sac711 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 (edytowane) Czy na codzien takie napiecie nie za duze? Temperatura w normie chyba No bo tak, wszystkie czestotliwosci robi mi bez zajakniecia i sa stabilne : 5000 - 1.63 4800 - 1.49 4500 - 1.43 4300 - 1.39 Sam sie za bardzo na tym nie znam, ktora brac by bylo dobrze... I nie spalic proca Edytowane 15 Stycznia 2009 przez sac711 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Czy na codzien takie napiecie nie za duze? Temperatura w normie chyba No bo tak, wszystkie czestotliwosci robi mi bez zajakniecia i sa stabilne : 5000 - 1.63 4800 - 1.49 4500 - 1.43 4300 - 1.39 Sam sie za bardzo na tym nie znam, ktora brac by bylo dobrze... I nie spalic proca Traktowałeś swojego proca napięciem 1.63V ?? :) BRAWO . Zalecam nie przekraczać 1.4V do pracy 24/7 . Traktując takimi wysokimi napięciami jak napisałeś skracasz znacząco życie CPU... *już teraz może się to na nim odbić , co przyjdzie z czasem albo i nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sac711 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Traktowałeś swojego proca napięciem 1.63V ?? :) BRAWO . Zalecam nie przekraczać 1.4V do pracy 24/7 . Traktując takimi wysokimi napięciami jak napisałeś skracasz znacząco życie CPU... *już teraz może się to na nim odbić , co przyjdzie z czasem albo i nie... Czyli co, juz moge go wyrzucic? A jak extreme overclockerzy daja po 2V, to co, skazuja swoje procesory na 2-3 dniowa prace i smietnik? Nie rozumiem co chciales przekazac.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 (edytowane) jak chodzi to w czym problem mozna dac i 1,8v jak masz odpowiednie chlodzenie [no chyba nie na boxie xD] najwyzej sie troche zdegraduje i pozniej sie bedzie gorzej krecil i tyle. to ze dal 1,63 to nie znaczy ze proc juz pada/zaraz padnie. ja dawalem 1,6 na karakorum i proc jakos zyje. proc moze pasc i bez tego. ja bym wybral bramke nr 3 tj: 4500 - 1.43. w sumei ladna sztuka jezeli na takich napiecich max stable. ktory tydzien? Edytowane 16 Stycznia 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 @ sac711, ustaw sobie w Realtemp Tjmax na 100*C bo masz w tej chwili zaniżoną temperaturę o 5*C, swoją drogą niezłe napięcie jak na 24/7 :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 do testów też dawałem 1.6 ale tylko na krótki okres czasu, jeżeli chodzi o 24/7 nie zaleca się dawać więcej niż 1.36... osobiście jadę na 1.4 i pewnie skraca to żywotność procesora, tylko w jakim stopniu?? zamiast 10 lat będzie działał 5? aż tak długo nie będę go trzymał :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Czyli co, juz moge go wyrzucic? A jak extreme overclockerzy daja po 2V, to co, skazuja swoje procesory na 2-3 dniowa prace i smietnik? Nie rozumiem co chciales przekazac.. mi e7200 zdegradowal sie... chodzil 4ghz@1.38-1.4v od sierpnia, niedawno nie chcial chulac na 3.5ghz nawet :sad: wiec go wymienilem... przymierzam sie do e8200-e8400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Na 1.35V jade i mam raczej nie powinien sie zdegradowac :) Nie testowalem proca na 1.3V (mozliwe, ze bedzie stabilny przy obecnych ustawieniach) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Moje e7300 też się zdegradowało, ale problemem było vtt za duże jak sądze. Jakie miałeś vtt ? CMX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 @sac711 Kolega sie bawi w benchamarki, jest extreme overclockerem , czy potrzebuje komputera na co dzień do pracy ? Jest powszechna opinia, że przy serii E8*** , napięcie przy pracy 24/7 nie powinno przekraczać tych 1.4V . Wyjątki od reguły są , ale napięcie 1.6v to już za duży hardcore i nie skrócisz żywotności a możesz go szybko ubić z miejsca i czy to będzie BOX czy WC to też nie gra w tym momencie większej roli.. (a szkoda będzie, chyba że kupno drugiej sztuki nie stanowi żadnego problemu, wtedy można się bawić). pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Na 1.35V jade i mam raczej nie powinien sie zdegradowac :) Nie testowalem proca na 1.3V (mozliwe, ze bedzie stabilny przy obecnych ustawieniach) Te Twoje 1.35 to dużo jak na E0, tyle to miałem na C0, spróbuj zjechać z napięciem albo podciągnij fsb no chyba że słabsza sztuka się trafiła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Te Twoje 1.35 to dużo jak na E0, tyle to miałem na C0, spróbuj zjechać z napięciem albo podciągnij fsb no chyba że słabsza sztuka się trafiła.Sugerujesz że na C0 można rzucić większe napięcie?? Ja mam właśnie C0 podmieniłem się z mojego E0 i się zastanawiam czy 1,35V z biosu czyli według cpu-z ciut więcej nie będzie za dużo na co dzień. Miło jakby to wytrzymał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sac711 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 (edytowane) jak chodzi to w czym problem mozna dac i 1,8v jak masz odpowiednie chlodzenie [no chyba nie na boxie xD] najwyzej sie troche zdegraduje i pozniej sie bedzie gorzej krecil i tyle. to ze dal 1,63 to nie znaczy ze proc juz pada/zaraz padnie. ja dawalem 1,6 na karakorum i proc jakos zyje. proc moze pasc i bez tego. ja bym wybral bramke nr 3 tj: 4500 - 1.43. w sumei ladna sztuka jezeli na takich napiecich max stable. ktory tydzien? Na 1.63V przy 5ghz temperatury idle - 40, hardcore - 70 'C. Chlodzenie Noctua NH-U12P , podobno jedna z najlepszych? Obecnie na 4.5ghz przy 1.43 jestem i chyba tak zostanie. Chodzi o tydzien procesora? A na screenie z cpuz nie widac? Nie wiem czy o to Ci chodzi.. Edytowane 17 Stycznia 2009 przez sac711 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Sugerujesz że na C0 można rzucić większe napięcie?? Ja mam właśnie C0 podmieniłem się z mojego E0 i się zastanawiam czy 1,35V z biosu czyli według cpu-z ciut więcej nie będzie za dużo na co dzień. Miło jakby to wytrzymał. Nie nie :), E0 trochę lepiej się podkręcają od późniejszych C0 dlatego powinien więcej robić na tym napięciu. @sac711 tydzień procka masz na samym procku albo na pudełku np Q820 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesuss Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Banzai, Sac711 Jakie ustawiacie napięcie VTT do tych 4.5Ghz? Jakie jest bezpieczne vtt 24/7 1.3V można dać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peczuss Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 (edytowane) Banzai, Sac711 Jakie ustawiacie napięcie VTT do tych 4.5Ghz? Jakie jest bezpieczne vtt 24/7 1.3V można dać ? Ja do 4.5 daje 1.24V. 1.3V dasz i tez nic sie nie stanie. Generalnie nelezu ustawiac tak aby VTT nie bylo wieksze od VCPU. Edytowane 17 Stycznia 2009 przez Peczuss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Aktualnie mam procka 4400 1.26v a vfsb ok 1.22v, przy 4500 ok 1.24v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Panowie czy E8400 (E0) 8,5x 479=4079Mhz przy napieciu w biosie 1.17 (cpuz pokazuje 1.168) ma potencjal? Probowalem 9x479 i mi wysiadal, tylko ze reszte napiec mam auto:| na czym podnosic napiecia? i na ile? Plytka MSi p45 neo3 FIR Takie opcje mnie interesuja: CPU CLOCK DRIVE <= pierwsze widze w user guide pisze ze to niby pomoze w OC CPU CLK SKEW/MCH CLKS SKEW <= pierwsze widze w user guide pisze ze to niby pomoze w OC CPU GTL REF0 CPU GTL REF1 MCH Voltage MCG GTL REF VTT FSB Voltage ICH Voltage No i powyzsze ile zapodac:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sac711 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 (edytowane) Mobot Tydzien procka to Q820A606 Hesuss Mam tak, choc nie wiem czy ci to w czyms pomoze Przy 1.3V nic sie nie wydarzy Edytowane 17 Stycznia 2009 przez sac711 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Mój E8200 poszedł na 4,1GHz przy 1,26V Następny przystanek to 4,2GHz i około 1,3V temperatura 71-72*C ale czy warto... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 20 to juz e0, nie? u mnie 18 i jako tako daje rade. ale do stabilnego 4ghz to z 1,47-4,5v :P ale ja tam pracuje przy 1,34 :P i tak nic go nie potrafi zawiescic jedynie gta[ ani renderowanie w 3dsmaxie, ani gry, marki - nic, orthos pada po 2 sek] :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 (edytowane) Ja sobie hulam na tym z podpisu na defaultowym napięciu, po co katować proca. Na intela przesiadłem się po dość długim czasie użytkowania AMD. Jestem więcej niż zadowolony, te procki maja potencjał. Gdybym miał lepsze pamięci podejrzewam że mógłbym uzyskać FSB 500MHZ bez pierdnięcia :) Edytowane 17 Stycznia 2009 przez pichu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sac711 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Ja sobie hulam na tym z podpisu na defaultowym napięciu, po co katować proca. Na intela przesiadłem się po dość długim czasie użytkowania AMD. Jestem więcej niż zadowolony, te procki maja potencjał. Gdybym miał lepsze pamięci podejrzewam że mógłbym uzyskać FSB 500MHZ bez pierdnięcia :) Jak to po co, 3 z kawalkiem giga to zawsze mniej niz 4 z kawalkiem :blink: Pamieci mam takie same jak twoje i 500 bez problemow ciagna, LLK to sa naprawde swietne pamieci, co Ty piszesz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Jak to po co, 3 z kawalkiem giga to zawsze mniej niz 4 z kawalkiem :blink: Pamieci mam takie same jak twoje i 500 bez problemow ciagna, LLK to sa naprawde swietne pamieci, co Ty piszesz :wink: Ładnie mordujesz proca... :blink: Zdajesz sobie sprawę ze prędzej czy później (raczej to pierwsze) proc Ci się zdegraduje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sac711 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) Ładnie mordujesz proca... :blink: Zdajesz sobie sprawę ze prędzej czy później (raczej to pierwsze) proc Ci się zdegraduje ?No wlasnie pytalem wczesniej czy na takim napieciu mozna jechac to nikt raczej anty sie nie wypowiedzial. To moze 4.4 GHz przy 1.38? I jak sie do tego wszystkiego maja temperatury? Moge zmarnowac procesor przy takim napieciu majac na nim przewaznie 36 -60 (stress)' C ? Przy 1.43 mam raptem 2/3 stopnie wiecej.. Edytowane 18 Stycznia 2009 przez sac711 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 1,43 volta na cpu 45 nm to za duzo do ciaglej pracy. Zejdz na 4.0 ghz i 1,3xx volta. To oczywiscie sugestia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sac711 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) Dzieki za rade, juz jest lepiej, trzeba bylo pokombinowac w biosie. Mam 4.5 Ghz juz przy 1.38, probuje dalej Edit: ...i tak zostanie - 4500 na 1.38V, ale pod obciazeniem w CPUZ spada mi napiecie do 1.36 i sie utrzymuje, w idle podskakuje do 1.38 :gitarzysta2: Edytowane 18 Stycznia 2009 przez sac711 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Czy ten zestaw nada się do do średnio kręconego e8400 z zamiarem na 4ghz KLIK zaznaczam, że scythe infinity nie wejdzie a fundusze moje to max. 300zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesuss Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Co wy tak z tym degradowaniem tego proca...? Nie którzy jadą na codzien 1.4V i wszystko lata jak trzeba. Straszycie tylko :wink2: bo mam zamiar ustawić 4.5ghz 1.37-1.4V 24/7 i nie wiem juz co o tym myśleć. Ja tam bardziej bym uważał z napięciem VTT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Co wy tak z tym degradowaniem tego proca...? Nie którzy jadą na codzien 1.4V i wszystko lata jak trzeba. Straszycie tylko :wink2: bo mam zamiar ustawić 4.5ghz 1.37-1.4V 24/7 i nie wiem juz co o tym myśleć. Ja tam bardziej bym uważał z napięciem VTT. sie zapytam ,ile można ustawić max tego napięcia na codzień? u mnie lata na 1,2V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...