba zwłaszcza, że te proce i tak już podrożały mocno w ciągu paru ostatnich tygodni zamiast tanieć :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gusm3n20 Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 sly44 To ty mu podpowiedziałeś to 1,45V ?? Sam nie wiem co gorsze, zaśmiecanie forum topicami czy taka porada... spokojnie chłopak nie doswiadczony z oc e8400 :rolleyes: szkoda mógl powiedziec zeby tak na dzień dobry 1,6 V dac :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaki Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 spokojnie chłopak nie doswiadczony z oc e8400 :rolleyes: szkoda mógl powiedziec zeby tak na dzień dobry 1,6 V dac :lol2: to bylo E8200 Sly44 dobra tylko czemu mnoznik zminiejszasz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pewin Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 Witam Kupiłem e8400 Q827 i chyba trafił mi się bubel. Czujka temp nie działa-rdzenie mają stałą temp idle/stres 41 st Sprawdzałem już chyba wszystko. co z tym robić?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 Witam Kupiłem e8400 Q827 i chyba trafił mi się bubel. Czujka temp nie działa-rdzenie mają stałą temp idle/stres 41 st Sprawdzałem już chyba wszystko. co z tym robić?? no to zalezy jezeli aukcja to skontaktuj sie z typem naraj mu OCB i sie dogadajcie w sprawie zwrotu kasy.. jezeli sklep masz gwarancję idziesz i wymieniasz na nowy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 dobra zluzuj... i Ty troszeczke skumaj, a nie zakładasz kolejny temat o OC ,ktorych jest wiele na forum... heh a ja Ci tu daje 1,45 .... troszeczke szacunku smarku... Jak by te 2 ostatnie cyferki to był by twój wiek to spoko ale tak ? :oops: 1.45V to już pod testy podchodzi ja bym się trzymał max 1.4V i 70 stopni ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 (edytowane) Jak by te 2 ostatnie cyferki to był by twój wiek to spoko ale tak ? :oops: 1.45V to już pod testy podchodzi ja bym się trzymał max 1.4V i 70 stopni ;] wiek kolegi zamyka się w pierwszej dwudziestce gdy odejmiemy 3.. ;) wracając do tematu nie przesadzajmy ze róznica 1.4 do 1.45 jest tutaj jakaś kluczowa nie dajmy się zwariować nie ma żadnych ale to żadnych dowodów na to ze Wolfdale w nowych rewizjach są na cokolwiek narazone pracując 24/7 z takim napięciem zasilania CPU...poszła taka fama gupia bo padło kilka egzemplarzy z wczesnych rewizji szczególnie 8200 i teraz się na tym jedzie niepotrzebnie wg mnie... Edytowane 14 Października 2008 przez IbanezRG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hrr Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 Jedzie się po tym równie niepotrzebnie jak bezsensownie radzi się 1,45V do 3Ghz bo taki wynik Zaki chciał uzyskać. Nie mam tu już na myśli żywotności tego procesora, a jego temperaturę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 (edytowane) Witam mam następujący problem (nie moge ustabilizowac proca) puszczam procka np. 4ghz@ 1.35V spod biosu real ~1.33V i zapusczam orthosa i zdarza sie ze przechodzi 4 i pol godziny orthosa a potrafi sie wysypac przy firefoxie np. :sad: i musze go katowac 1.368V :sad: occt i intel burn test tez przechodzi na tym nizszym v, zastanawiam sie co moze byc nie tak napięcia mam takie: vfsb= 1.24V, probowalem 1.34V i nic vnb= 1.55V Vpll= 1.5V, probowalem wieksze i nic vsb= 1.125V wydaje mi sie ze cos z plyta jest nie tak bo na innej plycie dziala na nizszym napieciu pomoze ktos?? probowalem tez na roznych zasilaczach i ramie i nic :sad: Edytowane 16 Października 2008 przez pavel54 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 (edytowane) wiek kolegi zamyka się w pierwszej dwudziestce gdy odejmiemy 3.. ;)Moze się zamykać w pierwszej 2-jce mnie to mało... :D Radzi źle trzeba skrzyczeć :P wiek to nie wszytko :D Wracając do tematu bo mody się czepiać mogą a mnie coś niektórzy nie lubią :P proponował bym jak najniższe V na co dzień i problemu nie ma :D A co powiesz na ~1.465V ? (jajka 68 stopni stres) bo akurat mój proc przy takim V ma stabilność na równych MHz i ładniej to wygląda :P Edytowane 16 Października 2008 przez Ns5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Witam mam następujący problem (nie moge ustabilizowac proca) puszczam procka np. 4ghz@ 1.35V spod biosu real ~1.33V i zapusczam orthosa i zdarza sie ze przechodzi 4 i pol godziny orthosa a potrafi sie wysypac przy firefoxie np. :sad: i musze go katowac 1.368V :sad: occt i intel burn test tez przechodzi na tym nizszym v, zastanawiam sie co moze byc nie tak napięcia mam takie: vfsb= 1.24V, probowalem 1.34V i nic vnb= 1.55V Vpll= 1.5V, probowalem wieksze i nic vsb= 1.125V wydaje mi sie ze cos z plyta jest nie tak bo na innej plycie dziala na nizszym napieciu pomoze ktos?? probowalem tez na roznych zasilaczach i ramie i nic :sad: Wyłącz EIST i C1E i będzie good :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Jak by te 2 ostatnie cyferki to był by twój wiek to spoko ale tak ? :oops: 1.45V to już pod testy podchodzi ja bym się trzymał max 1.4V i 70 stopni ;] oj dobra zapomniałem sie,że kolega ma nowszy procesor wykonany w technologi 45nm. i dałem mu napięcie takie jakie u mnie jest dobre na procku E6320.. rozumiesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomulus Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) Witam mam takie pytanie. Obecnie posiadam 2140 podkrecony na @3.2 , mam mozliwosc zakupu E8200 od kolegi. Czy oplaca mi sie przesiadka czy zyskam na wymianie procesora? Dzieki (Karta to 88GT, Asus P5K-wifi, 4GB ) Edytowane 17 Października 2008 przez tomulus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaki Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Witam mam takie pytanie. Obecnie posiadam 2140 podkrecony na @3.2 , mam mozliwosc zakupu E8200 od kolegi. Czy oplaca mi sie przesiadka czy zyskam na wymianie procesora? Dzieki (Karta to 88GT, Asus P5K-wifi, 4GB ) hm wg mnie tak, poniewaz ja na codzien uzywam tego E8200 @ 3,55GHz na boxowym chłodzeniu przy 1,285V, a co bedzie jak kupisz jakies fajne chlodzenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 oj dobra zapomniałem sie,że kolega ma nowszy procesor wykonany w technologi 45nm. i dałem mu napięcie takie jakie u mnie jest dobre na procku E6320.. rozumiesz?Tak rozumiem i Brawo ze umiesz się przyznać do błędu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Tak rozumiem i Brawo ze umiesz się przyznać do błędu :D dobra daj sobie spokój... :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) dzisiaj wpadł mi w łapki taki oto delikfent : Vcore BIOS - 1,2375 wada: gorący strasznie ;/ testy trwają ........................................... Edytowane 17 Października 2008 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sm.1410 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 piękna sztuka :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Fallen Angel:. Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) Witam mam takie pytanie. Obecnie posiadam 2140 podkrecony na @3.2 , mam mozliwosc zakupu E8200 od kolegi. Czy oplaca mi sie przesiadka czy zyskam na wymianie procesora? Dzieki (Karta to 88GT, Asus P5K-wifi, 4GB ) Raczej tak, wszystko zależy od ceny. :-P Podgonisz go wyżej niż tego DC (pewnie minimum 3.6GHz) no i musisz pamiętać, że te proce przede wszystkim różnią się pojemnością cache'u (1MB vs 6MB), różnica spora, są to w zasadzie dwie zupełnie odrębne klasy wydajnościowe, w grach na pewno odczujesz kopa. dzisiaj wpadł mi w łapki taki oto delikfent : Vcore BIOS - 1,2375 gorący strasznie ;/ testy trwają ........................................... Wow, b.fajna sztuka, gdyby nie wysoka temp, to fiu fiu, strach się bać. :) Edytowane 17 Października 2008 przez .:Fallen Angel:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) dzisiaj wpadł mi w łapki taki oto delikfent...jacek to zawsze trafi zdrowy krzemik :D a na temperatury to jakies tam sposoby w internecie widzialem ;) Edytowane 17 Października 2008 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nergal666666 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 niezły proc .mój e8600 robi 5.0ghz na 1.48v na ac [pi daje rade na 5.0] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 niezły proc .mój e8600 robi 5.0ghz na 1.48v na ac [pi daje rade na 5.0]a mój robi całe 6GHz... pokaż jakieś dowody na to <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 dzisiaj wpadł mi w łapki taki oto delikfent : Vcore BIOS - 1,2375 wada: gorący strasznie ;/ testy trwają ........................................... Fajny :) Widzę, że moje E8600@4.7GHz zagrożone. Ten proc chyba wyżej poleci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 23latek Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 very nice - kręc wyzej - niech jacek ma kłopot :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nergal666666 Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 jak znajde chwilke to podeślę jakieś obrazki --------------------------------------------------- e8600@4.5ghz 1.34v asus p5q dlx gainward 9800gx2 [lada chwila gtx 280 msi oc] ocz reaper 2x2gb 1066 @1200 CL5 raptor 150gb scythe ninja rev.b plus 5x 120mm acasa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...