Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

Czy na codzien takie napiecie nie za duze?

post-165450-1232058681_thumb.jpg

Temperatura w normie chyba

No bo tak, wszystkie czestotliwosci robi mi bez zajakniecia i sa stabilne :

5000 - 1.63

4800 - 1.49

4500 - 1.43

4300 - 1.39

Sam sie za bardzo na tym nie znam, ktora brac by bylo dobrze... I nie spalic proca

Edytowane przez sac711

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na codzien takie napiecie nie za duze?

post-165450-1232058681_thumb.jpg

Temperatura w normie chyba

No bo tak, wszystkie czestotliwosci robi mi bez zajakniecia i sa stabilne :

5000 - 1.63

4800 - 1.49

4500 - 1.43

4300 - 1.39

Sam sie za bardzo na tym nie znam, ktora brac by bylo dobrze... I nie spalic proca

Traktowałeś swojego proca napięciem 1.63V ?? :) BRAWO . Zalecam nie przekraczać 1.4V do pracy 24/7 . Traktując takimi wysokimi napięciami jak napisałeś skracasz znacząco życie CPU... *już teraz może się to na nim odbić , co przyjdzie z czasem albo i nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Traktowałeś swojego proca napięciem 1.63V ?? :) BRAWO . Zalecam nie przekraczać 1.4V do pracy 24/7 . Traktując takimi wysokimi napięciami jak napisałeś skracasz znacząco życie CPU... *już teraz może się to na nim odbić , co przyjdzie z czasem albo i nie...

Czyli co, juz moge go wyrzucic? A jak extreme overclockerzy daja po 2V, to co, skazuja swoje procesory na 2-3 dniowa prace i smietnik? Nie rozumiem co chciales przekazac..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chodzi to w czym problem mozna dac i 1,8v jak masz odpowiednie chlodzenie [no chyba nie na boxie xD] najwyzej sie troche zdegraduje i pozniej sie bedzie gorzej krecil i tyle. to ze dal 1,63 to nie znaczy ze proc juz pada/zaraz padnie. ja dawalem 1,6 na karakorum i proc jakos zyje. proc moze pasc i bez tego. ja bym wybral bramke nr 3 tj: 4500 - 1.43. w sumei ladna sztuka jezeli na takich napiecich max stable. ktory tydzien?

Edytowane przez mobot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do testów też dawałem 1.6 ale tylko na krótki okres czasu, jeżeli chodzi o 24/7 nie zaleca się dawać więcej niż 1.36... osobiście jadę na 1.4 i pewnie skraca to żywotność procesora, tylko w jakim stopniu?? zamiast 10 lat będzie działał 5? aż tak długo nie będę go trzymał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co, juz moge go wyrzucic? A jak extreme overclockerzy daja po 2V, to co, skazuja swoje procesory na 2-3 dniowa prace i smietnik? Nie rozumiem co chciales przekazac..

mi e7200 zdegradowal sie... chodzil 4ghz@1.38-1.4v od sierpnia, niedawno nie chcial chulac na 3.5ghz nawet :sad:

wiec go wymienilem... przymierzam sie do e8200-e8400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sac711

Kolega sie bawi w benchamarki, jest extreme overclockerem , czy potrzebuje komputera na co dzień do pracy ? Jest powszechna opinia, że przy serii E8*** , napięcie przy pracy 24/7 nie powinno przekraczać tych 1.4V . Wyjątki od reguły są , ale napięcie 1.6v to już za duży hardcore i nie skrócisz żywotności a możesz go szybko ubić z miejsca i czy to będzie BOX czy WC to też nie gra w tym momencie większej roli.. (a szkoda będzie, chyba że kupno drugiej sztuki nie stanowi żadnego problemu, wtedy można się bawić).

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 1.35V jade i mam raczej nie powinien sie zdegradowac :) Nie testowalem proca na 1.3V (mozliwe, ze bedzie stabilny przy obecnych ustawieniach)

Te Twoje 1.35 to dużo jak na E0, tyle to miałem na C0, spróbuj zjechać z napięciem albo podciągnij fsb no chyba że słabsza sztuka się trafiła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Twoje 1.35 to dużo jak na E0, tyle to miałem na C0, spróbuj zjechać z napięciem albo podciągnij fsb no chyba że słabsza sztuka się trafiła.

Sugerujesz że na C0 można rzucić większe napięcie?? Ja mam właśnie C0 podmieniłem się z mojego E0 i się zastanawiam czy 1,35V z biosu czyli według cpu-z ciut więcej nie będzie za dużo na co dzień. Miło jakby to wytrzymał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chodzi to w czym problem mozna dac i 1,8v jak masz odpowiednie chlodzenie [no chyba nie na boxie xD] najwyzej sie troche zdegraduje i pozniej sie bedzie gorzej krecil i tyle. to ze dal 1,63 to nie znaczy ze proc juz pada/zaraz padnie. ja dawalem 1,6 na karakorum i proc jakos zyje. proc moze pasc i bez tego. ja bym wybral bramke nr 3 tj: 4500 - 1.43. w sumei ladna sztuka jezeli na takich napiecich max stable. ktory tydzien?

Na 1.63V przy 5ghz temperatury idle - 40, hardcore - 70 'C. Chlodzenie Noctua NH-U12P , podobno jedna z najlepszych? Obecnie na 4.5ghz przy 1.43 jestem i chyba tak zostanie. Chodzi o tydzien procesora? A na screenie z cpuz nie widac? Nie wiem czy o to Ci chodzi..

Edytowane przez sac711

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugerujesz że na C0 można rzucić większe napięcie?? Ja mam właśnie C0 podmieniłem się z mojego E0 i się zastanawiam czy 1,35V z biosu czyli według cpu-z ciut więcej nie będzie za dużo na co dzień. Miło jakby to wytrzymał.

Nie nie :), E0 trochę lepiej się podkręcają od późniejszych C0 dlatego powinien więcej robić na tym napięciu.

@sac711 tydzień procka masz na samym procku albo na pudełku np Q820

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Banzai, Sac711

Jakie ustawiacie napięcie VTT do tych 4.5Ghz?

Jakie jest bezpieczne vtt 24/7 1.3V można dać ?

Ja do 4.5 daje 1.24V. 1.3V dasz i tez nic sie nie stanie. Generalnie nelezu ustawiac tak aby VTT nie bylo wieksze od VCPU.

Edytowane przez Peczuss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie czy E8400 (E0) 8,5x 479=4079Mhz przy napieciu w biosie 1.17 (cpuz pokazuje 1.168) ma potencjal?

Probowalem 9x479 i mi wysiadal, tylko ze reszte napiec mam auto:| na czym podnosic napiecia? i na ile?

Plytka MSi p45 neo3 FIR

Takie opcje mnie interesuja:

CPU CLOCK DRIVE <= pierwsze widze w user guide pisze ze to niby pomoze w OC

CPU CLK SKEW/MCH CLKS SKEW <= pierwsze widze w user guide pisze ze to niby pomoze w OC

CPU GTL REF0

CPU GTL REF1

MCH Voltage

MCG GTL REF

VTT FSB Voltage

ICH Voltage

No i powyzsze ile zapodac:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 to juz e0, nie? u mnie 18 i jako tako daje rade. ale do stabilnego 4ghz to z 1,47-4,5v :P ale ja tam pracuje przy 1,34 :P i tak nic go nie potrafi zawiescic jedynie gta[ ani renderowanie w 3dsmaxie, ani gry, marki - nic, orthos pada po 2 sek] :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie hulam na tym z podpisu na defaultowym napięciu, po co katować proca. Na intela przesiadłem się po dość długim czasie użytkowania AMD. Jestem więcej niż zadowolony, te procki maja potencjał. Gdybym miał lepsze pamięci podejrzewam że mógłbym uzyskać FSB 500MHZ bez pierdnięcia :)

Edytowane przez pichu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie hulam na tym z podpisu na defaultowym napięciu, po co katować proca. Na intela przesiadłem się po dość długim czasie użytkowania AMD. Jestem więcej niż zadowolony, te procki maja potencjał. Gdybym miał lepsze pamięci podejrzewam że mógłbym uzyskać FSB 500MHZ bez pierdnięcia :)

Jak to po co, 3 z kawalkiem giga to zawsze mniej niz 4 z kawalkiem :blink: Pamieci mam takie same jak twoje i 500 bez problemow ciagna, LLK to sa naprawde swietne pamieci, co Ty piszesz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to po co, 3 z kawalkiem giga to zawsze mniej niz 4 z kawalkiem :blink: Pamieci mam takie same jak twoje i 500 bez problemow ciagna, LLK to sa naprawde swietne pamieci, co Ty piszesz :wink:

Ładnie mordujesz proca... :blink: Zdajesz sobie sprawę ze prędzej czy później (raczej to pierwsze) proc Ci się zdegraduje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie mordujesz proca... :blink: Zdajesz sobie sprawę ze prędzej czy później (raczej to pierwsze) proc Ci się zdegraduje ?

No wlasnie pytalem wczesniej czy na takim napieciu mozna jechac to nikt raczej anty sie nie wypowiedzial. To moze 4.4 GHz przy 1.38?

I jak sie do tego wszystkiego maja temperatury? Moge zmarnowac procesor przy takim napieciu majac na nim przewaznie 36 -60 (stress)' C ?

Przy 1.43 mam raptem 2/3 stopnie wiecej..

Edytowane przez sac711

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za rade, juz jest lepiej, trzeba bylo pokombinowac w biosie. Mam 4.5 Ghz juz przy 1.38, probuje dalej

Edit: ...i tak zostanie - 4500 na 1.38V, ale pod obciazeniem w CPUZ spada mi napiecie do 1.36 i sie utrzymuje, w idle podskakuje do 1.38 :gitarzysta2:

Edytowane przez sac711

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy tak z tym degradowaniem tego proca...? Nie którzy jadą na codzien 1.4V i wszystko lata jak trzeba. Straszycie tylko :wink2: bo mam zamiar ustawić 4.5ghz 1.37-1.4V 24/7 i nie wiem juz co o tym myśleć. Ja tam bardziej bym uważał z napięciem VTT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy tak z tym degradowaniem tego proca...? Nie którzy jadą na codzien 1.4V i wszystko lata jak trzeba. Straszycie tylko :wink2: bo mam zamiar ustawić 4.5ghz 1.37-1.4V 24/7 i nie wiem juz co o tym myśleć. Ja tam bardziej bym uważał z napięciem VTT.

sie zapytam ,ile można ustawić max tego napięcia na codzień? u mnie lata na 1,2V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi